+ Brekken er svært sentralt

Det er full mobilisering i Brekken, for å redde skole og barnehage. Mange ser dette som et eksempel på utkantenes kamp mot sentralisering. Det er ikke alle som ser det slik.

Lars Aage Brandsfjell flyttet til Brekken på åttitallet, for å bo i midten av reinens beiteområde. Under folkemøtet i går kveld trakk han fram Brekken skoles historiske satsing å sørsamisk. Det gjorde det mulig for barna å få samiskundervisning hjemme, i stedet for å bli sendt bort på sameskole. Lars Aage var den første som tok orde under folkemøtet i går.

Lars Aage Brandsfjell intervjuet av Tore Østby.

Reportasjen er produsert med støtte fra Fritt ord

Liv Olaug tatt opp på Unge Musiker-ordningen ved NTNU

Pressemelding fra Røros Kulturskole:

Vi er stolt av å kunne melde at vår pianoelev Liv Olaug Fevik Prøsch er tatt opp på Unge musiker-ordningen ved NTNU.

Liv Olaug, 17 år, har gått i kulturskolen siden hun var 8 år og spilt piano. I vinter har hun deltatt på et desentralisert prøveprosjekt i samme ordning, sammen med Irma Sukurica, fra Røros og Øystein Myhre fra Os. De har da fått pianotimer med klaverpedagog Mona Spigseth fra NTNU, institutt for utøvende musikk, her på Røros. Dette ga mersmak og Liv Olaug ønsket å prøvespille for ordningen i Trondheim. Her det mange talentfulle unge pianister fra hele Midt-Norge som søker. Nåløyet er trangt, men Liv Olaug lykkes. På kulturskolen på Røros har hun gått hos pianolærer Monica Andersson og Lester Goodwine.

Om Unge musikere

Talentutviklingsprogrammet Unge musikere gir spesielt talentfulle ungdommer opp til 19 år et supplement til undervisningen de mottar på sin lokale musikk- og kulturskole eller videregående skole, eller privatopplæring.

Programmet er beregnet å gi de fremste talentene ekstra utfordringer og muligheter, ut over hva musikk- og kulturskoler eller videregående skoler normalt har mulighet til.

Undervisningstilbudet skal gis i et samarbeid med elevens kultur- og musikkskole, videregående skole (Musikk, dans og drama) eller privatlærer.

+ 13 220 i måneden for enkeltrom

I formannskapet i dag vedtok man betalingssatser for beboerne i heldøgnsomsorgsboligene i det nye bo- helse- og omsorgssenteret på Øverhagaen.

Husleien for enkeltrom ble foreslått satt til 8100.- per måned og husleien for dobbeltrom ble satt til 10 000.- per måned. I tillegg kommer en servicepakke på 5120.- som inkluderer alle måltider og vask og leie av sengetøy og håndklær samt forbruksvarer.

Så totalprisen for en beboer i enkeltrom blir da 13 220.- i måneden. Flere fra politisk hold uttrykte at de synes at prisene er vel drøye for blant annet minstepensjonister.

– Jeg syns det virker som høye satser for en minstepensjonist, man vil bruke opp hele pensjonen, men det er mulig at det finnes ulike støtteordninger som gjør at situasjonen vil være reelt bedre, sa Hilde Fjorden (Ap).

Økonomisjef Roger Mikkelsen som hadde ansvaret for de nye satsene påpekte at brukerne ikke skulle komme dårligere ut hvis de ble flyttet fra en sykehjemsplass til en HDO plass.

– Det er ingen som kommer dårligere ut hvis de blir flyttet ut fra en sykehjemsplass til en HDO plass. Prisen de får er basert på sjølkost, en ren kostnadsdekning for kommunen. Det er kostnadene knyttet til de kvadratmeterne boenhetene utgjør. Ingen skal komme ut i minus og satsene kommer opp til ny behandling i budsjettarbeidet til høsten og da er det mulig å justere hvis man ser at noen kommer uheldig ut, sa Mikkelsen.

Innstilligen ble enstemmig vedtatt av formannskapet.

+ 9,4 millioner i minus

Første tertialrapport fra Røros kommune viser et merforbruk på 9,4 millioner kroner før tilleggsbevilgninger fra staten som en følge av pandemien.

Innenfor virksomhet oppvekst er det Røros skole som har størst merforbruk med en årsprognose på et overforbruk på en million kroner knyttet opp mot vikarkostnader og tiltak mot enkeltelever.

Innenfor virksomhet helse er det Gjøsvika sykehjem med 2 millioner i prognostisert merforbruk og hjemmetjenesten med 2,3 millioner i prognostisert merforbruk som har størst avvik. Hos begge disse knyttes merforbruket opp mot lønnskostnader i forhold til endrede behov hos brukerne(hjemmetjenesten) og sykefravær(Gjøsvika).

