Invitert på landslagssamling

Juniorturneren Ela Høsøien Buraas deltok i helga på landslagssamling i turn i Oslo. Hun ble invitert dit på bakgrunn av tilsendt video. Landslagsledelsen i turn er i ferd med bygge et nytt landslag, og det bli kalt inn til ei slik samling er stort.

– Målet var å komme på samling, og delta der, hvis dette fører til noe mer, så er det bonus. Karoline Fæmundshytten Langeng er er en fantastisk trener, og jeg lærer veldig mye av henne. Hun er veldig god til å motivere oss turnerne, sier Ela Høsøien Buraas (16) til Rørosnytt.

Treneren er svært fornøyd med Elas utvikling som turner, og det hun viste på landslagssamling i helga.

Trener Karoline Fæmundshytten Langeng intervjuet av Tore Østby.

Fjellfølelse hos Røros Sport

Røros Sport er godt i gang med oppussing og fornyelse av butikken. Det er kjelleren som pusses opp først. Der er det nå kommet på plass et panoramabilde på bakveggen. Et bilde som skal gi kundene fjellfølelse.

Medeier og daglig leder ved Røros Sport, Jørn Engzelius forteller her om panoramabildet.

15 000 kroner til TV-aksjonen

Formannskapet vedtok i dag at Røros kommune støtter TV-aksjonen 2019 med 15 000 kroner.

TV-aksjonen 2019 foregår søndag 20. oktober. Innsamlingsaksjonen har navnet «På egne ben», og pengene skal gå til CARE Norge. Pengene skal i år gå til å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

Vi har skrevet om årets TV-aksjonen i en tidligere artikkel.

SAMETINGETS TILSKUDDSMIDLER 2020: Freda samiske bygninger i privat eie

Sametinget vil med dette informere om at det er utlyst tilskuddsmidler 2020 fra Sametinget, gjennom ordningen – Freda samiske bygninger i privat eie– som er underlagt Riksantikvarens regelverk for tilskudd og gis som tilskudd til tiltak som utføres i 2020.

Hvem kan få tilskudd:

  • Private eiere av freda samiske bygninger
  • Private eiere av særlig verneverdige samiske bygninger/anlegg i kystlandskap
  • Arrangører av kurs/opplæring i antikvarisk istandsetting

Hva kan man få tilskudd til:

  • Å utarbeide istandsettingsplaner for freda samiske bygninger
  • Istandsetting av freda samiske bygninger
  • Istandsetting av særlig verneverdige samiske bygninger og anlegg i kystlandskap
  • Kurs/opplæring i antikvarisk istandsetting av samiske bygninger og anlegg
  • Sikring av freda samiske bygninger i forfall i påvente av plan for istandsetting

All istandsetting skal skje etter prinsipper som sikrer at opprinnelig materialbruk og håndverkstradisjoner ivaretas.

Tilskuddet gjelder for 2020 og tildeling vil bli gjort innen 1. februar 2020.

Søknadsfrist er 15. november 2019

Søknadsskjema og ytterligere informasjon om ordningen finnes på Sametingets nettside.

Astrid på Sport1 i kveld

Astrid Holøien spiller og synger på Sport 1 i ettermiddag. Hun er hovedattraksjonen, når sportsbutikken arrangerer damenes aften. Astrid Holøien (Den gang Sugaren) slo igjennom i Idol som 17-åring. de siste årene har hun opptrådt i mange sammenhenger lokalt.

Astrid slapp nylig singelen Song of a Lonely Lullaby på Spotify. Den vakre balladen blir kanskje å høre på Sport 1 i kveld.

To mistet førerkortet

En fartskontroll holdt av UP på Røros nå i dag ble en kostbar affære for flere bilister. Kontrollen, som ble avholdt i ei 50-sone på Fylkesvei 30, resulterte i to førerkortbeslag og 12 forenklede forelegg. De to som mistet førerkortet ble måt til henholdsvis 77 og 95 km/t.

Ja til hesteled for Rørosmartnan

Formannskapet vedtok i dag at hestekjørere fra Tydal skal få preparere traseen som de skal bruke på vei til Rørosmartnan.

Det er Hestekjørere fra Tydal ved Per Morten Storhaug som har søkt om dispensasjon til å preparere trase som skal brukes av heste/forkjørere for å komme seg til Rørosmartnan.

I saksvurderingen blir det lagt vekt på at kjøring med hest til Rørosmartnan er et viktig tiltak for å ta vare på lokalhistorie og bibeholde Rørosmartnan som en lokalkulturhistorisk turistattraksjon. Kjøringen foregår i forbindelse med et større kulturarrangement, og betraktes ikke som turkjøring.

Vi har beskrevet innstillingen fra rådmannen i en tidligere artikkel.

Rådmannens innstilling ble vedtatt.

Selger kommunale boliger

Formannskapet vedtok i dag at Røros kommune skal selge 6 av sine utleieboliger på det åpne markedet.

