Nei til karakterbasert opptak og fritt skolevalg – en trussel for Røros videregående skole!

Leserinnlegg av Ivar Østby og Jon Anders Kokkvoll

Røros VGS er en viktig ressurs og kompetansearena for rørosregionen. De fleste elever fra Røros, Holtålen og Os som søker seg inn til videregående utdannelse, søker seg inn til Røros vgs for sin skolehverdag. Hundrevis av arbeidere av alle slag har fått sin yrkes- og studiespesialiserende utdannelse der. Vi mener at det fortsatt skal utdannes hundrevis av yrkesfagelever og studiespesialisering der i årene framover. Det er så ubeskrivelig mange grunner til at vi fortsatt skal ha videregående studieretninger ved Røros vgs, men det er likevel viktig å nevne dem: Det viktigste er at elever i sine mest sårbare år som unge voksne ikke skal tvinges flere mil vekk for å kunne gå skole. I tillegg så er det innlysende at når man utdannes på Røros vgs, så er det enklere å finne seg jobb på Røros eller i nabokommunene. Lokalt- og regionalt næringsliv har mer enn noen gang behov for våre ungdommer.

Det er utallige arbeidere på Røros som hver eneste dag bidrar til å bygge kommunen vår, som fikk sin fagutdanning ved Røros VGS. Den enkle virkeligheten som Høyre, med Erna i spissen, ikke klarer å ta innover seg er at mange av disse elevene har utfordringer og er sårbare milevis vekk fra hjemmet. For mange elever er det allerede vanskelig å fullføre videregående; for noen blir det umulig når de i tillegg må dra på seg en jobb for å sikre at de har råd til å bo borte mens de går skole. Dette er selvsagt heller ikke så enkelt når Høyreregjeringen ikke engang har vurdert å øke borteboerstipendet i løpet av sine åtte år ved roret. Vi forstår godt ungdommen som søker seg videregående utdannelse utenfor Røros, det skyldes et begrenset studietilbud ved Røros vgs. Det handler om at desto flere spennende studietilbud som tilbys, så søker flere ungdommer seg til Røros vgs.I dag er det konkurranse mellom skolene, de operere i et marked slik Coop og Rema 1000 konkurrerer om kundene. Å studere ved Røros vgs så har ungdommen med seg en solid faglig kunnskapsbase. 

Situasjonen vi er inne i nå er vanskelig å ta innover seg: Regjeringen overkjører våre demokratiske organer, fra kommunestyrene og fylkestingene ved å tvinge fram et karakterbasert opptak på våre videregåendeskoler. Det betyr, enkelt forklart, at de vil avvikle nærskolegarantien og derfor svekke finansieringen til videregåendeskoler i distriktet. Det er kanskje ingen overraskelse, men la det være tydelig: Det utgjør en betydelig usikkerhet for Røros vgs og arbeidsplassene som er avhengige av utdannede arbeidere. I verste fall vil Høyreregjeringens forslag om karakterbasert opptak føre til et nedlagt Røros vgs, og med den, et betydelig svekket rekruttering til næringslivet.

Arbeiderpartiet gikk i 2019 til valg på å verne hver eneste videregående skole i Trøndelag, og da mente vi selvsagt også vår egen Røros vgs. Det står vi på nå og! Vi skal gjøre alt vi kan for å passe på at nærskolegarantien ikke bare overlever, men ivaretas. Erna og gjengen har likevel sikret at dette ikke er noen enkel jobb. 

Fylkeskommunen som har ansvar for å sikre videregående skoler i hele Trøndelag har møtt kutt etter kutt i overføringene til videregående skoler. Driftsgrunnlaget og linjevalgtilbudene for hver skole avhenger av hvor mange som søker seg inn. Hvert enkelt elevhode er det satt en pris på! Det er ikke noe spørsmål om behovet lokalt næringsliv har for fagutdannede innen ulike yrker. 

Resultatet er at høyreregjeringa har klart å bidra til et dårligere studietilbud på mindre skoler, 

På den positive siden så har de samme regjeringskontorene den makten etter valget i høst, og. I høst er det valg og det vil være et valg som påvirker framtida og verdier. Et karakterbasert opptak og studietilbudene vil avgjøre om våre barn og deres barn igjen skal gå på Røros vgs eller bynære skoler. La det være tydelig: Arbeiderpartiet mener at elever i rørosregionen må ha en garanti på at det står en pult klar til dem på Røros vgs, og at de får tilegne seg den kunnskap og kompetanse de ønsker inn i arbeidslivet uansett karakterer fra ungdomsskolen.

