Manisk, majestetisk og mesterlig utført

Vinterfestspill: Lørdag kveld var det endelig klart for urpremiere på Wolfgang Plagges kammeropera «Kølfogden» i Falkbergetsalen.

Forventningene har bygget seg opp siden det først ble annonsert i 2019 at Plagges nyskrevne opera basert på Falkbergets romanskikkelse Kølfogd Hedstrøm, skulle settes opp på Vinterfestspill i 2020. Koronanedstenging satte en stopper for planene, og først i år fikk vi endelig muligheten til å se og høre operaen.

Plagge har fått med seg Maria Forsström som An-Magritt, og Bernt-Ola Volungholen som Kølfogden. I tillegg fikk vi høre Bergstadkoret og et stort festivalensemble under ledelse av Plagge selv.

Plagge har under utarbeidelsen rådført seg med kremen av Falkbergetkjennere, Eiliv Grue, som har skrevet to bøker om Kølfogden, og som har bidratt med å tilrettelegge tekster fra Falkbergets verk til operaen.

Kølfogd Hedstrøm er en skikkelse fra romansyklusen «Nattens brød», og er Falkbergets mest myteomspunnede og gåtefulle karakter. Plagge har med sin nye kammeropera forsøkt å gi mysteriet Hedstrøm et like gåtefullt musikalsk landskap.

Manisk og urolig
Plagges opera balanserer mellom eksperimentelt og kaotisk, og faller litt for ofte i sistnevnte kategori. At musikken skal speile et mysterium og en tematisk uutgrunnelighet er åpenbart, men med så mange disharmoniske og atonale musikalske grep, blir det ofte mindre mystisk enn det blir rotete. 

Styrken er hele veien det store dynamiske spekteret og lettheten med hvilken musikken løftes og senkes, åpnes og lukkes. Det lekes med klimaks og antiklimaks, og man blir dratt mellom ytterpunktene som en stadig overrumplet og forventningsfull lytter; fra det intime til det intenst dramatiske. Det er hele tiden interessante sammensetninger av instrumenter, og det merkes i særdeleshet i de mer minimalistiske og rolige partiene, hvor enkelte instrumenter får større plass.

Komposisjonen har også en manisk kvalitet, med en alltid tilstedeværende spenning og uforløst forventning som gjør at man aldri helt lener seg tilbake i setet, men blir sittende i konstant spenning og uro. Musikken svever og strekker seg i flerfoldige retninger, men lander liksom aldri helt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Før operaen startet viste og forklarte Plagge de ulike tilbakevendende musikalske motivene han bruker i komposisjonen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Minner om «Den første sang på fjellet»
Kølfogden minner om fjorårets urpremiere under Vinterfestspillene, “Den første sang på fjellet”, Alf Hulbækmos verk som er basert på Falkbergets dikt med samme navn. Begge verkene er basert på Falkbergets diktning, begge opererer i en eksperimentell samtidstradisjon, og baserer seg i stor grad på bruk av tilbakevendende musikalske motiv fremfor lengre melodier.

Utførelsen av kammeroperaen later ikke noe tilbake å ønske, og både musikere, sangere og Bergstadkoret leverte på øverste hylle. Det gjorde også i høyeste grad imponerende dirigent Tabita Berglund.

Bergstadkoret løftet det maniske til det majestetiske. Oboist Christoph Hartmann i front. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Kølfogden kammeropera
Dirigent: Tabita Berglund

Komponist og pianist: Wolfgang Plagge

Solister: Maria Forsström og Bernt Ola Volungholen

Festspillensemble: Sonoko Miriam Welde, Michael Grolid, Daniel Thorell, Knut Erik Sundquist, Christoph Hartmann, Thomas Hjertaker, László Kuti, Benedict van Leuven, Diego Chenna, Solveig Skogdal, Matías Piñeira, Johanne Dobbe Flemmen.

Kor: Bergstadkoret, som har øvd fram mot urpremieren under ledelse av Berit Konstad Graftås.

Riktig sortering av plastemballasje

Mandag 20. mars kommer Plastretur AS til FIAS for å ta et dypdykk i plastemballasjen som  husholdningene i Fjellregionen har kildesortert.  

For at plastemballasje som kildesorteres skal kunne bli til nye produkter, er god kvalitet nødvendig.  Det som sorteres må være tomt for produktrester. Det er også viktig at det bare er emballasje av  plast som havner i plastsekken. Alle produkter som er laget av plast skal leveres som restavfall eller  på gjenvinningsstasjonen.  

For å sikre dette har Plastretur AS regelmessige kvalitetsrevisjoner hos kommunene som har  sortering av plastemballasje. Under revisjonen blir flere hundre kilo med tilfeldig utplukket plast fra  husholdningene kontrollert. Forurensningene sorteres i ulike avfallstyper som veies og  dokumenteres.  

Ofte blir det funnet mye som ikke har noe i plastinnsamlingen å gjøre, som hageavfall, sko, klær og  til og med dyrekadaver.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er noe av det Plastretur AS tidligere har funnet blant plastemballasjen som ikke hører til der.

