Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti sitter med flertallet i kommunestyre, og de to .partiene stiller til budsjettmøtet i morgen, med et felles forslag. Satsingsområdene er barnefamilier og miljø
Slik presenterer de to partiene sitt forslag i ei pressemelding:
Ap og SV satser på barnefamilier og miljø i kommunebudsjettet for Røros
Vi vil innføre søskenmoderasjon på tvers av barnehage og SFO. Dette vil føre til mindre utgifter for dem med barn i både barnehage og SFO. Innføringen av dette vil skje fra august 2020, sier ordfører Isak V. Busch (Ap) og varaordfører Christian Elgaaen (SV).
Videre satser partiene i budsjettet på miljøtiltak i næringslivet, ved at kommunen stiller midler til disposisjon for miljøsertifisering. Ellers er kommunens budsjett fullt av gode klimatiltak, for eksempel vil el-biler bli en del av kommunes bilpark i løpet av året. Det vil bidra til å senke kommunens klimagassutslipp.
Ellers fremmer vi forslag om å få utredet effekter av å øke grunnbemanningen innenfor oppvekst og helse, samt et ønske om en gjennomgang av gebyrer og saksbehandlingstider innenfor byggesak.
Årets budsjett er preget av stramme rammer, og det er begrenset hvor mange endringer som kan gjøres nå. Det må understrekes at budsjettprosessen pågår gjennom store deler av året. De folkevalgte har allerede vært med på å løfte fram nytt bibliotek, boligpolitikk og næringsutvikling som prioriterte områder i budsjettet.
En noe spesiell sak i årets budsjettbehandling er familieparken på Doktortjønna. For å sikre driften der i 2020 bevilger kommunestyret de nødvendige midlene, med krav om at driften finansieres permanent gjennom staten og MiST fra 2021.
Doktortjønna er en perle, og et viktig tilbud for både fastboende og turister. Her er det mange aktiviteter og formidling av både natur og kultur. Vi har rett og slett ikke råd til å miste dette, selv om det er beklagelig at kommunen må stille opp med midler for å få det til, uttaler Busch og Elgaaen.
Begge har jobbet mye med denne saken over lang tid, helt fra prosessen med reautorisasjon av nasjonalparksenteret til dagens situasjon der Rørosmuseet må drifte. Det er helt avgjørende at det jobbes godt neste år for å få til en sikrere og fast finansiering.
Trond Saure har takket ja til 100% stilling som byggesaksbehandler ved avdeling for plan og miljø i Røros kommune. Saure kommer fra Florø, og er arbeidssøkende. Tiltredelsesdato blir etter nærmere avtale med leder.
Det var 10 personer som søkte på stillingen, fire menn og seks kvinner. Søknadsfristen var 10. oktober 2019.
«Trøndelag skal være et godt sted å bo, vokse og virke – for alle.» Det er dette Fylkesmannens ansatte går på jobb hver dag for å bidra til.
Du hører kanskje om oss når vi har ført tilsyn med eldreomsorg eller barnevern. Når vi har stanset et bygningsrådsvedtak som en nabo var uenig i, eller når det er diskusjon om rovdyr skal skytes. Fellesnevneren for disse og mange andre saker fylkesmannen jobber med, er at vi bidrar til at vedtakene fra Storting og regjering blir gjennomført lokalt. Fylkesmannen blir titt og ofte omtalt i media, derfor håper jeg at dette innlegget kan oppklare litt om hvem vi er og hvilken jobb vi har.
Som statens forlengede arm i Trøndelag har vi i oppgave å bry oss om saker som er viktig for folk, for lokalmiljøet og vårt felles livsgrunnlag.
Noe gjør vi selv, men vel så mye bidrar vi til at de 48 kommunene i fylket (38 fra årsskiftet) kan gjøre jobben sin. Det er kommunene som er den viktigste leverandøren av tjenester og velferd til oss alle i hverdagen. Vi veileder og informerer kommunene, vi gir støtte og bidrar til kunnskap og kompetanse blant kommunens fagfolk. Da er gjerne stemningen god.
