Tranepar legger normalt ett til to egg. Her er trillingsensasjonen et faktum. Foto: Tore Østby

+ På tur med trillingene

Dette traneparet går majestetisk rundt på jordet, med sine tre barn. Vanligvis legger tranen ett eller to egg, og tre unger er svært uvanlig. Tranene er spesielle på mange måter. De holder sammen i par, og hekker på samme sted år etter år. Hannfuglen tar samme ansvar som hunnfuglen under både ruging og oppdragelsen.

Alle traner har en rød prikk på hodet. Foto: Tore Østby

Tranene kan bli opp 1.30 meter høy. Vingespennet kan bli opp mot 2.20 meter, men de veier ikke mer enn opp til litt over 6 kilo. Tranene er kjent for sin dans, men de har for lengst danset fra seg når de kommer til våre kanter. De store fuglene finner kjærligheten i en mellomlanding på trekket nordover. Så klekkes tranekyllingene og får sin oppdragelse på våre kanter.

Tranene er store fugler, men korte trekk. Vinteren tilbringer de i Spania og Sør-Frankrike. Så trekker de nordover, og samles til paringsdans underveis. Det største tranestevnet er ved Hornbogasjen i Sverige. Der danser mer enn 25.000 traner hvert år. De nøyer seg heller ikke med å danse, og fra stedet flyr de parvis, med befruktede egg, blant annet til Rørosområdet.

Tranene er et mektig syn både i lufta og på bakken. Fuglene er kjent for å være svært sky. Enda mer kjent er den som naturens trompetist. Tranene har både lang hals og lange ben, og i lufta strekkes både halsen og bena rett ut. Tranene har varierende fargespill i fjærdrakten, men alle har de en liten rød flekk på hodet. Stjerten er litt bustete, og strutseaktig.

Tranemor og tranefar praktiserer likestilling på et jorde nær deg. Foto: Tore Østby