Skolested Glåmos (+)

Glåmos skole ble tatt i bruk i november 1959, og feiret sitt 60-årsjubileum høsten 2019. Skolen fikk et nybygg i 1994. Skolen har blant annet egen gymsal. Glåmos barnehage ligger nær skolen.

Dagsrytmen til Glåmos oppvekstsenter er 8.15 – 13.55. Skolen har leksehjelp for 3. – 4. trinn med pedagoger en skoletime 13.10 – 13.55.

Det er fysisk aktivitet for 5. – 7. trinn siste timen på fredag sammen med skolens assistent. Elevene har medbestemmelse på type aktivitet. Onsdager i partallsuker er helsestasjonen åpen for skole, barnehagebarn og foreldre.

Skolen har SFO fra klokken 06.30 – 16.30. Virksomhetsleder er Monica Nilssen, og avdelingsleder er Anne Marie Mørtvedt.

Glåmos skole høsten 2020. Foto: Tove Østby

Artikkelen er produsert med støtte fra Fritt Ord.

+ Dårlig tidspunkt å selge slakteriet

I kommunestyremøtet i kveld ble det lansert et endringsforslag fra Arbeiderpartiet og Røroslista om å komme tilbake til spørsmålet om eierskapet i slakteriet i 2021.

– Det er dårlig timing og til og med nesten dårlig forretningsskikk å gjøre dette nå. På vegne av Røros Ap og Røroslista lanserer jeg et endringsforslag der vi skal komme tilbake til eierskapsspørsmålet i 2021. Det vil være den forsvarlige holdningen vi skal ha til eierskapet i denne emisjonen, sa Oskar Tørres Lindstad.

Bakgrunn

Røros kommune er medeier i Røros Slakteri AS. Det er avholdt ekstraordinær generalforsamling i selskapet der det ble besluttet å gjennomføre en rettet emisjon. Protokollen og informasjon om emisjonen ligger vedlagt. Røros kommune har mottatt informasjon om kapitalforhøyelsen sammen med en beskrivelse av bakgrunnen for denne.

Røros kommune eier i dag knapt 10 % av aksjene i Røros Slakteri AS og er selskapets største eier. Emisjonen i Røros Slakteri som Røros kommune er invitert til å bli med på og som er beskrevet ovenfor, betyr at kommunen vil måtte kjøpe 175 av de nye aksjene som selskapet legger ut for å opprettholde eierandelen. Dette vil koste kommunen kr 700 000. Denne summen vil måtte finansieres gjennom overføringer fra driftsregnskapet til investeringsregnskapet da kommunen ikke har frie investeringsmidler som ikke allerede er bundet opp i vedtatte investeringer.

Sett i lys av budsjett og økonomiplan som kommunedirektøren har fremlagt for formannskap og kommunestyre, er det viktig å sette disse vurderingene opp imot hverandre. Det er fortsatt mulig for kommunen å stå som eier i selskapet uten å bli med på emisjonen. Det vil bety at kommunens eierandel totalt sett går ned.

Røros Slakteri har behov for eiere som sammen gir selskapet den farten det har behov for – både for en langsiktig strategisk utvikling og for utvikling av samarbeidet med leverandørene slik at markedsandelen kan økes. Og ikke minst trenger selskapet eiere som også har mulighet for å være med å bidra til en bedre økonomisk situasjon.

Kommunedirektøren ser med all tydelighet viktigheten av selskapet Røros Slakteri AS. Men med bakgrunn i argumentasjonen over ser kommunedirektøren det som helt nødvendig å anbefale at Røros kommune ikke blir med på emisjonen i Røros Slakteri AS og videre at Røros kommune selger seg ut av selskapet. Samtidig anbefales det sterkt å gå i dialog med ledelsen i Røros Slakteri og ta den tiden som trengs for å legge til rette for en god prosess slik at selskapet totalt sett kan komme styrket ut av at kommunens eierandel kommer over på nye hender.

