+ Følger utviklingen i Jämtland og Härjedalen

Den siste uken har det ikke vært påvist nye tilfeller av Covid-19 smitte i Funäsdalen. I hele Härjedalen er det registrert fem nye tilfeller samme periode.

Kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad følger utviklingen ekstra nøye på grunn av at man har pendlere og sommervikarer fra regionen.

– Vi følger mest med i Jämtland og Härjedalen på grunn av at vi har pendlere og sommervikarer fra det området. Der ser vi at det er en fallende tendens i regionen med færre sykdomstilfeller, og at det tenderer mot færre påviste smittede, sier hun.

Tallene fra Härjedalen siste uke. Skjermdump fra Folkhälsomyndigheten.

Selv om det er en positiv tendens vil Westerfjell Kalstad ikke konkludere med at det verste er over.

– Vi kan ikke konkludere med at det verste er over ennå, jeg snakket i dag med en smittevernlege i Østersund og det er færre innlagte på sykehuset der enn det har vært på en stund og det er positivt. Det som er også veldig positivt er at det ikke har vært påvist noen ny smitte i Funäsdalen siste uken og at det er stedet med minst smitte generelt i regionen. Men dette er et virus som det er vanskelig å si forløpet til så vi kan ikke spå hvordan utviklingen blir videre, sier hun.

+ Takker nei til fast stilling

Begge kandidatene som var innstilt øverst til jobben som pedagogisk leder ved Brekken barnehage har takket nei til stillingen.

Elin Sjøvold var innstilt som nummer en av søkerne og Piotr Bak var innstilt nummer to. Begge har altså takket nei til jobben som pedagogisk leder ved Brekken barnehage.

Det var totalt fire søkere til stillingen, to kvinner og to menn.

+ Bedt om å trekke seg som styreleder

Reidun Roland styreleder i Røros Taxi SA er bedt av ordfører Isak Busch og opposisjonsleder Guri Heggem om å trekke seg fra vervet.

Bakgrunnen for at ordfører og opposisjonsleder ber Roland å trekke seg fra stillingen som styreleder for Røros taxi er fakturering fra Røros taxi til Røros kommune for kjøring som ikke har skjedd.

I sakspapirene fra kommunen så informerer de om hendelsesforløpet i saken.

  • Styreleder (Roland) i selskapet (Røros Taxi SA) tok våren 2020 kontakt med ordfører for å diskutere muligheter for å hjelpe Røros Taxi i en vanskelig økonomisk situasjon (grunnet korona). Samtalen dreide seg først om skolekjøring, og styreleder viste til avtale mellom ATB og Trøndelag fylkeskommune. Styreleder lurte på om man kunne få til en lignende avtale mellom kommunen og Røros Taxi, eller om det var mulig å forskuttere på en annen måte for å hjelpe selskapet gjennom den vanskelige tiden.
  • Ordfører undersøkte dette og ga tilbakemelding til Røros Taxi og styreleder om at de måtte vente på nasjonale støtteordninger.
  • Røros taxi (selskapet), gjennom Trøndertaxi, fakturerte i etterkant av dette Røros kommune for kjøring til dagsentertilbud som ikke har funnet sted.
  • Etter at denne feilaktige faktureringen ble oppdaget stilte økonomisjefen spørsmål til ordfører om denne faktureringen.
  • Røros taxi hevder at styreleder i selskapet hadde gitt dem beskjed om at de skulle fakturere selv om kjøringen ikke hadde funnet sted.
  • Styreleder fikk informasjon om at løyvehaveme hadde beregnet tap av kjøring til/fra dagsenter siden korona startet, hun ba de vente med å sende den til hun fikk undersøke mulighetene nærmere. At faktura var sendt kom overraskende på styreleder.

18. mai ble det holdt et møte med Røros taxi, kommunedirektør og ordfører, hvor det ble gitt tilbakemelding på at kommunen ikke hadde mulighet til støtte selskapet økonomisk på denne måten. Det ble også tydeliggjort at forholdet mellom styreleder og selskapet er en sak for selskapet og selskapets eiere.

Kommunens dialog etter saken ble oppdaget.

