Fin litteraturaften med Mette-Marit

Falkbergetsalen i Storstuggu var fylt til siste sete da H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit ledet litteraturaften med to kjente forfattere. Kronprinsessen ankom Røros stasjon med litteraturtoget i ettermiddag. Med seg til Røros hadde hun en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes og den norsk-østerrikske forfatteren Wenche Mühleisen. 

Det ble en svært morsom og interessant opplevelse for de fremmøtte. HKH kronprins Haakon Magnus satt på første rad og fulgte forestillingen sammen med resten av publikum. En av de som satt nærmest var Statsforvalter Frank Jenssen.

Frank Jenssen intervjuet av Tore Østby

Kan ikke love lavere leiepriser

Norges håndballforbund og Idrettsforbundet talt ikke for døve ører i møte med kommuneledelsen på Røros i dag, men noen lovnad om lavere leiepriser i Verket kom ikke. Møtet kom i stand, fordi Røros er en av de kommunene det koster mest pr time å leie hall. Verket Røros er et AS, der Røros kommune sitter med 67% av aksjene.

Etter en vanskelig oppstart med store underskudd i driften, stilte kommunen som eier krav til bedre lønnsomhet. Under ledelse av Roar Aksdal, har økonomien blitt bedre. Underskudd har blitt til overskudd, og det som var negativ egenkapital er snudd til det motsatte.

Inntektene kommer fra utleie av anlegget, og idretten er naturlig nok den største kunden. Håndballforbundets gjennomgang viser at Verket er en av de dyreste hallene å leie i Trøndelag. Rune Nervik, som er anleggskonsulent i Norges Håndballforbund region nord, møtte i dag kommuneledelsen i Røros kommune. Nervik ønsket lovnader om billigere leie, men det kunne ikke ordfører Isak V. Busch love få måneder før Røros kommune igjen kommer på ROBEK-lista.

Isak V Busch intervjuet av Tore Østby

Ber om lavere priser på leie av Verket

Norges håndballforbund og Idrettsforbundet gjennomfører møter med en rekke norske kommuner for å få redusert hall-leien. Bakgrunnen er at mange barn faller ifra hallidrettene på grunn av at foreldrene ikke har økonomi til å håndtere kostnadene knyttet til idretten.

I dag møtte Rune Nervik, som er anleggskonsulent i Norges Håndballforbund region nord, kommuneledelse i Røros kommune. Verket Røros er en av hallene med dyrest hall-leie i regionen. Nervik møtte Røros kommune med et klart budskap.

Rune Nervik intervjuet av Tore Østby

Mette-Marit sjarmerer Røros

Like etter klokken 15 i ettermiddag rullet årets lengste passasjertog inn på Røros stasjon. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er på tur med Litteraturtoget, og Røros er endestasjon på turen for denne gang.

Små og store hadde møtt opp på jernbanestasjonen for å ønske H.K.H. Kronprinsessen, mange av dem med flagg i hånda. Kronprinsessen tok seg tid til å hilse på og snakke med mange av dem. Etter å ha snakket med de fremmøtte på perrongen en stund, forflyttet kronprinsessen og hennes følge til Røros bibliotek. Saken fortsetter under videovinduet.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit intervjuet av Tore Østby

Mens Litteraturtoget står på Røros stasjon 12. juni, er det mulig å besøke bibliotekvognen med deler av Kronprinsessens private boksamling fram til klokka 17.00.

Med seg til Røros har kronprinsessen en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes. Onsdag kveld blir det forfattersamtale med Virginie Despentes, Wenche Mühleisen og H.K.H. Kronprinsessen. Arrangementet foregår på Storstuggu, og er gratis og åpent for alle. Arrangementet foregår på engelsk.

Tre finalekandidater fra Røros til Årets Produkt

Gjennom fire intense timer har ti mat- og drikkeeksperter smakt seg gjennom et helt rom av trønderske produkter. De har smakt på hjortehjerte, sjømat, is, juice, akevitt og kake for å nevne noen få. De har luktet på, tatt på og studert alle produktene i alle kategoriene for å kåre det aller beste regionen har å by på, og nå er 27 finalekandidater klare på tvers av ni kategorier. Tre av finalekandidatene er fra Røros. Det er Rørosrein, Galåvolden Gård og Stensaas Reinsdyrslakteri.