Vedtak/innstilling:

  1. Røros kommune takker nei til emisjonen med tegningsfrist 20.1.2021 i Røros Slakteri AS.
  2. Røros kommune ved kommunestyrets eierrepresentant informerer Røros Slakteri AS om at kommunen ønsker å tre ut av eierskapet med bakgrunn i at selskapet opererer i et direkte konkurranseutsatt marked.
  3. Kommunedirektøren får i oppdrag å gå i dialog med styret i Røros Slakteri om hvordan Røros kommune best kan avhende sine aksjer i selskapet slik at selskapet kan komme styrket ut av at kommunens eierandel kommer over på nye hender.
  4. Kommunestyret gir kommunedirektøren i oppdrag å komme tilbake til kommunestyret med en egen sak om salg av aksjene i Røros Slakteri AS. Kommunestyret ber om at sakes fremmes så snart det finnes en aktuell kjøper for kommunens aksjer og senest den 31.12.2021.

Endringsforslaget ble vedtatt mot ni stemmer og gjaldt punkt to, tre og fire med et nytt punkt to.

+ Vil selge tomteselskapet

I kommunestyremøtet i kveld under behandlingen av eierskapsmeldingen av kommunen kom Rob Veldhuis (H) med et endringsforslag om å selge kommunen sine aksjer i Røros Tomteselskap AS.

– Det er en uheldig situasjon og en blanding av roller som vi har sett i saken med utbygging av Gjøsvika 5. For meg et bevis at konkurranse på like vilkår i praksis ikke finnes her på Røros. Derfor mener jeg at eierskapet i Røros Tomteselskap er konkurransevridende, og lanserer derfor et endringsforslag om å tre ut av selskapet, sa Veldhuis.

Christian Elgaaen (Sv) og flere representanter fra AP sa seg uenig i forslaget og ville heller se på strategien og rollen til selskapet.

Kommunalsjef Elisabeth Heidtmann sa at det er viktig moment at en eierskapsmelding skal kunne være offentlig.

– Det er et poeng at en eierskapsmelding skal kunne legges frem offentlig. Det kommer eksempel på enkeltsaker på selskaper og eierskap gjennom året der det ikke er slik. Det er saker som per definisjon er unntatt offentlig innsyn, og som inneholder selskapsintern informasjon, sa kommunalsjef Elisabeth Heidtmann som var saksbehandler i saken.

Bakgrunn

Kommuner er gjennom kommuneloven pålagt å utarbeide en eierskapsmelding minst en gang i valgperioden. Den skal vedtas av kommunestyret skal som et minimum inneholde:

a) kommunens prinsipper for eierstyring

b) en oversikt over selskaper som kommunen har eierinteresser i

c) kommunens formål med sine eierinteresser

Røros kommune vedtok en eierpolitikk i 2019. Denne ligger vedlagt. Eierpolitikken beskriver hvilke prinsipper som skal ligge til grunn når kommunen er eier i selskaper og hvordan kommunen skal forvalte sine eierskap. For å sikre en best mulig folkevalgt styring og for å sikre at alle eierskap er politisk forankret, er det i eierpolitikken fastlagt at det skal utarbeides en årlig eierskapsmelding. Slik får kommunestyret en god mulighet til å legge helhetlige føringer for det kommende årets arbeid med de ulike eierskapene kommunen har.

Saksvurdering:

Forrige gang kommunestyret i Røros kommune vedtok en eierskapsmelding var i 2011. Det er 9 år siden, og mye har skjedd med både eierskapet og bedriftene siden den gang. Derfor er det startet helt på nytt med å gi eierskapsmeldingen form og innhold. Dette er et ressurskrevende arbeid. Det foretatt en vurdering (risiko- og vesentlighetsvurdering) av hvor viktig kommunens eierskap i de ulike selskapene er. Ut ifra dette er det tatt en vurdering av hvor intensivt kommunedirektørens arbeid med innhenting av grunnlagsdata fra selskapene skal være.

Kriterier som er vurdert er:

  • Eierskapets påvirkning på kommunens tjenesteproduksjon
  • Eierskapets påvirkning på kommunens rolle som samfunnsutvikler
  • Eierskapets påvirkning på kommunens økonomiske situasjon

I formannskapet i forrige uke fremmet Guri Heggem forslaget om å se på tomteselskapets vedtekter og formål i løpet av våren 2021.

