Inviterer til bakstgilde i Skjerdingstadgården (+)

Førstkommende lørdag blir det arrangert bakstgilde i Skjerdingstadgården. Initiativtaker Hanne Feragen forteller at hun er har tatt initiativet til dette fordi hun er så glad i godt brød. Det har dukket opp håndverksbakere i kretsen rundt Røros, fra Rognes og Tynset. I Funäsdalen er det også noen som baker steinovnsbakt brød.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk ideen, men så tenkte jeg at det hadde vært fint om de hadde vært samlet på Røros, og hatt et brødutsalg, sier Hanne Feragen. Hun tror det hjalp til med ideen at Røsbjørgvollen gård på Rognes var på Røros, i Skjerdingstadgården under Julemarkedet, og solgte brød. Da hadde de med seg en steinovn på en bilhenger. De stod der å bakte utendørs i bakgården. Det er de Hanne først og fremst har fått med seg som hovedaktør. De samarbeider med Skjerdingstadgården, så det blir en innendørs kafé, og utsalg i bakgården.

Det første arrangementet er på lørdag. Deretter får Hanne se om hun får det til to ganger i året eller hver måned. Det blir litt opp til hver brødbaker om de har personalkapasitet. Alle må være ansvarlig for hver sin stand.

– Jeg kjøper ofte brød i Trondheim, hos Franske nytelser, slike Campao brød som er veldig veldig godt. Så jeg har savnet litt sånn godt brød, sier initiativtakeren.

Bakst

De som deltar på bakstgilde på lørdag, lager mye brød av bygg. De har også emmer, som er urkorn, og flerkornsbrød. Hanne har invitert inn folk som har annen bakst også, som kanelboller, flatbrød. Melprodusenter er også invitert. Alt som har med bakst å gjøre, derfor heter det bakstgilde.

Hanne synes det hadde vært artig om noen kunne ta opp igjen tradisjonen med å bake Håneskavringen, som ble bakt Hånesgården i Kjerkgata. Selv kommer Hanne trolig til å lage tynning for salg.

TV

Hanne baker egentlig ikke så mye selv, men i det siste har hun sett mye baking på TV. og blitt veldig inspirert, så i det siste har hun bakt boller, forskjellige paier med blant annet papya, pærer og safran.

– Så nå er jeg i skikkelig bra driv om dagen. Jeg blir skikkelig inspirert av TV. Og man lærer mye av de kritiske dommerne som ikke vil ha noen rårand i baksten. Det skal alltid være mer stekt enn det folk tror. Man steker ofte litt for lite, sier Hanne. Hun har meldt inn arrangementet til European Region of Gastronomy. Dette blir det første European Region of Gastronomy arrangementet på Røros.

Stille på Malmplassen (+)

I dag, 15. februar skulle Rørosmartnan 2022 blitt åpnet. Hyttklokka skulle ha ringt og Røros-sangen skulle markert åpningen av årets martna. Ingen polsdansere og og ingen taler. Klokken 12 i dag var det stille på Malmplassen. For andre året på rad er Rørosmartnan avlyst.

Den første Rørosmartna ble holdt i 1854. En kongelig resolusjon fra 1853 sier følgende: ”Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.” Senere ble det utvidet til lørdag.

Neste år skal Rørosmartnan no. 168 etter planen arrangeres 21. – 25. februar. Her er et glimt fra Rørosmartnan før koronapandemien. Forhåpentligvis er det slik igjen neste år.

Slik så det ut på Malmplassen under åpningen av Rørosmartnan i 2019. Foto: Tove Østby

Front mot front kollisjon (+)

Operasjonsentralen mottok klokka 14.29 melding om en møteulykke på fylkesvei 31 ved Brorvollen.

To biler har kollidert front til front ved Brorvollen på fylkesvei 31 i dag like før klokka 14.30. Veien var midlertidig stengt på ulykkesstedet, men det er nå åpnet igjen med trafikkdirigering til bergingsbil har fått hentet ut de involverte bilene.

Det var en person i hver av bilene som har sklidd inn i hverandre i en skrap sving.

– Nødetatene har ankommet skadestedet og de involverte undersøkes nå av helsepersonell. Det er ingen synlige skader, men de sendes til legevakt for en ytterligere sjekk, sier Ellen Maria Brende, operasjonsleder ved Trøndelag Politidistrikt.

Fører av bilen som havnet over i motgående kjørebane er midlertidig fratatt førerkortet.


Tre vil bli miljøterapeut (+)

Tre personer har søkt på stillingen som miljøterapeut i Røros kommune. Dette er et vikariat på 100 %. Det er tre kvinner som har søkt på stillingen.

Her er søkerlisten:

Wenche Lie Megård (42) fra os – Vernepleier

Elisabeth Løkken (54) fra Meråker – Spesialsykepleier

Hege Kokkvoll (50) fra Røros

Trolsk eventyrlig lørdag

Pressemelding fra Røros bibliotek:

Det handler om troll når Røros bibliotek inviterer til trolsk Eventyrlig lørdag, den 26. februar.
Da kan du bli med på en trolsk fortellerstund med Ane Linn Haagaas.
Hun skal lese om trollet Tambar, og synge litt om da storebroren til
Olle Bolle skulle finne seg kjæreste. Etterpå tegner vi troll. Gratis inngang.
Velkommen!!

