Utedepot er på flyttefot, og de ansatte jobber på spreng med oppussing og rigging. De flytter inn i de gamle lokalene til Sparsy på Autotomta. Dermed blir det igjen grossistvirksomhet i bygget. Gabi Telwest er fornøyd med å flytte inn i egne lokaler, etter å ha leid plass i mange år.
Dag: 11. februar 2021
Øverhagaen gjenåpner arbeidsplassen fredag 12. februar
Pressemelding fra Røros kommune:
Etter nøye vurdering er det bestemt at arbeidet på Øverhagaen kan starte opp igjen fredag. Dette med bakgrunn i at de som er testet ikke er definert som nærkontakter til den smittede personen i Os kommune.
Arbeiderne er ikke satt i karantene, men hvis de får luftveissymptomer skal de teste seg, og være i karantene til prøvesvaret er klart.
+ Feragsdambua ei favoritthytte
Etter drøyt to måneder med stengte dører eksploderte interessen og ga rekordår for Statskogs enkle utleiehytter. Ei av favoritthyttene er Feragsdambua.
Statskog stengte hyttene sine i midten av mars for å understøtte myndighetenes håndtering av korona-situasjonen. Stengte dører ble regelen helt fram til juni. Da gikk interessen i taket.
Sterk vekst i korona-år
– Vi trodde vi kom til å få historisk lite bruk av hyttene våre med en femtedel av året stengt. Men resultatet ble faktisk rekordhøye tall med økning på nær 15 prosent, året sett under ett. Det sier noe om hvilken interesse som kom i sommer og høst, forteller hyttekoordinator hos Statskog, Eva Kristin Grøndal.
Store opplevelser, små avtrykk
Totalt har Statskog registrert rett i underkant av 8 000 overnattingsdøgn på utleiehyttene. I tillegg kommer oppholdene på de over 130 åpne buene som folk kan benytte gratis.
– Jeg både håper og tror at enda flere nå har fått øynene opp for hvilke flotte naturområder man kan oppleve i eget land, nærmest helt uten miljøavtrykk, sier Grøndal.
Seks hyttefavoritter
Seks av de mest ettertraktede Statskoghyttene i 2020 er: Høgskardhus (Dividalen, Troms), Bustadmoen (Grane, Nordland), Feragsdambua (Røros, Midt-Norge), Osvasstua (Namsskogan, Midt-Norge), Valsjøhytta (Rendalen, Sør-Norge) og Nordre Borthuskoia (Kongsvinger, Sør-Norge).
+ Grønn industriell innovasjon
Røros Dører og Vinduer (RDV) har fått støtte til et forprosjekt som hvis det blir videreført kan revolusjonere fotavtrykket til bygg- og byggebransjen.
– Bygg- og anleggsvirksomhet og drift av bygg står for store CO2-avtrykk i Norge. Ofte så tenker vi at nå må vi alle ha elbiler og avskaffe diesel og bensin for å redde miljøet. Det er viktig det også, men bygg står for store andeler av utslippene. Bygg- og anleggsvirksomhet står for 15 prosent av CO2-avtrykket i Norge sier enkelte rapporter, og selve byggene står for 40 prosent av energibruken. Så her er det viktig å få gjort noe med begge deler. Både å redusere fotavtrykket når det gjelder bygge- og anleggsvirksomheten og driften av byggene, sier administrerende direktør og daglig leder av Røros Dører og Vinduer AS, Tor Lømo-Hansen til Rørosnytt.
– Bygg- og anleggsvirksomhet står for 15 prosent av CO2-avtrykket i Norge, og selve byggene står for 40 prosent av energibruken. Så her er det viktig å få gjort noe med begge deler, sier Tor Lømo-Hansen.
Røros Dører og Vinduer har fått 300.000,- kroner gjennom regjeringens grønne plattform for omstilling i næringslivet, til forprosjektet GreenGlass. Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Siva og Enova samarbeider om ordningen, og har valgt ut de beste prosjektene fra næringslivet og forskningsinstituttene som får støtte.
Bedriften har som mål å etablere industriell produksjon av nye glassenheter der energiforbruk, vekt og CO2-avtrykk halveres. Det nye glasset skal i tillegg til å kreve mindre energi under produksjon, og ha større isolasjonseffekt
– Gjennom å redusere materialbruken og da vekten av vinduene vil det ha ganske store ringvirkninger for byggebransjen på store deler av leveransekjeden frem til ferdig bygg. Det vil føre til reduserte transportutslipp på grunn av redusert vekt, og redusert materialbruk for andre konstruksjoner fordi at løsningen blir lettere. Det vil også føre til redusert varmetap gjennom hele byggets levetid. Så det er snakk om en ikke ubetydelig miljøgevinst så snart man starter masseproduksjon, sier Lømo-Hansen.
