Gratiskonsert for femte gang

I Røros kommune er det blitt en tradisjon at TV-aksjonshelga starter med en gratis konsert i Røros kirke. Dette er 5. året på rad med gratiskonsert. Årets konsert skal være førstkommende fredag, 18.oktober. Med kirken som arena stiller lokale artister opp gratis. Dette er kick-off for aksjonshelga.

– I kulturkommunen Røros gjør vi selvsagt en kulturdugnad, sier Harald Hauge som skal lede konserten.

Fellesnevner for artistene er unge og lovende. Det blir musikalske innslag ved Aina Sandnes Røste, Snorre Ryen Tøndel og Trøffel. På konserten blir det også informasjon om Care og årets TV-aksjon.

Det er gratis inngang til konserten, og mulighet til å gi et bidrag til årets TV-aksjon ved utgangen. Menighetrådet stiller kirken gratis til konserten. Dette er også et sted som bøssebærerne kan komme får litt informasjon om TV-aksjonen.

TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober.

Gir seg etter 35 år

Anne Grete Beck Andersen gir seg etter å ha vært med i lokalpolitikken siden 1984. Hun har vært nestleder i Arbeiderpartiet inneværende periode, tidligere leder, varaordfører og ordfører.

– Jeg bryr meg om Røros og har lyst til at det skal bli en god utvikling. Det kan jo hende at noen andre mener at god utvikling er noe annet enn det jeg mener, men det er det fine med lokaldemokratiet, sier Beck Andersen.

– Hva har vært viktigst for deg som lokalpolitiker i perioden du har vært med?

– Det som har vært kjempeviktig i denne perioden har vært økonomi og å snu trenden der det er fritidsboliger som skal være mest sentrumsnære. At de mest sentrumsnære tomtene som er igjen, og de er det ikke mange av, skal forbeholdes helårsboliger. Det skal være kort veg for barna til skole, barnehage og fritidsaktiviteter. Det har vært en kjepphest for meg ihvertfall, og det har vi jobbet mye med, sier Beck Andersen.

Beck Andersen føler at de har greid delvis å snu denne trenden, blant annet så gikk de ikke med på at det skulle være fritidsboliger ved Idrettsparken. 

– Det ble foreslått med bakgrunn at det hadde blitt tillatt oppe ved Kirkegårdshagaen. Amneushagaen er det siste området som er sentrumsnært, og det vil også sannsynligvis bli foreslått benyttet til fritidsboliger. Det er synd at det ikke kom opp i denne perioden slik at jeg kunne vært med på å påvirke hvordan utfallet blir, sier hun.

En annen kjepphest Beck Andersen har er fortettingen og transformeringen som skjer, det at man skal gjøre om næringsbygg til leiligheter. 

– Det er en fin tanke det, men man jo ha klart for seg at man ikke skal ødelegge det visuelle uttrykket som vi har i Røros, definitivt ikke innenfor fredningsområdet men heller ikke rett ved siden av.  Et eksempel på noe som etter min mening ikke har vært heldig løst er Hans Aasensgata 2 eller Øgle som det heter på folkemunne. Det bryter med omgivelsene. Skjer det med for mange tidligere næringsbygg, ødelegger du mye av inntrykket folk har av Røros som verdensarvsted, sier hun.

De svakes representanter

Beck Andersen er også opptatt av at det offentlige har et engasjement i forhold til det å ta seg av svake grupper. Blant annet funksjonshemmedes mulighet til å delta på linje med andre i samfunnslivet og eldre.

– Jeg er opptatt av at vi greier å ta oss av de eldre som ikke er i stand til å fungere optimalt lenger. Vi må ha et system der de ikke faller utenfor samfunnet. Vi ser hvor fort det kan endre seg, det blir jo flere eldre i Røros kommune i årene fremover og mange demente. Vi er nødt til å ha et apparat som ivaretar de som ikke kan ta vare på seg selv lenger, sier hun.

Beck Andersen sier at en del eldre tar kontakt med de som sitter i kommunestyret for å fortelle om problemer fordi det er mange som ikke ønsker å si ifra til de som driver tjenestene. 

– Hvis du er gammel og skrøpelig vil du jo ikke kritisere de som kommer og hjelper deg?

– Nei man vil jo ikke det, man vil ikke kritisere systemet heller, fordi da er man redd for at man skal bli definert som en vrang pasient. Det er derfor mange henvender seg til de som sitter i kommunestyret, det er de som er ombudene.  Man tar kontakt med de kommunestyrerepresentantene man kjenner og sier ifra, sier Beck Andersen.