Eksempler på plastemballasjer som er for uren til å bli godkjent av Plastretur AS.

Revisjonen vil foregå på Eid hvor FIAS har sitt mottaksanlegg. For nærmere opplysninger og for  avtale om å komme innom, ta kontakt med informasjonsrådgiver Berit Selboe-Coote på bsc@fias.no eller mobil 93218115. 

——- 

FAKTA 

PLATRETUR OG GRØNT PUNKT NORGE 
Det samles inn over 30.000 tonn plastemballasje fra norske husholdninger i de kommunale  renovasjonsordningene hvert år. Plastemballasjen transporteres deretter til sorterings- og  gjenvinningsanlegg, per i dag i stor grad til Tyskland, men det planlegges anlegg i Norge. For å minimere miljøbelastningen med transport benyttes tog, båt og returtransport (tomme trailere  fra Europa som har levert noe i Norge). Ved å gjenvinne plast begrenses bruken av ikke fornybare  naturressurser. 

Kommuner/IKS som har avtale med Plastretur AS får finansiering til innsamling av plastemballasje.  Dersom det oppdages forurensninger i det innsamlede materialet blir det trekk i finansieringen.  Plastretur AS drifter innsamling og gjenvinning av plastemballasje i Norge. Grønt Punkt Norge AS  sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, metall-, og glassemballasje,  emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. 

Gudbrand Rognes inn i mottaksprosjektet i Rana

Lufthavnsjef ved Røros lufthavn Gudbrand Rognes (47) ser frem til å bidra på det omfattende prosjektet.

Etter at det ble klart at lufthavnen i Røros skulle gå over til Remote Towers, har den operative kapasiteten til lufthavnsjef Gudbrand Rognes blitt frigitt. Dette skal han nå bruke til å bidra med sin allsidige kunnskap inn i mottaksprosjektet for Ny lufthavn Mo i Rana (ENMR).

Rognes har jobbet i Avinor hele sin yrkesaktive karriere, og startet allerede da det ennå het Luftfartsverket, i 1996. Han har blant annet jobbet som flygeleder, sjefflygeleder og operativ leder AFIS, og har vært lufthavnsjef siden 2015. Sin første lederstilling fikk han i 2001.

­– Det lå i kortene at jeg skulle være med inn å bidra i prosjekt, da Røros gikk over til Remote Towers, og jeg er glad for å få jobbe med noe så spennende og interessant som ny lufthavn i Mo i Rana. Det er sjelden det bygges helt nye flyplasser i Avinor, så dette er uten tvil historisk, sier Rognes.

– Jeg ser frem til å jobbe i flere roller og virksomheter, og tror det kan være sunt å gjøre noe nytt. Jeg håper å ha plukket opp mye både i min yrkeskarriere og i mitt sivile liv, som vil være relevant for prosjektet, fortsetter han.

Rognes er tydelig på at de ansatte på Røros lufthavn fortsatt vil bli ivaretatt på samme måte som i dag.

– Jeg synes vi har dyktige og ansvarsbevisste folk på Røros lufthavn, og de vil uten tvil løse dette på en forbilledlig måte. Jeg skal fortsatt være like til stede og tilgjengelig for dem, selv om noe av arbeidstiden min vil bli tilbrakt andre steder, sier Gudbrand Rognes.

Plateslipp: Solgte over 100 plater på en time

Mange har ventet lenge på å få tak i nyutgivelsen av Per Bergsersens klassiske kult-album på vinyl, og på lanseringsdagen ble det solgt over 100 eksemplarer på en time.

Som en del av prosjektet “Norske albumklassikere”,  utgis “PB” som en lekker dobbel LP med gatefold sleeve og innleggsark med nye linernotes. Den remastrede utgivelsen vil ha tolv sanger som ikke var med på den opprinnelige utgivelsen som ble utgitt i 1991. I 2021 ble albumet gitt ut som CD.

På Ungdommens Hus har det vært plateslipp, og mange trofaste Bergersen-fans dukket opp for å sikre seg et eksemplar. Prosjektledere for utgivelsen har vært Ove Testad og musikkjournalist Arvid Skancke Knutsen. I prosjektgruppa har også Christer Falck og Frode Strømstad fra Norske Albumklassikkere vært med.

– Vi åpnet cirka klokka ti, og klokka elleve hadde vi solgt halvparten, sier Testad, – nå er det et par timer igjen, og jeg tror det kommer til å gå unna.

Hver krone fra salget går til Ungdommens Hus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Haldor Bromstad og Ove Testad er fornøyd med salget og ikke minst tilbakemeldingene de har fått i løpet av dagen. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Tidligere kulturhusleder på Røros, Atle Auran, måtte ha seg et eksemplar, og sier at det er utrolig hvilken kult-status Bergersen og Bergersens musikk har fått. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Ventet i 30 år
Ronny Meidal har vært fan av Per Bergersen i over 30 år, og det er først nå han har hatt mulighet til å skaffe seg PB på plate.