Fritt skolevalg kan i verste fall føre til kampen vi så godt kjenner som vi hadde for å bevare Røros sykehus.

Fagligpolitisk ansvarlig AUF i Trøndelag/landsstyremedlem Ivar Østby og Leder Røros Arbeiderparti Jon Anders Kokkvoll.

For ordens skyld: Ivar Østby er sønn av Tove og Tore Østby i Rørosnytt.

Innsamlingsaksjon mot barneekteskap (+)

Den lokale TV-aksjonskomiteen i Røros kommune, har startet planleggingen av TV-aksjonen 2021. I år er det Plan International som har fått TV-aksjonen. Innsamlede penger skal gå til deres arbeid mot barneekteskap. TV-aksjonskomiteen i Røros kommune består av Berit Kristin Sevatdal fra Røros Frivilligsentral, sogneprest Harald Hauge og varaordfører Christian Elgaaen, som er leder for komiteen. Aksjonsdagen er søndag 24. oktober, FN-dagen.

Barneekteskap

Barneekteskap er et utbredt problem mange plasser i verden. Hvert tredje sekund blir ei jente giftet bort, et sted i verden. Konsekvensene av dette er veldig store, Det at jentene blir giftet bort, gjør mye med deres liv, frihet og fremtidsutsikter. Dette er med på å bremse utviklingen, og kan opprettholde fattigdom for mange av de som blir rammet. Plan ønsker å gjøre noe med dette. De vil bruke de innsamlede pengene på å bekjempe barneekteskap i fem land: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Gjennom ulike prosjekt knyttet til at jentene skal få bestemme over egen kropp, få utdanning og muligheten til å gå på skole, så er dette et vidtrekkende prosjekt for å gi jentene i mange land mulighet til å selv velge sin egen fremtid, og ikke bli giftet bort i en alder av 12 eller 14 år.

Konsert

De siste årene har TV-aksjonen lokalt ligget på en fast arrangementsform. Ved inngangen til aksjonshelga har det vært en konsert i Røros kirke, der det blant annet er blitt gitt informasjon om hva pengene som samles inn går til. Konserten i høst blir fredag 22. oktober.

Bøsser

Det planlegges for vanlig bøsseaksjon i år. Det gjorde de i fjor også, men da ble det digital aksjon på grunn av omfattende smitteverntiltak. Dette avhenger av hvordan pandemien er i Norge når vi kommer frem til høsten. Aksjonskomiteen håper at dette i Røros, også i år blir en stor dugnad.

– Det er jo Norges største dugnad. At så mange går sammen om et felles prosjekt, og det å på en måte løfte mennesker ut av fattigdom, og gi de ei bedre fremtid. Det er høstens vakreste eventyr, sier Harald Hauge.

De som ønsker å bli bøssebærere tar kontakt med Berit på Frivilligsentralen. I Røros kommune trengs det 90 – 100 bøssebærere. Mange lag- og foreninger i kommunen har stilt opp som bøssebærere år etter år. Det trengs også noen i tillegg til dem.

Barnehager og skoler

Komiteen håper at skoler, barnehager, næringsliv, lag og organisasjoner blir med utover høsten, og bruker TV-aksjonen som et utgangspunkt for ulike aktiviteter. I tillegg til å være en innsamlingsaksjon er TV-aksjonen en viktig informasjons- og holdningskampanje om det årlige formålet.

– Det lages veldig flotte opplegg til bruk for skoler og barnehager, som de kan ta i bruk helt gratis. Vi oppfordrer de til å gjøre det. Det er det mye og fin informasjon, og mange ideer om hva de kan finne på, sier Berit Kristin Sevatdal.

– Tenker at dette er et tema som kan engasjere barn og ungdom sterkt, sier Harald.

Komiteen oppfordrer lag- og foreninger til å finne på ting som kan gi penger til aksjonen. Dersom de går inn på nettsiden blimed.no er det mange forslag.

Elektrikeren i gata (+)

Østa Elektro åpnet salgskontor i Kjerkgata på Røros i forrige uke. Per Arne Mikkelsen som er en av eierne, tror at salgskontoret til Østa kan bidra til et bredere tilbud i gata.

– Naboene her i gata er veldig positiv til at det kommer noe nytt her. Dette blir et tilbud som ikke eksisterer i gata i dag og det håper vi kan være til fordel for andre forretninger her også, sier Per Arne Mikkelsen, en av de tre eierne i Østa Elektro, som er elektriker og saksbehandler på Os-avdelinga, og har ansvaret for salgskontoret på Røros. 

Mikkelsen sier at de har åpnet salgskontor på Røros for å være mer synlig og treffe nye kunder.

– Vi har åpnet salgskontor på Røros for å være mer synlig og tilgjengelig, og treffe flere kunder. Vi har hatt en del jobb på Røros tidligere også,  og har rammeavtale med Røros kommune og Trøndelag fylkeskommune.  Det handler også om å være synlig på den måten at når folk går i gata og skal ha en elektriker senere, så vil de huske og kontakte oss, fortsetter Mikkelsen. 

Vil være der folk ferdes

Det var etter at de hadde sett litt rundt og vurdert forskjellige lokasjoner, og valget var lett når lokalet i Kjerkgata ble ledig. Mikkelsen sier at det er viktig for dem å være der folk ferdes. 

– Vi har etablert oss med salgskontor her for å være litt annerledes enn de andre i bransjen. Å være mer synlig og være tilstede der folk ferdes, sier han. 

Salgsrommet inneholder ulike el installasjoner og et bord hvor det går an å sette seg ned å ta en prat. I vinduene er det tv skjermer med informasjon om hva Østa tilbyr av el-installasjoner og solcelleanlegg. 

I tillegg til å tilby vanlig el-installasjon så tilbyr Østa Elektro varmepumper og elbilladere. De samarbeider med Energi + som tilbyr solcelleanlegg på alle typer bygg, og har også nylig etablert Energima Fjellregionen AS som tilbyr ventilasjonsløsninger. 

Så langt har det vært jevnt med besøk og henvendelser, og Mikkelsen forventer at det øker utover sommeren. 

– Hittil er vi fornøyd med besøket på salgskontoret. Vi forventer enda flere kunder innom utover sommeren når hyttefolket kommer på ferie, og ser frem til å treffe de også. Det skjer mye positivt på Røros og det ønsker vi å være en del av, og bidra til videre utvikling av Bergstaden, avslutter han.

Åpner ny historisk vandrerute (+)

26. juni åpner Malmveien, ei ny historisk vandrerute, mellom Røros og Femundsmarka. Turen går gjennom landskap med spor av gruvedrift, malmtransport og tømmerfløting. Åpninga er del av jubileumsfeiringa for Femundsmarka nasjonalpark. Samtidig som vandrerruta åpner, blir Fjølburøsta åpnet som ny, selvbetjent DNT-hytte.  

Vandrerutene kombinerer kulturarv og naturopplevelser, og er et samarbeid mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforeningen (DNT). Malmveien er den 14. ruta i dette tilbudet. Fotturen er omslag 50 kilometer lang, og stipulert til å vare tre dager.

Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde har vært involvert i planellgingen og utarbeidelsen av den nye vandrerruta.  

Torfinn Rohde intervjuet av Tore Østby.

Nå blir det fritt skolevalg

Leserinnlegg av fylkespolitiker Ingvill Dalseg

Regjeringen har vedtatt at det skal være frittskolevalg i hele landet. Det innebærer at det er fastsatt nasjonale regler som sikrer elevenes rett til å velge videregående skole. Samtidig har vi tatt høyde for fylkeskommunenes behov for å kunne ivareta en desentralisert skolestruktur, og gitt fylkeskommunene mulighet til å fastsette maksimalt 6 inntaksområder. 

Reglene skal gjelde for elever som søker om inntak fra våren 2022.  

Vi ønsker at elever skal ha større mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal søke på, enn det mange opplever å ha i dag. Derfor foreslår de nasjonale regler som innebærer at fylkeskommunene enten må ha frittskolevalg i hele fylket eller frittskolevalg innenfor et fastsatt geografisk inntaksområde. Dersom det er fritt skolevalg i hele fylket, kan man søke om inntak til alle skoler i fylket. Dersom det er fritt skolevalg innenfor inntaksområder, kan man søke om inntak til alle skoler i sitt inntaksområde.  

Fylkeskommunene kan maksimalt ha 6 inntaksområder. Dette bidrar til å sikre at områdene blir av en viss størrelse slik at elever får flere skoler å velge mellom. Inntaksområder kan bidra til å opprettholde en desentralisert skolestruktur i fylket og vil også bidra til å hindre at elever får lang reisevei. Regjeringen foreslår altså nasjonale regler, men gir lokal handlefrihet til fylkene. 

Dette er et viktig gjennomslag for Høyre. Vi har hele tiden stått på elevenes side i denne saken. Muligheten til å velge videregående skole selv, er en grunnleggende frihet man bør ha. Etter 10 år i grunnskolen er det på tide å gi elevene mer makt ved at de selv får være med å bestemme hvilken videregående skole de skal gå på. 

Det kan være mange grunner til at en elev ønsker å velge seg til en annen skole enn nærskolen. Kanskje drømmer eleven om et utdanningstilbud på en spesifikk skole, eller kanskje ønsker eleven å bryte ut av et miljø vedkommende ikke trives i og heller begynne på en annen skole for å starte om igjen med blanke ark, finne nye venner og få et nytt nettverk. Det burde alle elever få mulighet til. Fritt skolevalg handler også om friheten til å velge seg bort.  

Høyre ønsker at vi skal satse på profilskoler, skoler som spesialiserer seg på fag som det er behov for i lokalsamfunnet og hvor den enkelte skole har et sterkt fagmiljø. Elevene våre fortjener skoler som gir dem en utdanning, en utdanning som gir muligheter i arbeidsmarkedet. Høyre fikk støtte for at Oppdal vgs. opprettet steinfag i «skiferbygda».

En spesialisering er viktig for næringslivet i distriktene og for elevene. Det er også nødvendig hvis vi skal beholde gode videregående skoler i alle deler av fylket.

Skal vi tilby skoler med spesialisering på enkelte fag må elevene også få anledning til å velge disse skolene.

Fordelte 1,6 milllioner i koronamidler til 20 bedrifter (+)

I gårsdagens formannskapsmøte ble midlene for kompensasjonsordningen del 2 fordelt mellom 20 bedrifter som totalt hadde søkt om 6 416 783 kroner i kompensasjon.

Røros kommune har i «Kommunal kompensasjonsordning til lokale virksomheter – DEL 2» mottatt kr 1.644.000. Dette er en del av Stortingets økonomiske tiltak i møte med koronapandemien, og lokale virksomheter er blitt invitert til å søke på midlene.

– Det er meningen at pengene skal fort ut til næringslivet. Det lokale næringslivet sier at det er behov for dette før sommeren. Vi har enkeltaktører i næringslivet i kommunen som sliter ordentlig, sa kommunalsjef Elisabeth Heidtmann under innledningen til saken.  

– Noen søkere står innstilt til 0 i støtte. Det er fordi det er inkomplette søknader. Dette er beklagelig men det er søkers ansvar å få levert korrekte søknader og få levert i tide, fortsatte Heidtmann om de søknadene som står innstilt til å ikke få støtte i tabellen.

Hensikten med tilskuddet er å sette kommunene bedre i stand til å avhjelpe situasjonen for lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak.

Prioriteringer

Kommunene har betydelig frihet til å tilpasse hva slags virksomheter de kan støtte avhengig av den lokale situasjonen. I kompensasjonsordningens DEL 2 prioriterer Røros kommune følgende virksomheter:

  • Lokale virksomheter som er rammet av strenge smitteverntiltak og som har falt helt eller delvis utenfor de generelle kompensasjonsordningene. Dette gjelder særlig støtte som kompenserer for kostnader eller tap som følge av smitteverntiltak og nedstenging.  
  • Virksomheter som skal skape nye faste helårs arbeidsplasser i Røros kommune.

Det kom inn søknader fra 25 bedrifter hvor 20 av dem innstilles til å få støtte. Innstillingen til kommuneadministrasjonen ble enstemmig vedtatt.

Tabellen over innkommende søkander med innstillingen til kommuneadministrasjonen i kolonnen lengst til høyre. Illustrasjon: Skjermbilde fra sakspapirene

Sommeråpent hos Ungdommens Hus (+)

I sommerferien skal Ungdommens Hus Røros ha åpent hver uke, på mandager og onsdager kl. 18.00 til kl. 21.00. Dette er første sommeren ungdomsklubben blir åpen hele sommeren, tidligere år har klubben vært stengt i en måned.

Dette blir et positivt løft for klubben, sier leder for Ungdommens Hus, Ove Testad. Han og klubbmedarbeider Haldor Bromstad gleder seg til en sommer sammen med ungdommene.

I samarbeid med Sommerskole-prosjektet har ungdomsklubben kjøpt inn fire nye gaming PCer.

-Det håper vi blir et populært tilbud i sommer, sier Haldor.