+ Store navn til start i Femundløpet

Flere gjengangere står på startstreken til Femundløpet i jubileumsåret, deriblant Robert Sørlie, Ralph Johannessen og Lars Monsen. Én som enda ikke har rukket å kjenne på nervene, er førstegangskjører Jens Kvernmo, skriver Femundløpet i en pressemelding.

Friluftsmannen og den nyfrelste hundekjøreren har de siste ukene vært å se på TV-skjermen i serien Jens i villmarka på NRK, etter å ha gjort stor suksess med serien Vinterdrømmen i fjor. Når startskuddet går på Røros neste fredag, har han ett mål

-Jeg skal fullføre med god stil før banketten starter, humrer Kvernmo, rett fra hundetrening i Skjækerfjella i Trøndelag.

Ingen nerver


-Det verste er vel kanskje at jeg ikke har noen nerver enda. Jeg kjørte jo nettopp Gausdal maraton, som er et relativt kort løp. Å kjøre løypene blir ikke noe problem, det er rutinene rundt jeg ikke har inne enda, understreker han. Både Bamse og Tarzan, som var med på langturen fra Finnmark til Trøndelag, er med i spannet under Femundløpet, og de øvrige hundene er også lånt fra Arnt Ola Skjerve.

Jeg hadde ikke hatt sjans uten ham og hundene hans, han har veldig gode hunder. Det hadde vært morsomt å hevde seg selvsagt, men mange av de andre har drevet med dette i mange år, og så kommer Jensemann og surrer på tur, ler Kvernmo, som sto bak et hundespann første gang for knappe 13 måneder siden.

Helst på tur


TV-serier, bokutgivelse og foredrag er bare blitt en liten del av hverdagen, tross at nærmere 400.000 fulgte første episode av serien Jens i villmarka.

-Det tar heldigvis ikke så mye tid. Det gode livet er jo når jeg er ute på tur, enten med eller uten hundespann!

+ Rammet av lærerflukt

Stillingen som Rektor ved Brekken og Glåmos skole er utlyst. Lærerstillinger i 200 – 300% alle fag, og 1,6 stillinger som samisklærer er utlyst ved Brekken skole. Sykemeldinger og folk som slutter dominerer bildet, og foreldre er bekymret for utviklingen ved skolen. Kommuneledelsen viser til at det dreier seg om personalsaker og sykemeldinger, og kan ikke kommentere hva som skjer ved skolen, ut over at det gjøres en innsats for å løse problemene.

Marit Trollerud Jansen. Foto: Tore Østby

– Røros kommune har fokus på at situasjonen på Brekken og Glåmos oppvekstsentre skal bli så bra som mulig. I vakanseperioden for virksomhetsleder har vi økt stillingsprosentene til avdelingslederne, slik at det ikke blir mindre ledelse på de to oppvekstsenterne. Vi har også utlyst lærerstillinger for å dekke opp. Dette ble opplyst på et foreldremøte i Brekken 16. januar. Vi håper alle stillinger blir besatt så fort som mulig. Når det er flere som slutter eller er sykmeldte på en liten skole er det ekstra sårbart, men flinke ansatte sørger for at situasjonen for elever skal bli bra. Rådmannen vil ha ekstra oppfølging av Brekken og Glåmos oppvekstsentre i denne perioden, sier Kommunalsjef for oppvekst, Marit Trollerud Jansen til Rørosnytt.

Gerd Alice Sødal er avdelingsleder ved Brekken skole i 40 % stilling, og har fått utvidede oppgaver nå.

https://vimeo.com/313378491

+ Fotokveld om Bakkan og vestsida av bergstaden

Førstkommende tirsdag, 29. januar arrangerer Rørosmuseet fotokveld. Tema for kvelden er hvordan bydelene Bakkan og vestsida av bergstaden vokste fram.

Bakkan og vestsida utviklet seg nokså forskjellig. Det kom tydelig fram gjennom stedsanalysen som ble utført i forbindelse med ny sentrumsplan. Da ble det gjort kulturhistorisk stedsanalyse for fire områder i Røros sentrum; Bakkan, Vestsida, Haugan – Svenskveien og Nord-Haugan. Prosjektet var et samarbeid mellom Røros kommune og Rørosmuseet.