Per i dag er 90% av produksjonen av isolerglass basert på import. Lømo-Hansen sier at når en slik produksjon kommer i gang i Norge, kan det være at produksjon av isolerglass kan foregå på Røros.
– Et hovedprosjekt går jo ut på at man skal prøve å til en produksjon av disse glassene på en eller flere fabrikker i Norge og gjerne på Røros, sier han.
Ny giv for gamle bygg
På Røros har vi en mengde gamle bygg og det samme finner man andre steder i Norge også. En fellesnevner for disse byggene er at de ikke er særlig energieffektive. Med de nye vinduene fra RDV vil også gamle bygg på Røros kunne være en del av det grønne skiftet.
– Vinduene vil også kunne føre til at rehabilitering av bygg kan få en ny giv. Det skjer fordi man kan sette inn nye moderne energieffektive løsninger som ikke veier mer enn de løsningene som er der i dag uten å måtte bygge om. Dermed forenkler man rehabilitering av gamle bygg og gjør dem mer energieffektive, sier Lømo-Hansen.
Ny teknologi og smarte hjem åpner også for muligheten for til og med vinduene kan få mer avanserte tilleggsfunksjoner. Lømo-Hansen sier at det er noe som det jobbes med.
– I tillegg er det dette med funksjonsglass som kan virke sammen med isolerglasset. Det gjør at man kan ha en del tilleggsfunksjoner i vinduene med glass som er styrte eller smarte. Dette kan også øke energieffektiviteten til et allerede miljøvennlig produkt, sier han.
Hvis man kommer gjennom nåløyet som er bevilling til hovedprosjektet, så snakker man om store summer i støtte fra regjeringen. I hovedutlysningen til våren vil det være mulig å få støtte på mellom 50 og 150 millioner kroner av en total pott på cirka en milliard kroner. Prosjektet til Røros Dører og Vinduer har i tillegg til å kunne gi grønne arbeidsplasser imidlertid oppsiden med at det vil redusere energiforbruket og CO2-avtrykket til potensielt veldig mange nordmenn. På sikt kanskje også til mange på verdensbasis.
Melding om vedtak – detaljregulering Havsjøveien 3 og 5 (Coop extra)
Pressemelding fra Røros kommune
Røros Kommunestyre har i møte den 04.02.2021, vedtatt ovennevnte reguleringsplan jf. plan- og bygningsloven § 12-12.
Detaljreguleringen åpner for etablering av forretningsbygg på eiendom 132/578 i Gjøsvika. Det er rekkefølgekrav til etablering av gang- og sykkelveg langs Havsjøveien fra Hånesåsveien og frem til til eksisterende gang- og sykkelveg ved Stenbråttet barnehage i Femundsveien. Eksisterende forretningseiendom med Circle K er også inkludert i reguleringsplanforslaget.
Vedtaket kan i henhold til plan- og bygningsloven §§ 1-9 og 12-12, samt forvaltningsloven kap. VI, påklages til Statsforvalteren. Eventuelle klager må fremsettes skriftlig, merkes med planid 20200001 og sendes kommunen via: postmottak@roros.kommune.no.
Klagen må sendes inn senest innen 3 uker fra publisering av vedtaket.
Eventuelle krav om erstatning eller innløsning må fremsettes innen 3-tre-år fra denne offentlige kunngjøringen av vedtaket, jfr. plan- og bygningsloven §§ 15-2 og 15-3. Eventuelle krav må fremsettes skriftlig for Røros kommune.
Her finner du plandokumentene:
Arbeidene på byggetrinn 2 på Øverhagaen er stengt ut uka
Pressemelding fra Røros kommune
Arbeidene på byggetrinn 2 på Øverhagaen er stengt til mandag 15. februar, inntil smittesituasjonen i Røros er avklart. Bakgrunnen er at den smittede i Os kommune har utført tjenester på arbeidsplassen på Øverhagaen, og det er besluttet at alle som har arbeidet på prosjektet siden tirsdag i forrige uke skal teste seg for covid-19.
De arbeiderne som befinner seg på Røros blir testet her i dag. De som har dratt herfra blir testet i sin hjemkommune.
Vi stenger arbeidsplassen ut uka, som et ekstra tiltak, og gjennomfører smittevask av brakkeriggen før vi åpner igjen på mandag.
