I dag var Verket Røros fylt opp med elevbedrifter, ungdomsbedrifter og bedrifter fra det lokale næringslivet. I løpet av Skapende ungdomsmesse (SUM) ble det delt ut priser i flere kategorier. Det ble priser til bedrifter både fra Røros skole og Røros Videregående skole, og til Rørosbanken.
Tidligere SUM-deltaker, Trine Lysholm Hagan klipte snoren da messen ble åpnet. Dagens konferansier var Stig-Arvis Leinum. På scena var det underholding av Stereo UB fra Nord-Østerdal Videregående skole og et kor ifra Sveits.
Det er svært glatt på veien rundt og i Røros nå i kveld. Regn og temperaturer over null, har gjort at det er svært dårlig veigrep på de fleste veiene, og folk oppfordres om å være forsiktig. Kjøring som kan utsettes, bør utsettes.
Det er lite trafikk på veien nå i kveld, og de som må kjøre snegler seg fram. Det er så langt ikke meldt om alvorlige hendelser.
NVE går nå ut og advarer mot stor snøskredfare i sørlige Trøndelag. Terrenget i og rundt Røros er tradisjonelt ikke særlig utsatt for snøskred, men nå er det fare for skred også her.
NVE varsler om omfattende ustabile forhold pga. store nysnømengder og vind. Naturlig utløste skred forventes. Unngå skredterreng, heter det i meldingen fra NVE. Det er også stor fare for takras, slik været er nå.
Fylkesvei 705 Stugudal – Brekken er midlertidig stengt på grunn av vær. Veien ble stengt i ettermiddag like før klokken halv fire. Det kommer ny oppdatering om veien i morgen klokken 08.00, skriver Statens Vegvesen på sin nettside.
I følge Yr.no er det i ettermiddag null grader, snø og stiv kuling, 16 m/s fra vest-nordvest på Langsvola. Fra klokken 18 i kveld er det meldt fortsatt null grader, snø og liten kuling 13 m/s fra vest – nordvest. I natt er det spådd minus fire grader, snø og lett bris, 5 m/s fra nord.
Mange kreative ungdommer har i dag vært samlet i Verket Røros, når årets Skapende ungdomsmesse ble arrangeret. Messen ble åpnet klokken 10 i formiddag, da tidligere SUM-deltaker Trine Lysholm Hagan klippet snoren. Et kor fra Sveits med 70 korister deltok på åpningen. Dagens konferansier var Stig-Arvid Leinum. Den første prisutdelingen var allerede under åpningen.
Etter åpningen var det åpen messe med salg, utstilling, underholdning og konkurranser. Klokken 13 ble de beste bedriftene, både fra næringsliv, elevbedrifter og ungdomsbedrifer kåret. Det var også kåring av Årets entreprenørskapslærer Innlandet.
Rådgiver i Ungt Entreprenørskap Innland, Kristin Aas-Berntsen er glad for at hun hadde mange kreative ungdommer på besøk i messehallen i dag.
Mange av elev- og ungdomsbedriftene solgte mat eller drikke. Kristin tror at elver på norsk skole i dag er lei av å jobbe med teori, elevene ønsker å gjøre praktiske ting. De griper den muligheten de har, da er skolekjøkkenet korteste vei. Dermed blir det mye mat- og drikke på SUM.
Robert Sørlie har lenge vært den ubestridte kongen av Femundløpet. Han har kjørt alle løpene siden starten, og i år kjørte han inn til sin 13. seier. I tillegg vant han prisen for rakeste kjører til Orkelbogen, og han fikk prisen for beste hundehold under årets Femundløp.
Under banketten i Falkbergetsalen i Storstuggu i går kveld fikk han sin fortjente hyllest, og en en firhjuling fra sponsor Outdoor motor Tynset.
Kongen av Femundløpet fikk en enorm mottakelse, da han entret scenen for å innta toppen av seierspallen.
Femundløpet har børstet støvet av en gammel utmerkelse, og under banketten i går ble det delt ute pris til den av kjørerne som har utvist størst sportsånd under årets løp. Det var førerne selv som nominerte kandidater. Juryen valgte en kandidat, som ble plukket ut av kjøreren som ble nummer 15 på F450, Eirin Heiberg.
Da hun fortalte historien bak sin nominasjon, rørte det alle i Falkbergetsalen på Storstuggu.
I dag, onsdag 5. februar samles skapende ungdommer i Verket Røros, når Skapende ungdomsmesse – SUM 2020 blir arrangert. Messa har blitt arrangert av Regionrådet for Fjellregionen hvert år siden 2004. Messa alternerer mellom Tynset og Røros, og tiltrekker seg om lag 150 utstillere og 1500 – 2 000 besøkende. Her stiller Fjellregionens ungdoms- og elevbedrifter sammen med næringsliv og offentlig sektor.
I forbindelse med messa startes det i Fjellregionens kommuner om lag 100 elev/ungdomsbedrifter hvert år. I prosessen bygges sterke bånd til det lokale næringslivet, blant annet gjennom mentorering.
Deltakelse på SUM gir ungdomsbedriftene god trening til Fylkesmessa på Hamar og øker sjansene for Gullbillett til NM. Men viktigst av alt, det gir dem inspirasjon til, og tro på at det nytter å drive entreprenørskapsarbeid.
Årlig stiller i snitt mellom 20 og 30 bedrifter med en eller flere av sine ansatte for å vise elevene at det lar seg gjøre å starte egne bedrifter i regionen.