Repr. G. Heggem fremmet følgende tilleggsforslag til Tomteselskapet punkt 1:

Som en del av denne diskusjonen sees det også på selskapets vedtekter og formål i løpet av våren 2021.

Endringsforslaget til Veldhuis ble nedstemt mot fire stemmer og dermed resten av innnstillingen vedtatt med 23 stemmer.

+ Vedtok nytt finansreglement

I kommunestyret i kveld vedtok man det nye økonomi- og finansreglementet for Røros kommune. Dette skjer i forbindelse med den nye kommuneloven.

– Dette er forsøkt og rette seg inn på det som er relevant for oss og den situasjonen vi er i. Vi har ikke mange penger som vi kan investere per dags dato, sa økonomisjef Roger Mikkelsen.

Kommunen er pålagt å ha et økonomi- og finansreglement, men har samtidig stor frihet for hvordan dette skal utformes. I forbindelse med ny innføringen av ny kommunelov, velger kommunedirektøren å erstatte eksisterende økonomi- og finansreglementer med et nytt, felles reglement for økonomistyring, budsjettering, finansiering og attestasjon/anvisning.

I utarbeidelsen av reglementet er det lagt vekt på de områdene som faktisk anses for å være relevante for kommunen i årene som kommer. Det er også tatt høyde for framtidige effektiviseringer ved bruk av ny teknologi. Det er på den annen side ikke lagt vekt på å bestemme regler for plassering av ledig kapital i forskjellige finansprodukter eller lånefinansiering i andre låneprodukter enn det som brukes i dag. Det er lagt vekt på at klima og miljøperspektivet er viktig og vil bli enda viktigere i budsjettering, rapportering og planlegging i fremtiden. Det er også tydeliggjort ansvar og forpliktelser i forhold til disponering av kommunens bankkonti, og attestasjon og anvisning av bilag.

Disse vurderingene har ført til at dokumentet er relativt kort og konkret. Kommunedirektøren anser dette som en fordel med tanke på oppfølging og internkontroll. I tillegg vil dette også gi kommunestyret en sterkere rolle når det gjelder vurderinger som skal eller kan gjøres om kommunens finansielle situasjon skulle endre seg betydelig i de nærmeste årene.

Vedtak/innstilling:

Vedlagte forslag til økonomi- og finansreglementet for Røros kommune vedtas med følgende endringer:

Endringer til punkt 3.4.1, kulepunkt 2 og 3:
2: siste setning endres til: prioritering av disse forslagene vedtas av formannskap og kommunestyre
3: Endres til: I tillegg møter kommunedirektør, kommunalsjefer, tillitsvalgte, virksomhetsledere og andre relevante personer ved behov.

Nytt punkt 11:
«Reglementet revideres innen ett år etter konstituering av nytt kommunestyre.»

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

+ Ikke intensjonen å påtvinge bevaring

I kommmunestyret i kveld ble kommunenes nye kulturminneplan vedtatt. Endringsforslag fra Arbeiderpartiet tok 35/4 Rørosgård ut fra planen etter innsigelser i høringsrunden.

– Kulturminneplanen er et solid og sterkt dokument. Men verneinteresser harmonerer ikke nødvendigvis med andre interesser. Vi må sørge for at planen er slik at den blir forstått av mannen i gata. Det er ikke kommunens intensjon å påtvinge bevaring av kulturminner. Forslår derfor å ta ut gid 35/4 Rørosgård ut av kulturminneplanen, sa ordfører Isak Busch som lanserte et endringsforslag på vegne av Arbeiderpartiet.

Senterpartiet støttet også endringsforslaget fra AP fra talestolen med Atle Fæmundshytten.

Målet med planarbeidet:

  • Gi en helhetlig og strukturert oversikt over kulturminner og kulturmiljøer i kommunen.
  • Avklare kommunens strategi for forvaltning av kulturminner og kulturmiljøer og bidra til samarbeid og felles forståelse.
  • Handlingsplanen skal foreslå tiltak for videre registrering, forvaltning og formidling av kulturarven.

