+ UKM: Ungdommelig helaften med trøkk

Et bredt spenn i uttrykk og mange talentfulle ungdommer leverte en underholdene kveld i Storstuggu i kveld.

Dans, flere musikalske innslag, film og dog freestyle stod på programmet som åpnet med kunstutstilling i Gropa. 78 påmeldte deltakere og de 14 som arrangerte kvelden var alle ungdommer.

– Ung Kultur Møtes er en arena som finnes over hele Norge. Her på Røros i dag er det 78 påmeldte, og jeg har lyst til å si en ting, for det er noen som blir litt oversett i denne produksjonen her hvert år og det er arrangørene. UKM er laget av ungdom. Kunstutstillingen som dere nettopp har sett er satt opp av ungdom, backstage her er det ungdommer, deltageransvarlig er ungdom, publikumsansvarlige er ungdom, alle er ungdom, bare ikke jeg, sa UKM-kontakt Ane Linn Haagaas til latter i salen under åpningstalen.

Konfransierene Jørgen Borgos, Nora Oterhals Haagaas, Amalie Trollerud Jansen og Davis Riddervold må gis en ekstra honnør for jobben de leverte med en rekke humoristiske innslag og sketsjer mellom deltakerne. Det gjorde at forestillingen ikke fikk dødpunkt og trakk en rød tråd med kjærkommen humor gjennom kvelden.

Erland Høsøien Haugen sammen med Peder Angel leverte en musikalsk overraskelse som var sangen “Tusen ord” som nettopp er gitt ut på ulike strømmetjenester. Han har tidligere deltatt i UKM på Røros og stilte opp som en takk til UKM og for å gi noe tilbake.

Kulturkommunen på fjellet går en lys fremtid i møte med alle disse talentene i distriktet. Hvem som blir valgt ut til å representere Røros på regionfestivalen i Bjugn i april blir avgjort på mandag.

+ Røros lensmannskontor avskiltet

Noen har skrudd ned politiskiltet på Røros lensmannskontor og tatt det med seg. Skiltet, som hang ved siden av døra er sporløst forsvunnet. Ved lensmannskontoret tas tyveriet med fatning og en dose humor på politiet Facebookside.

– Istedenfor å iverksette taktisk og teknisk etterforsking, be Kripos om bistand og snu hele fjellregionen på hodet oppfordrer vi heller gjerningspersonen(e) å melde seg! Det holder til og med å levere tilbake skiltet uten å skru det opp igjen. Vi har dessverre lite å tilby som finnerlønn, men kommer skiltet tilbake skal selveste avsnittslederen kokkelere et valgfritt bakverk og synge en egenkomponert versjon av Ace of Base sin klassiker «The sign» til vedkommende, heter det på Facebooksiden.

+ Kvinnedagen: Inviterer til feiring

Hanne Hauge, Hilde M. G. Danielsen og Marianne Moseng Breigutu inviterer til feiring av kvinnedagen i morgen på Kaffestuggu.

– Vi prøver å få et bredt program med bred fokus på kvinnesak generelt med en humoristisk vri. Astrid Tronsmoen skal ha en stand up med skråblikk på det å være kvinne. Kirsti Sæther som er forteller og sanger har plukket frem noen fortellinger med fokus på kvinner, og i tillegg skal hun synge, slik at det blir mye underholdning. Det her skal jo være en feelgood kveld selv om det er et viktig tema, sier programleder for kvelden Hanne Hauge.

Det er ikke bare underholdning på programmet, de skal også ha fokus på det å være kvinnelig leder med en appell av Guri Heggem.

– Så skal vi ha et lederperspektiv, for det å være kvinnelig leder er fortsatt ikke helt uproblematisk, selv om vi har kommet langt på vei. Det er ofte flere hindringer på veien for kvinner enn det menn møter. Vi har spurt Røros sin øverste kvinnelige topp-politiker Guri Heggem, hun er jo nå opposisjonsleder og fylkespolitiker. Innenfor politikken er det en del hersketeknikker ute og går, man får nok mer gratis på veien hvis man er mann enn hvis man er kvinne. Det er jo forsket en del på at menn henviser til menn på talerstolen, viser til hverandres argumentasjon i forhold til det som er skrevet og sagt.  Vi kvinner viser også gjerne til menn, så der har vi en jobb å gjøre. Guri er kjempe sporty så hun tok utfordringen med en gang. Det temaet hadde hun veldig lyst til å si noe om, sier Hauge.

Dette er det andre året trioen arrangerer en feiring av kvinnedagen sier Marianne Moseng Breigutu.

