Skolehelsetjenesten på Snapchat

Fra 24.mai 2019 er skolehelsetjenesten i Røros kommune å treffe på Snapchat under navnet «Helseførkjan Røros». Det er i samråd med kommuneledelsen at skolehelsetjenesten nå har valgt å være på Snapchat. Det er helsestasjonen som skal betjene kontoen.

Bakgrunn for valget er at sosiale medier er en god måte å skape kontakt med ungdommen på, og som etterspørres blant ungdom. Blant ungdom mellom 12 og 18 år bruker ca. 90% Snapchat. Det er noen flere jenter enn gutter som Snapchat.

Skolehelsetjenesten tror at Snapchat kan være et godt supplement til annen kommunikasjon, men videre dialog og helsehjelp må fremdeles gis gjennom konsultasjoner eller samtaler. Helsestasjoner som har kommet i gang med sosiale medier rapporterer om økt besøk i tjenesten etter at de tok det i bruk.

Hvilke muligheter kan Snapchat gi skolehelsetjenesten:

-Helsesøster kan gi informasjon om det de unge lurer på

-Kan snakke om vanskelige, alvorlige og tabubelagte tema

-Kan vise ungdommen hvor de kan få hjelp

-Kan veilede og gjøre informasjonen tilgjengelig

-Kan markedsføre tjenesten, bli mere synlig, mere tilgjengelig

Dersom ungdommen har behov for helsehjelp, må helsesøstrene oppfordre vedkommende til å ta kontakt med dem, fastlegen eller helsepersonell på skolen og helsestasjon for ungdom for å få hjelp.

Skolehelsetjenesten ønsker å bruke Snapchat til å gi generelle råd og generell veiledning som ikke har karakter av å være behandling. Rådene de skal gi må kunne gjelde for en større gruppe mennesker enn bare den enkelte ungdom, for eksempel at ungdom bør teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner dersom de har hatt ubeskyttet sex. Samtidig er helsesøstrene klar over at rådene de skal gi er forsvarlige, er tilpasset ungdommen og ikke kan misforstås.

Skolehelsetjenesten ønsker å bruke Snapchat som en portal for å sluse ungdom inn på helsesøsters kontor, som støtte i undervisningen eller for å gi informasjon om når de er tilstede, om gode informasjonskilder og nyttige organisasjoner og tjenester de samarbeider med.

Med å komme på sosiale medier ønsker helsesøstrene å være en trygg fag- og voksenperson og de ønsker å være en da mere tilgjengelig. De skal være ungdommens støtte, ta deres perspektiv og gjøre dem bevisste på hvilke ressurspersoner de har i sitt eget liv og hvem de kan snakke med. Helsesøstrene ønsker selvfølgelig å involvere ungdommen i prosessen, dette har de gjort bl.a. ved at de kunne komme med navneforslag til kontoen. Etter innkomne forslag har de kommet frem til at navnet blir Helseførkjan Røros. Begrunnelsen sier noe om hvem de er, og det eww lagt vekt på dialekt og sted. Helseførkjan Røros ønsker primært å nå ungdom i Røros kommune.

-Vi er ikke Helsesista og skal ikke ta opp kampen med henne, sier helsesøstrene.

Helsesista er på 24/7, helsesøstrene i Røros kommer til å være på i kontortiden.

Hver mandags ettermiddag er det helsestasjon for ungdom. Da er en lege og en helsesøster tilstede. Her er det drop in og ikke timebestilling.

Helseførkjan Røros kommer til å ha et ukentlig tema på Snapchat, f.eks prevensjon eller psykisk helse. Første snap blir sendt ut førstkommende fredag. Målgruppen er ungdom fra 13 – 20 år, men hvem som helst kan følge Helseførkjan Røros. Også foreldre oppfordres til å følge kontoen, og de kan også ta kontakt og spørre dersom de lurer på noe.

-Det blir ikke lagt ut private opplysninger. Vi svarer direkte til den som spør, og man kan spørre om alt mulig som berører ungdom, sier helsesøstrene.

Helseførkjan Røros er spent på om de får mange følgere og om ungdommen kommer til å bruke dem.


Informasjon om Rørosløypa

Pressemelding fra Vinterled Røros AS, v/styret

Vinterled Røros AS ble etablert for å få til godkjente scootertraseer i Røros kommune, og få slik kjøring inn i lovlige former.

Etter møte med Røros kommune den 16.januar i 2016  med ordfører og rådmann om scooterløyper, ble vi fortalt at de ikke hadde økonomi eller kapasitet til å se på dette, selv om kommunestyret hadde godkjent lokal forskrift om Røros som forsøkskommune om scooterløyper (opphørt 31.12.2018).  Vi ble da rådet til å danne et selskap og utrede mulighetene selv.  Aksjekapital ble skaffet og selskapet Vinterled AS stiftet. 