Røros kommune har per i dag 129 utleieboliger. Av disse er 9 ledige og 13 ubeboelige. Ut fra vurderingen i saksopplysningene til formannskapet anser saksbehandler at man har for mange utleieboliger i forhold til behovet.

Anne Grete Beck Andersen (Ap) fremmet et endringsforslag som gikk på at man ikke skal selge legeboligene ved sykehuset i tillegg til det som står i innstillingen under punkt 1.

Rådmannens innstilling

  1. Røros kommune selger inntil 6 boliger. Disse innbefatter ikke Søsterhjemmet eller leiligheter i Småhagene borettslag.

2. Rådmannen gis myndighet til å vurdere hvilke objekter som selges.

3. I tråd med boligplanens handlingsdel lages en plan i 2020 for salg og utvikling av boliger, som legges frem til politisk behandling.

4. Røros kommune gjennomfører en begrenset anbudskonkurranse for anskaffelse av meglertjenester.

5. Inntekter fra salg av boligene settes av i eget investeringsfond for eiendomsutvikling.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt med tilleggsforslaget.

Vedtok høringsuttalelse

Formannskapet vedtok i dag en høringsuttalelse som går på innfasing av ny yrkesfaglig struktur i den videregående skolen.

Trøndelag fylkeskommune Utdanning – seksjon Tilbud og kompetanse har sendt ut en høring angående «Det videregående opplæringstilbudet for 2020 – 2021 og innfasing av ny yrkesfaglig struktur». Formannskapet i Røros kommune har vedtatt at det skal leveres et høringssvar til fylkeskommunen.

I sin sakvurdering skriver Rådmannen bl.a. at som en så stor turistdestinasjon bør Røros ha utdanningstilbud som det er behov for i nærmiljøet. Det er tilbud som salg, service og samferdsel, og småskala yrkesfagopplæring.

Rådmannen innstiller på at Røros kommune skal sende følgende svar til fylkeskommunen:

Forslag til ny tilbudsstruktur er basert på følgende forhold i Trøndelag: Elevtallsutviklinga, Ressurstildelingsmodellen, Læreplassbehov, Prinsipper for tilbudsstruktur i Trøndelag, Ny, sentral tilbudsstruktur, Kontinuitet i tilbudsstrukturen og Elevenes rettigheter/ søkemønster

Det nye utdanningsprogrammet informasjonsteknologi og medieproduksjon er lokalisert til tre skoler i det vedlagte forslaget. Vurderinga tar utgangspunkt i dagens tilgang på læreplasser. Dersom tilgangen på læreplasser øker, vil det være aktuelt å utvide tilbudet ved de foreslåtte skolene og/eller legge tilbudet til flere skoler. Det nye utdanningsprogrammet design og tradisjonshåndverk ikke blir et foreslått tilbudt i Trøndelag. Årsaken er svært få lærekontrakter i lærefagene i utdanningsprogrammet. Alle programområdene på Vg2 – nivå, unntatt ett, kan dessuten nås via kryssløp fra andre utdanningsprogrammer.

Røros kommune har mange bedrifter, og vil kunne tilby læreplass i mange utdanningsretninger. Dette kan skje ved et tett samarbeid med det lokale næringslivet.

a) Nettskolen Forslag til tilbud for nettskolen i Trøndelag (www.trondelagnettskole.no) er lagt ved høringsnotatet. Fylkesrådmannen ønsker innspill på hvilke fag som bør inngå.

Det er viktig at språk inngår i nettskolen.

  1. b)  Yrkesfagligopphenting Fylkesrådmannen ønsker å starte opp med 3–4 tilbud innenfor yrkesfaglig opphenting. Yrkesfaglig opphenting innebærer at søkere med Vg1 studiespesialisering kan starte på et Vg2 på yrkesfag, men må ta opp yrkesfaglig teori fra Vg1. Dette er nedfelt i forskrift. Vi utfordrer skolene og arbeidslivet til å komme med forslag på hvilke programområder på Vg2 – nivå dette kan være aktuelt. Til nå er det registrert interesse knyttet til Vg2 frisør Vg2 innenfor restaurant – og matfagene og innenfor barne- og ungdomsarbeiderfag.Røros kommune ønsker dette spesielt innenfor restaurant- og matfag.
  2. c)  Tilbud for søker med fullført men ikke godkjent utdanning fra land utenfor Norden. Fylkesrådmannen foreslår å opprette tilbud for søkere som ønsker å få studiekompetanse med en varighet på inntil 2 år. Søkerne har ulik faglig bakgrunn og trenger ulikt faglig påfyll for å få studiekompetanse. Vi har foreslått å lyse ut tilbudet ved fire skoler.Røros kommune har god erfaring med voksenopplæring, og dette tilbudet vil kunne gå inn som en naturlig del av det vi allerede driver med.
  3. d)  E-sport:Oppfølging av interpellasjon i fylkestinget. Tiller videregående skole har satt E-sport på kartet i Trøndelag og skal videreutvikle sitt tilbud inn i prosjektet «Nye Tiller vgs». Det er aktuelt å utvide E-sport ved flere skoler i fylket, primært i norddelen av fylket. Fylkesrådmannen ønsker innspill fra skoler som ønsker å starte opp med E-sport.Det stilles spørsmål til hvorfor dette må foregå kun i den nordlige delen av fylket.
  4. e)  Småskalayrkesfagopplæring Det er aktuelt å starte opp småskalaopplæring innenfor matfagene ved Grong vgs, Oppdal vgs. og Røros vgs. Det er allerede i gang et forsøk med Steinfag ved Oppdal vgs. Fylkesrådmannen ønsker forslag til andre yrkesfag som kan være aktuelle å utvikle i regionene. Med småskala mener vi 1 til 3 ungdommer per år, som søker seg inn på et tilpasset tilbud som foregår i tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv med utgangspunkt i lokalt kompetansebehov.Røros kommune stiller seg positivt til dette.
  5. f)  Framtidas skole – skolebruksplan Trøndelag Framtidas skole – skolebruksplan Trøndelag er en utviklingsplan for våre videregående skoler. Planen skal sikre en likeverdig utvikling av våre 31 videregående skoler. Arbeidet med ny tilbudsstruktur koordineres inn mot skolebruksplanarbeidet. https://www.trondelagfylke.no/

