+ Kunst og Kaos stiller ut Eli

Kunstgalleriet Kunst og Kaos holder til i den gamle Finborudgården i Mørkstugata. Galleriet blir drevet av Sigrid M. Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold. For de to galleristene er galleriet en lidenskap ved siden av fulltidsjobb.

-Vi driver fordi at det gir oss energi og glede, sier Ellen Kristine.

Seks år

Galleriet Kunst og Kaos har eksistert i seks år. Det startet som pop-up, og hadde pop-up utstillinger, før det ble fast galleri i Trevarefabrikken. I fjor sommer flyttet Kunst og Kaos inn Finborudgården. I forbindelse med utstillingsåpninger er det ofte en sosial sammenkomst i bakgården.

-Vi har verdens beste huseiere. De er helt fantastiske, som selv er kulturinteressert. Det samarbeidet er heilt unikt, sier Ellen Kristine. 

Kunstgalleri

Etter at Kunst og Kaos flyttet inn i Finborudgården har de hatt konserter, foredrag og barneverksted. De prøver å få til litt forskjellig. 

Kunst og Kaos er et kunstgalleri med en butikkdel med masse god kvalitetsdesign. De har håndplukket ting som ikke andre har. Noe av det som Kunst og Kaos har er det ikke andre som fører i Norge heller. De har knyttet til seg små leverandører. 

Kunstmessig er det norske nålevende kunstnere galleriet presenterer. Der har Ellen Kristine og Sigrid knyttet til seg flere. De har fått godt omdømme. Galleriet blir ukentlig kontaktet av folk som ønsker å være representert i galleriet. 

Eli Wintervold

Røroskunstneren Eli Wintervold er en av de største kunstnerne Kunst og Kaos har, og den kunstneren som de har samarbeidet lengst med. Førstkommende lørdag, 18. juli åpner sommerutstillingen til Eli i galleriet, i Finborudgården. 

– Maleriene jeg jobber med nå er oljemalerier med motiv fra Røros, og som alltid prøver jeg å fange det spesielle lyset vi finner her oppe, sier Wintervold. Nettopp dette lyset er det mange forbinder med hennes malerier.

-Jeg er spesielt glad i høsten på Røros, så det kan tenkes at det kommer noen naturmalerier med høstfarger med på utstillinga, sier hun.

Forrige separatutstilling Eli hadde var i 2018 på Kunst og kaos. Da fikk hun utdelt Bergstadstipendet for arbeidet med serien «Backstage Røros».

Wintervold sier hun alltid synes det er nervepirrende å skulle stille ut det hun har jobbet med, men at hun gleder seg til å vise frem verkene.

— Jeg håper å se mange kunstglade mennesker på utstillingsåpningen. Det er alltid stas med vernissasje på Kunst og Kaos, Ellen og Sigrid er virkelig gode på arrangement og sørger for hyggelige åpninger med kunst, servering og underholdning. 

Det er ordfører Isak Veierud Busch som står for det offisielle åpninga av utstillingen. 
Fra 18. juli er galleri Kunst og Kaos i Bergmannsgata åpen alle dager hele sommeren.

+ Blågrønnalger påvist i Doktortjønna

Hver sommer de siste årene har Doktortjønna skiftet farge om sommeren på grunn av algeoppblomstring. I sommer er det heftig oppblomstring av alger, og på grunn av dette er det levert vannprøver som er, og blir fortsatt analysert. I prøvene er det funnet mye blågrønnalger.

Det er flere arter blågrønnalger. De fleste ufarlige, men noen av disse kan altså medføre vesentlig ubehag av ulik karakter, hvis man får det i seg. Prøvene blir nå analysert videre for å finne ut om de kan være av den mer usunne sorten. I noen tilfeller har oppblomstring av blågrønnalger i vann ført til fiskedød. Det er ingen tegn på at det har skjedd i Doktortjønna så langt.

Hans Iver Kojedal. Foto: Tore Østby

– Vi hadde en stor oppblomstring i Feragssjøen for noen år siden. Sandstranda nord i sjøen var helt dekt av grønt slim, og folk ble bekymra. Det ble også tatt prøver da, men dette var helt ufarlig alger. Det er viktig at dette ikke legges fram på slik måte at det skapes unødig hysteri, for vi har jo hatt samme algeoppblomstringen flere år bakover uten at det har vært noe problem, sier naturforvalter Hans Iver Kojedal til Rørosnytt.

Det er mange spekulasjoner om hvorfor tjønna har skiftet farge utover sommeren de siste årene. Prøvene som tas nå, har som hensikt både å kartlegge om det finnes giftige alger, og å finne ut hvorfor oppblomstringen skjer.

– Om vi kan gjøre noe for å unngå denne algeoppblomstringen hver sommer er noe vi funderer på. Det vil bli kontaktet fagmiljøer som kanskje kan bidra med forslag på tiltak, sier Hans Iver Kojedal.

