Stor aktivitet i Lysstrålesenteret

Hos Lysstålesenteret i Bergmannsgata er det mye og variert aktivitet i sommer. Senteret ble etablert for snart 6 år siden. I dag rommer det kafé, galleri, myntverk og overnattingsmuligheter. Det arrangeres også ei opplevelsesuke i sommer. 

Indisk

Ann-Eliz Helld – Lysstrålesenteret/Lysstråle kafe og Niru Kumra fra Masala Magic. Foto: Tove Østby

I sommer supplerer Lysstråle kafe menyen med indisk daglig. Tidligere i år hadde kafeen besøk av Niru Kumra fra Masala Magic, som brenner for å spre sunn matglede med indiske ingredienser. Indisk er blitt et populært tilbud hos Lysstråle kafe, som også selger krydder og varer fra Masala Magic. Fra St.Hans til midt i august er åpningstidene utvidet utover ettermiddag og kveld. 

Arbeidsplasser

Lysstråle kafe gir folk arbeidspraksis, og er i ferd med å skape nye arbeidsplasser. Samer Almakhzoum fra Syria begynner å jobbe fast hos Lysstråle i sommer. Tidligere har han vært ett år i praksis hos Lysstråle kafe. I ca. ett år har han jobbet hos Røros Hotell. Nå er han tilbake hos Lysstråle. Hans hovedoppgaver er å lage mat og ekspedere. 

– Jeg er glad for fast jobb. Jeg trives godt her, sier Samer Almakhzoum. 

Lene Kathrine Gullikstad har vært med hos Lysstråle kafe siden første dag. Hun var med på å male og tapetsere før åpningen. Lene Kathrine kommer fortsatt innom og hjelper til i kafeen. 

– Jeg synes det er veldig hyggelig at Lene kommer innom og baker sin gode ostekake, som er populær hos gjestene, sier driver av Lysstrålesenteret, Ann-Eliz Helld. 

– Jeg har lært mye her, i tillegg har jeg lært bort norsk til de som har vært her, og som skal lære å snakke norsk. Jeg har også lært dem lefsebaking, sier Lene Kathrine. 

Myntverk

I underetasjen til kafeen ligger Røros myntverk. Her kan man enkelte dager se hvordan den unike Rørosdaleren lages etter gamle håndverkstradisjoner. Man kan slå sin egen Rørosskilling som et minne fra oppholdet på Røros. 

Grafisk verksted

I de samme lokalene, ved siden av myntverket åpner det i sommer et grafisk verksted. Der blir det mulighet til å se og kjøpe grafiske trykk av kunstner Randi Beck i tillegg til stedets egne. Enkelte dager kan man se hvordan grafiske trykk trykkes og få veiledning i å lage sitt eget dersom man ønsker det. 

I løpet av høsten vil Randi Beck ha kurs i dyptrykk og andre trykkteknikker. Det vil være mulighet for kunstnere til å leie plass evt. med overnatting. 

Opplevelsesuke

Niru Kumra fra Masala Magic kommer på nytt besøk til Lysståle kafe i sommer. 8. – 15. juli skal Niru Kumra og Lysstråle samarbeide om ei opplevelsesuke, der man bl.a. vil kunne få autentiske matopplevelser fra det indiske kjøkken. Det blir daglige kurstilbud med ulike tema som spenner fra grillmat, sommerlige drikker til ayurvediske matlagning (En matlagingtradisjon bygd på gammel indisk tradisjon). Det blir også tilbud om flere retters middag kombinert med spennende innføring i ingredienser og smakssammensetninger, og grillkvelder i bakgården. 

– Informasjon om kurspåmeldinger og bordreservasjoner til kveldsarrangement blir lagt ut på Lysstråles Facebook-side, på Destinasjon Røros og på Hva skjer. Følg med – dette bør du ikke gå glipps av, sier Ann-Eliz. 

Sommerutstilling

Kunstner og fotograf Vegar Moen skal ha sommerutstilling i galleriet i sommer. I samme tidsrom skal NåDa-prosjektet ha flere arbeider utstilt i kafeen. I stabburet i bakgården skal Ann-Eliz, som også er kunstner ha sine bilder utstilt. 

Vegar Moen. Foto: Tove Østby

 


Carbage Run på Røros

Carbage Run stoppet innom Røros i dag. Foto: Tore Østby.

Carbage Run, billøpet med 450 deltakere der ingen biler er verdt mer enn 500 Euro og er minst 15 år, passerte Røros i dag.

https://vimeo.com/345684713
Carbage Run stoppet innom Røros på vei til Harstad i dag. Video: Tore Østby.

De gamle bilene som krever en del vedlikehold og reperasjon stoppet innom Røros i dag. Etter å ha mekket litt på bilene og snakket med oss dro de videre mot Harstad, en lang dagsetappe for biler i slik stand.

Nytt postnummer på Røros

328 husstander og 26 bedrifter får nytt postnummer på Røros fra 1. oktober. Foto: Iver W. Lillegjære

328 husstander og 26 bedrifter får nytt postnummer på Røros fra 1. oktober. Det nye postnummeret vil være 7375 Røros.

– Endringer av postnummer kommer ofte fordi noe steder får flere innbyggere. Av og til endres også postnummer etter forslag fra kommune, organisasjoner eller velforeninger. Vi beslutter endringene ut fra ønske om en så korrekt og effektiv postdistribusjon som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten.

