Nå kan du søke om tilskudd fra kommunal kompensasjonsordning – del 6

Pressemelding fra Røros kommune

Røros kommune har mottatt kr 1.138.000 i «Kommunal kompensasjonsordning til lokale virksomheter – DEL 6», og virksomheter i Røros inviteres til å søke på midlene.

Hvem kan motta støtte?

Målgruppen for midlene er virksomheter med forretningsadresse og virksomhet i Røros kommune. Prioriterte virksomheter er:

  • Virksomheter som ble pålagt av regjeringen å stenge i perioden 14.12.21-2.2.22
  • Virksomheter innen bransjene servering og overnatting

Hva kan det søkes om?

Det kan søkes om kompensasjon for tapt omsetning som følge av de nasjonale smitteverntiltakene som ble innført av regjeringen for perioden 14.12.21-2.2.22.

Hvordan søke?

Alle søknader må sendes kommunen gjennom søkeportalen www.regionalforvaltning.no. Der finner du også full kunngjøringstekst og hvilke krav som stilles til søker og søknaden. Det er viktig at du leser hele kunngjøringsteksten før du søker.

Søknadsfrist og behandling av søknader

Røros kommune tar imot søknader i perioden 14.2.22 til og med den 7.3.2022, kl 23:59. Alle søknader som kommer inn blir behandlet samtidig av formannskapet i Røros kommune i 1 felles tildelingsrunde.

Har du spørsmål om ordningen?

Ta kontakt med Røros kommunes 1.-linjetjeneste for næring:

To nye personer pågrepet, frihetsberøvelse Tolga (+)

To nye personer er pågrepet i forbindelse med saken om frihetsberøvelse på Tolga den 2. januar.

De to personene ble pågrepet på to forskjellige adresser i Oslo i går, begge er menn i 20- årene bosatt i Oslo. Den ene siktede ønsker ikke å forklare seg for politiet nå, og blir fremstilt for fengsling fredag kl 09.30 i Østre Innlandet tingrett (Hamar). Den andre siktede vil bli avhørt i løpet av dagen og politiet vil etter avhøret vurdere behovet for eventuell fengsling.

Forsvarere for de to pågrepne er advokat Petter Bonde og advokat Ola Sønju Bårnes.

Den fjerde siktede i saken som ble pågrepet 12. januar, begjæres ikke videre varetektsfengslet da vilkårene ikke lenger er til stede.

Mange tusen diabetespasienter må fornye førerkortet i 2022

I en pressemelding fra Statens Vegvesen informerer de om at svært mange diabetespasienter som bruker blodsukkersenkende medisiner må fornye førerkortet i 2022.Kravet gjelder de som har førerkort i førerkortgruppe 1, som omfatter førerkortklassene AM, S, T, A1, A2, A, B, BE.

– Førerkortforskriften er blitt endret slik at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må ha helseattest med maksimalt 5 års gyldighet , sier Synnøve Vebostad i Statens vegvesen.

Dette kravet har kommet fordi personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må følges opp av lege med jevne mellomrom.

– Det innebærer at alle som bruker slike medisiner og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig-til datoen, må fornye førerkortet i løpet av 2022, sier Vebostad.

Absolutt siste frist for å fornye førerkortet er 1. januar 2023. Det er mange som skal fornye førerkortet, og for å unngå unødvendig kø så er det lurt å være tidlig ute.

– Før du kan fornye førerkortet må du ha en oppdatert helseattest fra legen din. Denne må sendes til oss i posten eller du kan levere den selv. Det er dessverre ikke noen digital løsning for å levere helseattester ennå, sier Synnøve Vebostad, Seksjonssjef i Statens Vegvesen.

FV 705 fortsatt stengt

Fylklesvei 705 er fortsatt stengt mellom Brekken og Stugudal, men været er i bedring. Klokken 10 er det oppholdsvær og nesten vindstille. Veien ble stengt på grunn av uvær ved firetiden i natt.

Det gjenstår å brøyte veien, og i følge Vegtrafikksentralen midt skal åpning vurderes klokken 14.00. Det er ikke uvanlig at veien åpnes tidligere enn varslet, når været bedrer seg brått, slik det ser ut til å gjøre nå.

Det er også en risiko for at en eventuell åpning kan bli kortvarig. Yr melder at det utover dagen, kvelden og natta skal komme mer snø, og det varsles også sterkere vind.

Kulturhelse med kulturvertene

Røros kommune har siden februar 2021 hatt kulturverter på sykehjemmene og i hjemmetjenesten. Kulturvertene skal skape mer aktivitet og kulturopplevelser for brukerne i omsorgstjenesten, i hverdagen preget av koronapandemien. Bakgrunnen for kulturvertstillingene var at Røros kommune fikk tilskuddsmidler fra Statsforvalter (Fylkesmannen) til aktivitetstilbud på sykehjemmene og i hjemmetjenesten under koronapandemien.