På fotokvelden vil Rørosmuseet vise kart som framstiller utviklinga og foto av hus og gårder. De vil også legge til foto av kjente personer som er knyttet til områdene.

– Vi håper dette vil bli en interessant kveld på museet, sier fagkonsulent ved Rørosmuseet, Randi Borgos. Hun legger til at det blir en ny fotokveld i mars. Da skal de ta for seg Haugan.

Bildet som viser krutthuset på Skansen på Bakkan, er tatt på 1890-tallet. Røros Kobberverk bygde krutthuset i 1747. Huset ved siden av brukte verket som kontor. Foto: Rørosmuseet.

+ Ordfører på Grüne Woche

En regional delegasjon er på besøk i Berlin og Trøndelag sin stand på Grüne Woche. Med i delegasjonen er Rørosordfører Hans Vintervoll, og ordfører i Holtålen kommune Jan Håvard Refsethås. De synes det er stor stas å treffe rørosinger i Berlin:

– Det er veldig lærerikt, spennende å være her. Jeg blir ganske så stolt over å se regionen vår her, at vi har fått en sentral plass i å markedsføre Norge. Det er veldig mye folk her, så det må være et stort marked, tror Vintervold.

Røroskua på storskjerm i Berlin. Foto: Privat

Delegasjonen har også deltatt på foredrag og møter underveis.

– Det har vært veldig interessant, sier Vintervold. -Vi lærer mye og snakker om hvordan vi kan løfte laget framover.

Jan Håvard Refsethås fra Holtålen hadde også en bra dag sammen med delegasjon og trøndere.

– Det er veldig artig å være her, sier Refsethås. – Vi har jobbet mye med prosjektet Kompetanseløft i våre kommuner, og her lærer vi mer om hvordan vi skal løfte oss. De fleste her er ikke til stede utelukkende for salg, men mest for å vise seg fram. Her får vi tips til hvordan vi kan framstå best mulig på stand også hjemme, for eksempel på Trøndersk Matfestival. Publikum betaler for små smaksprøver, og det gjør at vi får kontakt med dem og får snakket om hvor maten kommer fra, sier Refsethås. – Det gjelder å finne balansen mellom pris og mengde i presentasjon til kunden. Hvor mye skal man selge for hvilken pris? Og hva kan pakkes for å gjøre det salgbart? Det tror jeg er viktig vi tenker godt gjennom.

Ordførerne deltar på regional delegasjon sammen med Fylkesmannen i Trøndelag, Hovedutvalg for næring i Trøndelag Fylkeskommune, samt representanter fra Innovasjon Norge, Trøndelag Fylkeskommune, ordførere og ulike næringsorganisasjoner. Målet med årets besøk er blant annet å finne svar på hvordan trøndersk matindustri kan bidra til at Trøndelag blir Nord-Europas beste matregion.

Lars Eric Granqvist med Røros-produkter. Foto: Privat

+ Underskriftsaksjon mot nærpolitireformen

Reidun Roland (Røroslista) ønsker seg et distriktsopprør mot nærpolitireformen. Hun har lagt ut lister på Rørosbanken, Esso og Amneus Boghandel og fått mange underskrifter på dem.

https://vimeo.com/313267024

I følge Regjeringen er målet med politireformen er å sikre tilstedeværelse av et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti, der befolkningen bor, og samtidig utvikle gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer.

Som del av politireformen, har kontoret på Røros mistet sin status som lensmannskontor, og fratatt noen av funksjonene kontoret har hatt tidligere.

+ To nye flyavganger innstilt

Morgenflyet fra Røros til Oslo i dag tidlig er innstilt. Det skjer som følge av at kveldsflyet i går ikke kom, og at det dermed ikke er noe fly på Røros nå. Passasjerene som hadde bestilt plass, skal være varslet.

Widerøe har hatt en vanskelig start på året, med en rekke innstilte avganger til og fra Røros nå i januar. Årsaken til dette har vært tekniske utfordringer på fly, og dårlig vær. Neste fly til Røros skal komme klokken 15.25 i ettermiddag, og første avgang fra Røros skal være 15 minutter senere, klokken 15.40.