God stemning på Nilsenhjørnet (+)

Det var godt stemning på Nilsenhjørnet i går kveld, da AP Kultur var innom Røros på sin kulturturné. De rundt 100 publikummerne fikk høre artistene Thomas Brøndbo og Julie Stokke. Oda Isabella Smit Ødegård var gjesteartist. Øyvind Brandtzæg ga publikum historier fra folks koronahverdag. Stortingskanditatene Eva Kristin Hansen og Jorodd Asphjell deltok også.

Valgkampleder i Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Hopsø forteller at AP Kultur er på tur rundt i hele fylket før valget.

Veldig rart å bli pensjonist (+)

Geir Jostein Wagnild fra Singsås har i 42 år vært Statskogs mann på barikadene som eiendomskonsulent. Statskog forvalter enorme eiendommer i Trøndelag, og Wagnild satt med ansvaret blant annet for Statskogs eiendommer i Røros kommune. Geir Wagnhild sier det er en merkelig følelse å ikke lengre ha ansvaret. Han nyter likevel pensjonstilværelsen, og er takknemlig for tiden i Statskog.

Geir Waghild intervjuet av Tore Østby.

I stormen

Geir Wagnhild beskriver jobben i Statskog som et lykkelig eventyr. Det betyr ikke at det har vært fritt for strid. En årelang konflikt mellom hytteeiere i Langegga og Røros IL om bruk av en vei på statskogs grunn, gikk helt til lagmannsretten i 2018.

Rørosnytt fanget øyeblikket, da en stor stein ble lagt i veien for å sperre for biltrafikk. Foto: Tore Østby

Hytteeierne hadde bygslet hyttetomter på Statskogs eiendom, og veien langs egga er adkomstvei til hyttene. Vinterstid ble det anlagt skiløype langs egga. Noen av hytteeierne mente de hadde veirett hele året, og brøytet bort skiløypa. Statskog reagerte med å sperre veien fysisk med en stor sten. Nå ligger stenen som et slags monument over Wagnhilds virke i Statskog.

Lagmannsretten konkluderte til slutt med at ingen av de sju hytteeiendommene har rett til å brøyte vegene i Langegga, eller til å bruke vegene til motorisert ferdsel når bakken er snødekt. Nå er det skiløyper på Langegga igjen vinterstid.

Statskog og hytteeierne på befaring på Langegga i forbindelse med rettssaken om veirett. Foto: Tore Østby

Statskog har enorme eiendommer i Norge, og har 110 ansatte fordelt på 18 kontorer i fire regioner. Det er Sør-Norge, Midt-Norge, Nordland og Troms, og hovedkontoret ligger i Namsos. Statskog rår over 20% av fastlands-Norge. I Statskogs områder ligger 130 åpne buer og koier som står klare og til fri bruk. I tillegg har Statskog nærmere 90 utleiehytter.

Rørosmeieriet fikk i dag tildelt Røros kommunes miljøpris for 2021

Pressemelding fra Røros kommune:

Rørosmeieriet fikk idag Røros kommunes miljøpris for 2021. Prisen ble delt ut i forbindelse med meieriets 20-årsjubilieum som ble markert på Storstuggu.

Rørosmeieriet arrangerte idag, sammen med Landbrukets Økoløft en forbruker- og problemløserkonferanse med temaet klimakrise, tap av biologisk mangfold og pandemi. Det var i den forbindelse fungerende ordfører Christian Elgåen delte ut prisen.

Norges flotteste meieri

På Røros er vi så heldig å ha Norges flotteste meieri, sa fungerende ordfører Christian Elgåen under talen sin til Rørosmeieriet i dag. Rørosmeieriet bruker norske økologiske råvarer og foredler dem til smakfulle produkter som både store og små har glede av. De er tradisjonelle og nytenkende på samme tid, og produktene de lager er av svært høy kvalitet, fortsatte han. Røros kommunes klima- og miljøplan ønsker å bidra til at regionen, landet vårt og verden når FNs bærekraftsmål, og at vi løser både klima- og naturkrisa. Det er ikke er et valg om vi vil bli mer klimavennlige, men hvordan vi skal få det til.  Fungerende ordfører Christian Elgåen holder tale til Rørosmeieriet

Fungerende ordfører Christian Elgåen holder tale til Rørosmeieriet.

God miljøeffekt, holdningsskapende virkning og langvarig engasjement

I statuettene til Røros kommunes miljøpris står det at prisen kan tildeles enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter eller andre for tiltak som fremmer, følger opp eller kompletterer Røros kommunes miljøpolitikk. Pristildelingen bør reflektere god miljøeffekt, holdningsskapende virkning og/eller langvarig engasjement gjerne også utover kommunegrensen. Prisen tildeles av formannskapet, og består av et diplom og en gavesjekk på 15 000 kr.  Les mer begrunnelsen for årets tildeling her.

Rørosmeieriet er en bedrift i kommunen som bidrar til å finne løsningene for framtida.Meieriet påvirker, utfordrer og utvikler markedet i positiv retning, og jeg er takknemlig for det gode arbeidet dere gjør, avsluttet Elgåen. 

