Regjeringen kunngjorde i dag å gjenåpne samfunnet kontrollert, og over tid. Barnehager, skolefritidsordningen (SFO) og småtrinnet på skolene (1.–4. trinn) skal åpnes gradvis. Dette skal skje i tråd med nasjonale smittevernregler som skal utarbeides i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI). Enkelte næringsvirksomheter vil også gradvis åpnes.
Gode smitteverntiltak skal være på plass før vi åpner
Vi kommer til å jobbe mye med smittevern lokalt i Røros kommune. Vi vil få føringer fra FHI og Helsedirektoratet, og vil ikke åpne barnehagene før alt er klart. De nasjonale reglene for smittevern skal utarbeides og legges fram senest den 16. april. Vi kommer da til å jobbe med tiltak for smittevernet i barnehagene, SFO og på 1. til 4. trinn i skolene. Vi åpner barnehagene en gang mellom 20. og 27. april, når smittevernet er ivaretatt og det er trygt å åpne. Småtrinnet på skolene og SFO åpner 27. april.
Vi skal fortsatt følge gode hygieneråd
Smittevern kommer fortsatt til å være viktig og berøre hverdagen vår. Som enkeltindivid har hver og en av oss nå et stort ansvar for å begrense spredning av smitte i tiden som kommer. Alle innbyggere i kommunen vår har vært veldig flinke til å bidra så langt. Dette skal vi fortsette med i tiden som kommer. Vi skal fortsette å være flinke med å vaske hender, og passe på å hoste og nyse i albuen. Vi skal holde avstand til hverandre, inne og ute, og ikke samles i grupper på mer enn fem. Fritidsreiser som ikke er nødvendig skal vi fortsatt begrense.
Da brannvesnet kom fram var det brann i hele hytta, og flammene slo igjennom taket. Samtidig var det dårlig tilgang på vann i området, og tankbilen måtte kjøre fram og tilbake med slukkevann. Det sto voldsom varme fra hytta og svart røyk veltet ut av hytta.
Resultatene av dagens tester har kommet, og ingen har testet positiv på koronavirus i dag heller, melder kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad. I våre nærmeste nabokommuner på norsk side, er nyhetene like gode. Det er funnet ett smittetilfelle i hver av kommunene Holtålen, Engerdal og Alvdal.
Når det gjelder Norge forøvrig, er det blandede nyheter. Så langt er det påvist smitte hos 137 personer i dag, og 12 er døde som følge av korona-smitte. Regjeringen varslet i pressekonferanse at samfunnet gradvis skal åpnes opp igjen fra 20. april, da blant annet hytteforbudet skal oppheves.
Korona-tilværelsen sliter på hodet. Derfor framskyndes arbeidet med «Hodebra» – en bred folkehelsesatsing for å fremme god psykisk helse i Trøndelag
Det snakkes mye om hvordan vi skal holde kroppen i form. «Hodebra» skal bidra til at trønderen også holder hodet i form og ivaretar egen og andres psykiske helse, sier Steinar Krokstad, styreleder i Folkehelsealliansen i Trøndelag og professor i sosialmedisin ved NTNU.
Krokstad er også daglig leder for Hunt forskningssenter, og nettopp HUNT har gitt kunnskap om økende psykiske problemer i deler av befolkningen. Nå skal altså Hodebra komme med tips om hvordan folk skal demme opp for slik problematikk.
Konseptet heter opprinnelig ABC og utviklet og brukt i Australia og Danmark med stor suksess. Det er også omtalt i den norske regjeringens strategi for god psykisk helse 2017-2022. I Trøndelag har vi imidlertid oversatt ABC til «Hodebra», sier Krokstad.
Hodebra handler om tre ting: Å gjøre noe aktivt, å gjøre noe meningsfylt, og å gjøre noe sammen. Under korona-perioden er dette mer utfordrende enn før, derfor har aktørene bak «Hodebra» framskyndet lanseringen til onsdag 8. april.
Gjennom en egen Facebook-gruppe og nettstedet hodebra.no kan folk dele sine favorittaktiviteter både med tekst, bilde og video. Aktører som tilbyr hodebra-aktiviteter må gjerne legge inn informasjon om arrangement og tilbud. – Vårt ønske er at brukerne skal skape en møteplass for inspirasjon til å gjøre noe sammen, aktivt og meningsfylt, sier Krokstad.
Røde Kors og Folkehelsealliansen i Trøndelag har tidligere fått tre millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen til et 3-årig ABC-prosjekt. Trøndelag fylkeskommune er en annen sentral medspiller fra starten, og også medlem av Folkehelsealliansen.
