Kjør for livet på Glåmos

I kveld var representanter fra Holtålen, Røros og Os Kommune med på klubbkveld i Kjør for livet sine lokaler på Glåmos. Formålet med dette var å få vist fram hvordan en klubbkveld tar form rent praktisk. Gjestene fikk mulighet til å møte både ungdommene, veileder-teamet samt representanter fra Kjør for livet sin administrasjon. Kjør for livet har sit tilhold i Dantown i Idrettsveien på Glåmos.

Kjør for livet har holdt på siden november, og det er fem fast som er med hver gang. De fem kommer fra Holtålen Os og Glåmos. Kveldens arrangement var sesongavslutning før sommeren. I slutten av juli er Kjør for liver i gang igjen.

Det ble en fin kveld, men mye motorinteressert ungdom.

Kjør for livet er et tilpasset fritidstilbud for barn og unge. I foreningens program settes det sammen et team på 5-7 ungdommer, som gjennom 48 samlinger per år oppleve mestring, bli sett, føle trygghet og tilhørighet. Faste tydelige rammer og aktiviteter de ung drømmer om, står på planen.

Uthusprosjektet etterlyser flere håndverkere

Pressemelding fra Uthusprosjektet og byantikvar Magnus Borgos:

Byantikvar i Røros kommune ønsker å komme i kontakt med flere håndverkere, entreprenører og firmaer for å utføre oppdrag knyttet til istandsetting av ulike typer uthus og utendørs konstruksjoner tilknyttet verdensarven.

Stort behov for mer fagkompetanse på tradisjonshåndverk

Uthusprosjektet har som formål å istandsette uthus og utendørs konstruksjoner tilknyttet verdensarvområdet Røros bergstad og Circumferensen. I løpet av de godt og vel 25 årene som har gått siden oppstarten av Uthusprosjektet har det blitt istandsatt hundrevis av bygninger og konstruksjoner og det er fortsatt mange på ventelista. Røros kommune har derfor behov for å komme i kontakt med flere håndverkere i regionen som kan ta på seg oppdrag innenfor Uthusprosjektet, men også med firmaer og entreprenører som ønsker å heve sin kompetanse innen tradisjonshåndverk og ulike restaureringsteknikker.  

I tilknytning til Uthusprosjektet og Bygningsvernssenteret på Røros, er det i dag et sterkt kompetansemiljø av tradisjonshåndverkere. I tillegg til istandsetting av uthus og konstruksjoner, er et annet viktig aspekt ved Uthusprosjektet å ivareta den fagkunnskapen som dette miljøet forvalter. Bygningsvernssenteret og Røros kommune kjører derfor jevnlig kurs og fagdager for å styrke denne fagkompetansen og sikre gode møteplasser for fagfolk. Vi ønsker flere firmaer og håndverkere inn i dette miljøet slik at vi kan imøtekomme oppdragsmengden og sikre at vi har tilstrekkelig fagkompetanse til istandsetting av uthus og konstruksjoner som tilhører verdensarven, sier byantikvar i Røros kommune, Magnus Borgos.

Rammeavtale skal lyses ut

Etter planen skal Røros kommune lyse ut rammeavtaler for Uthusprosjektet høsten 2019. I dag er det lang venteliste av huseiere som ønsker istandsetting av bygninger. Uthusprosjektet skal fremover ha hele Cirkumferensen som nedslagsfelt og da vil behovene bli enda større. Dersom vi skal ha håp om å imøtekomme oppdragsmengden fremover, er det viktig at vi har mange nok håndverkere og firmaer med inn i rammeavtalen, forteller Borgos. Vi går derfor nå bredt ut og søker flere firmaer og håndverkere som ønsker å løse oppdrag for Uthusprosjektet.

Spent på fortsettelsen

Banesjef i Bane NOR Stig Moen er spent på hvordan det blir når SJ tar over persontrafikken på Rørosbanen. De viktiste spørsmålene er om det blir flere rotasjoner, særlig nordover, og om det kommer nytt togmateriell.

– Det er alltid knyttet en viss usikkerhet til slike anbudsrunder. Nå har vi fått en anbudsvinner, med godt renommé, og som er aktiv i Norge fra før. Det dreier seg om en virksomhetsovertakelse, og da følger både materiell og de ansatte med over. Vi i Bane Nor skal fokusere på drift og betjene den som får oppdraget , sier Stig Moen til Rørosnytt.

