+ Skolestrukturen: – Sparer mellom ni og ti millioner

Førstkommende torsdag så er det første formannskapsmøtet etter sommerferien. Her kommer spørsmålet om nedleggelse av Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole opp til behandling.

I saksdokumentet til formannskapet sier kommunen at de forventer å spare et sted mellom ni og ti millioner kroner på å legge ned Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole.

– Dette betyr igjen at samlet driftskostnad for skoledelen av oppvekstsentrene kan spares inn ved en nedleggelse. Denne innsparingen vil være på i overkant av 10 millioner kroner. Til reduksjon av denne innsparingen kommer økte utgifter til skoleskyss. Disse utgiftene er på bakgrunn av dagens elevtall i oppvekstsentrene, beregnet til å øke med kroner 450’, sies det i saksdokumentet.

Fremdriften i saksgangen har blitt endret for å gi partiene i kommunestyret mulighet for ytterligere politisk prosess.

– Det legges derfor opp til en endret tidsplan der formannskapet i første behandling av saken får en vurdering av høringsinnspillene. Da vil alle politiske parti ha offentlig tilgang på den samme saksvurderingen. For at partiene skal ha mulighet for ytterligere politisk prosess, legges saken derfor først fram for realitetsbehandling i kommunestyrets oktobermøte, heter det i saksfremlegget til formannskapet.

Et annet viktig moment som trekkes frem i argumentasjonen er mangelen på godkjente lærere i fremtiden. Ved oppvekstsenteret i Brekken og på Glåmos skole så er det ingen lærere per dags dato som er godkjent til å undervise i norsk engelsk og matematikk fra 2025. Men det store antallet lærere på Røros skole brukes som argument for at elevene der vil bli undervist av lærere med godkjent kompetanse.

– Ved Røros skole er det så mange lærere at det er mulig å bruke faglærere der det trengs. Alle elever vil derfor ha mulighet til bli undervist av lærere med godkjent kompetanse, sies det i saksfremlegget til formannskapet.

Det virker å være en uttalelse som ikke er helt gjennomtenkt, og argumentet kan fort bli den tua som velter hele nedleggelseslasset.

Hvis det er greit å sende unger med skolebuss frem og tilbake fra Brekken og Glåmos til Røros, hvorfor er det er umulig for lærere med godkjent kompetanse å kjøre andre veien? Hvorfor kan ikke den godkjente kompetansen forflytte seg når elevene kan det?

Oktobermøtet i kommunestyret er den 29. oktober og da er saken med skolestrukturen i Røros kommune oppe til endelig behandling slik fremdriften er skissert nå.

Sammen om en høst med lite smitte i Røros

Pressemelding fra orrdfører Isach Busch og kommuneoverlege Kalstad

En annerledes sommer er over og de fleste av oss er tilbake på jobb, skole og hverdag. På Røros har vi hatt en sommer med et yrende folkeliv og mange besøkende på Røros. – Vi ser at både lokalbefolkningen, hyttefolk, turister og lokalt næringsliv har tatt gode smittevernhensyn – til det beste for seg selv og samfunnet, sier ordfører Isak Veierud Busch.

Koronapandemien er fortsatt ikke over.

De siste dagene har også smittetallene i Oslo og Trondheim økt. Det minner oss om at vi må følge smittevernrådene – og være ekstra forsiktig hvis vi reiser til disse byene.

En eneste person kan smitte mange – en eneste person kan stoppe smitten fra å spre seg til mange andre

– Risikoen for smitte øker når vi reiser og når vi samles i store menneskemengder. Du kan bære smitte uten å ha symptomer. Du kan smitte andre i to dager før du selv får symptomer, sier kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad.

På kort tid har det vært en kraftig økning av lokale smitteutbrudd i Norge og i resten av verden. Utbruddet på Hurtigruten viste oss hvor raskt bare ett tilfelle smittet mange mennesker på veldig kort tid, og rammet kommuner i hele landet. Den siste uken har vi også sett at smitten sprer seg når mange mennesker samles i store grupper, og hvor lett det er å glemme at vi faktisk må holde avstand til hverandre.

Helsetjenesten jobber intenst med å spore smitten rundt omkring i landet. Når smitten sprer seg i store grupper av mennesker blir arbeidet svært vanskelig.