Hodebra er starten på en satsing som vi vil arbeide med i lang tid framover, også etter korona. Gjennom Folkehelsealliansens 38 partnere skal prosjektet opprette og støtte eksisterende aktiviteter i Trøndelag. Hodebra skal også synliggjøre og bidra med tiltak som etablering av sosiale møteplasser, utvikling av frivillige aktiviteter og fremme de gode helsefordelene deltakelse i frivillige organisasjoner kan gi, sier enhetsleder Jannike Bostad i Røde Kors.
Det er ei stor hytte under oppføring, som har tatt fyr i hyttefeltet ovenfor Moan gård. Hytta er overtent, og det velter svart røyk ut frahytta, som er i ferd med å falle sammen.
Hytta var nesten ferdig, og etter det Rørosnytt kjenner til, skulle den taes i bruk om fjorten dager. Det skal ha vært eieren av hytta, som oppdaget brannen, og varslet brannvesenet på Røros. Da brannvesenet kom til stedet, hadde flammene allerede brutt igjennom taket, og det brant i alle rommene i hytta
Ved 17.30-tiden i ettermiddag rykket brannvesenet ut til en brann i et hyttefelt ved Moan gård. Det veltet svart røyk opp fra brannstedet. Brannvesenet er fremme på stedet nå, og driver slukking.
I dagens pressekonferanse signaliserer Regjeringen en delvis åpning av samfunnet fra 20. april. Regjeringen vil gjennomføre en gradvis åpning, og ny vekst i spredning av korona vil tiltak igjen bli satt inn på kort varsel. Her er Regjeringens åpningsplan.
20. april gjenåpner barnehagene
27. april gjenåpner 1.– 4. trinn, skolefritidsordninger og videregående skoler for elever som skal ut i lære neste år.
Åpner for studenter som er på slutten av studiet og er avhengig av å være på universitet.
20 april. skal 1-1 helsetjenester kunne gjenoppta større del av virksomheten sin.
Det skal lages en bransjestandard for smittevern slik at helsefaglige virksomheter utenfor spesialisthelsetjenesten, som for eksempel psykologer, fysioterapeuter og kiropraktorer, kan holde åpent fra tidligst 20. april.
En tilsvarende bransjestandard skal lages for andre virksomheter med en-til-en-kontakt, som for eksempel frisører, hudpleie og massasje, slik at de kan holde åpent fra senest 27. april, men tidligst når bransjestandarden er klar.
– Vår ambisjon er at alle elever, på en eller annen måte, skal få komme tilbake til skolen før sommeren, sier statsminister Erna Solberg, under regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Om Røros kommune vil følge samme plan som Regjeringen fastsetter er ikke avklart enda.
Røros E-Verk Nett AS varsler at de må koble ut strømmen i opptil tre timer på grunn av feilretting. Det er feil på høyspenten i området Slegghaugan til Høydebassenget. Deter husstander på Mælan og husstander ovenfor opp mot Lergruvbakken som rammes.
Årsaken til strømbruddet, er at en bryter ble ødelagt under planlagt vedlikehold. Tilstrekkelig mannskap er på jobben, og utbedringsarbeidet er i gang.
– Vi jobber med saken så raskt vi kan og håper å klare det på tre timer, sier driftsvakta ved Røros E-Verk Nett AS
Oppdatering: Brukte ca 1.45 min på jobben, årsaken var at en porselensisolator på bryteren i masta ved Slegghaugan knakk tvert av ved innkobling av bryteren.
1 av 5 unge som oppgir at de drikker alkohol, forteller at de har drukket for å få tankene bort fra koronasituasjonen. Det viser en ny undersøkelse fra alkovettorganisasjonen Av-og-til.
– Det er ikke noe galt i å drikke alkohol en gang iblant, men om man gjør det for å dempe bekymring, kjedsomhet eller andre negative følelser bør det lyse i en varsellampe, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Undersøkelsen viser at de fleste drikker som vanlig, og at en god del velger å drikke mindre alkohol enn det de vanligvis gjør. Det mener alkovettlederen er lurt i denne perioden.
– Koronakrisen krever mye av oss alle, og mange kjenner på bekymring og redsel for egen helse og for de man er glad i. Selv om alkohol kan være et velkomment avbrekk for en del av oss, er det bra å være litt ekstra bevisst og holde litt tilbake nå, råder hun.