I anbudsutlysningen ligger det opsjon på flere roteringer nordover, og også en ekstra rotasjon sørover.

– Jeg er spent på om det ligger noe i kontrakten med SJ om dette. Det kommer noe nytt togmateriell neste år, og håpet er at noe av dette skal brukes på Rørosbanen. Kontrakten som er inngått gjelder for 10 år, sier Stig Moen.

Etter oppdelingen av NSB, er det Norske Tog, som leier ut materiell til persontrafikk.

Vy gratulerer SJ

Det var et betydelig slag for Vy, da det ble kjent i dag, at sju nye jernbanestrekninger er tapt. Tilbudet Vy leverte i anbudskonkurransen i Nord nådde ikke opp, og SJ Norge AS overtar togtrafikken fra juni 2020.

– Vi gratulerer SJ med seieren. Samtidig må jeg innrømme at vi er svært skuffet, dette betyr at vi fra neste sommer mister syv viktige strekninger med lange tradisjoner og stolthet, drevet av flotte ansatte med stort engasjement for kundene og for strekningene de kjører på, sier konserndirektør for tog i Vy, Arne Fosen.

– Nå skal vi gå grundig gjennom den evalueringen og begrunnelsen som Jernbanedirektoratet har gitt oss, sier Arne Fosen.

Konkurransen i Nord gjelder togtrafikken på strekningene Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Trønderbanen, Meråkerbanen, Saltenpendelen og Nordlandsbanen.

Med til målstreken
Arne Fosen fastslår at Vy var med helt inn til målstreken i en spennende konkurranse.

– Vi leverte et svært offensivt og godt tilbud. Vi har forbedret egne arbeidsmåter og effektivisert organisasjonen, samtidig som vi har jobbet frem en rekke nye, spennende kundetilbud og gode løsninger for flere og mer sømløse reiser. Dette arbeidet gir grunnlag og erfaringer vi tar med oss inn i konkurransen om trafikkpakke 3 Vest, hvor vi strekker oss enda lenger slik at vi vinner konkurransen, sier Fosen. Dette tilbudet skal leveres i august.

– Nå skal vi i året som kommer levere gode togtjenester til beste for kundene frem til vi overleverer driften til ny togoperatør, sier Arne Fosen.

Trist, men ikke motløs
– Dette er en trist dag for hele Vy-konsernet, sier konsernsjef Geir Isaksen. – Men skuffelsen over å tape Pakke Nord tar ikke fra oss motet. Vi skal fortsatt levere 75 % av alle togreiser i Norge, og er landets største busselskap. Vi vil delta med full kraft i de kommende konkurransene både på buss og tog, avslutter Isaksen

Takker medarbeiderne for innsatsen
– Vi har også flotte medarbeidere som alle gjør en kjempeinnsats, noe kundene også forteller oss at de legger merke til og setter stor pris på. Nå skal vi sikre våre medarbeidere god oppfølging i tiden frem mot overføring til ny operatør.

– Og vi skal sørge for at de som reiser med oss, hver dag får det tilbudet vi har lovet dem, avslutter Arne Fosen. 

Jernbanedirektoratet har gjort tildelingen. Denne beslutningen kan påklages og kontrakt signeres ikke før klagefristen på ti virkedager er ute.

Svenske Sj skal trafikkere Rørosbanen

Anbudskonkurransen om å kjøre Rørosbanen og jernbanestrekningene nord for Oslo, endte i en landskamp mellom de to statlige jernbaneselskapene i Norge og Sverige. Sveriges Jerväger dro i land seieren. Det norske statseide jernbaneselskapet, kan da se ut til å være på vei ut av personaltrafikk i Norge.

NSB skiftet navn til Vy for å vinne anbudsrunder, men tapte anbudskonkurransen om å trafikkere Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen. Jernbanedirektoratet har i dag besluttet at trafikkavtalen for togtilbudet på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen skal tildeles SJ Norge. 

Kampen om kontrakten sto i sluttfasen mellom SJ Norge og Vy Tog, og det var tett og jevnt. I dag kl. 12 kunngjorde Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik hvem som tildeles kontrakten for den andre trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge. Sørlandsbanen gikk tidligere til engelske Goahead.