Men vi skal også føre tilsyn, og vi kan kontrollere lovligheten av kommunale vedtak. I tillegg kan vi avgjøre om klagen fra «fru Hansen» skal tas til følge. Andre ganger kan vi varsle innsigelse (si nei til) kommunens forslag om planer for bygging – for eksempel om det skal bygges på dyrkamark eller hvis viktige miljøinteresser rammes. I slike tilfeller er det ikke alltid god stemning som formidles.
La oss holde oss til kommunene og Fylkesmannen: Hovedregelen er at kommunene bestemmer i eget hus. Trønderske kommuner gjør i all hovedsak en veldig god jobb, og de får egentlig for lite skryt!
Men fra tid til annen fatter kommunen vedtak som, etter vår mening, ikke er i tråd med nasjonale føringer. Hvis det er arealplanlegging kan fylkesmannen fremme innsigelse, og da prøver vi å løse saken gjennom dialog eller mekling. Og de fleste saker løser seg! I andre tilfeller kan fylkesmannen sende saken tilbake til for ny behandling, men i ytterste konsekvens også oppheve kommunens vedtak. Sett opp mot summen av kommunale vedtak er det en svært liten andel saker fylkesmannen er «inne i» og – for å si det litt folkelig – overprøver. På den andre side kan det gi glede og lettelse for den bedriften eller familien som kanskje fikk gjennomslag for ‘sin sak’ på grunn av vår behandling, eller at vi som allmenhet kan glede oss over at miljø- eller naturverdier blir ivaretatt i tråd med nasjonal politikk.
Ikke alle saker er like opplagte, og det finnes grensetilfeller. I saker hvor det er mulig å utøve det som kalles ‘fritt skjønn’, har Stortinget sagt at fylkesmannen skal legge stor vekt på hva kommunen mener. Det er et godt tegn på levende lokaldemokrati at kommunen bruker handlingsrommet som finnes.
Men nasjonal lovgivning setter noen rammer, så hvis fylkesmannen stanser eller omgjør et kommunalt vedtak så skjer ikke dette ut fra eget forgodtbefinnende. Det er fordi det er vår jobb å se til at innbyggerne får ivaretatt sine rettigheter og at nasjonal politikk blir fulgt opp i Trøndelag.
Vi liker best å være i forkant. Det er derfor vi er tett på kommunene. Vi kan sikkert bli bedre, men kommunene skal vite at vi er levende opptatt av å bistå dem i deres arbeid.
Så neste gang du leser at fylkesmannen «griper inn» skal du vite at det er fordi vi bryr oss om Trøndelag og innbyggerne her – ikke for å være til bry.
Elektropunkt er Gaselle-bedrift for tredje gang. To av høstens Gasellebedrifter kommer fra Røros kommune, og i tillegg til Elektropunkt oppnådde Røros Varme AS denne utmerkelsen. Elektropunkt har sju ansatte, og omsetningen i fjor var 6.341.000 kroner, som er vekst på 117,83%.
Gasellene er Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter. En gaselle må ha minst doblet omsetningen på fire år, og tjene penger. Totalt er det i år 3484 selskaper som tilfredsstiller vekstkravene. I år er Norge delt inn i fem regioner. I hver region kåres en vinner.
Fylkesvei 705 er brøytet og åpen for trafikk. Det er nå snø og isdekke, -2 grader og sørlig frisk bris.
Fylkesvei 705 ble midlertidig stengt i går kveld på grunn av uvær. Vind og mye løssnø i fjellet førte til så dårlig sikt at brøyting ble stoppet 20.30 tirsdag kveld.
Ti arrangement har søkt Røros kommune om arrangementsstøtte. Søknadsfristen for arrangementsstøtte, 1. tildeling 2020, var 1. november. For 2019 var det avsatt 380 000,- til denne ordningen. Det er foreslått samme nivå på dette i 2020, men kommunen avventer endelig budsjettbehandling før de vet nivået på denne ordningen.
