En eksotisk og spennende skoledag (+)

1.-7.klasse ved Dalsbygda skole fikk en svært annerledes skoledag denne uka da sørsamisk kultur sto på timeplanen.

Etter en overnattingstur til Storwartz leirskole, sponset av Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), sto et besøk hos Rørosrein på timeplanen.

På gården fikk elevene en innføring i reindrift av «drengen» Ivar Tørresdal. Han fortalte om reinsdyra og deres fantastiske levemåte på en underholdende måte som engasjerte elevene.

Ivar Tørresdal instruerte elevene i lassokasting

Første aktivitet var lassokasting der gevir ble lagt utover. Tørresdal instruerte hvordan tauet skulle legges sammen og kastes. Her ble det mye latter blant elevene når de skulle agere «cowboy.»

Her instruerer «drengen» hvordan en kan få til et vellykket lassokast

Så kom høydepunktet da aktivitetsleder Kristin Austvik kom med «matsekken» og elevene fikk komme innom innhegningen for å hilse på flokken. Det var veldig morsomt, men også litt skummelt å få klappe og mate reinen med lav.

Lærer Gunn-Katrin Eidset kan fortelle at elevene var veldig spente, men at de syntes det var veldig gøy. «Skal vi dra allerede nå?» var omkvedet når det var klart for avreise.

–  Jeg er veldig takknemlig for at FAU ville gjøre dette for elevene, avsluttet en fornøyd lærer. 

Litt hvile før «matmor» kommer

Støtt kua fra stua (+)

Kua UB ved Røros Videregående skole tilbyr produktet «kufadder», som er et fadderskap til ei Rørosku. Elevene ønsker å skape verdier tilknyttet røroskuas kulturarv. Og et produkt til voksne som trenger en gave med mening.

Daglig leder i Kua UB, Hanne Brynhildsvoll forteller at dersom man ønsker å bli kufadder tar man kontakt med bedriften. Da får man ei ku som man blir fadder til.

Elevene har laget fadderordningen for å fremme informasjon om Røroskua, fordi den er utryddningstruet. I tillegg til fadderbeviset får man med et kobbersmykke. Det er 13 kuer som er med i fadderordningen. Det er flere faddere til hver ku. Mottoet til bedriften er «Støtt kua fra stua».

Ungdomsbedriften ønsket å gjøre noe lokalt.

– Vi ville stå frem som sterke lokale ungdommer. Da bestemte vi oss for å gjøre dette, for det er et problem som må løses, så da ble det kufadderpakke, sier Hanne.

Bedriften samarbeider tett med Røroskuas Venner og Reidun Roland, de skal delta på Røroskuas dag som er 4. juni. Kua UB samarbeider også med Anita Nordbrekken.

Kua UB fikk premie på Regionmesterskapet for ungdomsbedrifter i Fjellregionen. Foto: Tove Østby

Tore Østby har sagt opp som redaktør i Rørosnytt

Pressemelding fra Rørosnytt:

– Det er en tid for alt. 8. august 2014 ble Rørosnytt AS stiftet. Det var
starten på 7 og et halvt år med døgnkontinuerlig vakt. Nå er tiden inne
for å sette punktum, og jeg ønsker Rørosnytt lykke til videre sier Tore
Østby.

– Tore Østby har vært veldig viktig i oppbyggingen av Rørosnytt. Det har
vært 8 gode år med Tore som redaktør. Vi ønsker Tore Østby lykke til
videre og takker han for innsatsen, sier daglig leder Eirik Dalseg.
Tore fortsetter i stillingen frem til en god løsning for begge parter er på
plass.

Hyttemarkedet koker

Siste året har det vært en stor økning i hyttebygging på Røros. Hytteboomen kommer ikke som noen overraskelse på generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag som kan fortelle at Røros kommune har en økning på over 50 % med 65 igangsettelser mot 42 i 2020. Ordfører Isak Veierud Busch tror pandemien har bidratt til at det har blitt en økning det siste året.

– Det ser ut som mange verdsetter de kvaliteter Røros har og en ser en tendens til flere overnattingsdøgn med at flere også velger hjemmekontor. I tillegg er det mange som har høynet standarden på sine eiendommer.

Kjell Magne Ryen ved teknisk avd. på Røroshytta forteller at de har en lang ordrebok for 2022 når en ser landet i sin helhet, men at de i 2021 satte opp fem hytter inkludert anneks i Rørosområdet.

Daglig leder ved Røros Entreprenør, Steinar Tamnes, melder også om økt etterspørsel og vekst. De satte opp seks-sju nybygg i 2021og tror at det blir flere pr.år i de kommende årene.

– Vi regnet med en økning sammenlignet med 2020, forteller Audun Bringsvor i Norsk hyttelag, men at vi skulle nærme oss 9 000 igangsettingstillatelser på landsbasis, er langt høyere enn forventet.

En igangsettingstillatelse er siste steget i søknadsprosessen før bygging kan starte, og statistikken er derfor en god indikasjon på byggeaktivitet. Den nye statistikken gjelder søknad om nye fritidsbygg og utvidelser av hytter i form av tilbygg og påbygg. Et tilbygg er en utvidelse av byggets grunnflate og påbygg er en utvidelse i høyden.

Søker tryggheten på hytta
– Vi har fått mange nye hytteeiere inn i det gode selskap de siste årene, sier Bringsvor. – Vi har egentlig sett en utvikling over flere år hvor folk bytter ut Syden-ferien med en mer aktiv og bærekraftig ferie her hjemme. Og så fikk vi en korona-pandemi på toppen som virkelig gjorde at folk fikk øynene opp for det trygge og gode hyttelivet! Mange har søkt til et annet hjem i fjellheimen, ved sjøen eller dypt i skogen når hverdagen er utrygg. Anbefalingen om hjemmekontor har også gitt folk mulighet til å bruke hytta mye mer, noe som i seg selv øker verdien av å ha tilgang til en hytte.

Bygger nytt og pusser opp gammelt
– I pandemiens første år så vi en stor økning i hyttesalget, forteller Bringsvor. – I pandemiens andre år ser vi at folk i større grad tar hammer og planker fatt for å pusse opp eller utvide hytta. Nå håper han at hytteeierne vil ta hyttene og hyttekommunene i hyppig bruk også etter at pandemien er over. – De nye tallene tyder i alle fall på at nordmenn i større grad vil velge hyttetur i årene fremover, avslutter han.

Nedenfor finner du en oversikt over igangsettelser i Trøndelag i 2021. Her ligger Oppdal kommune med 196 igangsettingstillatelse på topp og Røros som nummer to med 65 igangsettelser.