Den valgte operatøren får kontrakt for en periode på inntil ti og et halvt år og skal starte opp trafikken fra juni 2020. Konkurranse om å drive persontogtrafikken skal bidra til et bedre togtilbud, åpne jernbanesektoren for nye tanker og forbedringer, og gjøre at staten får mer igjen for sin ressursinnsats innenfor jernbanesektoren.

Tolga-ordføreren ny frivilligansvarlig

Pressemelding fra Femundløpet

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug går inn i rollen som ny frivilligansvarlig for Femundløpet. – Det skal oppleves som et viktig arrangement som gir noe tilbake til regionen, understreker hun.

Til høsten er ordførertilværelsen over, men allerede nå går Aashaug løs på oppgavene som frivilligkoordinator for løpet som i januar arrangeres for 31. gang. – Tolga har hatt sjekkpunkt for Femundløpet i alle de åtte årene jeg har sittet som ordfører. Jeg har sett hvordan Femundløpet har bygd seg gradvis opp og hvordan arrangementet knytter Fjellregionen sammen. Det er et særegent arrangement for en særegen sport med veldig mange muligheter, og ikke minst har veldig mange frivillige ildsjeler lagt ned mye innsats over lang tid, understreker Aashaug, som overtar rollen etter Heidi Øien.

Gi tilbake

Aashaug mener det trengs stor frivillig innsats over tid for å bygge et solid arrangement, og trekker fram Livestock-festivalen i Alvdal som et arrangement som har klart nettopp det; å involvere de frivillige i stor grad. – Når man er frivillig må det oppleves som et viktig arrangement som gir noe tilbake. Det å være frivillig skal være sosialt og moro, og samtidig skal man oppleve at det går noe tilbake til lokalsamfunnet sitt og deg sjøl, sier Aashaug, og legger til at samhandlingen mellom sjekkpunktene og Femundløpet som organisasjon må styrkes.

Ny innsikt

– Folk er vant til å stille opp på dugnad i Fjellregionen, og mye av det er ofte veldig praktisk rettet. Man skal sitte igjen med følelsen av å være en del av noe, mener Aashaug, og legger til at spesielt samarbeidet med Medvandrerne gir svært mye til regionen, Femundløpet og publikum. – Medvandrerne bidrar med en innsikt i et utenforskap vi ikke er så vant til i Fjellregionen, og det at de bruker Femundløpet som arena i en del av prosessen med å bli rehabilitert fra rusavhengighet er unikt. Det gir også noen utfordringer, men vi må være bevisste på tankene om hvordan det skal gjøres. Det bærer også med seg utfordringer, men den dimensjonen med å ha Medvandrerne med i Femundløpet gjør oss unike, og også givende for de øvrige frivillige, tror den nye frivilligkoordinatoren. Hun mener også løpet kan styrke hele regionen det går i.

Felles mål

– Gjennom Femundløpet kan vi sveise regionen enda mer sammen. Vi har mye til felles, og å gjøre ting i fellesskap er en viktig brobygger. Jeg skal bidra til å rekruttere frivillige ut fra tydelige forventninger og mål, og det er viktig at de som bidrar frivillig, også føler at de er en del av noe større, sier Aashaug, som også får oppdraget med å etablere en venneforening for Femundløpet. – En venneforening kan jobbe litt med andre aktiviterer, og få flere til å identifisere seg med de verdiene Femundløpet står for, mens selve organisasjonen fokuserer på gjennomføringen. Det er viktig at folk får et sterkere eierskap til Femundløpet, også utover det å være en teknisk arrangør av et løp. Jeg har ingen fasit enda, men vi trenger å jobbe med en tydeligere strategi, og det skal jeg etter beste evne bidra med, sier Aashaug.

Ny kompetanse

Daglig leder i Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll, er glad for å ha fått Ragnhild Aashaug med på laget.

– Heidi Øien har gjort en solid jobb og lagt et bra grunnlag med koordinering av frivillige, og oppfølging av sjekkpunktene under selve løpet. Når Ragnhild nå velger å gå av som ordfører, så er det bare ett trinn igjen oppover i stigen, humrer Kokkvoll, og legger til at Aashaug vil få en viktig rolle i verdens største sledehundløp.

– Hun kjenner regionen godt og vil tilføre oss kompetanse også gjennom sitt nettverk. Ragnhild går inn i oppdraget med entusiasme og glede, og det er en av nøkkelrollene i det å kunne drifte løpet på dugnad og gjennom frivilligheten.