Hun presiserer at Røros har en meget god og velfungerende eldreomsorg med mange dedikerte og dyktige medarbeidere som står på for pasientene døgnet rundt. Likevel kan det være ting de eldre trenger hjelp til å avklare.

– Har du fått mange slike henvendelser?

– Ja, og som eksempel kan nevnes at mange minstepensjonister tok opp avgiften til trygghetsalarm som et problem. Det ble for dyrt for dem, og som resultat ble avgiften gradvis fjernet i budsjettbehandlingen, sier Beck Andersen.

For få eldre

Det er derfor det er veldig viktig at kommunestyrerepresentantene kan ta imot innspill fra befolkningen, bringe disse videre til de ansatte, ta grep i budsjettsammenheng og at sammensetningen av kommunestyret avspeiler befolkningen både i forhold til alder og bakgrunn sier Beck Andersen.

– Nå tror jeg det blir for få eldre i det nye kommunestyret. Det var flere sist, og det tror jeg er bra. Det er såpass mange eldre i kommunen at man må ha folk i kommunestyret som representerer dem også. De eldre må ha noen som de kan identifisere seg med slik at terskelen for å ta kontakt blir mindre, sier hun.

At man har mennesker som engasjerer seg i lokalpolitikken over så lang tid som det Anne Grete Beck Andersen har gjort er fantastisk. Lokaldemokratiet er avhengig av tydelige stemmer som hevder meningene sine for å kunne ivareta de demokratiske prosessene på best mulig måte. På samme måte som et ordtak er en kort setning basert på lang erfaring har Anne Grete Beck Andersen med sine 35 år i lokalpolitikken vært med på og formet Røros som vi kjenner det i dag. 

Nå fremover vil hun få mer tid til å pleie vennekretsen og stille opp som barnevakt for barnebarna.

– Det har til tider vært fryktelig travelt, så nå føler jeg på behovet for å ha litt mer fritid, og når barnebarna har behov for pass så må vi hive alt annet, ler hun.

Samhandlingsøvelse ved Røros VGS

Torsdag 17.10.19 vil det i tidsrommet 17:00 – 20:00 foregå en samhandlingsøvelse ved Røros videregående skole. Det vil være uniformert bevæpnet politi, brannvesen samt ambulanse og eventuelle andre aktører tilstede under øvelsen. 

Det vil bli satt opp skilt rundt øvingslokalet og personer som ikke har tilhørighet til selve øvelsen vil bli bedt om å forlate området.

Fiskesprell i barnehagene

Den 15. og 16. oktober kommer kokk Rune Sandø til Røros for å lage god fiskemat sammen førskolebarna. Med seg i kurven har han alt av råvarer og masse kunnskap om barn, matglede, ernæring og fiskemat. Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som skal bidra til at barn og unge skal spise mer sjømat. 

«Opplegget har høstet god omtale fra barnehager rundt omkring i landet, og vi ser frem til å få kurset hit til Røros», sier folkehelsekoordinator Frode Bukkvoll i Røros kommune.

Det blir kurs både med barna og de ansatte

Sandø kjører samme opplegg to dager på rad fra 9.00 til 13.00. Tirsdag 15. oktober er det førskolebarna i Ysterhagan og Øya barnehage som får besøk, på kjøkkenet i Øya barnehage. Onsdag 16. oktober er det førskolebarna i Glåmos og Kvitsanden barnehager sin tur, da i Kvitsanden barnehage.

Tirsdag 15.oktober fra 17.00 – 20.30, holdes det kurs for ansatte i barnehagene, på kjøkkenet i Øya barnehage.

Hva er Fiskesprell?

Barn og unge spiser generelt mindre sjømat enn anbefalt av helsemyndighetene. Hvis forbruket av fisk og annen sjømat øker vil det være gunstig for helsa, spesielt for barn og unge. 

Fiskesprells kurs for barnehage- og SFO-ansatte er et bidrag til å følge opp Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Sammen med ansatte i barnehage skal Fiskesprell skape sjømatglede, og gjøre sjømat til et naturlig valg for foreldre og barn. 

Se mer om Fiskesprell her: www.fiskesprell.no

Mot økonomisk smell for kommunen

Den andre tertialrapporten for Røros kommune viser et merforbruk i forhold til budsjett på nesten 8 millioner. Det er merforbruk på de aller fleste områdene i kommunen.

Størst merforbruk er det innen helse og omsorg med 3,8 millioner kroner. I prognosen for årsregnskapet regner kommuneledelsen med å ta inn igjen 800 000 av dette merforbruket.

