+ Fin forestilling i pandemitid

Med god avstand mellom hverandre, fikk et pandemibegrenset publikum en fin opplevelse i Falkbergetsalen i kveld. Årets russerevy har blitt til under restriksjoner og begrensninger, og forestillingen har den treffende tittelen CoronaviRUSS.

Forestillingen var spekket med gode musikkinnslag, og alle tekstene var skrevet av russen. Årets revy ble regissert av Astrid Tronsmoen og Eli Wintervold, som også har bistått i tekstskrivingen.

Jo Ryen, Mattis Rønning, Ketil Hage og John Arne Langen. Det er to nye forestillinger i Storstuggu i morgen kveld. Det var premiere i Rallaren i Ålen i går.

+ Fikk MOT-overraskelse på skolen

Margrethe Hauge som går på 9. trinn ved Røros skole fikk en annerledes skoledag enn hun hadde tenkt. Regionleder i MOT, Rune Olsen overrasket henne med at hun hadde fått sin drøm oppfylt av MOT. 

Margrethe kan ta med seg skuespiller-venninnene Agnes, Inger og en person til, på besøk til Trøndelag Teater. Der de skal få en omvisning av Snorre Ryen Tøndel og Jon Lockert Rohde, i tillegg skal Margrethe og vennene se en forestilling på teateret. Margrethe har som mål å bli skuespiller, og MOT-drømmen er et steg mot målet.

Rørosnytt møtte de tre skuespiller-venninnene, Inger Nørbech Uren, Margrethe Hauge og Agnes Taarnesvik Løvø, etter MOT-overraskelsen. 

https://vimeo.com/526236509

Margrethe vil bli skuespiller fordi det er det morsomste i hele verden.

-Du får en frihetsfølelse på scena. På en måte så er du deg selv, men på en annen side så er du noen andre også. Du får vist deg fem på en veldig kul måte, sier Margrethe.

Inger, Margrethe og Agnes er tre venninner som har teaterinteressen felles. I fjor deltok de på UKM med en medley, som de gikk videre med til Regionfestivalen, som dessverre ble avlyst på grunn av koronapandemien. Jentene har vært med på flere forskjellige skuespill både sammen og hver for seg. Putti Plutti Pott var det første skuespillet de spilte i sammen. I valgfag på skolen har jentene valgt Sal og scene.

Regionleder i MOT, Rune Olsen overrasket Margrethe Hauge på skolen i dag. Foto: Tove Østby

+ Air Leap tapte Ørlandsruta

Air Leap, som flyr ruta Røros Oslo, tapte anbudsrunden om å fly Ørland-Oslo den neste perioden.Kontrakten gikk til Widerøe. I samme tildelingsrunden gikk ruta Stord–Oslo og Ørland–Oslo til DAT. Anbudsrunden gjelder fra 1. april. Under pandemien samkjørte Air Leap en periode rutene Røros-Oslo og Ørland-Oslo

– Gjennom tildeling av disse kontraktene sikrer vi et minimumstilbud under pandemien. Dette kommer næringslivet, Forsvaret og lokalsamfunnene til gode, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Det kommersielle flyrutetilbudet på disse strekningene har på grunn av pandemien vært innstilt eller redusert de siste månedene. Stortinget besluttet derfor at disse rutene skulle innlemmes i det statlige minimumstilbudet, som for hver av rutene innebærer to daglige rundturer seks dager i uken.

Avtalene har varighet til 30. april, med mulighet for forlengelse til 30. juni. Totalprisen for Staten er beregnet til omkring 2,9 millioner kroner per måned.

+ Selger tomt på elvebredden for 5,7 millioner

Som en del av oppføringen av det nye beredskaps- og responssenteret skal Røros kommune selge tomten i Stamphusveien der teknisk drift holder til.

– Vi har innhentet en takst på 5,7 millioner kroner. Disse pengene blir etter salget avsatt som usikkerhetsmidler til prosjektet med å bygge det nye beredskaps- og responssenteret, sa Dag Øyen leder for teknisk avdeling i Røros kommune under gårsdagens formannskapsmøte.

Det er ikke slik at pengene fra salget kan gå direkte til å få ned prisen på prosjektet. Usikkerhetsmidler er en pott med midler som blir satt av i større byggeprosjekter til uventede kostnader. Midlene vil tilfalle kommunen hvis de ikke blir brukt underveis i byggeprosjektet. 

Tomta i Stamphusveien ligger side om side med det kommunale renseanlegget. Ordfører Isak Busch stilte spørsmålet om man har tilstrekkelig med areal for eventuelle oppgraderinger av renseanlegget hvis man selger tomten der teknisk drift holder til. Dette kunne Øyen bekrefte.

Prisen for å flytte teknisk drift til det nye beredskapssenteret vil være 2,7 millioner kroner. Teknisk drift vil være i det nye beredskaps-og responssenteret sammen med brann- og redningstjenesten og den døgnbemannede vakttjenesten.

+ Stakk av etter påkjørsel

Politiet leter etter en bilfører, som stakk av etter å ha kjørt på en 14 år gammel gutt i Tollef Bredals vei. Påkjørselen skjedde like før kl 14.04. Bilen som kjørte på gutten beskrives som en gråblå «pizzabil», og oppgis å være HS registrert.

De som vet noe om denne hendelsen, og bilen, bes kontakte politiet på 02800. Politiet ber alle som har opplysninger i saken tar kontakt.

Gutten behandles ved legevakt, og vil bli avhørt av politiet. Flere patruljer i området innhenter opplysninger og søker etter bilen. Beskrivelse bil: Mørk SUV / varebil med mørk skiboks.

+ Enstemmig planutvalg for oppføring av kårbolig

I planutvalgsmøtet i går endret ordfører Isak Busch kommunedirektørens innstilling og tillot dermed byggingen av en kårbolig på eiendommen Brekkveien 994.

– Å skape ny aktivitet med flere fastboende på landbrukseiendommer som i dag ligger brakk anser planutvalget for å være svært positivt. Økt bosetting og økt aktivitet vil på sikt kunne bidra til at nye aktører etablerer seg som produksjonsenheter med de positive følger det vil ha for både matproduksjon, kulturlandskap og selvforsyningsgrad, sa Busch.

Alle medlemmene av planutvalget stilte seg bak endringsforslaget og dermed ble det enstemmig vedtatt. Momentene som bidro til endringsforslaget var blant annet at tiltaket vil bidra til å få ryddigere boforhold på eiendommen, det muliggjør at flere generasjoner kan bosette seg på samme eiendom, og at nye innbyggere i kommunens grender er viktig for økt aktivitet, bolyst og trivsel i grendesamfunnene i følge Busch.

I kommunedirektørens innstilling ble dispensasjonssøknaden for oppføring avslått på grunn av at ulempene ved en slik dispensasjon fra arealformålet ble sett som større enn fordelene.  En av de største ulempene slik kommunedirektøren ser det var faren at saken kan skape presedens i tilsvarende områder i Røros kommune.

+ Rekordmange søknader til Kulturminnefondet

Kulturminnefondet fikk redusert sin ramme med 10 millioner i 2021 i forhold til 2020. Samtidig er søknadsmengden fordoblet, og interessen for å ta vare på kulturminner er stor over hele Norge. Nesten halvparten av fondets midler er allerede fordelt.

Det har vært voksende søknadsmengde i mange år, men interessen hittil i 2021 slår alle tidligere rekorder.

https://vimeo.com/525153937
Direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet intervjuet av Tore Østby.