7. mai 2020 og 11. juni 2020 — saken ble diskutert i lukket møte av formannskapet. Juridisk rådgivning fra KS ble hentet inn før saken skulle drøftes i formannskapet for å sikre lovhjemmelen som møtet ble lukket etter. Under den juridiske rådgivningen ble det også informert om at saken kunne innebære strafferettslige forhold. Formannskapet drøftet sakens alvorlighetsgrad. Det var samtidig enighet om at selskapet måtte benytte seg av andre støtteordninger som finnes.

I sakspapirene fra kommunen er det ulike oppfatninger på saken, og hvor alvorlig den er.

– Det er ulike oppfatninger i saken, og saken førte til misbruk av ordførers rolle og av offentlige midler. Styreleder står ansvarlig for hendelsen. Pengene ble tilbakeført til kommunen umiddelbart, og alle fakturaer er kredittert, heter det i sakspapirene.

Roland erkjente sitt ansvar i saken og dermed ble hun bedt om å trekke seg som styreleder.

– Styreleder sier at årsaken er for dårlig dialog, og erkjenner sitt ansvar i saken. Konklusjonen ble dermed at ordfører og opposisjonsleder oppfordrer styreleder til å trekke seg fra vervet som styreleder i selskapet, sies det i sakspapirene.

I en kommentar til Rørosnytt så sier Reidun Roland at hun allerede har trukket seg fra vervet og kaller det som har skjedd en kommunikasjonssvikt.

Tilsvaret fra Reidun Roland er gjengitt under i sin helhet.

Litt bakgrunn for vervet:

I rammebetingelser og forskrifter for løyvemyndighetene i fylkeskommunen for organisering og drift av drosjesentraler, § 46 5. ledd vedrørende Kommunal representasjon i drosjesentralens styre.

Røros Taxi SA har på sitt årsmøte fattet vedtak om å anmode fylkeskommunen om å få § 46 5.ledd tatt ut av forskrifter for løyvemyndighetene i fylkeskommunen. Den har ingen annen betydning i dag enn en økonomisk belastning for en næring som allerede sliter med økonomien, særlig nå som så mange andre etter covid 19.

«Løyvemyndighetene KAN be kommunen€ om å oppnevne en representant til drosjesentralens styre med fulle rettigheter dersom dette ansees nødvendig for å ivareta kundenes interesser.»

Dette er nok noe som henger igjen fra da kommunen behandlet og bestemte hvor mange løver det skulle være i den enkelte kommune.

Jeg hadde allerede før nyttår bestemt meg for å slutte som styreleder, men så kom korona og jeg tok da kontakt med ordfører for å høre om det var noe hjelp å få fra kommunen for å ivareta kundenes interesse. Dette med bakgrunn i at løyvehaverne fikk store økonomiske problemer da det meste av deres faste inntekter forsvant.

Jeg kan ikke forstå at dette er misbruk av ordførerens rolle.  Ordfører skulle undersøke saken og det syntes  jeg var fint, men jeg fikk ingen avklaring.

Jeg har aldri hatt noe med regnskap og fakturering å gjør. Men jeg tar likevel ansvar for det som har skjedd. Røros Taxi SA har på sitt årsmøte valgt en ny styreleder.

Salvesen & Thams blir største eier i Rørosmeieriet

Pressemelding fra Rørosmeieriet

Salvesen & Thams (S&T) har inngått bindende avtale om å kjøpe seg inn i Rørosmeieriet med en
eierandel på litt over 70%. En eiergruppering i Rørosmeieriet, ledet av Stratel og styreleder Ketil
Leteng, har i en periode jobbet med å finne en eier som kan bidra til å styrke Rørosmeieriet. Noen
av dagens eiere blir med videre, deriblant Økomat Røros med en eierandel på litt over 10%. Andre
medeiere er Stratel AS, daglig leder i Rørosmeieriet Trond Vilhelm Lund (Troran AS), dagens
styreleder Ketil Leteng (Investron AS), Kjell Anders Sandkjernan (Sandkjernan Utbygging AS), Dag
Ådne Sandbakken (Condestra AS) og Arnt Langen (Arnt Langen Holding AS) som er en av de 4
gründerne.

Rørosmeieriet er Norges ledende produsent av økologiske meieriprodukter. Rørosmeieriet har
prisbelønte produkter og har etablert en god posisjon i dagligvare- og restaurantmarkedet.
Selskapet har hatt god vekst og utvikling de siste årene, med en omsetning i 2019 på 192 mill, som ga et resultat før skatt på 11,5 mill.