Merforbruket stammer i hovedsak fra Gjøsvika sykehjem som har store kostnader knyttet til sykefravær, og hjemmebaserte tjenester som også har hatt store ekstra kostnader til vikarer og tjenester som er ytt til turister i sommersesongen. Turistene har krav på slike tjenester, og dette kompenseres ikke fra bostedskommunen.

Også innen oppvekst er det et betydelig merforbruk på litt over tre millioner. I prognosen for årsregnskapet anslås det at avviket ikke vil øke i siste tertial. Det angis tre hovedårsaker til avviket på oppvekst, Røros skole og barnehage har relativt stort overforbruk i forhold til budsjett på vikarkostnader. Røros lærlngs- og veiledningssenter har ved utgangen av andre tertial et merforbruk på en million kroner.

Mindre tilstrømming av flyktninger gjør at Røros kommune ligger an til å motta betydelig mindre tilskudd fra IMDI i år enn budsjettert. Røros kommune har i flere år hatt et overskudd knyttet til bosetting av flyktninger. Så lenge kommunen sto på ROBEK listen var det ikke lov å avsette penger til et fond som kunne dekket merforbruket nå. I ROBEK- systemet var det et krav om at alle overskuddsmidler skulle gå til å dekke inn overforbruk tidligere år. Sentraladministrasjonen og den kirkelige administrasjonen har begge et overforbruk på omlag en million kroner. Sentraladministrasjonen ser ut til å få 593 000 mindre enn budsjettert fra Sametinget.

Avviket på kirkelig administrasjon skyldes at årets tilskudd til kirkelig fellesråd er utbetalt tidlig på året. Ved årets slutt vil det ikke være overforbruk.

Verdt å merke seg er det også at bygningsadministrasjon har et overforbruk etter andre tertial på 1,5 millioner ifølge prognosene for året vil en halv million av dette være inntjent når året er omme.

Regnskapet for andre tertial legges frem for formannskapet på onsdag.

Tonje Halbjørhus til Solheim Pensjonat


Søndag 20. oktober får Solheim Pensjonat for andre gang besøk av Tonje Halbjørhus.

-Vi gleder oss stort til å la Tonje entre teppet sammen med duomakker Bjørnar Brandseth, omtalt som Norges Buddy Miller. Sammen vil de ta oss med inn i Tonje sitt univers av selvskrevne tekster og melodier; svepende og vakre og med stor gjennomslagskraft til tross for (eller kanskje grunnet?) sin enkelhet, sier Johanna Henriksson hos Solheim Pensjonat.

Hun legger til at Tonje brenner for musikken er det ingen tvil om, og hennes diktning om håp, tvil og hverdagsfilosofi går rett inn i hjerteroten, særlig ved livefremtreden da tekstene og melodiene er så sterkt knyttet til hele hennes vesen. Vi håper at mange tar turen til søndagskonsert på Solheim, besøket i 2016 huskes fortsatt med varme og vi tør nærmest å garantere en flott opplevelse, velkommen, sier Johanna.

Biografi
Med el-gitar, mandolin og ærlige tekster på hallingdialekt skaper Tonje Halbjørhus et musikalsk uttrykk i krysningspunktet mellom folk, visepop og americana. Hun tar lytteren med på en reise inn i vare tanker og sår hverdagsmelankoli der håpet alltid kan skimtes.Tonje er oppvokst i Hallingdal og bosatt i Oslo. Debutalbumet ble utgitt i 2016 med påfølgende turné. Albumet mottok gode kritikker, blant annet skrev Dagens Næringsliv dette: Imponerende folkevisepop. Herfra og utover kommer forventningene til å stige betraktelig. Deretter dro hun ut i verden for å skrive ny musikk. Hun ga ut to enkeltstående låter i 2017 som førte til radiospilling på P1, P2 og P3 og live-opptreden i beste sendetid på NRK1. Tonje spiller jevnlig konserter og etter en omfattende norges-turné våren 2018 var det endelig tid for å lage nytt album.Tonje har selv skrevet musikken og produsert sitt nye album ‘’Etter Stjernene’’ som slippes 29. mars 2019. Låtskrivingen har foregått hjemme i stua, som for øvrig er hovedkontoret til hennes eget plateselskap Kveldslys Records, samt ute i verden på reiser til byer som Nashville og Stockholm. Albumet ble spilt inn i anerkjente Amper Tone Studio i Oslo sammen med noen av landets fremste musikere og med Bård Ingebrigtsen bak miksebordet. Gjennom et unikt samspill har de gitt musikken et organisk og upolert lydbilde som fremhever kontrastene i det sarte og det råe.