For hvert år kåres årets beste produkter blant utstillerne på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Målet med kåringen er å løfte fram de gode råvarene og produktene som produseres i Trøndelag. Med godt over 100 påmeldte produkter, ble det en innholdsrik dag for juryen. Smaksløkene får testet seg når man skal smake på alt fra akevitt, til sjokolade, rakfisk og hjortehjerte. For å nevne noen. Karoline Sperstad, kjøkkensjef Scandic Nidelven satt både i juryen og hadde kontroll på at kjøkkenet for forberedt de produktene som behøvde oppvarming, skriver Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS i en pressemelding.

– Dette er andre gangen jeg har sitet i juryen, jeg må få si at for meg så er det en
veldig artig måte å finne gode produkter på. I min stilling får man sjelden
mulighet til å sittee i ro, og smake på en sånn bredde av produkter uten at det er
ytre påvirkninger. – Pluss det at man sitter sammen med, og kan diskutere med
andre fagfolk, gir en kjempeverdi. – For det er jo klart, at jeg bruker jo også
denne muligheten for å se om det er produkter eller leverandører vi på Scandic
Nidelven kan inngå samarbeid med sier Sperstad.

En erfaren jury:
Kokkene og smaksekspertene kommer fra ulike bedrifer i Trondheim, noen av de har vært med på dette før, mens for andre er det aller første gang de sitter i juryen for Trøndersk Matfestivalval. Dette vises best ikke i hvordan de juryerer, hvor trente smaksløkene er, men mer når de har neste møtet på agendaen … For det tar tid når man skal bli enige om totalt 27 finalister og 9 vinnere fra 110 forskjellige produkt.

Dette var godt, det smaker barndomsminner, noe mormor kunne laget sier Stig Rune Eilertsen, Scandic Nidelven, om et av de innsendte produktene. – Jeg kjenner at det er brukt ordentlige råvarer. De andre i juryen er enige, Karoline Sperstad, Scandic Nidelven, synes det smaker «Hjem», og akkurat dette produktet scorer høyt på både utseende, lukt, smak (og
ettersmak) og konsistens. Juryene er delt opp på tre bord og har hver ansvaret for tre forskjellige kategorier.


De har i oppdrag å gi en poengscore på utseende (emballasje og produktet), lukt, smak og ettersmak, konsistens og en totalvurdering, en oppgave de tar i aller høyeste grad alvorlig. – Dette designet er veldig proft, det ser ut som det kunne komme fra en stor nasjonal aktør med tilsvarende budsjett sier Fredrik Totland, LeBistro.

– Når man ser på totaliteten av innleveringer, var det veldig mye bra produkter forteller Sperstad. – Det hadde dog vært artig om man kunne se en enda større bredde i produktene som ble levert, her har vi plass till produsenter som tenker nytt og utfordrer tradisjonell produksjon med utgangspunkt i trønderske råvarer. – Det er jo veldig morsomt når vi får noe på bordet vi ikke har sett lignende til i Trøndelag før, avslutter Sperstad. Med en aldri så liten oppfordrin til trønderske produsenter der da, om å tørre å tenke nytt og utenfor boksen.

Viktig kåring for produsenter og forbrukere

– Kåring av Årets Produkt er en av de viktigste aktivitetene vi gjør nå i tiden før Trøndersk Matfestival. – Vi vet at det å bli nominert inn til en kategori har svært mye å si for de ulike produsentene, det medfører økt oppmerksomhet og etterspørsel av både vinnerproduktet meg også bedrifene i sin helhet sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke som arrangerer Trøndersk Matfestival.


– Vinnerne innenfor de ulike kategoriene annonseres på Matseminaret dagen før
Trøndersk Matfestival (31. juli), og vi vet fra erfaring at mange av
vinnerproduktene vil selge ut allerede på første festivaldag. – Dette har nok å
gjøre med at folk vet at det er fagfolk som har sittet i juryen, folk med mange års
erfaring og som bruker kvalitetsprodukter i hverdagen sin avslutter Rustad.

Da gjenstår det bare å takke for alle innsendinger og gratulere alle de nominerte
for en fantastisk innsats i å lage unike produkter basert på trønderske råvarer.


