Om luftfartshistorie og oppvekst på Stormoen

Torsdag 21. april holdt Jon Høsøien foredrag om oppveksten på Stormoen og byggingen av flyplassen for engasjerte luftfartsinteresserte på Vertshuset.

Lufthavnsjef ved Røros lufthavn Gudbrand Rognes introduserte Høsøien som pressemann, stormoing og luftfartsinteressert. Høsøien viste bilder av stormoen og flyplassen fra 50-tallet mens han serverte historier fra barndommen og små stikk mot bortabækkingan.

Et samfunn i forandring

Interessen for fly fikk Jon Høsøien av en kamerat som bodde ved gjettjønna og som drev med modellfly. Gjettjønna ble brukt som flyplass på vinteren, og det var en flyklubb i Trondheim som kom og hadde stevne der. Det må ha vært en god kamerat, for som Jon sa det:

– Han var den eneste jeg hadde besøkt som var en bortabækking.

Høsøien beskrev en tid hvor samfunnet var i forandring, og la ut om hvordan det var å oppleve 50-tallet på moa.

– Utover på 50- og 60-tallet kom det veldig mange nye hus på stormoen. det mest kjente var stormoen pensjonat. Jeg hadde noen lekekamerater som bodde der, og det hendte seg at jeg ble med og overnattet i pensjonatsengene, og der hadde de et bad. Bad var noe nytt, og det var ingen på moa som hadde det, forklarte Høsøien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hitabækking Jon Høsøien . Foto: Svend Agne Strømmevold

Sommerjobb

Høsøien fortalte om sommeren da flyplassen skulle bygges. Han og andre barn ble satt til å plukke stein under utbyggingen, og mens mange plukka en og en stein fikk noen lov til å bruke jernrive så de kunne få med seg mer stein om gangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tidlig sommerjobb. Ungene ble satt til å plukke stein. Foto: Magne Kverneng, Rørosmuseets arkiv

Røros forandret for alltid.

Høsøien fortalte om foregangsmenn som var pådrivere for å få bygget flyplassen og om hvordan Stormoen, som først var et område med småbruk og sommerfjøs, fikk en moderne flyplass med jetrutefly for over 60 år siden.

– Men så kom en som het Olav Bergersen til Røros. Han var veldig interessert i å få fly hit, for det begynte jo å komme en del industribedrifter til Røros, og etterhvert så kom jo HÅG hit, og da mente han det var muligheter for det. Bergersen kjente såvidt direktøren i Braathen SAFE, Ludvig G. Braathen, forklarte Høsøien.

Braathen SAFE begynte i det små med korte ruter på små plasser, og da lurte Bergersen på om de ikke kunne få mellomlanding på Røros. En del Rørosinger, ikke minst kjøpmenn, syntes dette var en god ide. De klarte å få Braathen oppover for å se på det her i 55, og samme året ble det stiftet flyklubb på Røros.

Ludvig G. Braathen spilte en stor rolle i etableringen av flyplassen, Røros lufthavn åpnet i 1957 og Røros ble forandret for alltid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Direktør i Braathen SAFE, Ludvig G. Braathen på åpningsdagen. Foto: Magne Kverneng, Rørosmuseets arkiv

Heron passasjerfly «Per»på åpningsdagen av flyplassen 17.juli 1957. Foto: Magne Kverneng, Rørosmuseets arkiv

Mange gode bidrag

Etter Jon var ferdig med historietimen var flere av tilhørerne rause nok til å by på sine egne historier fra den lokale luftfartshistorien, og det ble en minnerik historisk aften for flyentusiastene.

– Jeg lærte veldig mye nytt og så er det artig å se folk som er engasjert og opptatt av historien, og ikke minst når det har med luftfart å gjøre. Da synes vi det var ekstra artig. Jon er en veldig god forteller, og det var en god del av tilhørerne som har fartstid her på flyplassen og i luftrommet rundt Røros som hadde mange gode bidrag å komme med. Så det her ble en ypperlig seanse på alle slags vis, sier Lufthavnsjef Gudbrand Rognes.

