+ Blågrønnalger påvist i Doktortjønna

Hver sommer de siste årene har Doktortjønna skiftet farge om sommeren på grunn av algeoppblomstring. I sommer er det heftig oppblomstring av alger, og på grunn av dette er det levert vannprøver som er, og blir fortsatt analysert. I prøvene er det funnet mye blågrønnalger.

Det er flere arter blågrønnalger. De fleste ufarlige, men noen av disse kan altså medføre vesentlig ubehag av ulik karakter, hvis man får det i seg. Prøvene blir nå analysert videre for å finne ut om de kan være av den mer usunne sorten. I noen tilfeller har oppblomstring av blågrønnalger i vann ført til fiskedød. Det er ingen tegn på at det har skjedd i Doktortjønna så langt.

Hans Iver Kojedal. Foto: Tore Østby

– Vi hadde en stor oppblomstring i Feragssjøen for noen år siden. Sandstranda nord i sjøen var helt dekt av grønt slim, og folk ble bekymra. Det ble også tatt prøver da, men dette var helt ufarlig alger. Det er viktig at dette ikke legges fram på slik måte at det skapes unødig hysteri, for vi har jo hatt samme algeoppblomstringen flere år bakover uten at det har vært noe problem, sier naturforvalter Hans Iver Kojedal til Rørosnytt.

Det er mange spekulasjoner om hvorfor tjønna har skiftet farge utover sommeren de siste årene. Prøvene som tas nå, har som hensikt både å kartlegge om det finnes giftige alger, og å finne ut hvorfor oppblomstringen skjer.

– Om vi kan gjøre noe for å unngå denne algeoppblomstringen hver sommer er noe vi funderer på. Det vil bli kontaktet fagmiljøer som kanskje kan bidra med forslag på tiltak, sier Hans Iver Kojedal.

Det var mye blågrønnalger/cyanobakterier i prøven fra Doktertjønna, for det meste en art som heter Dolichospermum lemmermannii. Det var samme art som var i Mjøsa i fjor, heter det i en mail fra Niva til Matråd AS, som har tatt prøvene.