+ På vei opp etter hard smell

Nedstenging som følge av covid-19 var et hardt slag for Røros Tweed. Nærmest over natten stengte forhandlerne, og omsetningen falt drastisk. Det ble full brems i produksjonen og omfattende permitteringer.

Nå begynner det å lystne, og alle ansatte er tilbake i jobb, i forskjellige stillingsandeler. Daglig leder Erland Sjøvold har tro på at bedriften skal komme tilbake på nivået før pandemien slo til, og igjen kunne fokusere på den veksten som var planlagt. Han tror Røros Tweed vil trenge neste år på å reise seg helt.

Erland Sjøvold intervjuet av Tore Østby
Iselin Nybø besøkte Røros Tweed før pandemien slo til, og ble veldig imponert. Foto: Tore Østby

Åpner opp for mer besøk på sykehjemmene

Pressemelding fra Røros kommune:

Fra fredag 29. mai kan beboere ved Gjøsvika sykehjem og Røros sykehjem ta imot besøk av familie og andre som står beboeren nær! 

Før du kan komme på besøk, må du ringe og avtale tid. Vi tar i mot besøk fra klokken 11.00 hver dag.

Hvem kan komme på besøk?

  • Ektefelle, slektninger, venner eller andre som står pasienten nær!
Du kan ikke komme på besøk hvis du:
  • har symptomer på influensa eller forkjølelse
  • har hatt kontakt med personer som er mistenkt for smitte eller er smittet
  • har vært i utlandet i løpet av de siste to ukene

Hvor mange kan komme på besøk samtidig?

  • Beboeren kan ha besøk av to personer samtidig

Hvor kan vi være sammen, og hva kan vi gjøre?

  • Beboeren tar i mot besøk på rommet sitt, eller i uteområdet på sykehjemmet.
  • Det går fint an å gå en tur sammen!

Under besøket må beboer og besøkende holde en meter avstand.  Besøkende kan ikke bruke mobiltelefon under besøket.

Blomster og gaver, er det lov?

JA! Beboerne kan ta imot gaver og blomster. En liten bukett løvetann kan gjøre dagen fin!

Trygt og godt for alle

En pleier er tilstede under besøket for å kunne gi bistand og for å ivareta smittevernråd. Hvis det er noe du lurer på, kan du når som helst spørre pleieren!

For å gjøre avtale om besøk, ta kontakt med oss på telefon:

Røros sykehjem:

  • 724 19 525 eller 724 19 541 (1. etasje)
  • 724 19 540 eller 724 19 542 (sokkeletasje)

Gjøsvika sykehjem:

  • 724 19 841 (avdeling A)
  • 724 19 843 (avdeling B)
  • 724 19 845 (avdeling C)
  • 724 19 847 (avdeling D)
  • 724 19 853 (avdeling G)

Presenterer ny kolleksjon

Pressemelding fra Ny design

Inger Klæboe er eier og driver av NY Norsk Design i Kjerkgata 19, Røros,  sammen med sin mann Bjørn Salvesen. Hun står bak kolleksjonen «Fahari» produsert på Zanzibar i Tanzania. I morgen lørdag 30.mai kommer kleskolleksjon for salg i forretningen.

Modell Selja Ryøppy viser en av Ingers kjoler.
  • Fahari betyr «a sense of pride» på svahili, og vår systue bygger sin forretningsfilosofi på gode arbeidsforhold, god kvalitet og etisk bærekraft med fokus på kvinnelige arbeidsplasser. Klærne er laget av bomull, og stilen kalles «ketenge» som karakteriseres av Afrikas sterke fargepallett, sier Inger Klæboe.
  • Vi har alltid hatt fokus på det internasjonale, det gjør det ekstra interessant å drive med egen design, sier hun videre.
  • I over tjue år produserte vi klær på Bali i Indonesia for det norske engrosmarkedet. Etter noen års pause fra det, ønsket vi igjen å sette i gang en produksjon utenlands. Øya Zanzibar, som er en autonom del av Tanzania, har et fantastisk spennende og kreativt handelsmiljø med en smeltedigel av folk med afrikanske, arabiske, indiske og europeiske aner. Etter et besøk der for et par års siden, ble vi inspirert til å prøve å lage noe nytt og spennende, sier hun.
  • Men denne gang blir det altså kun til egen forretning. Vi har laget en liten fargerik kolleksjon til å begynne med. Slår det an, vil vi utvikle den videre. Inger tilfører at medeier og ektefelle Bjørn Salvesen står bak den praktiske gjennomføringen av prosjektet.
  • Det er faktisk ikke bare å sette i gang. Man må ha kunnskap om og evne til å tilpasse seg store kulturforskjeller. Klarer man det, åpenbarer det seg store muligheter, avslutter Inger entusiastisk. Før hun ønsker alle innom i dagene framover for å se på denne unike kolleksjonen. 

+ Følger smitteutvikling i Härjedalen

Kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad har opprettet fast kontakt med nabokommunen i Jämtland og Härjedalen.

– Vi er sårbare, fordi smitten øker i Midt-Sverige samtidig som det går mot en åpning av grensen. Vi må vente å se hva de nasjonale tiltakene blir, så får vi vurdere eventuelle spesielle tiltak lokalt sammen med flyklesmannen. Fylke følger også situasjonen i Jämtland tett, sier kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad til Rørosnytt.

Det mest oppmuntrende i situasjnen for oss, er at Funäsdalen bare har 4 smittede. Det rapporteres at det skal være kontroll på smittesporinga der. I resten av Jämtland og Härjedalen er det stor spredning. Verst er det i Östersundsområdet. I Jämtland registreres rundt 100 smittetilfeller i uka. Det er registrert 7 nye mittetilfeller i dag, og ytterligere seks person er døde som følge av covid-19.