– Jeg gikk glipp av den forrige, må jeg trist innrømme, men jeg måtte slå til nå, sier Meidal, og forklarer at den opprinnelige vinylen har gått for tusenvis av kroner i undergrunnsmiljøet, og at det er fint å endelig kunne kjøpe plata til en overkommelig pris.

– Det blir noe helt annet å ha den på vinyl enn det blir å ha det digitalt. Det er noe med å sitte og kunne lese om artisten og utgivelsen i omslaget, sier Ronny.

Kjell Morten Aspås har også alltid hatt et sterkt forhold til Bergersen.

– Jeg har gått og ventet på den plata her nå siden den forrige kom ut, for den ble utsolgt før jeg rakk å kjøpe den, sier Kjell Morten, som var ute tidlig for å rekke å kjøpe plata før den ble utsolgt.

Pasientbrev er ferdig gransket- ingen pasienter har mistet helseoppfølging i Røros kommune

I samarbeid med Helseplattformen har Røros kommune hatt en detaljert gjennomgang av alle 21 tilfellene av pasientbrev som er forsøkt sendt som elektronisk melding.

– 13 mars fikk vi tilsendt en detaljert liste over antall pasientbrev. Umiddelbart samme dag ble listen gjennomgått i detaljer sammen med ressurser fra Helseplattformen. Hvert brev ble gjennomgått, og det ble kontrollert at pasientene har fått den helsehjelpen og oppfølgingen de var tiltenkt i utgangspunktet, skriver kommunen i en oppdatering.

I tillegg er det også gjort vurderinger i hvert enkelt tilfelle på hvilke brev som skal returneres til avsender slik at brevet eventuelt kan sendes på nytt til kopimottaker. Eksempler på det kan være møtereferat fra en pasientkontakt, hvor man ønsker at fastlege skal få en kopi. Per i dag har legekontoret et annet journalsystem, og da kan det være ønskelig å arkivere referatene også i deres pasientjournalsystem.

– Vi kan med sikkerhet si at vi har meget detaljert og god oversikt over situasjonen, og er veldig glade for at pasientene har fått den oppfølging de skal ha, skriver kommunen.

Helseplattformen har satt i gang flere tiltak, blant annet vil det ikke lengre være mulig å sende brevmaler til mottakere av elektroniske meldinger for ettertiden.

Holdt innlegg om Røros sykehus på SVs landsmøte

I dag holdt varaordfører i Røros kommune, Christian Elgaaen, et innlegg om helsetjenester og Røros sykehus på SVs landsmøte.

Elgaaen understreket viktigheten av en god offentlig helsetjeneste og sa at vi må hegne om og utvikle den.

– Hvis ikke blir presset for å ha private løsninger enda større. Det vil gi større forskjeller i samfunnet, sa Elgaaen fra talerstolen.

– Jeg vil snakke om desentraliserte spesialisthelsetjenester. På Røros har vi Røros sykehus som en avdeling under St. Olavs hospital. Der fins en interkommunal intermediæravdeling og det foregår dagkirurgi og polikliniske undersøkelser.

Elgaaen forklarte at man i Rørosregionen kan spare seg en Trondheimstur og slippe å bruke en hel dag på en undersøkelse på grunn av Røros sykehus.

– Leger går i turnus mellom St. Olav og Røros, så faglig er dette på topp nivå. Samarbeidet mellom kommune og sykehus er nært og godt på mange nivåer, og antallet lokale arbeidsplasser er stort, sa Elgaaen.

– Som varaordfører er jeg veldig opptatt av å sikre og utvikle Røros sykehus, og jeg mener denne modellen å organisere deler av helsetjenestene på er en veldig god og framtidsretta helse- og distriktspolitikk.

Nytt styre og ny styreleder i Røros Hundeklubb

Mandag 13. mars hadde Røros Hundeklubb årsmøte og det ble foretatt endringer i styret. 

Det nye styret er:

Styreleder: Linn-Kristin Ydse Høsøien

Nestleder: Tove Bøgseth

Kasserer: Trine Aspås Krog

Sekretær: Toini Bergstrøm 

Styremedlem: Ann Catrin Thagg

Styremedlem: Therese Murberg Krogh

Styremedlem: Rita Holm Kojan

Vara: Torunn Nyhus Stene

Vara: Vidar Lohn

VM-bronse til Niklas Rogne

Niklas Rogne (26) kjørte inn i mål klokken 22.12 fredag kveld og sikret seg dermed bronsemedalje i Finnmarksløpet.

Vinneren av VM-distansen i Finnmarksløpet er petter Karlsson som ble verdensmester. 2.plassen gikk til Steinar Kristensen, og nå har Niklas Rogne kommet inn og sikret seg VM-bronse.

FL1200  er Finnmarksløpets lengste distanse, som i år er VM-distanse i langdistanse hundekjøring. Løpet er på 1200 kilometer og går tvers over Finnmark fylke, fra Alta til Kirkenes og tilbake.