Gudbrand Rognes, Lufthavnsjef ved Røros lufthavn/Operativ leder AFIS AVINOR AS. Foto: Svend Agne Strømmevold

Norgesrekord og medaljefangst

Bare halvveis i NM styrkeløft utstyrsfritt kan Røros styrkeløftklubb juble over norgesrekord og medaljer i flere valører.

21.-24. april arrangeres NM styrkeløft utstyrsfritt for ungdom, junior og veteraner i Oslo. 

Stevnet arrangeres av Oslo SK og det er hele 309 påmeldte deltagere.

Røros Styrkeløftklubb er representert med syv utøvere denne gang og det er en god blanding av godt meritterte utøvere og nye debutanter som deltar. Med i reisefølget er også Grete Nessø som lagleder. 

Torsdag 21. april konkurrerte Hilde O. Dretvik i klasse -84kg, 40-49 år. Hun løftet 140kg i knebøy, 90kg i benkpress, 172,5kg i markløft og dermed 402,5kg sammenlagt. Hennes siste løft i markløft sikret henne gullmedaljen i sin klasse.

Senere samme dag skulle Geir Bedin og Jon Anders Borgos i aksjon. Nivået til Geir kjenner de fleste til fra tidligere og også denne gang ble det gode resultater. Han konkurrerte i klassen -83g, 50-59 år. Før denne konkurransen var han innehaver av norgesrekorden i knebøy med 215,5kg. I går viste det seg at formen var god og i sitt siste løft i knebøy slo han til med 221kg som dermed ga han ny norgesrekord. I benkpress løftet han 50kg og i markløft 237,5kg. Endelig serie ble dermed 221-50-237,5-508,5kg som resulterte sølvmedalje. I tillegg tok han også sølvmedalje i knebøy for sin aldersklasse, uavhengig av vektklasse.

Jon Anders skulle i ilden like etter Geir og dette var hans første NM. Jon Anders stilte i vektklasse -105kg, 50-59 år. 180kg i knebøy, 100kg i benkpress, 230kg i markløft og dermed 510kg sammenlagt ble beste resultat. Han forbedret dermed alle sine personlige rekorder med til sammen hele 50kg. Dette resulterte i en 5. plass sammenlagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hilde O. Dretvik. Foto: Grete Nessø

Fredag morgen var Stein Presthagen eneste utøver fra Røros som skulle i aksjon. Stein stilte i vektklasse -83, 40-49 år. Stein løftet serien 150-115-145-410kg. Dette ga han sølvmedalje sammenlagt og det ble i tillegg ny personlig rekord i benkpress.

Lørdag er det Anja Wiggen Skancke og Anders Brøten Lillemoe sin tur til å konkurrere. Anja er NM-debutant og har vist meget bra form på trening. Hun konkurrerer som ungdom, 14-18 år, og stiller i vektklasse -76. Anders er inne i sitt siste år som junior og løfter i vektklasse -120kg. Han deltok som kjent på NM i åpen klasse, 23-40 år, for kort stund siden der han tok gullmedalje i sin vektklasse, så forventningene til morgendagen der han konkurrerer mot jevnaldrende er store.

På stevnets siste dag, søndag, skal nok en debutant i ilden, Sebastian Bernhard Wintervold. Han løfter også som ungdom og stiler i vektklasse -105kg. Sebastian er bosatt på Tynset og ble medlem av Røros SK i fjor høst. 

Stevnet kan følges live via nett og tidspunkt for utøverne som løfter lørdag og søndag er som følger: Anja kl. 09:00 lørdag, Anders kl. 17:15 lørdag, Sebastian kl. 16:05 søndag.

17. maikomiteene i Brekken, Glåmos og Røros i 2022

I Røros kommune er det tre skolekretser, og skolekretsene har egne 17. maiarrangement. I den forbindelse settes det ned komiteer som jobber med innholdet til årets nasjonaldagsfeiring.

