Det blir ingen advents-trugetur til Muggruva i år, da vi ikke kan samle folk i smia der oppe uten å bryte alle de retningslinjer vi har om avstand.
Det Frivilligsentralen i samarbeid med sine gode hjelpere vil arrangere i år er en tur til Mølmannsdalen.
Mot lysare daga – solsnutur til Mølmannsdalen blir arrangert mandag 21. desember.
Her kan det brukes ski i skiløypa, truger langs egga, eller på bena om føret tillater det.
På gården vil vi fyre opp bål i bålpanna, og det kokes kaffe på svartkjelen. Alle må ta med seg det de vil ha av mat og drikke, sitteunderlag, hodelykt og godt med klær.
Stort område på gården der, så det skal være enkelt å holde god avstand
Jan Ødegård skal fortelle litt om Catarina Borchrevink, og Arnfinn Strømmevold blir med og synger Mot lysare daga.
Vi går mot lysare daga både på kalenderen og etter hvert også med den pågående pandemien. Det er det lov å markere. Alt blir bra.
Det lokale nasjonale meieriet vant prisen under årets utdeling av Matprisen som ble sendt nasjonalt på Matkanalen 7. desember.
Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Ole Martin Alfsen og Ann Kristin Wang var årets programledere.
– Dette var skikkelig gøy, så er det synd at vi ikke fikk feira med gode venner i matbransjen i Norge – men det tar vi igjen neste år, sier Meieribestyrer Trond Lund i Rørosmeieriet.
Den fysiske prisutdelingen ble filmet og fant sted på Rørosmeieriet tidligere i november iom. at den årlige festaftenen ble erstattet med tv-sending. Meieribestyreren trodde det skulle spilles inn nominasjonsfilm, da han ble overrasket med prisoverrekkelsen. En tydelig overrasket og rørt meieribestyrer tok imot prisen på vegne av Rørosmeieriet og alle ansatte.
– Å vinne Matprisen er en stor annerkjennelse, særlig på vei inn i 2021 som er et stort år for Rørosmeieriet. I januar blir det 20 år siden vi starta. Den gang var det fem entusiaster som så og trodde på verdier i økologi og lokale mattradisjoner, og bygde meieriet på disse. Det har gitt gjenklang hos forbrukerne – og så er vi veldig stolte av å levere til mange av landets beste restauranter, og Noma i København, sier Lund.
– På Rørosmeieriet har vi gjort store løft innen bærekraft, tiltak som er innovative på globalt nivå. Like viktig er imidlertid de mer hverdagslige gjøremålene der vi har som mål at alle de små endringene vi gjør skal bidra til litt mer bærekraft hver gang. Prisen er en anerkjennelse til alle våre ansatte som jobber med dette hver dag, sier meieribestyreren.
Juryen sier om Rørosmeieriet:
I juryens begrunnelse fremheves blant annet at «I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt og det er nytenkende på samme tid.
Jurymedlem Stina Mehus trekker særlig frem det at Rørosmeieriet har klart å få til noe mer enn nisjeproduksjon som viktig.
-Rørosmeieriet har skapt smakfulle produkter av høy kvalitet og beholdt denne kvaliteten gjennom sin utvikling til en aktør av betydning. De har i dag en bedrift som påvirker markedet for økologiske varer i Norge i positiv retning ved å være en utfordrer og utvikler av markedet. Vi trenger mangfoldet som kommer med slike produsenter, sier Mehus.
Kort om Matprisen:
Matprisen, prisutdelingen for kokker, bønder og folk som jobber for bærekraftig matproduksjon, arrangeres i år for sjuende gang! Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Tidligere har blant andre Maaemo, Heidi Bjerkan, Matsentralen Norge, Heinrich Jung og Restaurant Kontrast vunnet priser.
Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop, Meny, Rema 1000, Millum, Tine, Økologisk Norge, Nores, Norges Bondelag, Økologisk.no.
Årets jury:
Juryleder Marte von Krogh, Andreas Viestad (forfatter og matskribent), Ingrid Kleiva Møller (fagrådgiver i Framtiden i våre hender), Elise Matilde Malik (daglig leder, stiftelsen Kore), Stina Mehus (økobonde på Eiketoppen) og Thomas Horne (forfatter og foredragsholder).