– Vi begynte jo med det her i fjor. Jeg flytta hit i 2009, og har egentlig hvert eneste år lurt på hvorfor mange store og små steder klarer å markere 8. mars, men hvorfor det skjer ingenting på Røros. Så i fjor arrangerte vi dette for første gang, og det er litt som Hanne sa i sted at her møtes vi ikke for å være sint på vegne av alle damer. Vi møtes og får lov til å slappe og får noen perspektiver på det å være dame anno 2020, sier Breigutu.

I en flerkulturell og tospråklig kommune er det viktig med perspektiver fra flere forskjellige stemmer sier Hilde M. G. Danielsen.

– Vi har også lyst til å belyse kvinner i ulike kulturer. Det er viktig for oss med solidaritet oss kvinner imellom på tvers av landegrenser og kulturer. Vi har et samisk innlegg med Ida Marie Bransfjell. Hun kommer og forteller fra perspektivet til en samisk kvinne og hva likestilling for kvinner betyr der. Vi er jo så heldig at vi er flerkulturell i Røros kommune og derfor ønsker vi at begge kulturene er representert og også få kvinnesaksperspektivet fra minoritetskvinner, sier Danielsen.

Arrangørene understreker at dette er en kveld med positivt fortegn, og at kvinnesak fortsatt er et dagsaktuelt tema.

– Det er ikke en kveld der vi skal rakke ned på menn eller noe slikt. Noen ganger er kvinner seg selv verst også. På noen områder må vi ta tak i hverandre og si at vi må være bevisste på oss selv. Vi har jo sagt at målet for kvelden er å motivere og engasjere og minne hverandre på kvinnesaken. Jeg leste akkurat i VG i går om russebuss-saken i Bergen og jeg tenker at vi må passe innmari på slik at ikke kvinnesaken snur og går tilbake i feil retning. Vi gjør ikke dette for å minnes historien, det er fremdeles særdeles dagsaktuelt, avslutter Hauge.

Tariffavtale bør være et krav for å få skjenkebevilling

Leserinnlegg av Ivar Østby

En av Rørosingenes sentrale verdier er at vi passer på hverandre; “ingen skal få kake før alle har fått pjalt”. Dette var slagordet vårt i valgkampen, og det preget mang en plakat. Opp gjennom historien har en enorm solidaritet for våre egne preget hverdagen; vi var enormt tidlig ute med både streik og fattighus. Vi har alltid forstått hvor viktig det er å ta vare på hverandre, på tvers av arbeidsplassene. I dag er ikke gruva lenger en arbeidsgiver, men de verdiene som ble skapt der, lever godt i dag.

Røros er midt i en region preget av reiseliv; konsekvensen er at mange finner sitt daglige brød i servicesektoren. Dette er ikke annet enn gunstig, da det fremmer nye yrkesmuligheter for personer av alle aldre, og det legger grunnlaget for en sunn økonomi til kommunen. 

Likevel er det en realitet at reiseliv er en av de absolutt mest utsatte sektorene. Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping preger steder med høy grad av turisme og i større byer har denne forråtningen av et seriøst arbeidsliv allerede fått fotfeste. I de byene hvor dette har forekommet, har enkeltmennesker gjort seg veldig rike på bekostning av de som faktisk er verdiskaperne; arbeiderne både foran og bak disken. 

Vi i Røros AUF vet at gode arbeidsvilkår er helt avgjørende for god arbeidskultur og arbeidsvilje. Vi ønsker et godt samarbeid mellom arbeider og arbeidsgiver, og ønsker å ta i bruk midler for å verne de mest utsatte i arbeidslivet. Et av de mest effektive tiltakene vi har i vårt arsenal som kommune er skjenkebevilgningen. Den er helt sentral for de mange utestedene våre, og utgjør en ganske reell pillar i økonomien, spesielt under martnan. Derfor ønsker vi å bruke kommunens evne til å gi skjenkebevillingen på en måte som gjør at arbeiderne er sikret gode arbeidsvilkår: Vi skal ikke gi skjenkebevillingen til bedrifter som ikke følger tariffavtalene. 

For, selv om de aller fleste arbeidsgivere i Røros kommune er mestere i sin kunst, er det ingen skade gjort i å sikre at ingen faller for fristelsen det er å underbetale sitt mannskap. Fra sommerpatruljen har vi nemlig gode erfaringer, men vi tenker likevel at det kun styrker  samfunnet som helhet om Røros kommune går fremst i kampen mot sosial dumping. Vi skal være en bulwark mot høyreregjeringa som alltid søker å presse mest mulig ut av de som allerede har minst, og vi skal sikre at hver eneste arbeider i kommunen blir ivaretatt. 

Ivar Østby Styredlem Røros AUF og i Trøndelag AUF