– Det er store utfordringer i helse og omsorg knyttet til små rammer og marginal bemanning. Hvis behovene til brukerne endrer seg vil det gi store utslag på budsjettene i form av lønnsutgifter, sa Mikkelsen som kommentar til merforbruket i helse og omsorgssektoren.

I tillegg viser enhet kultur et stort merforbruk på 2,5 millioner som grunngis med bortfall av leie- og bilettinntekter på grunn av koronatiltakene. Denne prognosen kan bli bedre med normalisering av samfunnet og vanlige kulturtilbud resten av året.

Tekniske områder har et prognostisert merforbruk på 2,2 millioner på selvkostområdet for oppmåling som ikke oppnår full kostnadsdekning. Denne saken kommer sannsynligvis opp til ny politisk behandling for å se om det kan gjøres justeringer på hvordan dette føres i budsjettene.

Prognosen for bygningsadministrasjon viser et merforbruk på en halv million kroner. Dette knyttes hovedsaklig opp mot vedlikehold av skolebygg og feilbruk eller ødelegging av dører og vinduer.

Mikkelsen sier det er vanskelig å si hvor stort merforbruket totalt sett kommer til å bli fordi inntektene fremover er høyest usikre.

– En tertialrapport en en rapport som er basert på prognoser. Det som er problematisk er progonsene på inntektssida, disse er høyst usikre og vi kan få tapte skatteinntekter uten nødvendigvis å bli kompansert fra staten for dette, sa Mikkelsen.

Det som er imidlertid klart er at man fra politisk hold stoler fullstendig på Mikkelsen og at han gjør det beste han kan ut fra de opplysningene som foreligger.

– Det eneste som er sikkert er at det er usikkert. Jeg stoler på økonomisjefen og vi har kontroll på det vi kan ha kontroll på og forholder oss til budsjettet, sa Guri Heggem (Sp).

+ Mest redd for bybrann

I formannskapet i dag la kommunedirektør Kjersti Jensås frem ROS-analysen som er gjort av kommunen som et prosjekt med en styringsgruppe, prosjektgruppe og arbeidsgruppe.

Det som kommer frem i analysen som de tre forskjellige hendelsene med størst risiko for Røros kommune er bybrann, pandemi og brann i utmark. Totalt ble det analysert ni forskjellige hendelser/ulykker.

Denne analysen vil danne grunnlaget for en risiko-reduserende tiltaksplan.

Styringsgruppa består av kommunedirektørens lederteam, mens prosjektgruppa består av avdelingsledere/enhetsledere sammen med arbeidsgruppa som består av kommuneplanleggere og beredskapskoordinator.

Administrasjonen fikk ros fra politisk hold i forhold til den jobben som er gjort med ROS-analysen.

– Det er et godt og systematisk arbeid som er gjort av administrasjonen her, sa Guri Heggem (Sp).

Formannskapet vedtok både ROS-analysen og den overordnede beredskapsplanen basert på ROS-analysen i formannskapet i dag.

+ Ny søskenmoderasjon fra 2021

Røros kommune vedtok i formannskapet i dag å innføre søskenmoderasjon på brukerbetaling når man har barn både i barnehage og sfo.

Foreldrene vil få 30% rabatt på betalingen for det yngste barnet i barnehage eller sfo hvis man har to barn. Har man tre barn eller flere vil man få 30% rabatt på barn nummer to og 50% rabatt for det tredje barnet.

Man innfører den nye søskenmoderasjonen først fra 2021 på grunn av et allerede overforbruk i oppvekstsekstoren i kommunen som gjør at man ikke har budsjettrom til å starte fra det nye skoleåret i august.

– Jeg syns det er gledlig at saken kommer opp for småbarnsfamilier, og at det fremover jobbes med dette, sa Rob Veldhuis(H).

Ekstrautgiftene for kommunen ved å innføre dette fra skolestart var estimert til å bli 105 000.- kroner.

Innstilling:

1.Ny moderasjonsordning innføres med virkning fra 2021.

2.De årlige kostnadene innarbeides i budsjettet for 2021.

3.Vedtekter revideres i henhold til vedtak.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

+ Tildelte fritidskulturmidler

Røros kommune gjennom formannskapet i dag tildelte fritidskulturmidler til åtte forskjellige søkere.

De som fikk tildelt midler er:

Viken 4H fikk 5000.-

Røros IL orienteringsgruppa «Stolpejakten» fikk 10 000.-

Røros folkedanslag fikk 10 000.-

Røros janitsjarorkester fikk 6000.-

Jan M. Sandnes «Elensetra hestbeitelag» fikk 2000.-

Rørosmuseet, «Hvem eier historien?» fikk 15 000.-

Brekken speidergruppe fikk 8000.-

Marja Lisa Thomasson – utvikling av teatermanus fikk 5000*

+ Tildelte arrangementsstøtte

Røros kommune gjennom formannskapet tildelte i dag arrangementsstøtte til åtte forskjellige arrangement.