– Vi ser fram til et nytt kapittel i Rørosmeieriets historie, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund, som har ledet selskapet de siste 12 årene. Dette er en løsning som gir oss mange muligheter
framover, både for selskapet, ansatte, økobøndene og matbransjen i regionen. Dette vil styrke
oss, og gi grunnlag for at vi kan ta nye, store steg videre, sier han.

S&T er et investeringsselskap med base i Midt-Norge med røtter tilbake til 1898 og var frem til 2012 en del av industrikonsernet Orkla. I dag har S&T investeringer i 12 ulike virksomheter med en samlet forvaltningskapital på om lag 1,5 mrd.

– Etter å ha brukt tid på å bli kjent med Rørosmeieriet, produktene, ledelsen, organisasjonen og
kundene har vi blitt imponert over Rørosmeieriet og matkulturen i Rørosregionen. Som eier
ønsker vi å støtte Trond og organisasjonen til å føre de stolte tradisjonene videre og bidra til
videre god utvikling, sier daglig leder i Salvesen & Thams Invest Per Olav Monseth.

Økomat Røros har vært med siden meieriets oppstart i 2001 og var en viktig bidragsyter for at
Rørosmeieriet ble etablert. Sammen med en gruppe lokale gründere og bønder satset Økomat
Røros på økologisk produksjon når Tine besluttet å legge ned meieriet på Røros i 1999.

– Etter 20 år som største aksjonær ser vi nå fram til å få inn nye eiere som kan styrke selskapet.
Økomat vil fortsatt bidra til utvikling og lokalt eierskap, samt bidra til fortsatt økt produksjon av
økomat i Røros-regionen, sier Bjørgulf Telneset, styreleder i Økomat Røros.

Bjørn Wiggen blir ny styreleder i Rørosmeieriet. Han er styreleder og medeier i Salvesen & Thams
og har lang fartstid fra konsumentbransjen fra ulike roller i Orkla, Carlsberg og Insula.

– Dagens eiere, ledelse og ansatte har bygd opp et solid selskap, som kan vokse videre i ulike
retninger basert på at forbrukerne ønsker bærekraftig produsert lokalmat. Jeg ser frem til å
jobbe med Trond og hans team, sier Bjørn Wiggen.

Endelig gjennomføring av nytt eierskap forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet og
forventes gjennomført i midten av august.

Orkanger / Røros, 3. juli 2020

Handlingsplan – økologisk landbruk i Trøndelag 2020-2025

Fylkesmannens landbruksavdeling skal dele ut «Kulturlandskapspris 2019». Prisen skal tildelast den eller dei som gjer ein ekstra innsats for jordbrukets kulturlandskap i Trøndelag. Foto: Bjørn H. Stuedal

Pressemelding fra Fylkesmannen i Trøndelag

Handlingsplan for utvikling av økologisk landbruk i Trøndelag 2020-2025 konkretiserer satsning på økologisk landbruk, som er et av de strategiske satsningsområdene i Regionalt næringsprogram, vedtatt i Hovedutvalg for næring 19.09.18.

Hensikten med utarbeidelse av en økologisk handlingsplan for Trøndelag er å bidra til økt etterspørsel og produksjon av økologisk mat i fylket.

Planen består av en situasjonsbeskrivelse med statistikk og en tiltaksdel, der det er oppført hvem som er ansvarlig for gjennomføringen.

Planen er utarbeidet i samråd med ei referansegruppe bestående av representanter fra, Trøndelag fylkeskommune, Norsk landbruksrådgiving Trøndelag, Mære landbruksskole, Skjetlein videregående skole, Trøndelag Bondelag, Sør- Trøndelag Bonde og småbrukarlag, Nord-Trøndelag Bonde og småbrukarlag, Tine, Rørosmeieriet, Økologisk Sør-Trøndelag, Økologisk Nord-Trøndelag og Fylkesmannen i Trøndelag.

Ei arbeidsgruppe bestående av Trøndelag Fylkeskommune, Norsk landbruksrådgiving Trøndelag, Økologisk Sør-Trøndelag, Økologisk Nord-Trøndelag og Fylkesmannen i Trøndelag har sluttført arbeidet med handlingsplanen. 

Du kan laste ned hele handlingsplanen her.