Bak Vinterled Røros AS står det flere næringsaktører, som til sammen har mellom 350 – 400 arbeidsplasser. Vi ser på en scootertrase som viktig for reiselivet på Røros i vintersesongen.  Flere forskjellige aktiviteter, vil gi flere tilreisende, og det trenger vi for å utvikle Røros og trygge de arbeidsplassene vi har i dag. Dette vil føre til merinntekter for kommunen og næringslivet. 

Landskapsarkitekt Feste AS på Tolga ble engasjert for å utarbeidet traséer slik loven om motorferdsel i utmark krever.  Her blir det tatt hensyn til bebyggelse, så som fast eiendom, hytter, kjente kulturminner, viktige friluftsområder, viltbiotoper, reindriftsnæring, biologisk mangfold, sikkerhet – rasfare, islagte vann, kryssing av vei og skiløyper.

Løypene er lagt mest mulig utenom bebyggelse, men der den kommer i nærheten, vil det være redusert fartsgrense.  Maksimal hastighet i løypa er satt til 60 km/t. I deler av løypa vil det kun være tillatt å kjøre i 20 km/t, iht. foreliggende støyveileder av 10.01.2018.

Når løypetrase skulle velges, ble det sett på flere alternativer, og tegnet inn forslag som Feste AS skulle vurdere.  Etter råd, ble det bestemt at løypa fra Røros til Vauldalen, Rørosløypa, var den som vi skulle arbeide videre med.  Den er 41560 m lang, 3206 m går etter vann, 266m på fulldyrka mark, 7312m på myr, 12467m i skog og 16771m i åpen fastmark.  Alle private grunneiere langs løypa har sagt ja, og ønsker den velkommen. Statskog stiller seg nøytral til spørsmålet om trasévalg, og lar kommunen avgjøre dette. Det er kun Røros Fjellstyre som er negativ til løypa, på det området de har ansvaret for, som er fra flyplassen til golfbanen.  Her har vi fra før flyplass, jernbane, fylkesvei, industriområde, leirduebane og motorcrossbane. Styret i Vinterled Røros AS har snakket med grunneierne om trasevalg, og fått innspill hvor løypa best kunne legges.  Løypa er mer eller mindre gått opp til fots på barmark.  Røros kommune er på 1956 km2, og ei løype fra Røros og Vauldalen beslaglegger ca. 1 % av arealet.

I fjor tok vi kontakt med ansvarlig for løyper i Holtålen, og vedkommende har vært til god hjelp i arbeidet på Røros.  

Vinterled Røros AS søker ikke om å opprette scooterløyper i Røros kommune, men legger til rette for at Røros kommune kan bruke det vi har lagt fram videre.  Endelig avtaler med grunneierne er det også kommunen ved ordføreren som må gjøre. Vinterled Røros AS har ikke belastet kommunebudsjettet på noen måte, men brukt privat kapital for å få dette lagt fram for kommunestyre i Røros.  Det er kommunestyret som kan bestemme om vi får scooterløype for rekreasjonskjøring i Røros Kommune.

Loven om motorferdsel i utmark og vassdrag, med tilhørende sentral forskrift ble endret 19.06.2015. Kommunene kan med hjemmel i loven etablere rekreasjonsløype(r) for bruk av snøscooter ved å vedta ei lokal forskrift, som kan inneholde; kjørebredder, hastighetsbegrensninger, kjøretider dato/klokkeslett, løypeavgift og løypekontroll (politiet, SNO, driftsselskap). Og adferdsregler som; full vikeplikt overfor andre som ferdes i løypa (også mht. vilt og rein), tilrettelagte rasteplasser, mv..

Scooterløypene har egen skiltkategori, og brudd på lokal forskrift kan ende i strafferetten. Gauldalsløypa i Ålen hadde kontroller nesten hver helg med svært positivt resultat og økonomi.

Vinterled Røros As ønsker at politiske partier tar kontakt for mer informasjon.M

Artut med jubileum

Artut kulturfest så dagens lys i 2018. Under fjorårets store NATO-øvelse inviterte Virksomhet for kultur og fritid lag og foreninger, næringsliv, institusjoner og kulturaktører til å bli med på Artut kulturfest. Resultatet ble en ukelang happening med over 60 unike kulturhendelser. Artut kulturfest ble så artut at Virksomhet for kultur og fritid i Røros kommune har lyst til å gjøre det igjen – men i år med en ny vri.


Artut med jubileum

2019 er et jubileumsår for mange. Røros kommune feirer 375 år, det er 140 år siden Johan Falkberget ble født, 150 år siden Harald Sohlberg ble født og 120 år siden KES Lund kom til verden. 2019 feirer også Femundløpet 30 år, Elden er 25 år, og Vinterfestspill og Rørosmat feirer 20 års jubileum. De fire sistnevnte markerer i fellesskap sine jubileum gjennom hele 2019. Småviltlaget feirer også at de har vært aktive i 25 år. 

Alt dette fortjener å markeres – så i år blir detArtut med jubileum ei hel uke til ende. Artut kulturfest 2019 arrangeres fra lørdag 28. september til lørdag 5. oktober.


La oss jubilere sammen!