Boligtomtemangel, selvpåført?

Leserinnlegg fra Rob Veldhuis, medlem i formannskap og kommunestyrerepresentant i Røros Kommune. Gruppeleder for Røros Høyre:

Boligtomtemangel engasjerer og diskuteres ut og bort, opp og ned også i det lokale politiske miljøet. 

Mangel på boligtomter blir fra flere hold pekt på som en hemsko for tilflytting. Det er jeg enig i, men jeg er opptatt av at botilbudet er mangfoldig, rett og slett for å appellere til flest mulig. Det foregår fortiden en kamp om arbeidskraft i hele landet, og både kommuner og bedrifter i distriktene sliter ekstra med å tiltrekke seg riktig kompetanse. Kommunens attraktivitet som tilflytterkommune vil være avgjørende for at Rørossamfunnet skal komme ut som vinner i denne kampen. 

Vi trenger flere innbyggere i Røros Kommune for å kunne opprettholde og ikke minst utvikle tjenestetilbudet i framtiden. Innbyggertallet er grunnlaget for rammetilskuddet til kommunekassen. Samtidig er mange private aktører avhengige av aktivitet; byggebransjen, handelsstanden og reiselivet. De siste to hadde ikke vært dette samme uten hyttebeboere. Når en legge disse to sammen i et utviklingsperspektiv trenger vi flere tomter for både boliger og fritidsboliger. Så oppstår konfliktene og utfordringene. Det stilles spørsmål som: Har vi nådd grensen til hyttebygging?  JEG mener NEI!  Grensen kan være nådd, ut fra et miljøperspektiv, for store eiendommer på store tomter som beslaglegger store arealer ut i periferien. Men samtidig kan vi ikke stanse utviklingen av Røros samfunnet. Da vil konsentrert bygging av flere mindre enheter, gjerne sentrumsnært være en balansert løsning, mener jeg. 

Vi skal ikke ha flere sentrumsnære fritidseiendommer, det er boligtomter vi trenger!’ blir det hevdet av et flertall i planutvalget. Planutvalget har sagt nei til to planer hvor det samlet var planlagt ca. 140 helårsboliger og ca. 140 fritidseiendommer. Et ‘JA’ hadde vært vinn-vinn spør du meg, særlig i det større utviklingsperspektivet. Legger du til fortettingsprosjekter som ‘Granterveien’, ‘Kølkjørarveien’ m.fl. så kunne det samlet sett ha vært et attraktivt og mangfoldig tomte- og botilbud til både potensielle tilflyttere og eksisterende innbyggere. 

Røros Høyre har også ved flere anledninger fremmet forslag om at kommunen bør se på muligheter for å legge ut et nytt boligfelt i Vola. Det ville ha bidratt til boligtomter i mange år framover.


Noen av de omtalte planene har også en økonomisk side som kanskje ikke alle er klar over.

Røros kommune har arealplaner og reguleringsplaner. Arealplaner avgjør til hvilke formål vi ønsker å bruke gitte arealer. Reguleringsplaner sier noe om hva en får lov å gjøre innenfor de formålene. Om en grunneier ønsker å bruke arealet sitt til noe annet enn arealplanen tilsier, så må det søkes om dispensasjon fra formålet, og søke om en formålsendring. I Røros kommune har vi to arealplaner, én til alt utenom sentrumet og én til sentrum. Førstnevnte er vedtatt i 2021, sistnevnte er under arbeid. Det er slik at når kommunen i en arealplan avsetter areal til ‘bolig’ så forplikter kommunen seg til å legge til rette for formålet, nødvendig infrastruktur må ha nok kapasitet, f.eks. kloakk og vann og adkomst til omradet. Vann og kloakk finansieres via selvkost, altså av oss innbyggere i form av kommunale avgifter. Er derimot arealet ikke avsatt til ‘bolig’, og en grunneier ønsker seg en formålsendring til ‘bolig’ for arealet, da er det grunneieren som må betale for nødvendig infrastruktur. Og det er akkurat her din og min økonomi kommer inn i bildet.  

I planforslaget fra Gjøsvikmoen AS, et selskap med Røros Kommune som hovedaksjonær, ønsker de seg en formålsendring og formålsdeling til området. De ønsker å både bygge helårsboliger og fritidsboliger. Dette vil medføre at Gjøsvikmoen AS må stå for kostnadene knyttet til utbygging av nødvendig infrastruktur.  Da slipper du og jeg å betale for det i form av økte kommunale avgifter, samt at budsjettarbeidet kanskje blir litt mindre vanskelig. Problemet er bare at totalinvesteringen er så stort at kun boligbygging ikke kan dekke kostnadene til infrastruktur innenfor rimelighetens grenser. Derfor søkte selskapet om å få lov til å bygge fritidsboliger i tillegg, for å minske risikoen og for å kunne få finansiert prosjektet.

Vi har sett at planen for ‘Amneushagaen’ etter avslag fra flertallet i planutvalget ble trukket: Det blir verken helårsboliger eller fritidsboliger, og dermed heller ingen gang-og sykkelvei langs Amneusgjellan betalt av utbygger. 

Jeg er redd for at det samme vil skje med ‘Gjøsvikmoen’, ingen utvikling og kun tapte muligheter for samfunnet.  Så kan det vel trygg sies at boligtomtemangelen i stor grad er selvpåført, dessverre….