+ Førerkortet beslaglagt

Føreren av den lette motorsykkelen som krasjet inn i en personbil ved Djupabrua i kveld har fått opprettet sak mot seg og førerkortet beslaglagt.

– Vi fikk melding om ulykken klokken 19:36, det var en lett motorsykkel som hadde kjørt inn i en personbil som sto i ro. Personbilen hadde stoppet for å sannsynligvis vente på møtende bil, og den lette motorsykkelen kjørte så inn i personbilen bakfra. Føreren av den lette motorsykkelen fikk kun skrubbsår men personbilen fikk store skader i bakenden som gjorde at den ikke var forsvarlig å kjøre videre, sier operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt Trond Volden til Rørosnytt.

– Føreren av den lette motorsykkelen som var en lokal gutt i slutten av tenårene. Han fikk førerkortet beslaglagt og opprettet sak mot seg, sier Volden.

+ Kollisjon ved Djupabrua

En moped og en bil har i ettermiddag kollidert ved Djupabrua i Brekken. Politiet meldte om ulykken på Twitter 19.48, og meldte da om en ulykke på Aursundveien, og senere at det skulle ha skjedd ved Brekken kirke.

– Brannvesenet er på stedet, og har ryddet veien slik at den er åpen for fri trafikk. Politipatruljen er på vei til stedet, og vi kan ikke si nå, om det dreier seg om personskade, eller hvor alvorlig det i såfall er, sier operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt Rune Brandmo til Rørosnytt.

Bjørnis og RBK-trollet på sommerturne til Røros og Glåmos

Pressemelding fra Coop Midt-Norge

Etter en vår med lite aktiviteter og stillstans for de fleste var det stor glede og entusiasme da Øya barnehage på Røros og Glåmos oppvekstsenter fikk overraskelsesbesøk av Bjørnis og RBK-trollet.

Som en del av «Sommerturneen 2020» tok Coop med seg Bjørnis og RBK-trollet og dro til fjellregionen. Her var det gjort klart med is og smoothie, gaver og moro for barn og voksne.

– Den gleden og entusiasmen barna viste da de fikk vite hvem som skulle komme var helt fantastisk. Vi er heldige å ha så gode samarbeidspartnere som vil bruke tid sammen med oss på å glede barn og unge, sier Tore Hermo i Coop Midt-Norge.

Hermo hadde tatt turen til Øya barnehage med smoothie til alle barna.

På Glåmos møtte vi butikksjef ved Coop Marked, Ingunn Nilsgård, som også spanderte smoothie og delte ut gaver til de fremmøtte.

– Jeg nominerte oppvekstsenteret for å gi dem en positiv opplevelse, også for de barna som har tatt sommerferie og er hjemme. Barna har vært svært tilpasningsdyktige gjennom våren, og fortjener en påskjønnelse, sier Nilsgård.

Ideen om sommerturneen ble til etter en vår der ingen av partene fikk gjennomført sine aktiviteter og arrangement som planlagt.

– Ønsket om å få spre positivitet og glede ble ikke mindre utover våren. Vi tok derfor kontakt med Rosenborg og Bjørnis for å lage en mini sommerturne der alle fikk muligheten til å nominere noen som fortjener en overraskelse. Blant de nominerte trekkes det ut ulike destinasjoner i løpet av sommeren, og denne gangen gikk turen til Røros og Glåmos, sier sponsor-og medlemsansvarlig i Coop Midt-Norge, Ann Mari Bade.

+ Varmeste juni noensinne i Midt-Norge

Meteorlogisk institutt melder i en pressemelding at juni 2020 var den varmeste måneden noensinne i Midt-Norge.

På Røros ble det registrert flere tropedager, det vil si dager med makstemperatur over 30 grader, og Trøndelag som helhet noterte sin varmeste juni noen gang, hele 4,8 grader over normaltemperatur for måneden. Forrige rekord går tilbake til 1953.

Både Østlandet og Midt-Norge registrerte den varmeste juni noensinne, med henholdsvis 3,7 og 4,9 grader over normaltemperaturen for måneden.

– Det har vært litt av en måned. Det er satt rekorder over hele landet, og rekordoversikten ble den lengste jeg kan huske, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Det ble satt varmerekorder over hele landet. Meteorologisk institutt registrerte hele elleve tropedager, det vil si dager med makstemperatur over 30 grader. Aldri før har vi hatt så mange varme dager i juni. I tillegg ble det notert åtte tropenetter, netter hvor temperaturen aldri går under 20 grader.

Det ble også satt nye varmerekorder på fylkesnivå. Trøndelag har fått ny rekord for juni, med hele 34,3 grader på Værnes lørdag. Den forrige rekorden var på 32,5 grader på Høylandet i 2002.

– Mange spør seg om varmen skyldes den globale oppvarmingen, men vi kan ikke si at en enkeltmåned er et resultat av klimaendringene. Derimot føyer alle varmerekordene seg inn i et mønster over tid med stadig varmere vær og flere varmerekorder, sier Hygen.