Vi gratulerer Rørosmeieriet med en velfortjent miljøpris og ønsker dere lykke til i årene som kommer!

Plateslipp med Ingeborg Ulberg Sommer – Attkømmen

Pressemelding:

Ingeborg Ulberg Sommer slipper sin første solo-CD, «Attkømmen», fredag 3. september.

≪Attkømmen≫er et produkt av flere år med lytting til eldre arkivopptak med flere forskjellige spelemenn fra Rørostraktene. Ingeborg har i lang tid jobbet med ulike spillestiler, stiltrekk og kjennetegn, og på denne platen presenterer hun sine tolkninger av arkivopptak og eldre notematerialer hun har fordypet seg i.

Plata har sitt utgangspunkt i tradisjonsmusikken
og løfter frem eldre spillestiler og tonalitet fra
ulike sentrale kilder. Pols har gjennom mange
generasjoner stått sterkt i Rørosområdet, og
Ingeborg presenterer polsen med et nytt blikk på gamle spillesstiler. Attkømmen inneholder også runddansmateriale hentet fra gamle notebøker, formidlet gjennom Ingeborgs musikalske uttrykk.

Hun er spesielt opptatt av å vise fram mangfoldet i denne musikktradisjonen – fra det melankolske spillet til det rytmiske særpreget som gir danselyst!
Ingeborg Ulberg Sommer er en allsidig musiker som har gjort seg bemerket som soloutøver så vel som i duo, ensembler og som teatermusiker. Hun jobber på tvers av sjangre og liker å utforske lydrommet. Ingeborg spiller fele og er en viktig tradisjonsbærer fra Roros.

Ingeborg ønsker velkommen på plateslippkonsert på Thomasgarden 3. september.

Over 70 personer samles på Røros for å lære om økologisk melkeproduksjon

Pressemelding:

Interessen for økologisk mat har økt og i fjor rapporterte alle de store dagligvarekjedene om 10-20% økt omsetning av økologiske varer. Rørosmeieriet merket også denne utviklingen og det trengs flere økologiske melkeprodusenter i fjellregionen for å dekke etterspørselen. 


Onsdag 25.august arrangerer Landbrukets Økoløft et møte om bærekraftig melkeproduksjon i Storstuggu på Røros hotell. Møtet er en del av konferansen I takt med naturen, som arrangeres i forbindelse med Rørosmeieriets 20 års jubileum.


Landbrukets Økoløft er et prosjekt i samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk Landbruksrådgiving, Debio, Debioinfo, Statsforvalteren og Økologisk Norge. Prosjektet startet i 2016 og har siden oppstarten hatt en rekke landbruksmøter over hele landet. Felles for møtene er at de tar opp temaer relevante for økologisk gårdsdrift, både innen agronomi og marked. Målgruppa for møtene er både konvensjonelle og økologiske bønder, i tillegg til studenter og elever inne landbruksfag. Temaet for onsdagens møte er jordhelse og grovfôrkvalitet i melkeproduksjon, med søkelys på fjellregionen. Blant de deltakende er to skoleklasser fra naturbrukslinja på Hvam VGS, som har reist med buss opp til Røros for å delta på møtet.


«Det er gøy å se at så mange er interessert i å lære om disse temaene som står helt sentralt i et bærekraftig landbruk for fremtida. God jordhelse og grovfôrkvalitet er grunnlaget for god ressursutnyttelse på gården i et langtidsperspektiv. Man ser også at en sunn matjord med god vanntransport gir mer stabile avlinger og er mindre sårbare for et ustabilt klima som vi kan vente oss mer av i fremtida, i tillegg til at jorda selv får større kapasitet til å binde karbon.», sier Marte Guttulsrød, prosjektleder i Landbrukets økoløft.


Foredragsholderne på møte er blant andre rådgiverne Paula Merete Brekken fra TINE og Elin Thorbjørnsen fra Norsk Landbruksrådgiving. I tillegg holder Trond Vilhelm Lund, daglig leder hos Rørosmeieriet og Arnt Langen, som var sentral i stiftelsen av Rørosmeieriet i 2001, innlegg om behovet for flere økologiske melkeprodusenter i fjellregionen. Inspirasjonsbonde og økomelkprodusent Jørgen Soknes kommer også til å fortelle om sin gårdsdrift, hvor han har et spesielt fokus på klima og jordhelse. Han er 1 av 30 inspirasjonsbønder som er sentrale i prosjektet Landbrukets Økoløft, hvor de bistår med å dele sine erfaringer og gi innblikk i ulike måter å drive med økologisk matproduksjon. 


«På sikt kan landbruket være, ikke en del av klimaproblemet, men en del av klimaløsninga. Ved å bygge opp jorda kan vi som bønder bidra med å fange karbon. Her kommer det stadig ny forskning, og dette er den delen av landbruket som jeg syns er mest spennende å følge med på i tida som kommer», sier Jørgen Soknes som er økologisk melkebonde i Skaun og inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft.