Åshild Løkken Opsahl er innstilt som lærer i norsk for minoritetsspråklige elever ved Røros skole. Dette er en 70 % fast stilling. Det var fem søkere til stillingen, fire kvinner og en mann.
Dag: 16. april 2021
+ TV-nyheter fra Rørosnytt
I denne ukas Rørosnytt får vi se at grenskontrollen skjerpes på grunn av massiv covid 19 smitte i Härjedalen. Påtroppende stortingspolitiker fra Røros vil ta imot flere flyktninger. Isak V. Busk skal forelese om grønn hytteutbygging.
Oppfordrer alle om å begrense reiser til Midtre Gauldal
Pressemelding fra Røros kommune
Det pågår nå et større smitteutbrudd i Midtre Gauldal kommune. Det er også økende vest i Härjedalen, nær vår region. Vi har ingen nærkontakter i Røros, til utbruddet i Midtre Gauldal.
For å redusere faren for at smitten sprer seg til vår kommune, oppfordrer vi nå våre innbyggere om å begrense unødvendige reiser til Midtre Gauldal og nærliggende områder.
En grensependler inn til Røros har testet positivt for covid-19, og er nå i karantene. To nærkontakter på Røros knyttet til denne har testet negativt.
Våre anbefalinger nå
- Begrens unødvendige reiser til Midtre Gauldal og nærliggende områder
- Begrens sosial omgang og ha få nærkontakter
- Bruk munnbind der du ikke kan holde en meter avstand
Vi innfører ingen andre tiltak – næringsliv, handel- og spisesteder og aktiviteter kan drive som normalt, men i tråd med smittevernråd og -regler.
Har du symptomer?
Da er det viktig at du holder deg hjemme, og at du bestiller en koronatest. Symptomene på covid-19-sykdom er feber, hoste, tung pust eller at du mister smaks- eller luktesansen. Du skal bestille test straks du merker ett eller flere av disse symptomene – ikke vent. Det gjelder også hvis du har lette symptomer.
Her finner du lokale tiltak og informasjon om koronasituasjonen i Røros
+ Nesten 1000 personer berørt av planendringer
I planutvalgsmøtet i går behandlet man opphevningen av 58 reguleringsplaner innenfor planområdet for kommuneplanens arealdel Røros.
Det er meningen at alle disse planene skal erstattes med føringer i ny kommuneplan når denne er vedtatt. Endelig vedtak om oppheving av planer vil skje etter at ny kommunedelplan er på plass. Planene som skal oppheves berører mange folk og det står nesten 1000 navn på lista av mottakere etter saken er ferdigbehandlet.
– Dette er et oppryddingsarbeid som er foreslått for å gjøre det enklere for innbyggerne og kommuneadministrasjonen. Kart og terreng skal passe bedre overens, sa ordfører Isak Busch i innledningen til saken.
Alle planer som her foreslås opphevet er planer som enten er ferdig utbygget eller hvor påbegynt utbygging er så i strid med vedtatt plan at det er vanskelig å saksbehandle nye byggesaker i områdene uten at det blir omfattende dispensasjoner. Den eldste planen som med er fra 60-tallet sa kommuneplanlegger Ingunn Holøymoen.
– Planene går ut på dato og har ikke det detaljnivået som er i dag. Den eldste planen er fra 60-tallet. Folk lurer veldig på hva det betyr for dem, og vi har fått mange telefoner om dette. Man skal få behandlet byggeplaner i fremtiden som har et romsligere rammeverk enn de som vi fjerner, sa Holøymoen om arbeidet som blir gjort fra kommuneadimistrasjonens side.
Planprosess
Oppheving av reguleringsplaner skal følge samme prosess som utarbeidelse av reguleringsplaner, dette fremgår av plan- og bygningsloven § 12-14 1. ledd. Det vil da si at det er kommunestyret som skal sluttvedta opphevingen av planene.
Det er mottatt 23 forhåndsuttalelser til oppstarten av arbeidet, hvorav 7 er fra sektormyndigheter og 16 uttalelser fra private.
Hovedformålet med oppheving av planene er å få enklere og raskere saksbehandling av byggesaker med et mer oppdatert planverk hvor kart og terreng passer overens.
Kommunedirektørens innstilling:
Forslag om oppheving av reguleringsplaner i henhold til vedlagte liste markert som «vedlegg 1», inkludert alle mindre vesentlige endringer og mindre endringer innenfor disse planene, sendes på høring og legges frem for offentlig ettersyn iht plan- og bygningslovens §§ 12-14 og 12-10.
Innstillingen ble enstemmig vedtatt.
+ Positive til leilighetsbygg i Kølkjørarveien
I gårsdagens planutvalgsmøte ble detaljereguleringen av tre leilighetshus i Kølkjørarveien 2 som Røros Produkter Eiendom AS ønsker å sette opp, behandlet for første gang.
– Jeg syns at det er veldig positivt at man får utnyttet et slikt sentrumsnært område til sentrumsnære leiligheter. Dette er et veldig godt prosjekt som vil bli populært og i tråd med fortettingen for Røros Bergstad som vi ønsker. Det at utnyttelsesgraden på tomta går fra 50 til 75 prosent er riktig i en slik sak. Man får god utnyttelse av området og får flere enheter. Jeg gleder meg til å se dette oppe, sa ordfører Isak Busch (Ap) om prosjektet.
Dette ble understøttet av flere politkere i planutvalget blant dem varaordfører Christian Elgaaen(Sv).
– Det er et godt prosjekt. Sentrale sentrumsnære leiligheter er noe vi ønsker. Jeg ønsker prosjektet velkommen. Blir positivt for utbygger og de som flytter inn, sa han.
Kommunedirektør Kjersti Jensås sin innstilling til saken:
Utvalg for plansaker fremmer saken og legger den ut til høring og offentlig ettersyn etter plan- og bygningslovens § 5-2 og § 12-10 på følgende vilkår:
1. Det må gjøres en vurdering av tiltakets virkning på trafikk, konsekvenser for barn og unge, og en mere utførlig vurdering av overvannsproblematikken. Dette innarbeides i planbeskrivelsen.
2. § 4.1.3 Sekundærbygninger, endres til: I tillegg til bebyggelse nevnt i 4.1.2 kan det bygges garasje. Maks tillatt bruksareal er 35 m2 BYA. Maks tillatt mønehøyde er 4 m. Garasje kan plasseres inntil 1 m fra formålsgrense.
Innstillingen ble enstemmig vedtatt.
+ Etterspør utredning av undervisningsstrukturen ved skolene i Brekken og Glåmos
Guri Heggem (Sp) stiller en interpellasjon til kommunestyremøtet i neste uke der hun etterspør en utredning av undervisningsstrukturen ved Brekken og Glåmos skole.
Denne utredningen ble vedtatt i et eget punkt i forbindelse med skolestrukturvedtaket i kommunestyret i fjor høst.
– Strukturen på undervisning ved mulighet for rotasjon av lærere og/eller samordning av fådeltskoleundervisning utredes, het det i vedtakets punkt 2 den gang.
Relativt nylig har politikerne på Røros og foresatte i Brekken og Glåmos fått beskjed om at Brekken og Glåmos skoler skal gå fra fådelt til todelt undervisning fra høsten 2021.
Heggem etterspør om Samarbeidsutvalget og Foreldreutvalget har blitt hørt i forbindelse med endringen.
– Ved alle skoler er det et samarbeidsutvalg (forkortet SU), SU har ikke myndighet til å avgjøre noe her men har status som rådgivende organ, og det har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder skolen. Sjøl om en gruppe skal være pedagogisk forsvarlig betyr ikke det det samme som om at det er bare økonomi som kan legges til grunn for vurderingen av størrelse. Det er også andre faktorer som skal vurderes. En omorganisering fra fådelt til todelt kan ha stor betydning for skolemiljøet og det er viktig at elever og foresatte blir hørt, sier Heggem i interpellasjonen.
Hun etterspør også hva som har skjedd med utredningen som ble vedtatt i fjor høst og hvem som har vært involvert i denne.
Spørsmål til ordfører:
1) Hva har skjedd med utredningen, og hvem har vært involvert i denne?
2) I hvor stor grad har SU og FAU ved skolene blitt involvert i denne prosessen?
Forslag til vedtak: Prosessen med strukturendringer settes på vent inntil at alle parter har blitt involvert på en forsvarlig måte i en helhetlig utredning.
+ Ønsker bosetting på småbruk
Oskar Tørres Lindstad (Ap) stiller en interpellasjon til kommunestyremøtet i neste uke der han etterspør muligheten av å sette i gang et prosjekt som skal få folk til å flytte til småbruk i kommunen.
Os kommune har gjennomført et lignende prosjekt tidligere der man lykkes å få flere folk bosatt i kommunen og hvor flere småbruk fikk nye eiere.
I interpellasjonen ønsker Lindstad at man henter inn erfaringer fra Os kommune og Valdres kommune som har gjennomført slike prosjekt tidligere.
Interpellasjonen er gjengitt i sin helhet under.
Prosjekt «bosetting på småbruk» til Røros!
I løpet av de siste årene har det mest brukte søkeordet på finn.no vært «småbruk». Det forteller oss om stor interesse blant folk i søken etter det gode liv på landet. For distriktskommunene er dette en stor mulighet til å sikre tilflytting til grendasamfunnene, og samtidig kan det medføre rekruttering innen primærnæringene. I lys av en pandemi som har herjet i verden i et års tid nå, ser vi at det å leve nært naturen, med skogen og fjellet i hagen har en verdi som stadig flere får øynene opp for.
I forbindelse med revideringen av kommunens landbruksplan kommer det klart frem at Røros kommune har store utfordringer med rekrutteringen til landbruket. På lang sikt kan dette synes å være den største utfordringen for fremtidens landbruk i kommunen. Uten aktive bruk forsvinner noe så elementært som veterinærtjenester for de resterende brukene, så vel som viktige, faglige og sosiale miljø. Nøkkeltall fra selve planen forteller om en situasjon der rørosbondens gjennomsnittsalder er 54 år , kun hvert 10. gårdsbruk er i drift, og hver tredje gård med boligbebyggelse, det vil si totalt 111 bruk står uten fast bosetting.
Disse tallene er alarmerende, men viser også et stort potensiale for realisering av tilflytting og rekruttering til landbruksnæringene. På Røros har man alltid vært god til å øyne de store mulighetene i det som er lite. Som kommunen med høyest gjennomsnittsareal i meter over havet, har de klimatiske forholdene lagt grunnlaget for en nøysomhetskultur som har utnyttet potensialet i naturressursene rundt seg til det fulle. Med det ressursgrunnlaget man har, kan man skape noe for seg selv og andre. Røros har blant de beste utmarksbeitene i midt-Norge, og at vi er landets eneste distriktskommune med både meieri og slakteri lokalt i kommunen er to store, positive innsatsfaktorer for vår posisjon som lokalmathovedstad. Skal vi fortsette å være det i fremtiden, er det helt avgjørende å sikre en fremtid for primærprodusentene – og da må vi også sikre at de eksisterer.
I kommunene Vang og Vestre slidre i Valdres ble det fra 2017-2020 kjørt et prosjekt kalt «Huga på gard». Prosjektet kartla alle tomme småbruk i kommunen, kontaktet gårdeierne og stimulerte til en endring av bruken av eiendommene. I praksis lyktes disse kommunene å øke folketallet, og over halvparten av eiendommene fikk bosetting. Med dagens høye konsesjonsgrense er det en utfordring å sikre at små bruksenheter blir forbeholdt mennesker med bolyst ruralt. Dette må håndteres på en måte som gjør at intensjonen, fast bosetting, etterleves.
«Huga på gard» gikk veldig bra og ble et prosjekt til inspirasjon for andre. Os kommune er nettopp ferdig med første runde i et lignende prosjekt. Her på Røros burde vi også systematisere arbeidet med å få flere til å bosette seg i kommunen, og gjerne gjennom et slikt type prosjekt. Kommunens ubebodde gårdsbruk representerer boperler for potensielle tilflyttere, samt driftsenheter, i kraft av å være næringseiendommer, for folk som ønsker å supplere de faglige og sosiale landbruksmiljøene i kommunen. Et prosjekt som dette være en direkte oppfølger av vedtaket som ble gjort i forbindelse med saken om skolestruktur høsten 2020, hvor punkt 4 lyder som følger: «Ordføreren initierer et offensivt utviklingsprosjekt «Glåmos og Brekken 2030», sammen med bygdalagene og næringsliv i Glåmos og Brekken, med mål om økt antall beboere og økning i elevtall. Det legges til grunn at prosjektet driftes med sterkt lokalt engasjement i berørte bygder. Røros kommune skal ha en aktiv rolle i prosjektet. Prosjektet søkes finansiert eksternt. Tiltak og aktiviteter skal være forankret i kommuneplanens samfunnsdel.» Vedtaket fra kommunestyret bør ikke begrense prosjektets geografiske omfang, men arbeide med potensielle eiendommer i alle grender i kommunen.
Hovedmålsettingen i et småbruksprosjekt bør være å skape lys i glasa og folk i husa. Økt bosetting har lenge vært et mål, men ingen konkrete prosjekter har vært igangsatt. Blant sideeffektene som følger når folk bosetter seg rural kan nevnes: økt aktivitet i bygdene, samt potensiale for rekruttering til primærnæringene. Med hvert tredje gårdsbruk stående ubebodd har vi lite å tape på å iverksette et prosjekt som jobber for å realisere bosettingspotensialet her!
Hvordan kan vi sikre at gårdsbruk med sin respektive næringsverdi blir tilgjengeliggjort for potensielle tilflyttere?
Mener ordføreren at det er potensiale for flere fast bosatte ute i grendene? Er ordføreren positiv til å iverksette et småbruksprosjekt i Røros kommune?
Forslag til vedtak:
Kommunestyret ber formannskapet innhente erfaringer fra prosjektene i Valdres og på Os, og skissere hvordan et lignende arbeid kan gjennomføres i Røros kommune. Dette legges frem for kommunestyret til behandling.
+ 91 nye smittetilfeller i Härjedalen
Smittespredningen på andre siden av Riksgrensen er nærmest eksplosiv for tiden. Det er rekordmange nye tilfeller den siste uka både i Härjedalens kommune og i Jämtland Härjedalens län. Det samme gjelder store deler av Sverige.
I Härjedalen har ytterligere 91 testet positivt den siste uka. Den forrige smitterekorden på ei uke var uke 13, da 70 nye smittetilfeller ble oppdaget. Hittil under pandemien har det vært 711 smittetilfeller i Härjedalen. I Jämtland Härjedalens lån er det registrert 617 nye smittetilfeller, og så langt i pandemien har 7222 blitt syke av covid 19 i Jämtland Härjedalen.
+ Planer for bibliotek og park er klare
I Formannskapsmøtet torsdag 22. april, skal politikerne for første gang ta stilling til de detaljerte planene for nytt bibliotek på Nilsnhjørnet. Coop presenterer en plan som inneholder bruk av eksisterende bygninger, nybygg og park. Det skal bygges nytt på det som i dag er parkeringsplass for leietakere i samvirkelagsbygget.
Det har stått bygg her tidligere. Grønngården og Anders-Monsa gården ble revet på 1960-tallet. Grønngården ble flyttet og står i dag i krysset mellom Osloveien og Lorentz Lossius gate. Parken skal bygges opp der det er park i dag, med en utvidelse inn mot veggen på Reiselivets hus. Dette området har parkeringsplasser i dag.
Siden Coop Midt-Norge AS står for byggingen, blir godkjenning av reguleringsplanen og byggesøknad politikernes direkte befatning med byggeprosjektet. Det ligger i kortene at Røros kommune må forplikte seg til langsiktige leiekostnader til biblioteket.
+ Håper Norge tar imot flere flyktninger
SVs andrekandidat i Sør-Trøndelag til stortingsvalget i høst, Hilde Danielsen håper Stortinget sier ja til å ta imot flere flyktninger fra Hellas. SV fremmer forslag til Stortinget om at Norge skal ta imot ytterligere 750 flyktninger fra Hellas. I tillegg foreslår SV å ta imot sårbare flyktninger fra Bosnia, hvor forholdene for tiden også er svært ille.
Budskap fra Hilde Danielsen, Røros SV og andrekandidat stortingsvalget for Trøndelag SV er at Norge må gjøre sitt for å lette på en humanitær katastrofe, som er et faktum i flyktningeleirene i Hellas og i Bosnia.