Røros kommune opererer med to frister gjennom året for tilskudd til arrangement. I denne søknadsrunden er total sum på søknader 565 000,-. En av søknadene har ikke oppgitt søknadssum.
De største arrangementene på Røros har søkt i denne omgang, derfor vil det trolig være et mindre behov for tilskudd til 2. tildeling, som har søknadsfrist 1. mai. Søknadene for arrangementstilskudd, 1. tildeling 2020 fordeler seg som følger:
Søknad
Søknadssum
Vandreforestillingen ARV
30 000
Femundløpet
100 000
Røros Pride
50 000
Utpost
30 000
Rørosmartnan, åpningsarrangement
80 000
Vinterfestivalen, Bergstadkoret
30 000
Sangerstevne, Røros sangforening
Ikke oppgitt
Røros Folk Festival
35 000
Vinterfestspill i Bergstaden
110 000
Elden
100 000
Sum
565 000
Vandreforestillingen ARV
Arv er en vandrerforestilling av og med samtidsdansere, folkemusikere og elever fra Røros kulturskole. Tanken er gjennom dans, musikk, scenerom og scenografi å utforske vår felles kulturarv og tradisjoner. Dette ble også gjennomført i fjor, da i en mindre skala enn det som er planlagt for 2020.
Femundløpet Femundløpet er et av verdens største hundeløp. Årets løp har status som NM i 8-spann klasse F450. En regner med ca 180 startende, og til sammen ca 2000 hunder. Femundløpet stort behov for frivillige, og arrangørene regner med at så mange som 600 – 700 er med for å skape et godt arrangement. Nytt av året er et samarbeid mellom 4 løp som sammen utgjør QPAWS2020. Dette samarbeidet omhandler blant annet Iditarod. Økt TV-dekning og nett er et av resultatene av dette samarbeidet. Femundløpet har også en samarbeidsavtale med Røros kommune.
Røros Pride Dette er et helt nytt arrangement på Røros. Arrangementet har som mål å skape engasjement for et raust lokalsamfunn som inkluderer alle uansett kjønn, legning, etnisitet og religiøs tilknytning. Røros Pride skal jobbe for toleranse, aksept, inkludering, respekt, likestilling og mangfold. Dette skal de gjøre gjennom kompetanseheving, kulturelle aktiviteter og sosiale tiltak.
Konsertserien Utpost Dette er en søknad som har som målsetting å presentere internasjonale, nasjonale og lokale musikere av høy kvalitet for fjellregionens publikum. Konsertserien ble første gang arrangert i 2018. Det er et ønske om å skape et mere regelmessig og sjangeroverskridende konserttilbud som spenner fra folkemusikk til fri-improvisasjon. Det er to lokale musikere med stor kontaktflate som står i spissen for prosjektet, Olav Luksengård Mjelva og Tollef Østvang. I 2020 legges det opp til en konsertserie på 6 konserter, 3 på vår og 3 på høst.
Rørosmartnan, åpningsseremoni
Rørosmartnan 2020 arrangeres 18.-22.. februar i tråd med kongelig resolusjon fra 1853 som sier: Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar måned og varer til påfølgende fredag. I moderne tid er dette utvidet til lørdag. Hovedmålet er at Rørosmartnan skal formidle vår materielle og immaterielle kulturarv. Her nevnes forbonde- og lasskjørerkultur, handelshistorie, folkemusikk og folkedans, lokalmat og verdensarven. Denne søknaden er i hovedsak knyttet til åpningsarrangementet.
Vinterfestival i Bergstaden, Bergstadkoret Vinterfestival i Bergstaden er en korfestival som arrangeres av Bergstadkoret. De inviterer kor fra fjern og nær til ei helg med korsang, konserter og sosialt samvær. I 2020 arrangeres festivalen i tidsrommet 31.1.-2.2. En regner med at det er ca 300 tilreisende deltagere til Røros denne helga i februar. Festivalen vil ha betydning for lokalt næringsliv, omdømmebygging for Røros og ikke minst som Bergstadkorets hovedinntektskilde for videre drift gjennom året. Deler av festivalprogrammet er åpent for publikum, mens noe er lukket for deltagere.