Det var mye blågrønnalger/cyanobakterier i prøven fra Doktertjønna, for det meste en art som heter Dolichospermum lemmermannii. Det var samme art som var i Mjøsa i fjor, heter det i en mail fra Niva til Matråd AS, som har tatt prøvene.

Nye regler for besøk på Gjøsvika og Røros sykehjem

Pressemelding fra Røros kommune

Fra 15. juli får man ikke reisekarantene hvis man ankommer Norge fra land i Schengen og EØS med lav smittespredning.

Da det er en økt risiko for smitte ved reise til utlandet, har vi i dialog med kommuneoverlegen bestemt at man ikke kan besøke sykehjemmene de første 10 dagene etter ankomst i Norge.

For å begrense besøket på sykehjemmene er det kun nærmeste familie og andre som står pasienten nært som kan komme på besøk på Gjøsvika og Røros sykehjem.
For sykehjemmene gjelder følgende regler:
• besøk må avtales på forhånd.
• hvis man har symptomer (også diffuse) skal man ikke komme på besøk
• ikke mer enn 2 personer samtidig
• holde minst én meter avstand til hverandre inne og ute

Besøkende av hjemmeboende brukere anbefaler vi å gjøre en egen vurdering om man bør komme på besøk de første 10 dagene etter ankomst i Norge.
Det er viktig at besøk husker:
• vi anbefaler kun besøk av nærmeste pårørende og andre som står brukere nært
• hvis man har symptomer (også diffuse) skal man ikke komme på besøk
• vaske hender før og etter besøk
• ikke mer enn 5 personer sammen
• holde minst én meter avstand til hverandre inne og ute

+ På tur med trillingene

Dette traneparet går majestetisk rundt på jordet, med sine tre barn. Vanligvis legger tranen ett eller to egg, og tre unger er svært uvanlig. Tranene er spesielle på mange måter. De holder sammen i par, og hekker på samme sted år etter år. Hannfuglen tar samme ansvar som hunnfuglen under både ruging og oppdragelsen.

Alle traner har en rød prikk på hodet. Foto: Tore Østby

Tranene kan bli opp 1.30 meter høy. Vingespennet kan bli opp mot 2.20 meter, men de veier ikke mer enn opp til litt over 6 kilo. Tranene er kjent for sin dans, men de har for lengst danset fra seg når de kommer til våre kanter. De store fuglene finner kjærligheten i en mellomlanding på trekket nordover. Så klekkes tranekyllingene og får sin oppdragelse på våre kanter.

Tranene er store fugler, men korte trekk. Vinteren tilbringer de i Spania og Sør-Frankrike. Så trekker de nordover, og samles til paringsdans underveis. Det største tranestevnet er ved Hornbogasjen i Sverige. Der danser mer enn 25.000 traner hvert år. De nøyer seg heller ikke med å danse, og fra stedet flyr de parvis, med befruktede egg, blant annet til Rørosområdet.

Tranene er et mektig syn både i lufta og på bakken. Fuglene er kjent for å være svært sky. Enda mer kjent er den som naturens trompetist. Tranene har både lang hals og lange ben, og i lufta strekkes både halsen og bena rett ut. Tranene har varierende fargespill i fjærdrakten, men alle har de en liten rød flekk på hodet. Stjerten er litt bustete, og strutseaktig.

Tranemor og tranefar praktiserer likestilling på et jorde nær deg. Foto: Tore Østby

+ Innstilt som servicemedarbeider

Saara Kunelius er innstilt til stillingen som servicemedarbeider på Storstuggu. Synne Sandnes Gundersen er innstilt på andre plass til stillingen. Dette er en 25 % fast stilling i kulturhuset. Det var fem søkere, fire kvinner og en mann.

Storstuggu

Storstuggu er et kombinert flerbruksbygg som både er et moderne konferansesenter og et regionalt kulturhus. Røros kommune står for kulturtilbudet på Storstuggu mens Røros Hotell drifter kurs- og konferansevirksomheten.

Storstuggu er et fleksibelt hus med gode tekniske løsninger. Røros Kino holder også til i kommunens storstue. Storstuggu har 20-årsjubileum i 2020. Jubileet ble markert i januar i år.

+ Brenner for Rørosfotballen

For noen måneder siden sto Dagfinn Moen og Odd Erik Trønnes på hver sin side i striden om avgivelse av tomt til folkehøyskole på Øra. Moen som leder for idrettslaget og Trønnes som leder for fotballgruppa. Nå har de to funnet tonen, og skal jobbe sammen for fotballen på Røros; Moen som sportslig leder og Odd Erik Trønnes som styreleder og økonomiansvarlig.

Dagfinn Moen er motivert for å trø til, og håper det snart åpnes opp for kamper i breddefotballen. Engasjementet for fotballen på Røros har han hatt lenge.

Dagfinn Moen intervjuet av Tore Østby