Kartet viser hvilke husstander som får det nye postnummeret. Illustrasjon: Posten.
Kartet viser hvilke husstander som får det nye postnummeret. Illustrasjon: Posten.

Bakgrunnen for at en del steder splittes, er at det vil gjøre distribusjonen av pakker og brev enklere. De nye postnumrene kommer i hovedsak i utkanten av poststedene.

Alle berørte postmottakere vil bli varslet i eget brev eller en brosjyre.En detaljert oversikt over endringene vil bli lagt ut på bring.no. Endringene er også tilgjengelige på Postens adresse- og postnummersøk fra 1. oktober.

Hun legger til at Posten vil fortsette å levere til det gamle postnummeret i en overgangsperiode.

– Men etter hvert vil feil adresse forsinke postgangen. Det er ikke positivt verken for oss, for den som sender eller for den som skal motta. Derfor ber vi alle som får nytt postnummer om å varsle kontaktene deres om det nye nummeret, sier Gjølme.

Klare for Viglpiken opp

Francis Konow og resten av skigruppa til Brekken IL er klare for årets Viglpiken opp. Foto: Brekken IL

Francis Konow og resten av skigruppa til Brekken IL er klare for å arrangere den andre utgaven av Viglpiken opp søndag 7. juli:

– Vi ønsker store og små, mosjonister og aktive velkommen til en flott dag i fjellet, sier han.

Motbakkeløpet som arrangeres for andre gang hadde 65 deltakere i fjor, hvorav 27 var i konkurranseklassene. Strindheim-løperen Sverre Solligård vant herreklassen, mens Sissel Bolstad fra Tynset vant dameklassen.

Fra starten ved Vaullivollen og opp er det 600 høydemeter fordelt på ca. 7 km. Løpet går i et flott fjellterreng med delvis fjellbjørkskog, snaufjell og vidde. Vigelpiken har blitt et populært turmål og motbakkearrangementet lokker også trimmere og familier til en felles opptur med en del sosiale aktiviteter og opplegg rundt selve løpet. 

Starten er mellom Rya og Vaullivollen på gammelveien og parkering er ved Rya, ca. 1,5 km. fra Brekken mot Vauldalen, henholdsvis 09.30 for trimklasse uten tid, og 12.00 for aktive og trim på tidtaking.

Cruise på Innlandshavet

Det var høytid og fest, når MS Fæmund II forlater brygga i Sinnervika for sin første tur for året med 86 passasjerer ombord 8. juni. Rkordmange passasjerer på åpningsseilasen ga en god start på sesong nr. 133.

Langs ruta til Fæmund II ligger de populære turmålene på rekke og rad. Stoppeplassen ved Røa er et flott utgangspunkt, for å tilbringe noen dager i Femundsmarka. Stillhet, ro, natur og ikke minst fiske, er kjærkommen avkobling for folk.

Skipper på Fæmund II Per Erik Husøy.
Foto: Tove Østby

I år er det Femundmat som står for lokalmaten om bord på båten. Femundplanke som den kalles, består av sik fra Femundmat, ost fra Bryn Gardsmeieri, spekepølse fra Engerslien og Rørosrein, honning fra Fjell-BIA og flatbrød fra Rørosbaker’n, servert med potetsalat. Som alle år, serveres Fæmund II øl og vaffel med hjemmelaget rabarbrasyltetøy.

– Det er svært gledelig med så mange passasjerer på sesongens første dag. Spesielt flott var det å se at det også er flere småbarnsfamilier som tar med ungene på tur i marka. Jeg tror at antall unge som reiser med båten vil fortsette å øke også i år, i takt med nasjonale trender. Vi gleder oss til en spennende sesong der vi vil legge oss i selen for å skape gode opplevelser om bord, sier styreleder Jan Aage Røtnes.

Suksessen med «ølsmakingcruise» fortsetter og kombinasjonspakker med utespillene Elden og Anna i Ødemarken i samarbeid med lokale overnattingssteder er noe av det Fæmund II tilbyr i år.

Foto: Tove Østby

MS Fæmund II: MS Fæmund II er rutebåten som i sommerhalvåret trafikkerer på Norges nest største innsjø, Femunden. Båten har gått i rute siden 1905. Men helt siden 1886 har det vært rutebåt på Femunden. På den tiden var det tømmersleping og godstrafikk som var trafikkgrunnlaget. I dag er det persontrafikk som fyller opp båten, og de fleste er fotturister og fiskere som skal inn i Femundsmarka nasjonalpark. Røa, Haugen og Revlingen er stoppestedene som tar deg inn i nasjonalparken. På andre siden av sjøen er «Verdensarven» Femundshytten en interessant holdeplass, Jonasvollen er en populær havn for kortere turer til Elgå og tilbake, og idylliske Buvika er igjen blitt en populær havn. Til Buvika seiler båter tirsdager, torsdager og søndager fra 30. juni til 11. august.

For svært mange begynner eller slutter et cruise med Fæmund II i Elgå. Nede ved brygga ligger Bryggeloftet. Litt lengre opp ligger Femund Fjellstue, Kirka, den lokale butikken og Nasjonalparksenteret. Nede ved sjøen til venstre i bildet, ligger Båtstø Camping.