Disse fikk innvilget støtte inntil sum som vist under, og utbetalingen skjer ved bekreftelse av gjennomført arrangement.

Litteraturfest Røros fikk 15 000.-

Rørosbanken Yngres cup fikk 10 000.-

Christianus Sextus – vandring i Falkbergets rike fikk 15 000.-

Regionmesterskap i styrkeløft fikk 5000.-

Julemarked 2020 fikk 10 000.-

Røros hundeklubb, stevne fikk 5000.-

Kunst i Bergstaden fikk 10 000.-

Raasten rastah fikk 15 000.-

Til Politikere i Røros kommune ved Ordfører

Åpent brev fra Vegar Dahl

Som seksjonsleder ved BUP poliklinikk Røros ser jeg en utvikling som raskt vil gi Røros kommune en utfordring i forhold til å gi et forsvarlig og godt omsorgstilbud til ungdommer og unge voksne med psykiske lidelser.

I vår kommune har vi flere unge mennesker som på kort sikt vil ha behov for  en bolig utenfor foreldrehjemmet med tilgjengelig personale gjennom hele døgnet.  Dette behovet ser vi også i våre nabokommuner. Det er et behov i dag og vil øke fremover.

VI er i ukentlige møter med helsetjenesten i Røros kommune der vi prøver å få til et tilbud til enkelte av våre pasienter. Slik jeg ser det finnes det ikke et tilbud som godt nok for denne gruppen per i dag, og behovet vil øke fremover slik vi ser det ved BUP-klinikk.  Pasienter som vil ha behov for et slikt omsorgstilbud har behov for  medisinhåndtering,  bo-trening/trening i dagligdagse ferdigheter, kost og ernæring med veiledning og oppfølging, å håndtere egen økonomi.  Videre er det å hindre isolasjon og hjelp til å holde kontakt med pårørende og nettverk, aktiviteter og gjøremål utenfor boligen, sysselsetting og oppfølging på dagtid å samarbeid med hjelpeapparatet rundt.

Det kan være  ressurskrevende for små kommuner å opprette gode bofellesskap for unge voksne med psykiske lidelser. BUP-klinikk Røros har ansvarsområde Tydal, Røros, Holtålen og Midtre Gauldal. Andre kommuner har hatt vellykkede interkommunale samarbeidsprosjekter rundt bemannede  psykiatriboliger for unge mennesker.

Som leder av BUP-klinikk  Røros vil jeg sterkt oppfordre politikerne  i Røros kommune til å se på tilbudet som finnes for unge mennesker med psykiske lidelser per i dag og med det som er beskrevet her vurdere hvordan Røros kommune i fremtiden skal ivareta denne gruppen pasienter.

Med vennlig hilsen

Vegar Dahl, Seksjonsleder BUP-klinikk St.Olavs  hospital avd. Røros

+ Forventer økt snøskuterbruk i utmark

I formannskapet i dag vedtok man et høringssvar til Klima- og miljødepartementets forslag til endringer i reglene for tillatelse for å bruke snøskuter for å frakte bagasje og utstyr til hytte.

Klima- og miljødepartementet sendte 30. april endringsforslagene på høring. Høringsfristen er 01.08.2020.

Blant endringene som foreslås er fjerningen av den såkalte 2,5 kilometersgrensen, der man får lov til å frakte bagasje og utstyr til hytter med snøskuter som ligger nærmere brøytet bilvei enn 2,5 kilometer.

I saksdokumentene går det frem at departementet forventer økt trafikk i utmarka på grunn av endringene men at det kan forekomme store lokale variasjoner.

I høringsuttalelsen sier Røros kommune at man ikke forventer store endringer i trafikken.

– For Røros kan det se ut som økningen i motorferdsel ved å fjerne 2.5 km grensen for privatpersoner er marginal på grunn av følgende forhold:

  1. Det er mye kjøring som er direkte hjemlet i motorferdselloven og tilhørende nasjonal forskrift,
  2. det er mange hytter som ligger lengre enn 2,5 kilometer unna brøytet vei,
  3. 2,5 kilomtersgrensen gjelder ikke for leiekjørere, heter det i sakspapirene.

Christian Elgaaen lanserte at endringsforslag som gikk på at man ikke skulle støtte forskriftendringen. Endringsforslaget ble nedstemt 6 mot 1.

Høringsuttalelsen ble vedtatt og sendes inn til departementet.