Kulturvertene

Benedicte Haugen Gjelten er kulturvert for Øverhagaen BHVS og Gjøsvika sykehjem. Hun har en bachelorgrad i utøvende musikk og praktisk-pedagogisk utdanning i musikk. Benedicte er kulturskolelærer ved Tynset Kulturskole og er dirigent for Alvdal blandakor.

Marianne Magga er kulturvert i Hjemmetjenesten. Marianne er hjelpepleier og kunstner og har tatt videreutdanning innen kunst og kultur i helse og omsorg. Marianne bor på Røros, og brenner for at alle mennesker, uavhengig av alder og helsetilstand skal få muligheten til å uttrykke seg.

Livslangt behov for opplevelser og kreativitet

Vi har alle behov for opplevelser, å være kreative, å kunne skape noe eller delta i ulike aktiviteter både alene og sammen med andre. Alder og sykdom stopper ikke dette behovet. Hvis du har vært glad i å synge, danse, spille et instrument eller tegnet tidligere i livet, er ikke dette noe som forsvinner med verken sykdom eller alder. Men, både sykdom og aldring kan ta over mye av fokuset i hverdagen. Ved å få litt bistand, tilrettelegging av kulturvertene eller andre til å finne tilbake til «gamle» hobbyer eller noe du ønsker å gjøre, så kan det skje noe magisk.

Musikk – en viktig del av livet til de fleste

De fleste mennesker har for eksempel et forhold til musikk. Musikk kan virke oppløftende, skape en følelse av velvære, og kalle fram gode minner. Hver enkelt av oss har ulike referanser og opplevelser knyttet til ulike musikksjangere og melodier. Ofte finnes det en sang eller et musikkstykke som kan knyttes til en betydningsfull hendelse i livet ditt; som en ungdomsforelskelse, da du giftet deg, eller musikken du hørte på da du ventet ditt første barn. Musikken er et sterkt uttrykksmiddel som har stor påvirkningskraft på våre følelser.

Allsang og sittedans

Benedicte bruker mye sang og musikk i jobben som kulturvert, Hennes hovedfokus er å skape gode musikkstunder med allsang og sittedans. Benedicte spiller piano og synger, og spiller gjerne sanger som beboerne har hørt før.

“Det skaper en trygghet og fremkaller gode minner”, sier hun.

Sittedans er gjerne bevegelser man gjør til sittende til innspilt musikk. Det opplever hun som positivt og humørfylt for beboerne, det gir rom for sang og fysisk aktivitet i ett.

Tar utgangspunkt i interesser

Marianne har jobbet mye med enkeltpersoner i hjemmetjenesten, grunnet pandemien: “Vi har sammen, brukerne og jeg, funnet ut hva de ønsker å gjøre. Noe av det vi har holdt på med er malt/tegnet bilder. Vi har også quiltet, vevet, kartlagt musikksmak og ordnet spillelister”.

Marianne forteller videre:

“En dame i hjemmetjenesten falt om ute, det ble sykehus og rehabilitering etter hvert. Hennes store hobby gjennom flere ti-år har vært lappeteknikk, og det har resultert i mange hundre objekter gjennom årene”.

Rask fremgang med positiv aktivitet

Da Marianne startet samarbeidet med kvinnen i august i fjor, klarte hun ikke å tre sytråden. Med litt hjelp og god tilrettelegging så Marianne en enorm fremgang på veldig kort tid. Lysten til å sy kom tilbake, sammen med et forsterket selvbilde og det sikre håndlaget hun hadde tidligere. Tre måneder senere sydde hun sin første løper! Stundene med denne aktiviteten har bidratt til at hun er i sterk positiv bedring, både fysisk og psykisk.

Gjenoppdagelse av interesse og syglede!

“Gjennom kulturvertrollen får jeg en unik mulighet til å bli kjent med mange nye mennesker”, sier Marianne. Hun sier videre at hennes mange møter med brukerne også er en stor inspirasjon i eget liv: “Jeg slutter aldri å bli imponert over brukernes ståpåvilje, kreativitet og pågangsmot!”

Kulturvert-prosjektet fortsetter ut 2022.

Kulturvertene finansieres gjennom tilskuddsmidler, og prosjektet løper derfor bare ut 2022. Begge kulturvertene er brennende opptatt av at kultur og opplevelser er et veldig viktig element å ivareta i omsorgsarbeid:

“Kultur gir oss rikere liv og bedre helse”, sier Benedicte. “Kultur gir ikke bare liv til årene- men også år til livet, viser det seg”.

“Våre erfaringer som kulturverter er svært positive. Vi håper det blir ansatt kulturverter i hele omsorgstjenesten på fast basis”, avslutter begge kulturvertene.