Vi må fortsette å ta gode valg for smittevern – for å holde lokalsamfunnet åpent

Vi må holde lokalsamfunnet vårt åpent på en trygg måte, sier ordfører Busch. – Vi trenger at lokalt næringsliv er åpent. Turistnæringen på Røros trenger å ta imot gjester, og butikkene trenger å holde handelen i gang. Barn og unge trenger å gå i barnehage, skole og være med på fritidsaktiviteter, og vi må ha en arbeidsplass å gå til.

I vår region har det vært lite smitte av covid-19. I Røros kommune er det fremdeles ingen smittetilfeller. Vi har vært veldig heldige. Det er mye takket være innsatsen til lokalbefolkningen og våre hyttebeboere – vi har vist at vi kan.

– Smitten kan spre seg til Røros også. Da er det viktig at vi raskt kan spore smitten og slik at de som er smittet kan være isolert hjemme. Derfor er det viktig at hver enkelt av oss fortsetter å følge smittevernrådene på fritiden og på jobb, sier kommuneoverlege Kalstad.

Helt til vi er i mål. For til mål kommer vi. Vitenskapen jobber i rekordfart for oss, med å utvikle en vaksine.

Men først – må vi alle sammen fortsette dugnaden

Vi må hjelpe hverandre, og minne hverandre på at smittevernreglene er viktige og enkle å følge. Vi som er voksne må gå foran og være et godt eksempel og hjelpe barna og ungdommene våre slik at de også kan ta gode valg. De trenger å treffe venner og være med på aktiviteter på en trygg måte.

Ti enkle råd alle kan følge:

  • Vask hendene dine mange ganger daglig.
  • Bruk sprit når du går inn og ut av butikker.
  • Hold deg hjemme hvis du føler deg syk.
  • Unngå store folkemengder når du kan.
  • Hold 1 meter avstand til andre
  • Husk meteren når du står i kø i butikken, og når du går langs butikkhyllene.
  • Ikke vær for mange samlet – maks 20 personer med 1 meter avstand er fortsatt anbefalingen.
  • Husk avstand også når du er på utesteder og festlige lag der det serveres alkohol
  • Vent med reiser til utlandet hvis du kan.
  • Vær ekstra forsiktig hvis du reiser til områder med smitteutbrudd – både i Norge og utlandet

– Dette klarer vi sammen!

+ Munnbind by Fadi

Fadi Zidan har solgt håndsydde munnbind i en uke etter han fikk mange forespørsler om dem fra turister som kom innom skredderverkstedet i Kirkegata.

– Jeg begynte å lage munnbind for en uke siden fordi jeg leste i avisen at det er mange personer i Oslo som er smittet, og mange turister kom innom her og spurte meg om jeg sydde dem. Så fikk jeg en telefon fra Oslo med en som ringte til meg og ville bestille, og så ble jeg kontaktet av en annen person fra Oslo på messenger som ville har tilsendt munnbind. Så da begynte jeg å sy dem, sier han.

Det er forskjellig stoff og forskjellige farger folk vil ha, og Fadi syr gjerne på bestilling hvis folk har noen spesielle ønsker.

– Hvis noen personer kommer og bestiller og de trenger tre svarte munnbind eller de trenger fire hvite, da lager jeg dem gjerne, sier han.

Det har vært noen personer fra Røros som har kjøpt munnbind fordi de skulle ut å reise, men det har vært flest turister som har kommet innom for å kjøpe de håndsydde munnbindene til Fadi.

– Mange turister kommer til Røros på ferie nå og de kjøper munnbind fra meg. Jeg har fått forespørsel fra rørosinger hvis de skal ut å reise. En dame spurte meg i går om jeg hadde munnbind fordi hun skulle reise til Drammen og måtte bruke det da, sier han.

Fadi har ikke lagd så veldig mange munnbind fordi han har mange andre ting som han driver med. Han har en til to dager i uken hvor han jobber som skomaker, en dag i uken sliper han kniver og de resterende dagene syr han for de faste kundene sine.

– Jeg har mine vanlige kunder fra Røros som jeg syr for og i tillegg så er jeg skomaker slik at det er veldig travelt, smiler han.

Selv om han selger munnbind og det er stor etterspørsel etter dem, så ser han helst at vi slipper å bruke dem.

– Jeg håper egentlig at vi ikke trenger å bruke munnbind, men når folk etterspør dem så syr jeg gjerne, sier han.