I kombinasjon med de høye temperaturene ble det en tørr måned for landet som helhet. Det falt 20 prosent mindre nedbør enn det som er normalt for måneden. Det var tørrest på Vestlandet og i Trøndelag, men vått både på Østlandet og Sørlandet. Flere steder i Oslo satte rekord for høyeste døgnnedbør

+ Rykket ut på grunn av røyk

Brannvesenet på Røros rykket ut like etter klokken 14:00 i dag etter melding om røykutvikling fra et bål i Volaveien. Det meldtes om mye røyk som blåste ned mot et boligfelt. Branntjenesten har nå kommet til stedet og har kontroll på et lite bål med kvist, melder politiet i Trøndelag på Twitter.

Ny daglig leder i Røros Food & Beverage Group AS (Røros Bryggeri)

Pressemelding fra Røros Food & Beverage Group

«Etter en lang, men god prosess har vi endelig landet en solid leder til Bryggeriet», forteller styreleder Ottar Tollan.

Fra 1. september er det rørosingen Robert Holm som skal styre skuta til Røros Bryggeri. «Vi har hatt Robert Holm øverst på ønskelisten for denne rollen en stund og vi er veldig glade for at han har signert for akkurat oss. Robert er en dyktig leder og lagspiller og en særs entusiastisk og god selger som vi er helt sikre på kommer til å løfte bryggeriet videre», sier styreleder Tollan.

«Jeg har en god jobb og gode kollegaer i Tolga- Os Sparebank, men når denne muligheten dukket opp så kunne jeg ikke si nei. Røros Bryggeri har i løpet av det siste året bygd en merkevare som har blitt lagt merke til langt utenfor Midt-Norge og jeg gleder meg veldig til å være med å utvikle bryggeriet de neste årene. I tillegg har de særdeles dyktige medarbeidere som det blir godt å støtte seg på», forteller Holm.

Røros F&B Group har også et meget kompetent styre og eiergruppering som engasjerer seg og tenker langsiktig, og med Ottar Tollan som styreleder er jeg veldig trygg på å få den støtten jeg trenger for å kunne utvikle bryggeriet i enda mer positiv retning fremover», fortsetter Holm.

Avtroppende daglig leder Frank Norvik er veldig glad for at det er Robert som har fått jobben. «Jeg har kjent Robert i flere år, blant annet fra at vi har trent samme årskull i fotball i flere år, han gutter og jeg jenter. Makan til engasjert og motiverende fyr tror jeg nesten ikke at jeg har møtt, han er rett og slett et fyrverkeri. Jeg er også sikker på at våre medarbeidere vil trives godt med Robert som sjef, og han har en attityde som kommer til å passe veldig godt inn i bryggeribransjen. Han er rett og slett en likandes kar», forteller Frank Norvik.

Styreleder Tollan fortsetter med at å si at Robert blir en viktig brikke for at bryggeriet skal nå sine mål i fremtiden. «Vi har store ambisjoner på både kvalitet, vekst i omsetning og nyskaping. Blant annet lanserer bryggeriet to nye drikker i september, og sammen med nylanseringene kommer også produksjon og innsalg av julevarer.

Det betyr at Holm kommer inn i selskapet i en hektisk periode og får en bratt læringskurve. Heldigvis har Frank Norvik sagt ja til å være med oss ut september slik at overgangen blir forutsigbar for alle kunder og samarbeidspartnere, samtidig som Robert og resten av selskapet får den best tenkelige støtte av avtroppende daglig leder den første perioden. Vi er videre veldig fornøyde med at Frank Norvik har takket ja til å tiltre som styremedlem i selskapet fra 1.oktober. Og ikke minst er vi stolte og glade for at Robert velger å begynne hos oss», avslutter styreleder Tollan.

+ Historisk asfaltering i Falunveien

I dag startet den etterlengta asfalteringen i Falunveien. Helt siden 2016 har man ventet på at den dårlige veistandarden skulle utbedres.

I sommer er det planlagt nyasfaltering av hele strekningen fra Sjøbakken til Gjøsvika på Fylkesveiene 30 og 31, totalt 2660 meter.

Det kom sterke reaksjoner på svært dype spor mellom rundkjøringa og Sjøbakken i 2016. Sommeren etter ble det løst ved å høvle ned asfalten utenfor sporene. Siden da har slitasje skapt dypere spor igjen, på hele strekningen.

650 kilometer med riksvei i Norge skal asfalteres i løpet av 2020, melder Statens vegvesen. 58 av disse kilometerne er i Trøndelag og 2,67 kilometer av disse er på Røros.

+ Første sommerbuss til Olavsgruva

Den første bussen denne sommeren gikk i dag fra Malmplassen til Olavsgruva. To turister fra Oslo var de første passasjerene.

Monica Kjelsberg og barnebarnet Peter Kjelsberg Bakke var de første passasjerene som tok i bruk tilbudet fra Rørosmuseet om kollektivtransport til Olavsgruva.