Årets komiteer har følgende medlemmer: 

Brekken:

Bente R. Tellebon
Berit Sakrisvoll
Magne Strickert
Stian Tamnes
Helge Thorsvoll
Jan Ola Skott
Kjersti Brynhildsvoll

Glåmos:

Klaus Jensvold (leder)
Oddvar Siksjø
Stian Rossvoll
Christin Murberg Krogh
Jan Egil Bendixvold
Frode Bekkos
Anne Grethe Kåsen
Stein Ove Kurås
Marit Nesvold
Torbjørn Nesvold
Hilda Jensvold
Mariell Odden
Emilie J H Aune
Lasse Gullikstad
Heidi Kurås
Katrine S Moholt
Anne Grete Viken
Magnar Viken
Kai Bukkvold

Bergstaden Røros:

Eirin Ulvan (leder)
Anita Nordbrekken
Bente Troøyen
Bjørn Harald Haugen
Eirunn Ose
Ella Sundt
Frode Sjøvold
Geir Tønnessen
Hege Strickert
Hildur Granerud
Jan Lundkvist
John Birger Tronsaune
Knut Tønset
Kristin Sandkjernan
Linn-Eva Kolstad
Mari Kristine Strømmevold
Mads Tamnes
Mona Thørn
Tina Sjøvold


Leserinnlegg: Om bibliotek og frivilligsentral

Leserinnlegg av ordfører Isak V Busch, AP

Vinn eller forsvinn for nytt bibliotek og frivillighetssentral

Torsdag 28/4 skal kommunestyret ta stilling til om det skal bygges nytt bibliotek og frivillighetssentral på Røros eller ikke. Saken har vært under arbeid i 10 år, og i løpet av de 10 årene er det gjort en rekke vurderinger og vedtak som har ledet frem til der vi er i dag. Nå skal den endelige beslutningen tas, og jeg registrerer at debatten (særlig i sosiale medier) går friskt. Det er bra at det er så sterkt engasjement om en så viktig sak for Røros! 

Men noe av debatten er i ferd med å spore litt av, så la meg først fastslå følgende: Diskusjonen om plassering ble vi ferdig med for tre år siden. Da vedtok et enstemmig kommunestyre, inkludert Høyres representanter, at Nilsenhjørnet var riktig lokalisering av bibliotek og frivilligsentral.  Det kommunestyret skal ta stilling til nå er om det skal inngås en avtale med Coop om realisering av nytt bibliotek eller ikke. Det finnes ikke flere ulike alternativer å velge mellom. 

Lokalisering av bibliotek midt i Røros sentrum mener jeg er svært viktig. Det som faktisk skiller Røros fra andre små og middels store kommuner i Norge, er Røros Bergstad. Det er helt unikt i Norge å ha en levende og pulserende bykjerne (året rundt) slik som vi har på Røros i en såpass liten kommune. Dette mener jeg vi må gjøre alt vi kan for å opprettholde – og også styrke. Mange har en feilaktig oppfattelse om at et bibliotek er et slags støvete boklager der man går rundt og hysjer på hverandre. Et bibliotek anno 2022 er noe helt annet – og et moderne bibliotek hører hjemme i sentrum! 

Flertallspartiene i Røros kommune har de siste valgperiodene gått til valg på at vi vil få på plass det nye biblioteket så det bør ikke være noen overraskelse at vi ønsker dette. Ekstra gledelig er det at det er den lokale entreprenøren Kjellmark AS som får jobben dersom kommunestyret beslutter at biblioteket skal bygges. 