Generelle kommentarer:
Røros ble i 1980 oppført på Unescos liste over verdens kulturarv. I tillegg til å være et verdenskulturminne, er det flere butikker, kunsthåndverk, gallerier og verksteder i Bergstaden. Røros er en populær destinasjon hele året, og har flere store arrangementer, som Rørosmartnan og Vinterfestspel, i tillegg til turistattraksjoner som Slegghaugan, Olavsgruva og Rørosmuseet.

Som en så stor turistdestinasjon bør Røros ha utdanningstilbud som det er behov for i nærmiljøet. Rådmannen vil trekke frem:

1. Salg, service og samferdsel
Røros bør ha et tilbud på denne linja. Pr nå må våre elever dra helt til Trondheim for å få dette tilbudet, og det er ikke tilfredsstillende. På Røros finnes det mange bedrifter som kan tilby praksis og lærlingeplass til elever som går på en slik linje, så det er klart at Røros bør ha et tilbud innen salg, service og reiseliv. Det finnes også jobber innenfor bransjen når utdanningsløpet er ferdig.

2. Småskala yrkesfagopplæring
Det er aktuelt å starte opp småskala opplæring innenfor matfagene ved Grong vgs, Oppdal vgs. og Røros vgs. Det betyr at 1 til 3 ungdommer per år søker seg inn på et tilpasset tilbud som foregår i tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv med utgangspunkt i lokalt kompetansebehov. Rådmannen støtter et slikt forslag, og har allerede vært med på innledende møter med næringsliv, Røros videregående skole og fylkeskommunen.

Røros skole melder om etterspørsel etter begge disse tilbudene fra våre 10.klassinger, og rådmannen vil understreke at det er viktig at disse linjene opprettes.

Det ble også foreslått at betong og mur og design og tradisjonshåndverk skal inn i høringssvaret fra Røros kommune.

Innstilligen ble vedtatt.

8 millioner i merforbruk

I formannskapet i dag orienterte økonomisjef Roger Mikkelsen formannskapet om et merforbruk for Røros kommune i andre tertial på 8 millioner kroner.

Som vi har skrevet om tidligere kommer størstedelen av merforbruket innenfor helse og omsorg med 3,8 millioner og innenfor oppvekstsektoren med litt over tre millioner.

– Virksomhetenes driftsbudsjett er ganske så bunnskrapt slik at vi får store utfordringer med å dekke inn uforutsette utgifter, sa Mikkelsen.

Disse uforutsette utgiftene tas til slutt fra disposisjonsfondet hvis ikke virksomhetene klarer å dekke inn merforbruket på egne budsjett.

Hvis overforbruket fortsetter ut året vil det ikke bli mulig for kommunen å avsette midler til disposisjonsfondet som er et av de økonomiske målene kommunen har hvert år.

Virksomhetslederne og økonomisjef Mikkelsen jobber med tiltak for å balansere inn merforbruket innenfor de enkelte virksomhetenes budsjett, og prognosen for årsresultatet per i dag ligger på fem millioner i merforbruk.

– Jeg er ikke fornøyd med en prognose som sier fem millioner i merforbruk, det er veldig tydelig oppfølging fra kommunalsjefene på virksomhetene at det ikke er bærekraftig med å sette av så lite til disposisjonsfondet. Budsjettarbeidet er veldig krevende og det krever god oppfølging og kommunikasjon fremover, sa Mikkelsen.

– Jeg er mektig imponert over fremstillingen fra Mikkelen og oversikten han sitter med, det fortjener økonomisjefen all ros for. En forutsetning for forsvarlig drift er at man vet hva man gjør og jeg føler meg trygg på at dette skal gå bra, sa Anne Grete Beck Andersen (Ap).

Tertialrapporten for 2. tertial skal behandles i siste instans i kommunestyret den 24. oktober.