Forslag om redusert busstilbud

AtB varsler endringer i busstilbudet i Trøndelag fra 2028. Forslaget er sendt ut på høring, og fristen for å komme med innspill er allerede 7. februar. ATB skal inngå nye rutebusskontrakter i Trøndelag fra 2028, som gjelder rutebuss utenfor Trondheim. Det foreslås endringer i så og si alle kommunene i Trøndelag. Det foreslås uendret antall busser mellom Røros og Støren, men en betydelig reduksjon i antall busser mellom Støren og Trondheim. I sum gir det et sterkt redusert busstilbud mellom Røros og Trondheim, og bare en direktebuss daglig.

Det varsles både høyere kostnader og redusert busstilbud.

Under kan du lese forslaget om endringer i sin helhet.

Mulige endringer i bussruter i Trøndelag fra 2028
Informasjon ifbm utredning av mobilitetstilbudet i Trøndelag fra 2028 2029

Det skal inngås nye rutebusskontrakter i Trøndelag fra 2028, som gjelder rutebuss utenfor Trondheim, og fra 2029 som gjelder rutebuss i Trondheim. Arbeidet er inne i en utredningsfase som skal vise mulighetene for et mobilitetstilbud som må tilpasse seg økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft, og finne mobilitetsløsninger hvor alle disse tre hensyn ivaretas. AtB har hovedprosjektledelsen for utredningen, og utføres i et samarbeid med fylkeskommunen.

De økonomiske rammene utredningen baserer seg på er dagens rammer for mobilitetstilbudet. Det er kjent at det må forventes høyere kostnader knyttet til å drive et kollektivtilbud i Trøndelag i årene fremover. Vi kan ikke forvente å kunne budsjettere med like lave kostnader.

Rammene for å lage et mobilitetstilbud som er mest mulig klima- og miljøvennlig er bl.a. basert på forskrift om nullutslipp for busser ved inngåelse av nye kontrakter. Den sier at alle klasse I og klasse II-busser, som de fleste av bussene i Trøndelag består av, må gå på nullutslipps energi. Det kan være elektrisitet eller biogass. Omstillingen til nullutslipp og et enda mer klimavennlig tilbud medfører ekstra kostnader. I dette notatet beskriver AtB et alternativ for busstilbudet som er tilpasset dagens økonomiske rammer og som samtidig ivareta de viktigste kundereisene.

Senere i utredningen skal det også beskrives et tilbud med beregnede kostnader for en bussflåte som er 100% utslippsfri (inkludert bussklasse III), og et bussrutetilbud som innfrir et større omfang av kundereiser enn dagens.

Vurderinger som er lagt til grunn i forslag til justering

På nettsiden til prosjektet vises noen busslinjer som får færre avganger enn i dag basert på rammebetingelsene beskrevet over. De er også gjengitt her i dette dokument. Her er vurderingene som er lagt til grunn for de mulige endringene:

  • Skoleskyss er lovpålagt og er uendret
  • Endringene er fordelt på de fleste kommunene i Trøndelag
  • Busstilbudet er i liten grad redusert i rushtidenDet er planlagt med styrket kapasitet på Trønderbanen fra desember 2029*. Togtilbudet er tatt i betraktning der det er tilgjengelig som et transportalternativ.
  • Korrespondanser med båt og tog er i størst mulig grad opprettholdt
  • Det er få forslag til justeringer i kommunene Malvik, Melhus, Skaun og Orkland hvorfylkeskommunens forpliktelser til byvekstavtalen begrenser justeringsmulighetene.Mobilitetstilbudet er utformet med fokus på ulike type kundebehov og kundereiser, og endringene som kan bli aktuelle har hensyntatt disse.Det bemerkes at rutetilbudet ikke er detaljplanlagt, og endringer kan bli aktuelt.Tilbud som her omtales handler kun om rutebuss og ikke andre mobilitetstilbud som utgjør det helhetlige tilbudet. Tilbudet om bestillingstransport kan også bli endret.Tilbakemeldinger på denne informasjonen kan gjøres via prosjektets hjemmeside, gjerne før 7. februar 2025.
  • *To tog i timen hele driftsdøgnet mellom Melhus og Stjørdal, to tog i timen i rushperioder Trondheim- Steinkjer og ett tog i timen hele driftsdøgnet Trondheim-Støren.