Unge skiller seg ut
Unge i aldergruppa 18-24 år skiller seg ut i undersøkelsen. Det er flere i den aldersgruppen som har endret alkoholvaner etter koronautbruddet enn i befolkningen ellers. Det er flere blant yngre som oppgir høyere alkoholkonsum etter koronautbruddet, samtidig som det er flere i denne aldersgruppen som har redusert alkoholkonsumet.
– Unge drikker ofte i sosiale sammenhenger og ute på byen, som det er blitt mindre av nå. Det er derfor ikke så overraskende at mange i denne aldersgruppen forteller at de drikker mindre, sier Eriksrud.
Likevel svarer mange av de mellom 18-24 år at de har drukket for å takle koronakrisen. Hele 21 prosent svarer dette, mot kun 7 prosent av totalen.
– Over lengre tid har vi sett at ungdom går foran i den nye trenden med å kutte alkoholinntaket, enten ved å velge alkoholfrie alternativer eller drikke med lavere alkoholprosent. Det er det all grunn til å heie på, og det gjør vi. Samtidig forteller mange unge om at de har psykiske helseplager, og en del bruker alkohol for å dempe disse. Det kan i verste fall være starten på et større problem, advarer Eriksrud.
Alkohol er en dårlig trøst
Til tross for at alkohol på kort sikt kan virke positivt på humøret, er det en klar sammenheng mellom alkohol og psykiske helseutfordringer.
– Alkohol gjør en dårlig jobb når det kommer til trøst. Tvert om kan alkohol bidra til å forsterke allerede negative følelser dersom man er sliten eller lei seg, sier Eriksrud.
Hun oppfordrer de som har det vanskelig i denne perioden til å heller ta kontakt med en venn eller et familiemedlem.
– Om du har en dårlig dag, er det mye bedre å snakke med noen enn å fylle opp vinglasset. Selv om vi ikke kan møtes i fysisk forstand, kan vi treffes over videochat eller på telefon. Det er sikkert mange som vil bli glade om nettopp du tar kontakt, forsikrer Eriksrud.
Om undersøkelsen*:
Spm 1: Hvordan har koronaepidemien (hjemmesitting eller karantene) påvirket alkoholkonsumet ditt?
Total
18-24 år
Antall intervju
1035
125
Jeg drikker mer enn til vanlig
7 %
13 %
Jeg drikker mindre enn til vanlig
17 %
30 %
Jeg har sluttet å drikke alkohol
3 %
6 %
Jeg drikker slik jeg vanligvis gjør
56 %
28 %
Ikke relevant, jeg drikker aldri alkohol
16 %
23 %
Spm 2**: Har du drukket alkohol for å få tankene bort fra/takle bekymringer knyttet til koronaepidemien vi står i nå?
Total
18-24 år
Antall intervju
869
97
Ja, én gang
5 %
12 %
Ja, flere ganger
3 %
9 %
Nei
93 %
79 %
Ja (samlet)
7 %
21 %
*Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Av-og-til i perioden 25.03-02.04 2020. Utvalget er landsrepresentativt og består av 1035 respondenter.
**Spørsmål 2 er ikke stilt til de som svarte «Ikke relevant, jeg drikker aldri alkohol» på spørsmål 1.
Rolf F. Feragen mottok Røros kommune sin første miljøpris i fjor høst. Fra og med i år skal prisen deles ut på Verdens miljødag den 5. juni. Prisen skal stimulere til og belønne nytenking og innsats for klima- og miljøet. Den kan gis til kommunens innbyggere, virksomheter, organisasjoner og næringsliv. I tillegg til selve prisen på 15 000 kroner får vinneren hederlig omtale for sin innsats.
Du kan foreslå kandidater
Alle kan sende inn forslag til kandidat, sammen med en begrunnelse. Forslaget må være hos oss innen fredag den 17. april. Du sender forslaget til postmottak@roros.kommune.no eller til Røros kommune, Servicetorget, Bergmannsgata 23, 7374 Røros. Merk forslaget med «Miljøpris 2020».
Kriterier for å velge kandidat
Røros miljøpris skal gå til noen som med sin innsats for klima- og miljøet på Røros fremstår som et godt eksempel for andre. De oppfyller en eller flere av disse kriteriene:
de har gjort en innsats over lang tid
de har vært en pioner på et område
de har gjort noe som har gitt betydelige miljørelaterte resultater
Med innsats for miljøet mener vi tiltak som kan gjøre vårt miljø bedre. Eksempler er:
renere vann, luft og jord
reduksjon av klimagasser, forurensning og støy
bevaring og tilbakeføring av biologisk mangfold og verdifull natur
miljøriktig forbruk, innkjøp og håndtering av avfall