Det er velkjent at Høyre mener vi ikke bør prioritere nytt bibliotek. I denne saken har Høyre valgt å sette bibliotek opp mot skole. Det er en litt forenklet fremstilling, men greit nok og helt vanlig i politikken.  Høyre har også rett i at det er stram økonomi ved Røros skole, og jeg deler bekymringen om gammelt skolemateriell. Arbeiderpartiet tar dette på alvor, og vi jobber med hvordan vi kan løse dette.  Men her stopper enigheten min med Høyre angående skolen. Den historien Høyre forsøker å skape om at Røros skole er en dårlig skole vil jeg ikke godta. Skolen har svært dyktige og dedikerte ansatte og flotte og oppegående barn og ungdommer som sammen skaper en god skole. Den ferskeste tilstandsrapporten for Røros skole sier også noe om dette. En av indikatorene i denne heter skolebidrag. Elever som begynner på skolen, har med seg mange forutsetninger som påvirker resultatene. Hva som kan tilskrives skolens innsats er derfor synliggjort gjennom denne indikatoren.  Resultatene er oppsiktsvekkende, og Røros skole ligger helt i toppsjiktet i Trøndelag. Gjennomføringsgraden på VGS er også meget høye gjennom mange år. Det sier meg at elevene har fått med seg mye bra fra grunnskoleløpet sitt – og at Røros skole er en god skole.  Det overrasker meg litt at Høyre, som tradisjonelt har vært veldig opptatt av målstyring i skolen, velger å overse dette når de omtaler Røros skole. 

Kommunepolitikere må gjøre mange vanskelige prioriteringer. Nå har biblioteket vært nedprioritert i 40 år og frivillighetssentralen har for lengst vokst ut av sine nåværende lokaler. Jeg mener tiden er overmoden for å prioritere dette nå. Dersom vi ikke gjør det, vil det bli en ny ørkenvandring full av utredninger, krangling om plassering og det ene med det andre og årene vil rulle og gå. 

Mange var skeptiske til bygging av Storstuggu og Verket i sin tid. I ettertid tror jeg vi kan konkludere med at det ble veldig bra. Jeg tror vi om 5 år kommer til å si det samme om bibliotek, selv om vi er uenige i dag. 

Isak V Busch

Ordfører i Røros kommune 

Kan bli biskop på Hamar

Sokneprest Harald Hauge har blitt foreslått som kandidat til å bli biskop i Hamar bispedømme.

Det er en prominent liste Harald Hauge nå har kommet på over mulige arvtakere etter dagens biskop Solveig Fiske i Hamar bispedømme. Hauge har blitt foreslått som kandidat sammen med 92 andre kandidater, men det er en lang prosess mot selve utnevnelsen.

Jeg synes naturligvis det er hyggelig at noen – jeg vet ikke hvem – har tenkt at jeg passer til biskop i Hamar. Det er en fin bekreftelse og oppmuntring. Men jeg har ikke noe ønske om å få en slik posisjon, og tenker at det er en oppgave som mange andre passer veldig mye bedre til, sier Harald Hauge.

Etter at lista over mulige kandidater til å bli biskop har kommet på bordet starter arbeidet med å komme frem til fem kandidater som vil nomineres til bispestillingen. Dette arbeidet skal være ferdig til den 25. august.

Da skal det videre gjennomføres en rådgivende avstemning hos menighetsrådene og ansatte i bispedømmet.
Etter den rådgivende avstemningen vil de sitte igjen med tre kandidater som videre vil bli vurdert av Kirkerådet som til slutt har det endelige mandat til å utnevne den nye biskopen.

– Det blir en spennende å følge prosessen videre. Jeg er sikker på at Hamar bispedømmeråd kommer til å nominere veldig solide kandidater, og Hamar får nok en dyktig biskop som kan videreføre bispedømmets solide folkelige og progressive profil, sier Hauge.

Harald Hauge står på kandidatlista sammen med mange andre kjente navn som Einar Gelius, Thor Haavik, Sturla Stålsett og Sunniva Gylver.

Brønnøysundregisteret: Nytt styre i Rørosbanken

Det har kommet endringer i styret i Rørosbanken og et nytt firma har blitt opprettet på Røros den siste tiden.

Det nye styret i Rørosbanken består av:
John Birger Tronsaune (leder) og Trygve Rolseth (nestleder). Øvrige styremedlemmer er Nils Martin Tidemann, Lillian Sandnes, May Lisbeth Hembre Hamland, Siri Fürst og Ståle Fredheim. 

Varamedlemmer i styret er Frode Skogås, Bente Lillestøl og Lillian Bendos

Et nytt firma har også blitt registrert og det er Isak Anders Bransfjell som har opprettet et enkeltmannsforetak som skal drive med reindrift og tømring.