Her kan du se de foreslåtte endringen i kart utarbeidet av AtB.

Folksomt på bokbad

Mange hadde møtt opp for å høre Marianne Moseng Breigutu bokbade Audun Lysbakken i Røros bibliotek i går kveld. Lysbakkens er ute med biografien “I alle dager – min tid vår historie”.

Audun Lysbakken ble valgt inn på Stortinget samtidig som terroren rammet USA høsten 2001. Han går i 2025 ut av Stortinget i en verden som er farligere enn på mange tiår. I alle dager er hans tilbakeblikk på 30 år i norsk politikk.

Marianne Moseng Breigutu møtte godt forberedt, og stilte utfordrende spørsmål knyttet til mye av det som er omtalt i boka. Audun Lysbakken sier han har kommet med en biografi nå, fordi han har behov for å fortelle sin side av historien.

Audun Lysbakken intervjuet av Tore Østby

Vil ikke drive valgkamp for Senterpartiet

Torsdag står Stein Petter Haugens interpellasjon på sakskartet for kommunestyremøtet i Røros. Han vil ha en forklaring på hvorfor flere beboere i kommunen er fratatt sine søppelcontainere, og må kjøre et stykke for å bli kvitt søpla på lovlig vis. Det gjør han som uavhengig representant. 

Stein Petter Haugen ble valgt inn i kommunestyret på Senterpartiets liste. I perioden meldte han seg ut på grunn av misnøye med det partiet har fått til i regjering. 

Det nærmer seg stortingsvalg, og lokalpolitikerne forbereder seg også på valgkamp. Det gjør ikke Stein Petter Haugen.

Stein Petter Haugen intervjuet av Tore Østby

Passasjer fikk ikke bli med til Røros

Konduktøren på kveldstoget fra Trondheim til Røros tilkalte politiet og meldte om en aggressiv og ustabil togpassasjer. Politiet rykket ut til Heimdal stasjon, der de tok kontroll på en mann i 40-årene, som da var svært samarbeidsvillig. 

Passasjeren var ikke ønsket med videre på toget, og mannen ivaretas videre av helsepersonell. Hverken togføreren eller politiet vil anmelde mannen, som på en svært dårlig dag gjorde passasjerene utrygge. Ingen ble skadet under denne hendelsen.

Viktig å behandle Naggasaken i Stortinget

I løpet av dagen skal Nagga Hailemichael bli fløyet til Etiopia i et fly, som er chartret til formålet. SV har engasjert seg for å stoppe utsendelsen av ham og andre papirløse flyktninger fra Etiopia, som har vært lenge i Norge.

Nå ser det ut til at et forslag om dette, som SV har fremmet for Stortinget, ikke vil bli behandlet før Nagga Hailemichael er ute av landet. SV ønsket en hastebehandling av dette forslaget, men fikk ikke Stortinget med seg på det. Nå mener Audun Lysbakken (SV) at det likevel er viktig at Stortinget behandler saken.

Takker Røros for opplevelsen

I dag sendes Nagga Hailemichael ut av Norge med tvang. Han settes på et charterfly innleid av den norske regjeringen til formålet. Han frykter at han vil bli arrestert med en gang han landet i Addis Abeba og torturert og drept. Om det blir slik blir han samme skjebne som hans far for 30 år siden. 

Nagga Hilemichael er sønn av en sentral skikkelse i det kommunistiske regimet som ble styrtet i et militærkupp i 1991. Nagga Hailemichael flyktet ut i jungelen fra sitt hjem i Bahir Dar. Han ble vervet som barnesoldat, men rømte fra geriljagruppen, han var del av under en skuddveksling. Deretter startet en lang dramatisk flukt, som endte i Libya. 

Fra Libya rømte han i 2002, da det ble kjent at han var kristen. Da kom han seg til Norge, og han har bodd i Rørosregionen de siste 23 årene.

Maga Hailemichael er redd og deprimert. Han vet at han blir sendt ut av Norge i dag. Under kan du høre hans avskjedsintervju.

Naggas avskjedsintervju. Intervjuer er Tore Østby.