+ Et av Norges mest unike hotell

Erzscheidergården er et av hotellene på Reward blog sin liste over 12 unike hoteller i Norge. Reward blog har samlet de hotellene som de synes er mest spektakulære. Erzscheidergården har fått 4. plassen på listen.

Dette har Reward blog skrevet om Erzscheidergården:

I hjerte av småbyen Røros i Trøndelag ligger Erzscheidergården. Røros bergstad med sin historiske trehusbebyggelse er kanskje en av de mest sjarmerende og særegne småbyer i hele Norge, faktisk ligger hele området på UNESCOs verdensarvliste! Selve Erzscheidergården har røtter tilbake til 1600-tallet og flere av bygningene er fredet.

Her bor du i koselige rom med hvert sitt unike interiør. Antikviteter og rustikke tømmervegger kombinert med moderne løsninger er stikkord. Alle rommene er inspirert av Røros unike natur, kultur og mennesker.

Det ryktes at frokosten du får servert på Erzscheidergården er spesielt god så hvis du er et «frokostmenneske» har du noe å glede deg til. I peisestua finner du alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks.

Skal du oppleve Røros er Rørosmuseet, Olavsgruva og en byvandring med guide populære opplevelser. Byen er også kjent for brukskunst, spesialforretninger og en urban kafékultur.

Topp 3

Listen toppes av Herangtunet Boutique Hotel I Valdres. 2. plass Bårdshaug Herregård i Orkanger, og 3. plass Refsnes Gods som ligger på Jeløy ved Moss.

+ Tilskudd fra fylkeskommunen

Tre kuturarrangement på Røros er tildelt tilskudd fra fylkeskommunen for 2020. Pengene fordeles av fordelingen av hovedutvalg for kultur, og i underkant av 4 millioner er fordelt på 46 ulike kunst- og kulturprosjekter i Trøndelag.

Størst tilskudd til arrangementer på Røros får en konsert med Marja Mortensson og KORK i Bergstaden Ziir i regi av Raasten rastah, som får 130 000 kroner. Marja Helena Fjellheim Mortensson er en prisbelønt musiker fra Svahken sijte i Engerdal med joik som hoveduttrykk. Hun fikk Hedmark fylkeskommunes kulturpris‎ for 2013 og Engerdal kommunes kulturpris for 2017. I 2017 kom debutalbumet Aarehgïjre (Tidlig-vår).

Hennes andre utgivelse, Mojhtestasse – Cultural Heirlooms resulterte i Spellemannprisen 2018 i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk, og ble nominert til Nordic Music Prize samme år. Marja fikk også NOPAs musikkpris for 2018 for låten Mojhtesh.

Raasten rastah er en sør-samisk kulturfestival, som så dagens lys i forbindelse med åpningen av Storstuggu i januar 2002. Fram til 2010 vekslet festivalen mellom Sverige og Norge fram til 2010. Siden da har Raasten rastah foregått på Røros hvert annet år.

Litteraturfest Røros 2020 i regi av Røros Litteraturlag får 40 000 kroner. Litteraturfest i Røros har som formål å bringe Johan Falkbergets samfunnsengasjement videre. Litteraturfest Røros ble etablert i 2007. Festivalen har som målsetning å bruke verdenskulturminnet Røros på ulike måter for å fremheve lokale, nasjonale og eventuelt skandinaviske forfattere. I løpet av fire høstdager hvert år arrangerer de flere ulike litterære og kulturelle programposter.

Christianus Sextus-en vandring inn i Johan Falkbergets rike er tildelt 30 000 kroner. Det er allerede avklart at det blir Falkberget-forestilling på Sextus i sommer, med litt færre tilskuere enn vanlig. Kunstnerisk leder, regissør og skuespiller Lasse Kolsrud setter opp forestillingen «Lille Gölins saga». Forestillingene under «Christianus Sextus – En vandring inn i Johan Falkbergets rike» har blitt en fast sommertradisjon, med mye folk ved Røros kobberverks gamle ruiner. I årets oppsetning er det satt en maksgrense på 200 i det naturlige amfiet.
– Vi håper publikum ser at vi er en oase i en ørken av avlyste kulturarrangementer, forteller kunstnerisk leder, regissør og skuespiller Lasse Kolsrud.

For å ha kontroll på antall tilskuere, selges billetter denne gangen bare på forhånd, og ikke på stedet. Bilettsalget vil bli åpnet om kort tid.

Tittelrollen i årets oppsetning er det ni år gamle Nora Rian som skal ha. Forestillingen skildrer den voksne Gölin sin gjenopplevelse flukten fra Refsund i Jämtland Den ni år gamle jenta rømte sammen med sin gamle bestefar, den svenske dragon Tol Olofsson, og krøplingen Brodde. Trekløveret drar fra et hardt, utarmet Sverige preget av vedvarende krig, sult og armod, for å søke lykken på den andre siden av kjølen. 

– Denne rørende historien var vi innom for fire år siden i forestillingen «Over kjölen», men historien er så sterk at vi ønsker å gjenfortelle den i år, denne gangen sett fra barnets, lille Gölins, synsvinkel, sier Lasse Kolsrud.

Fylkeskommunen valgt å ikke vektlegge risikoen for avlysning som følge av smittefare. Det anses som viktigere å holde trykket oppe og arbeide for en positiv utvikling av situasjonen.

Her er oversikten over de 46 som mottar kulturtilskudd 

Her finner du alle saksdokumenter og vedtak

Her kan du se oversikten over alle som er innvilget tilskudd.