Tiltak knyttet til smittesituasjonen i Røros og Os – test deg hvis du har symptomer
Pressemelding fra Røros kommune
Smittesituasjonen i Røros og Os kommuner er fortsatt uavklart. Smittekilden til en smittet person, bosatt i Os kommune med arbeidsplass i Røros kommune er ikke kjent. Arbeid med smittesporing pågår nå.
Vi ber alle om å være ekstra oppmerksom på symptomer, og ha lav terskel for å teste seg. Vi ber spesielt alle som har vært på disse stedene på Røros om å være ekstra oppmerksomme:
Fredag 5. februar:
- Domuskafeen mellom klokken 14.30 og 15.00
- Trygstad bakeri rundt klokken 15.00
Mandag 8. februar:
- Prix Røros mellom klokken 09.30 og 10.30
- Kiwi Røros rundt klokken 11.00
Viktige smittevernråd nå
- Vær oppmerksom på symptomer og ha lav terskel for å teste deg
- Bli hjemme hvis du er syk
- Begrens antall nærkontakter og hold deg mest mulig i ro
- Vask hender, og bruk håndsprit
- Og husk å holde avstand til andre
Slik bestiller du time for å teste deg
- Bestill time selv via nett
- Hvis du ikke kan bestille time via nett, kan du bestille time ved å ringe koronatelefonen: 72 41 94 80 – tastevalg 1. Telefonen er åpen mandag til fredag fra 09.00 til 12.00 og 13.00 til 15.00.
- Vi har ikke faste tidspunkter for testing i helgene, men tilbyr testing på helgedager gjennom legevakten (telefon 116 117), for personer som får symptomer i løpet av en helg.
Her finner du mer informasjon om koronasituasjonen i Røros
+ Full stopp på grunn av smittesporing
Smittesporingen etter at en person hjemmehørende i Os kommune testet positivt for covid 19 er utvidet. Virksomheten på minst tre byggeplasser er stanset. De ansatte er satt i karantene, og testes fortløpende. Det er Os kommune som leder smittesporingsarbeidet, og Røros kommune bistår i arbeidet.
Smittesporing har så langt ikke gitt flere positive tester. Det er derfor ikke klarlagt hvor smitten kommer fra, og dermed ikke mulig å si med sikkerhet om det foreligger smitte på stedene der den smittede har jobbet. Etter det Rørosnytt kjenner til letes det ikke bare blant nærkontakter nå.
Den smittede har i sitt arbeid utført innleide tjenester på flere arbeidsplasser i Røros kommune. Brakkeriggen på Øverhagaen er blant stedene den smittede har utført arbeid. Den uavklarte smittesituasjonen er årsaken til at det nå er innført Ekstra tiltak på sykehjem og omsorgsboliger.
Ekstra tiltak på sykehjem og omsorgsboliger
Pressemelding fra Røros kommune
På grunn av at smittesituasjonen i Røros kommune er uavklart per nå, innfører vi noen ekstra tiltak på sykehjem og i omsorgsboliger
- Besøkende på sykehjem må bruke munnbind under hele besøket
- Besøkende til omsborgsboliger anbefales å bruke munnbind under hele besøket
- Så lenge smittesituasjonen er uavklart må nærkontakter til beboere vente med å klemme og ha nærkontakt.
- Personalet ved sykehjemmene bruker munnbind hele tiden
- I omsorgsboliger og hjemmetjeneste bruker personalet munnbind i nærkontakt med pasient.
Her kan du lese mer om regler for besøk på sykehjem og i omsorgsboliger
+ Årets kaldeste så langt
Iløpet av natten har temperaturen på Røros sunket jevnt og trutt. I morgentimene kom den ned i -37,1 på Røros lufthavn. Det er den laveste temperaturen som er målt så langt i år. Sola er på vei opp, men har ikke hatt så stor oppvarmingseffekt enda. Det kan hende temperaturen vil komme noe lavere de nærmeste timene. Gudbrand Rognes opplyser at dette er den laveste temperaturen som er målt så langt i år.
Dette er langt fra rekordkulde på Røros, men lite snø, gjør at det er kaldt nok til at mange har fått problemer med vanntilførselen. Telen er dyp, og fortsetter temperaturene å være lav, snur ikke den utviklingen med det første.
Oppsiden er at isen på vannene i Røros blir veldig sikker. Det er dårlig is der bekker og elver renner inn i sjøer, og også der større elver har sine utløp.
I følge Yr, er det ikke så lenge igjen av den kuldebølgen vi er inne i. Allerede i morgen varsles en minimumstemperatur på -23, og ut i neste uke varsles temperaturen å bevege seg opp mot 0 grader.