– Peter får med seg litt historie fordi mormor er historielærer, vi har snakket om Røros satt i sammenheng med resten av landet og hva man levde av på 1600-tallet. Vi har begge to aner tilbake til Røros, Ole Christensen Saxe Kjelsberg flyttet fra Røros til Kåfjord på 1800-tallet, og er en stamfar for vår slekt. Vi fant jo Kjelsberger på Rørosmuseet både med dåpskjole og i en annen drakt, og vi vet at denne Saxe var en interessant person fordi han fant masse gruver i Kvænangsfjorden hvor det senere ble et stort gruvesamfunn, sier Monica Kjelsberg som er lektor på Foss videregående skole i Oslo.

Selv om barnebarnet Peter gav ertete uttrykk for at det ikke er noe ferie når du drar på tur med mormor så virker det som de begge koste seg i et heller kaldt sommervær.

– Vi har vært i kirken, vi har gått litt turer og sett oss litt rundt, sier Peter Kjelsberg Bakke.

For Rørosmuseet sin del er dette en del av å være et grønt reisemål, sier Per Øyvind Riise avdelingsleder for formidling og verdensarvsenteret ved Rørosmuseet.

– Det er et stort poeng for oss at det skal være mulig å være kollektiv turist her, det at dere fanget det opp og meldte dere på er veldig bra. Vi tror jo på Røros som et grønt reisemål i fremtida og et bærekraftig reiseliv, og da må vi jo ikke gjøre det slik at folk må være avhengig av privatbil for å komme seg til kanskje det aller største trekkplasteret, sier han.

Bussen går en gang daglig i perioden 1. juli til 15. august.

Senterpartiet vil styrke fjellstyrene

Pressemelding Norges Fjellstyresamband

Senterpartiet foreslår å styrke fjellstyrenes økonomi med fem millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2020. Fjellstyrene har en viktig rolle i forvaltningen av statsallmenningene i Norge. En styrking av økonomien vil sørge for at statsallmenningene blir forvaltet godt, basert på lokalkunnskap, formell kompetanse og nærhet til brukerne, sier stortingsrepresentant Bengt Fasteraune i Senterpartiet.

Dette er vi svært glade for, sier styreleder i Norges Fjellstyresamband Jan Olav Solstad, ikke minst i året da fjellstyrene fyller 100 år. 

En slik økning vil gi et enda bedre tilbud til alle brukerne av statsallmenningene i Norge. Det vil gi økt lokal verdiskaping og bedre folkehelse. 

Landets 94 fjellstyrer administrerer jakt og fiske i statsallmenningene, som til sammen dekker nær 30 millioner dekar av Norges areal. Fjellstyrene selger årlig rundt 70.000 fiskekort, 25.000 småviltkort, noen tusen storviltkort og eier og drifter rundt 400 hytter og buer.

Fjellstyrenes inntekter på statsallmenningene er omkring 100 millioner kroner årlig. Rundt 10 millioner av disse kommer over statsbudsjettet.

Bevilgningen til fjellstyrene over statsbudsjettet er i 2020 på kr. 10,09 mill. Det er en nedgang fra kr. 10,14 mill. i 2019. Justert for lønns- og prisvekst er nedgangen betydelig. 

Senterpartiet forslo å øke beløpet med 5 mill. i revidert budsjett, men dette fikk ikke flertall.

I handlingsplan for friluftsliv fra 2018, skriver Regjeringen at den vil; 

Sørge for at …. fjellstyrene fortsatt sikrer allmennheten god og rimelig tilgang til jakt.

Det blir utfordrende når de statlige bevilgningene reduseres samtidig som statlige prisrammer for jakt og fiske videreføres, sier styreleder i Norges Fjellstyresamband Jan Olav Solstad. Solstad understreker at et regime med statlige prisrammer for jakt og fiske i statsallmenningene gjerne kan videreføres, men at motstykke til dette må være en styrket statlig finansiering. Når fjellstyrenes viktigste inntektskilde reguleres av staten og den statlige finansieringen samtidig reduseres, blir fjellstyrene sjakk matt.

Forskriften som regulerer priser på jakt og fiske i statsallmenningene skal revideres i 2020. Solstad oppfordrer regjeringen og stortinget til å bestemme seg for om man vil ha god og rimelig tilgang til jakt og fiske og økt statlig finansiering, eller redusert statlig finansiering og da med økte priser på jakt og fiske. Det tredje alternativet er selvfølgelig å bygge ned fjellstyrenes forvaltning, men det er ikke signalisert fra noe politisk parti at det er ønskelig.

Solstad setter pris på at også Norges Jeger- og Fiskerforbund, Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv mener at fjellstyrenes grunnfinansiering må styrkes.

Svært mange bruker fjellstyrenes tilbud i statsallmenningene, og fjellstyrene er klare til å gi et enda bedre tilbud til befolkningen, dersom dette prioriteres opp økonomisk, sier Solstad.

Fjellstyrene administrerer også de jordbrukstilknyttede bruksrettene i statsallmenningene og bidrar til aktiv landbruksmessig bruk av statsallmenning til blant annet beiting og setring.