Selvforsynt med varme

I Verket Røros er det store arealer, som krever mye oppvarming. Høye strømpriser bød på utfordringer også for Verket, men nå har Verket Røros blitt selvforsynt gjennom jordvarme.

Det er etablert fire brønner for uthenting av varme fra grunnvann. Anlegget produserer nok varme til Verket som står i dag, og til et planlagt svømmeanlegg i området. 

Roar Aksdal gikk inn som daglig leder for Verket på et tidspunkt der økonomien var skakkjørt. Nå går Verket godt økonomisk, og økonomien styrkes ytterligere av den nybygde varmesentralen.

Kjører fortsatt skispor på Røros

Palmehelga nærmer seg, og det alle snakker om er snø. Sen påske og tidlig vår har medført stor snøsmelting.

På Røros er det fortsatt skiløyper å oppdrive. Løypekjører Ove Klemmetvold er på jobb for å holde skiløypene ved like.

Ove Klemmetvold intervjuet av Tore Østby

Stas å bli norgesmester

På en uke har Røros styrkeløftklubb fått fire ferske norgesmestere. Den aller ferskeste norgesmesteren er Anja Wiggen Skancke, som ble norgesmester i styrkeløft utstyrsfritt for junior sist helg. Til daglig studerer Anja i Trondheim. På mandag var hun innom sitt tidligere treningslokale i Verket Røros. 

I tiden fremover skal Anja holde på med mengdetrening frem til neste stevne. Hun er usikker på hva som er det neste stevnet. Det kan bli et sommerstevne og Nordisk i september, men det er ikke helt klart enda. Anja trener hele året, også i sommerferien. Hun synes det er stas å bli norgesmester.

– Det er alltid det. Artig at treningen gir resultater, sier Anja Wiggen Skancke.

Økte lønnskostnader i kommunen

Lønnskostnadene øker i Røros kommune, selv om flere ledige stillinger ikke besettes, og det ikke tas inn vikarer ved alle sykemeldinger. Regnskapet for årets to første måneder viser vel seks millioner kroner mer i lønnsutgifter i år enn i samme periode i fjor. Lønnskostnadene ligger også fire millioner over budsjett. Fortsetter tendensen, vil lønnskostnadene bli 24 millioner høyere enn budsjettert. Økningen i lønnskostnader selv med uendret bemanning henger sammen med endringer i årslønn og pensjonskostnader.

Innkjøp av tjenester fra private er lavere hittil i år enn i samme periode i fjor.

Månedlig rapportering av lønns- og innleiekostnader ble innført etter at Røros kommune havnet på ROBEK-lista. Tallene skal opp til debatt i Formannskapet på torsdag.

Det er psykisk helse som bærer halvparten av lønnsbesparelsene på grunn av ubesatte stillinger. Dette skyldes også at det er vanskelig å få tak i kvalifisert personell. Det er stort behov for Miljøterapeuter inne psykisk helse over hele landet.

Disse stillingene i Røros kommune er ledig, men ikke besatt:

Helseplattformen opp i Formannskapet

Torsdag skal Formannskapet behandle helseplattformen. Kommunedirektøren ber politikerne vedta samarbeidsavtalen og tiltredelse i oppgavefellesskapet fra det tidspunktet oppgavefellesskapet etableres. Tiltredelse forutsetter at alle Helseplattformens eierkommuner slutter seg til oppgavefellesskapet. Kommunen skal i så fall velge en representant og et varamedlem til oppgavefellesskapets representantskap.

Helseplattformen har hatt en humpete start, og mottatt mye kritikk. Kommuneoverlege i Røros Marius Kaland har vært kritisk. Han var i november i fjor tydelig på at han ikke vil tillate at helseplattformen innføres på Røros legesenter, før det er dokumentert at den fungerer godt. Målet med Helseplattformen er økt kvalitet i pasientbehandling, bedre pasientsikkerhet, mer brukervennlige systemer og å sette helsepersonell i stand til å utføre sine oppgaver på en bedre og mer effektiv måte.

Det kommunale oppgavefelleskapet Kommunedirektøren vil ha Røros kommune med i nå, skal gjennom samarbeidsavtalen:

– Sikre en felles faglig styringslinje for deltakende kommuner for å kunne møte og samhandle godt med tilsvarende organisering i spesialisthelsetjenesten.

– Ivareta en god utvikling av løsningen for å understøtte moderne helsetjenester med høy kvalitet for regionens innbyggere.

– Sikre utvikling av et mest mulig sømløst og effektivt samarbeid mellom helseaktører i Midt- Norge, uavhengig av geografi og organisasjon.

– Hente ut gevinster på tvers av kommunene, inklusiv sikring av at samhandlingen gjennomføres best mulig mellom kommunene og overfor Helseplattformen AS.

Det er kommunestyret som endelig avgjør denne saken, trolig i sitt møte 24. april.