Sangerstevne, Røros sangforening Røros sangforening har søkt, og fått tildelt sangerstevne på Røros i juni 2020. Arrangementet er et stevne for kor i Østerdal krets av Norsk korforbund.
Røros Folkfestival Folkemusikkfestival som arrangeres av Folkemusikkscena Røros (Røros folkedanslag, Glåmos spellmannslag, Brekken spell- og danselag). Tar mål av seg til å være en intim festival som arrangeres midt i Røros sentrum, der de avvikler konserter i intime lokaler med sjel. Videre søker de å kunne tilby fantastiske kunstnere innenfor feltet som festivalen representerer, samtidig som de også tilbyr publikum mere sjangeroverskridende opplevelser.
Vinterfestspill i Bergstaden Vinterfestspill i Bergstaden (VIB) har gjennom de 20 årene den har eksistert etablert seg som en viktig festival, med et særdeles godt renomme både lokalt, regionalt, nasjonalt, ja sågar internasjonalt. Festivalens hovedmålsetting er å tilby klassisk musikk av høy kvalitet i en region hvor publikum i liten grad har et slikt tilbud. De ønsker videre å videreutvikle vinterfestspillene til å bli en av de fremste kammermusikkfestivalene i Norge. De ønsker også å promotere unge norske og nordiske kunstnere blant annet gjennom samspill og samarbeid med etablerte kunstnere. Her vises det til Konstknektprosjektet som nettopp har et slikt formål. Ikke minst så har VIB i alle år knyttet sitt arrangement også opp mot arbeid med barn og unge. De har aktivt arrangert kulturskolekonserter, mesterclass, og ikke minst tilbudt skreddersydde arrangement til barnehager og skoler. Det nevnes også som en viktig arrangementsfaktor at VIB tar i bruk både tradisjonelle og utradisjonelle konsertlokaler. Dette bidrar ikke minst til å gjøre musikken enda mere tilgjengelig.
Elden Elden er organisert som en stiftelse. Utendørs musikkteater av svært høy kvalitet. Har målsetting om å bli et av Nordens beste utendørs teater. Har etablert seg som et av de beste i Norge. I 2018 og 2019 var Elden Trøndelags mest sette utendørs teater, og Norges nest mest sette. Elden er særdeles avhengig av eget salg (billetter og salg spillplass). Dette utgjør nesten 90 % av inntektspotensialet. Et svært viktig arrangement også for lokalt næringsliv. Elden mottar også andre tjenester enn direkte tilskudd fra kommunen.
Kommunaldirektøren legger fram saken med slik innstilling:
Formannskapet vedtar bevilgning av arrangementsstøtte 1. fordeling i 2020 som følger.
Søknad
Bevilget sum
Vandreforestillingen ARV
5 000
Femundløpet
45 000
Røros Pride
25 000
Utpost
10 000
Rørosmartnan, åpningsarrangement
20 000
Vinterfestivalen, Bergstadkoret
10 000
Sangerstevne, Røros sangforening
5 000
Røros Folk Festival
15 000
Vinterfestspill i Bergstaden
100 000
Elden
80 000
Sum
315 000
Saken blir behandlet i formannskapet torsdag 12.desember 2019.
Fylkesvei 705 er midlertidig stengt på grunn av uvær. Vind og mye løssnø i fjellet førte til så dårlig sikt at brøyting ble stoppet 20.30 tirsdag kveld.
Yr varsler at det nå er stiv kulig på Langsvola, og at det vil blåse rundt 14 meter pr. sekund til i morgen tidlig. Vinden løyer noe utover dagen, men det er uklart når veien vil bli åpnet igjen.