De nominerte til Årets Produsent Matprisen 2020 var: Finnegarden, Vestland – Rørosmeieriet, Trøndelag – Solhatt, Innlandet
Fra sitt kontor på Røros styrer Kjetil Kvarteig med lokalmat i alle Coop Midt-Norge sine butikker. I år slår lokalmatomsetningen alle rekorder, og før rakkettene går i lufta (Der fyrverkeriet ikke er avlyst på grunn av Covid !9), kan omstningen passere 200 millioner kroner.
Folks interesse for lokalprodusert mat gir etter hvert den Midt-Norske matvaregiganten gode inntekter. Kvarteig tror veksten vil fortsette.
Da pandemien slo til mistet mange lokalmatprodusenter mye av markedet sitt. Festivaler og markeder der det tidligere år har vært solgt mye lokalmat, ble avlyst. Coop Midt-Norges satsing har betydd svært mye for mange av lokalmatprodusentene. I noen tilfeller har dette vært redningen for fortsatt drift.
Trafikksikkerhetsutvalget i samarbeid med Røros Tur- og Løypeforening tråkker i år snøstier for fotgjengere både fra Johan Falkbergets vei til skolene og Verket og langs Falunveien.
– Vårt mål med dette tiltaket er trafikksikkerhet og at flere bruker snøstiene. Oppfordringen er at foreldre/andre kan slippe av barna, ungdommer og voksne ved busslomma og trygt gå til skolene eller Verket. Vi håper på redusert biltrafikk til Sundveien skole om morgenen, sier avdelingsleder for mellomtrinnet ved Røros skole Geir Tønnesen.
Tønnesen sitter som representant i Trafikksikkerhetsutvalget fra Røros kommune for Røros skole. Han fikk ideen til den nye snøstien etter han så elever og ansatte gå samme snarvei til skolen selv om det ikke var brøytet eller preparert. Håpet er at foresatte og andre som kjører til skolene om morgenen kan slippe av passasjerene både på busslomma ved Fjellheimen og ved Røros stasjon slik at mengden av biler som kjører inn i Sundveien om morgenen reduseres.
Trafikksikkerhetsutvalget startet forrige vinter med å tråkke en slik snøsti langs Falunveien. Tryggere ferdsel der er også et av målene med snøstien til det blir en permanent løsning for fotgjengerne. Denne snøstien er på plass igjen i år litt utvidet utgave forteller leder Jon Anders Kokkvoll.
– Med de positive tilbakemeldingene vi fikk sist vinter blir det også i vinter tråkket snøsti langs Falunveien. Denne er i år utvidet fra bak Rema slik at man kan gå fra Øverhagaen bo- helse og velferdssenter og fortsette turen langs Falunveien. Nytt av året er at det også blir tråkket snøsti her fra Fjellheimen via Haugensetra og ned til Sundveien skole, Verket og Røros videregående skole, sier Kokkvoll og peker ned mot skolene i Sundveien.
Det er Røros Tur- og Løypeforening som tråkker stiene. Langs Falunveien brukes det løypemaskin mens fra Johan Falkbergets vei ned til Sundveien brukes det snøscooter. Røros kommune gjennom Trafikksikkerhetsutvalget betaler for tråkkingen men Ove Klemmetsvold og Røros Tur- og Løypeforening som utfører jobben tar seg ikke mye betalt.
Länsstyrelsen i Jämtlands län har gitt grønt lys for jakt på to ulver i vår nabokommune i øst, Härjdalen. Fellingstillatelse er gitt etter at reinsdyr er tatt av ulv i Tåssåsens sameby nord for Funäsdalen. Det er samebyenen som har søkt om fellingstillatelse på de to ulvene.
Fellingstillatelse er gitt fram til 12. desember. Det er funnet tre reinsdyr som er drept av ulv rundt Björnrike. Det er også funnet et ulvedrept reinsdyr i nærheten av Rätan. Det er funnet spor etter to ulver i området.
Det er to ulverevir i Jämtlands län. Begge disse revirene ligger helt øst i länet og går over i Gävleborgs län. Det anslås å være 16 dyr til sammen i de to flokkene. Det hender innimellom at ulvene legger ut på vandring langt utenfor revirene, og det har også hendt at det har kommet ulv over på norsk side av grensen.
Det har kommet ulv inn i reinbeiteområdene også tidligere i vinter. Også da innvilget länsstyrelsen fellingstillatelse, men den ble omstøtt i Forvaltningsrätten.