Forslaget til kulturminneplan omfatter over 90 lokaliteter av ulike typer kulturminner fordelt på enkeltobjekter og større områder. Kulturminner og kulturmiljøer som er prioritert i planen medfører ikke automatisk at disse er underlagt noen form for vern. De er derimot tillagt en verdi som skal synliggjøres og tas hensyn til ved utbygging og planlegging. Enkelte av kulturminnene er underlagt fredningsvedtak etter kulturminneloven, andre er ikke underlagt formelt vern, men vil gjennom bruk av hensynssoner etter plan- og bygningsloven få rammer for bevaring.

Utvalg for kultur- og samfunnsutvikling sin innstilling:

Røros kommune vedtar med hjemmel i plan- og bygningsloven § 11-15 kulturminneplan for Røros kommune 2020-2024.

Følgende bestemmelse innlemmes i kommuneplanens arealdel:

– Bygninger innenfor hensynssone H570, jf. liste i vedlegg xx, tillates ikke revet eller vesentlig endret.

Endringsforslaget og resten av innstillingen ble vedtatt mot 8 stemmer.

+ Vedtok ny planstrategi

I kommunestyret i kveld vedtok Røros kommune sin nye planstrategi for perioden 2020 til 2023. Mange høringsinnspill i høringsperioden førte til endringer i sluttutkastet.

– Vi skal få helthetlige planer og skal ikke ha så mange planer i kommunen på sikt. De skal bli lagtt opp som strategiplaner fremover, og vi skal se relasjonen mellom planer og økonomi bedre enn i dag, sa kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås.

Røros kommune har utarbeidet forslag til kommunal planstrategi for perioden 2020-2023 i tråd med plan- og bygningsloven §10-1. Planstrategien tar ikke stilling til mål og tiltak, men er en arena for å drøfte utviklingstrekk og muligheter i kommunen. Det skal gjennom planstrategien tas stilling til om kommuneplanen skal rulleres helt eller delvis, eller om den skal videreføres slik den er. Ved å definere kommunens planbehov kan man gjennom tidlig prioritering sørge for at kommunens planarbeid blir behovsstyrt og ikke gjøres mer omfattende enn nødvendig.

Regjeringen vektlegger i «Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging» at FNs 17 bærekraftsmål skal prege denne periodes planstrategi. De globale målene samt status på Røros per nå har dannet grunnlaget for forslag av ny planstrategi.

Høring

Utvalg for plansaker la forslag til planstrategi, planstruktur, planbehov for 2020-2023 på høring 1. oktober 2020. Svarfrist var 1. november. Vi mottok totalt 8 innspill til planen fra følgende instanser:

  • MDG
  • Rådet for likestilling av personer med nedsatt funksjonsevne
  • Eldrerådet
  • Innlandet fylkeskommune
  • Trøndelag fylkeskommune
  • Fylkesmannen i Trøndelag
  • Direktoratet for mineralforvaltning
  • Os kommune

De overordnede tilbakemeldingene på planstrategien var at det er et oversiktlig og gjennomarbeidet dokument, hvor både positive utviklingstrekk og utfordringer er synliggjort.

Det kom inn også gode tilbakemeldinger på hvordan Røros kommune vektlegger innlemmelse av FNs bærekraftsmål i det videre arbeidet, spesielt i planoversikten hvor planer og strategier er knyttet opp mot konkrete bærekraftsmål. Det er samtidig kommet fram noen forslag til endringer.

Innstilling:

Røros kommune vedtar vedlagte utkast til planstrategi 2020-2023 med kommunedirektørens anbefaling av endring og tillegg.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

+ Tilsett av helse etter gravemaskinvelt

En gravemaskinfører er tilsett av helse etter at gravemaskinen han arbeidet i, veltet under arbeid. Velten skjedde i veiarbeidsområdet på FV 31 Brekkveien ved Risvollen. Politiet melder om mindre skader. Politiet oppretter sak.

