I påsken har Røros Dyreklinikk det samme tilbudet som vanlig. Men de får som regel mer å gjøre på grunn av at det er mye folk på Røros i påsken, og mange påsketurister har med seg kjæledyr på hytta.
Sårskader
De som jobber på dyreklinikken ser en del sårskader i løpet av en påske. Av kjæledyr på påsketur er det hunden som er mest utsatt for sårskader, eller andre skader. Hunden kan få sårskader fra stålkanter på ski. Det er ofte skareføre i påsken, tidlig på morgen så blir det bløtere utover dagen og hunden tråkker igjennom. Hunder kan bli solbrent, få øyeskader eller bli solblinde. Hunder kan også få skrubbsår, såre poter, eller bli slitne.
Hunder kan som mennesker ha behov for solbriller og solkrem. Dyreklinikken har det meste til hund, bl.a. solkrem og solbriller. Dersom man har med hund på påsketur er det lurt å ha med potesokker og labbefett. Man kan unngå mye med å smøre og stelle godt selv. Når huden på potene er i god stand tåler de mer.
I påsken får Dyreklinikken også inn hunder som har fått vondt i poter, eller fått vondt andre steder i kroppen. Det er viktig at man husker å ta med mat og drikke til hunden når man er på skitur. Turen bør være tilpasset kapasiteten til hunden. Huske på at hunden må springe både oppover og nedover bakker.
Hver påske får Røros Dyreklinikk inn hund som er blitt kjørt over av ski med stålkant. Når man skal kontakte hjelp avhenger av hvor vant man er til å stelle skader selv. Men dersom hunden blør mye, såret er åpent, veldig vondt, hunden halter eller såret er stort bør man kontakte hjelp. Eventuelt kan man komme for på få en vurdering på om det skal sys eller ikke.
– Er såret mer enn en cm bør man tenke på å komme. Det spørs også hvor på foten det er, om det er mye sener og ledd i området der såret er. Om det er overflatisk og dypt. Det kan være mer alvorlig enn det ser ut som. Bedre å komme tidlig enn sent. Vi Svarer også på spørsmål på telefon. Hunder er gode til å skjule smerte, sier veterinærene ved Røros Dyreklinikk.
De legger til at man bør ha med seg førsthjelputstyr for å kunne skylle og rense sår. Ha med sokker til å ha på dersom det blir sår. Ha med dekken og hvilepose, så hunden er varm som oss. Niste, klær, førstehjelpsutstyr og labbefett bør være med i sekken. Husk å ta med nok mat til hunden på tur.
Magetrøbbel
Er man på hytta kan hunder ofte få mageproblemer. Kanskje får de mat de ikke er vant til å få for eksempel matrester. Veterinærene anbefaler å gi den maten hunden er vant til å få.
Hunder kan få diare av ting de finner ute selv. Veterinærene anbefaler å ta med Probiotika. Pass på at hunden får nok drikke når den er på tur. Har man med kokeapparat kan man smelte snø. Husk at hunder ikke tåler sjokolade. Ingen Kvik-lunsj til hunden.
Røros Dyreklinikk har åpent de tre første dagene i påskeuken. De anbefaler å ta kontakt så tidlig som mulig. De har erfaring med at det tetter seg til jo nærmere man kommer røddagene. På helligdagene har dyreklinikken stengt, da må man ringe den kommunale vakten for å få hjelp.
-Selen må passe til hunden, den kan få gnagsår og feilbelastninger. Ikke så lurt å arve sele fra forrige hund. Og husk båndtvang fra 1. April, sier veterinærene.