Arrangøren ønsker at det skal bli artut med jubileum for og med alle. De inviterer derfor alle som har lyst, til å bli med å markere jubileumsåret sammen med dem denne uken. Alle som arrangerer noe som vil være åpent for andre å være med på, har mulighet til å markedsføre dette under navnet Artut kulturfest! 

Virksomhet for kultur og fritid i Røros kommune er hovedarrangør og koordinerer markedsføringen av arrangementet. Det er også de som eier navnet Artut kulturfest. Alle deres avdelinger vil ha egne arrangement i løpet av denne uken – på Storstuggu, Røros kino, biblioteket, Ungdommens Hus og frivilligsentralen, men som i 2019 også på mer utradisjonelle arenaer. 


Artut innhold? 

Artut kulturfest kan inneholde alt fra konserter, utstillinger, pop-up galleri, musikk på plattingen, stand-up, underholdning på sykehjem, workshops, høytlesing i stua, åpen dansekveld, foredrag, teater eller noe helt annet innen kulturfeltet. Som i 2018 ønsker vi at Artut blir en kulturfest hvor en kan oppleve kultur på både tradisjonelle og ikke fullt så tradisjonelle arenaer. Her er det bare fantasien som setter begrensningene. 

Arrangøren oppfordrer imidlertid til å se om innholdet kan knyttes til en eller flere av jubilantene.

Virksomhet for kultur og fritid vil utarbeide markedsføringsmateriell for Artut kulturfest, både digitalt og trykksaker. Informasjon og arrangement legges ut på www.artut.no. Artut kulturfest er også på Instagram, og de oppfordrer selvsagt til aktiv bruk av emneknaggene:
 #artutkulturfest og #artutmedjubileum 

Virksomhet for kultur og fritid presiserer at de tar ansvar for koordinering av info & markedsføring som nevnt ovenfor. Praktisk gjennomføring av det enkelte arrangement/hendelse må den enkelte arrangør ta ansvar for. De forbeholder seg retten til å foreta redaksjonelle vurderinger av det som sendes inn.


Tatt med store mengder tabletter

En bil ble stoppet, med store mengder tabletter ved Vauldalen tollsted ved 22-tiden i går kveld. Det var en mann i bilen, som ble pågrepet av tollbetjentene. Politiet assisterte tollvesenet med transportere den pågrepne til Trondheim. Mannen, som ikke er norsk statsborger, sitter i varetekt i Trondheim nå.

Det er politiet i Trondheim, som foretar avhør og etterforsker denne saken videre.

Midlertidig stenging av Bergmannsgata

Røros Parkering varsler at Bergmannsgata fra Finneveta til Rådhuset blir stengt for trafikk fra kl 1100 – 18 00 torsdag 23.05.2019. De med parkeringstillatelser og øvrige benytter andre regulerte parkeringsplasser i Røros sentrum.

Røros Kunstlag har søkt og fått innvilget midlertidig stenging av deler av Bergsmannsgata i forbindelse med et landsdekkende prosjekt for barn og ungdom, som heter NåDa. NåDa er et landsdekkende prosjekt som Norske Kunstforeninger har startet. Ti kommuner i Norge er valgt ut til å være med, hvorav Røros kunstlag er ett av disse. 

Prosjektet har som mål at ungdom skal få økt kunnskap om og bidra til bevaring av kulturhistoriske verdier gjennom nye samtidsmessige kunstuttrykk og formidlingsformer. Prosjektet startet våren 2018 og avsluttes sommeren 2019. Etter et innledende ide-møte med bred deltagelse fra kunst/kulturlivet, Røros museum, Fylkeskommunen, husflidslaget, historielaget, kulturskolen m. fler, ble «Levd liv i Bergmannsgata gjennom 350 år» valgt som tema.

Det har vært gjennomført ulike aktiviteter og tilbud gjennom året. Kunstner/fotograf Vegar Moen har hatt ansvar for kjerneprosjektet som stilles ut på Smelthytta i sommer. Resultater fra andre aktiviteter vises i forbindelse med gatetreffet.

Lagt ut for salg

Lokalene som rommer restauranten Amore, er lagt ut for salg. Det er Beauty Eiendom AS ved Frode Røste, som har eid huset de siste årene, og som nå ønsker å selge. Amore har en langtids husleiekontrakt, og salget påvirker ikke restaurantdriften.

Frode Røstes virksomheter har de seneste årene blitt store på eiendom og kosmetikk. Beauty Eiendom AS kjøpte nylig opp Tone Lise Akademiet, og er dermed en av Norges største forhandlere og utdanningsinstitusjoner i skjønnhetsbransjen. Beauty eiendom eide fra før Beauty Products og Beauty Hudpleieskole.

Frode Røste (til venstre), og styremedlem i Beauty Eiendom AS, Kennteth Sandvik. Foto: Tore Østby

Da Frode Røste for noen år siden begynte å by på eiendommer på Røros, var det med tanke på å flytte administrasjon av all virksomheten hit. De planene er skrinlagt, og salget av restauranthuset ved Domus setter punktum for Røstes engasjement på Røros.