+ Røros VGS fikk beholde alle sine tilbud

Pressemelding fra Bjørn Salvesen (Uavhengig representant i Hovedutvalg Utdanning, Trøndelag fylkeskommune)

Hovedutvalg for Utdanning i Trøndelag fylkeskommune har i dag vedtatt tilbudene/linjene som elever kan søke på for skoleåret 2021/22 på fylkets 31 videregående skoler. Så mye som 2,3 milliarder kroner brukes det på å gi et så godt tilbud som mulig i både by og land   innenfor den eksisterende økonomiske ramma, som selvfølgelig gjerne kunne vært ennå større.

Bjørn Salvesen (Uavhengig) Foto: Tore Østby

Og gledelig at Røros vgs fikk beholde alle sine nåværende tilbud, inklusive frisør vg2 som stod i fare for å bli nedlagt denne gang. 

Blant annet følgende momenter ligger bak vedtaket:
– Elevtallsutvikling
– En vedtatt økonomisk ressurstildelingsmodell
– Lærlingekapasitet
– Kontinuitet i tilbudet
– Elevenes søkemønster

Det generelle bildet i åra som kommer er stigende elevtall i Trondheim, og synkende elevtall, med noen få unntak, utenfor Trondheim. Krevende år vil derfor følge selvom fylkets rød-grønne flertall både har fredet skolestrukturen, og tydelig prioriterer skole i samarbeiderklæringen etter valget. 
Men et regjeringsskifte vil garantert gi økte overføringer til både fylkeskommunen og kommune for at det skal bli lettere å opprettholde gode velferdstilbud i framtiden.

Lanserer bygdefolket.no før jul

Pressemelding fra Fakta Film AS:

Det hele startet med at foreldreutvalget i Brekken – etter en dyster vår, sommer og høst med trussel om skolenedleggelse – diskuterte framtida for bygdene. Da dukket ideen om en lokalt forankret nettside opp.
Det ble dannet et styre for organisasjonen som består av Marit Manfredsdotter, Gunn Irene Høli og Ann-Sofi Skott Svendsen.

Inviterte til møte

Bygdefolket ble invitert på et åpent møte for å diskutere planene og komme med innspill til hva som kunne være viktig å ha med på nettsiden.
– Allerede på det første møtet ble det klart hvem som kunne tenke seg å være med i redaksjonskomiteen. Det er veldig inspirerende å jobbe når viljen og entusiasmen står i første rekke, sier Manfredsdotter, som er redaktør for nettsiden.

Informasjonsportal

En navnekonkurranse ble utlyst, og det ble foreslått mange gode navn. Valget falt til slutt på bygdefolket.no.
Nå arbeider hele redaksjonen på spreng for å få alt på plass til lanseringen i midten av desember. Tanken er at siden skal være en informasjonsportal for alt det som skjer i Brekken og bygdene rundt Aursunden i Brekken gamle skolekrets.

– Og ikke minst skal vi sette fokus på alt som gjør bygda til et godt sted å leve og virke i.

Livsvalg

– Jeg tror mange kommer til å få seg både en god latter, noen tankevekkende sannheter, insider-tips til fine turmål og masse anekdoter fra både fortid og nåtid. Vår ambisjon er å samle de gode historiene og vise bygdas folk i et ærlig og ekte miljø. Vi tror dette vil føre til at flere får opp øyene for bygda som et formidabelt valg når det kommer til hvor man ønsker å leve og bo, avslutter Manfredsdotter.

Fra venstre Kari Sivertsen Haugen, Frøidis Korssjøen, Elisabeth Larsdatter Bakke Skott, Guri Moen, Marit Manfredsdotter og Jonas Kokkvoll. Gunn Irene Høli og Ann-Sofi Skott Svendsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Privat.

Forlenger nasjonale tiltak mot korona

Pressemelding fra Regjeringen

Regjeringen varsler at de forlenger de nasjonale tiltakene mot korona. Det betyr at vi må vente i tre uker før det eventuelt endres på de nasjonale smitteverntiltakene. Det kom frem på regjeringens pressekonferanse onsdag 25. november. Publisert 25.11.2020

 Regjeringen opprettholder de strenge nasjonale tiltakene som ble innført 5. november. Derfor blir vi bedt om å ha minst mulig sosial kontakt i ukene fremover, slik vi har gjort den siste tiden. Dette kom frem i onsdagens pressekonferanse fra regjeringen.

Foreløpig kan ikke myndighetene si om smitteverntiltakene som ble innført i starten av november, er tilstrekkelige. Det er årsaken til at de nasjonale smitteverntiltakene forlenges.

Neste uke kommer regjeringen med konkrete råd om julefeiringen. Allerede nå påpekte statsminister Erna Solberg at vi må forberede oss på at julen blir annerledes.

– Vi håper å kunne åpne for mer sosial kontakt under julefeiringen, men i år er det ikke rom for de store juleselskapene, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Her finner du en oversikt over de nasjonale tiltakene som ble innført fra 5. november.

Husk at flere kommuner har innført flere konkrete oppfordringer og tiltak. Du må derfor sjekke din kommunes hjemmeside for å holde deg oppdatert på de lokale smittevernrådene.