+ Julebord på SFO

I går var det julebord på SFO med julemiddag, julefilmer og discodans. Avdelingsleder for SFO i Røros kommune Anne Britt Aasberg sier det er en viktig tradisjon, og spesielt i år.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å opprettholde de tradisjonene vi har, og har sett at en del unger blir isolert med alle smitteverntiltakene og nedstengingen av aktiviteten i samfunnet. Det er heller ingen juletrefester som de kan delta på. Derfor tenkte vi at det er ekstra viktig å få til julebord her på SFO og vi klarer å få til noe som er forsvarlig i henhold til smittevernet, sier Aasberg til Rørosnytt. 

For ungene så er det her en spesiell dag fordi de får lov til å pynte seg og tilstelningen skaper både spenning og forventning sier hun. 

– Spesielt her på første trinn så er det spennende for dem siden det er første gangen de er med på noe sånt. De har sett på klokka mange ganger i dag, og de gleder seg mye, forteller, Aasberg.  

Før ungene fikk servert middagen sang de julesang og fikk spritet hendene. Så tok de med tallerkenen bort til serveringsplassen og stilte seg i kø. De ansatte la maten på tallerkenen og ungene fikk lov til å bestemme hva de ville ha av surkål, rødkål, medisterkaker, ribbe og saus og andre godbiter på tallerkenen sin.

Etter middagen var det discodans og visning av julefilmer. Siden ikke alle ungene har SFO på onsdager åpnet de ekstra opp i dag slik at alle kunne delta på julebordet. Totalt var det 70 barn i SFO som feiret julebord. 

Smittevern

Smittevern er viktig i disse dager og på SFO deles det inn i kohorter og generelt ligger smitteverntiltakene på gult nivå etter trafikklysmodellen. 

– Vi drifter etter gult nivå, og da utgjør et trinn en kohort. På småtrinnet ved Røros skole er det rundt 40 elever på hvert trinn.  De er sammen på skolen og har egen plass ute når de har friminutt, forteller Aasberg. 

Aasberg er glad for muligheten de har for å gjennomføre aktiviteter som julebordet. Det skjer fordi de har vært dyktige på smitteverntiltak. 

– Vi har vært, og er, dyktige på håndhygiene og smitteverntiltak generelt med hånddesinfeksjon før og etter alle aktiviteter og måltider. Vi har derfor fått åpne for flere aktiviteter her på SFO, sier hun. 

Oppmykningen av aktivitetsnivået gir også muligheten til mer normal drift og det er Aasberg glad for. 

– Barn har ulike behov, og det er fint å få mulighet til å gi den oppfølgingen det er behov for rundt trøst og oppmuntring. Opplevd trygghet er viktig for dem, sier hun. 

+ Bare negative tester etter smittesporing

De som ble testet i forbindelse med smittesporing etter at besøkende til Røros testet positivt ved hjemkomst, har har fått negative testsvar. Det dreier seg om ansatte som har hatt med en familie på fem, som tilbragte helgen på Røros, før de kom hjem til Oslo og testet positivt der. Oslo kommune gjennomførte smittesporingen.

Dette er ett av flere eksempler på at antatte smittebærere har vært på Røros, uten at det har ført til spredning her. Fortsatt er det to personer på Røros, som har fått påvist smitte. Det skjedde etter at en turbuss med flere smittede var på Røros. De vandret rundt gatene på Røros, og de besøkte butikker og serveringssteder.

Så langt er 1664 testet på Røros, og 71 av dem ble testet i uke 49. Resultatet er 1662 negative tester og 2 positive. Dette viser at smitteverntiltakene i hele Rørossamfunnet er meget effektive. Det viser også at denne innsatsen er meget lønnsom. Store smitteutbrudd andre steder i Norge, og ellers i verden, viser at det er svært viktig å fortsette smittevernarbeidet på dette nivået.

Snart starter vaksineringen, og Røros har faktisk en sjanse til å komme igjennom pandemien på en veldig god måte, om folk fortsetter å gjøre smitteverntiltakene som trengs. I går gjennomførte kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad smittevernskurs for handelstanden medlemmer. Handelstanden har fortsatt fokus på smittevern, og det viser seg at det kan være mulig å hindre smittespredning selv med fulle handlegater.