Det viktigste er fortsatt at alle følger de grunnleggende rådene om å holde avstand, holde hendene rene, holde seg hjemme når man er syk, og holde nede antallet mennesker man møter.

+ To nye smittetilfeller i nabokommune

 I dag er det påvist to smittede med Covid-19 i Holtålen kommune. Begge de to er bosatt i kommunen og fra samme husstand. I følge en pressemelding fra Holtålen kommune har de to lette symptomer.

– Smittesporing er gjennomført, og det er liten grad av nærkontakt. Kommunen tester imidlertid bredt og mer enn de som har hatt nærkontakt. Alle disse er allerede kontaktet og testes i dag. Disse settes i karantene inntil prøvesvar foreligger. Av forebyggende hensyn stenger kommunen nå sykehjemmet og heldøgnsboliger for demente inntil situasjonen er mer avklart, heter det i pressemeldingen.

Dermed er det bare Tydal og Os av de nærmeste nabokommunene som ikke har ferske smittetilfeller.

Frihet for hvem ?

Leserinnlegg av Ann Elisabeth Hansvold og Isak V Busch

For noen dager siden ble det kjent at regjeringa med Guri Melby i spissen vil skrote nærskoleprinsippet til fordel for det de kaller fritt skolevalg. Dette er i realiteten konkurransebasert opptak, som betyr at retten til å gå på sin egen nærskole fjernes – og fylkenes mulighet til å styre inntaksordningen fjernes. Kongstanken som ligger bak, er at skolene skal måtte «konkurrere» om de flinkeste elevene og på den måten tvinges til effektivisering. Dette er alvorlig, og betyr at distriktskolenes eksistens trues, også Røros VGS som er Holtålen og Røros sin nærskole. I tillegg til dette så tvinges også elever med svake karakterer bort fra sitt nærmiljø. Vi vet at en del av disse elevene absolutt ikke er tjent med å må bort fra sitt nærmiljø, da trygge kjente omgivelser er særs viktig å beholde om man sliter faglig på skolen.  

Ved karakterbasert inntak blir konkurransen større og de svakeste elevene taper. Elevene som strever mest, er de som må bære den tyngste børa ved at de risikerer å ikke få gå på sin nærskole. Det blir økte forskjeller og «taperskoler» og «vinnerskoler». Dette er ingen tjent med og spesielt ikke elevene selv. Elevenes egne organisasjoner er også tydelig på at de ikke ønsker rent konkurransebasert opptak. 

Etter at nærskoleprinsippet ble innført i Trøndelag, og alle elever ble sikret rett til å gå på sin nærskole, er det dokumentert at langt flere elever kommer gjennom skolen med et fagbrev eller vitnemål i hånda. Hvorfor forandre noe som fungerer – for de fleste? «Valgfrihet», sier regjeringen når de vil innføre konkurransebasert opptak. Men hvem blir det reelt sett valgfrihet for? Jo, for de aller flinkeste elevene. De som sliter vil med denne ordningen slite mer, og muligheten for disse til å komme seg gjennom skolen reduseres. Økt konkurranse ved karakterbasert opptak gir økte forskjeller og et A og B lag. Dette er dessverre ikke uvanlig i mange Europeiske land, men de færreste av oss ønsker oss nok dit. Dette vil gi negative ringvirkninger mot et kaldere samfunn der færre får muligheter til å lykkes og forskjellene på folk øker. Derfor er det stor grunn til å rope ut! Slik vil vi ikke ha det!

Elevene er imot dette. Lærerne er imot dette.  Til og med NHO er imot. I prinsippet er de for valgfrihet, og at det skal lønne seg å oppnå gode karakterer. Samtidig ser de at fritt skolevalg med karakterbasert inntak kan ha uintenderte negative konsekvenser for noen elevgrupper. I tillegg er store aktører slik som LO og KS imot. Det er altså liten tilslutning til å innføre dette, men det er tydelig at ideologiske eksperimenter er viktige å få gjennomført enn å lytte til hva samfunnet faktisk ønsker seg.  

Dette rammer også på sikt næringslivet i distriktene sin tilgang på faglært arbeidskraft. 

Røros og Holtålen Arbeiderparti vil fortsatt kjempe for våre unge, skolen og for vårt distrikt gjennom å beholde nærskoleprinsippet. Om Arbeiderpartiet kommer i regjering ved neste stortingsvalg vil nærskoleprinsippet gjeninnføres og muligheten for alle til å fullføre videregående opplæring styrkes – for nettopp alle fremfor de få. 

For Holtålen Arbeiderparti, Ann Elisabeth Hansvold

For Røros Arbeiderparti, Isak V Busch 

105.473 kroner til Røros Sangforening

Lotteri og stiftelsestilsynet har gjort vedtak om 105.473 kroner i tilskudd til Røros Sangforening. Tilskuddet er kompensasjon etter avlyst arrangement, og kommer fra krisepakken for fivillighets og idrettssektoren som følge av Covid 19-utbruddet.

Røros Sangforening har 28 medlemmer, og leder i foreninga er Thorfinn Rohde. Koret dirigeres av Lindsay Winfield-Chislett. De siste årene har Røros sangforening gjort suksess med sine forestillinger, fylt med humor og sangglede. Røros Sangforening ble stiftet i 1848.