Kategorier og jury:
Årets Sjømatprodukt
Årets Meieriprodukt
Årets Matgave:
Jury: Tor Nilsen, Fredrik Totland, Geir Hofstad


Årets Kjøttprodukt
Årets Drikke
Årets Søtsak
Jury: Stig Rune Eilertsen, Espen Aunaas, Karoline Sperstad


Årets Bakst og kornprodukt
Årets Økologiske produkt
Årets Nykommer
Jury: Susanna Putonen, Kristian Lysholm, Robert Heggvik, Andrei Pop

Finalistene er:
Årets Sjømatprodukt:
Røkt laks, Vorpå lokalmat AS
Rakfisk av blåfjellrøye, LiVERTEN AS
Røkt ørret, Garnviks Røkeri


Årets Meieriprodukt:

Vaniljeprim, Tverås Gårdsmat AS
Norsk Stracciatella, Toddum Gårdsysteri AS
Ung Grotteost, Hitra Gårdsmat

Årets Matgave:
Gaveeske olje og sennep, Inderøy 64 grader Nord, Berg-Gård AS
Ølsmaking, Smaker fra Øyriket
Historisk gave fra Frosta, Stene Gård, Klostergården og Rekkebo Midtre


Årets Kjøttprodukt:
Hjortegrill med Kongeost, Dalpro AS
Pinnekjøtt av Kasjmirgeit, Elset gård
Tørket reinsdyrkjøtt, Rørosrein


Årets Drikke:
Sletringen Hvit IPA, Bryggeriet Frøya AS
Rabarbra, Inderøy Mosteri
VI Aquavit, Inderøy Brenneri AS


Årets Søtsak:
Smaksbomber lakris, Fru Nelik
Northern Light Chocolate, Jentene på tunet
Smaksbomber salt karamell, Fru Nelik


Årets Bakst og kornprodukt:
Knas, LiVERTEN AS
Italiensk Brioche, Stokkøy Bakeri
Røros Hjertevaffel, Galåvolden Gård


Årets Økologiske produkt:
Hitra Blå, Hitra Gårdsmat
Kjerringklump cheddar, Hindrum Gårdsysteri
Grotteost, Hitra Gårdsmat


Årets Nykommer:
Tyttebærdrøm, Rekkebo Midtre
FrostaChips Dill Pickle, FrostaChips AS
Reinsdyr karbonader, Stensaas Reinsdyrslakteri

Både kaptein og daglig leder

Sesongen er i gang for rutebåten Fæmund II. Båten går i rute mellom Synnervika i Røros og Elgå hele sommeren. Før årets sesong er det gjort en forandring i ledelse. Nå er ikke Svend-Andreas Schie bare kaptein på båten. Han er også daglig leder i båtselskapet. Rutebåten på Femunden har gått i 120 år. Skippere og kapteiner har kommet og gått. Kaptein på Fæmund II Svend Andreas Schie har brukt vinterhalvåret på forberedelse, og er glad sesongen endelig er i gang.

Ny håndverker på laget til Rørosmuseet

En av de største utfordringene når det gjelder å ta vare på kulturminner, er å finne håndverkere som kan de gamle teknikkene. Når det gjelder trearbeider, er Rørosmuseet en sentral aktør i å holde gamle håndverkstradisjoner i live. 

Det er en del rekruttering til dette faget nå, og det nyeste skuddet på stammen i Røros er Markus Abrahamsen. Han hadde sin første dag på jobb for gamle gruveminner i går, og første oppgave var å bidra i sluttføringen av ei ny tømmerrenne i Doktortjønna familiepark. 

Renna er bygd på samme måte som de mange tømmerrennene som var i bruk i Rørosområdet i gruvetiden.

På vei til Røros

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er på tur med Litteraturtoget, og i dag kommer toget til Røros stasjon. Mette Marit ankommer stasjonen klokken 15.00, og små og store oppfordres til å ønske H.K.H. Kronprinsessen velkommen – gjerne med flagg i hånda. Privatpersoner og næringsdrivende oppfordres også til å flagge denne dagen. Etter ankomst på Røros stasjon drar H.K.H. Kronprinsessen videre til Røros bibliotek.

Mens Litteraturtoget står på Røros stasjon 12. juni, kan publikum besøke bibliotekvognen med deler av Kronprinsessens private boksamling. Det er mulig å besøke litteraturvognen fram til klokka 17.00.

Fremdeles ledige billetter til forfattersamtale

Med seg til Røros har Kronprinsessen en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes. Onsdag kveld blir det forfattersamtale med Virginie Despentes, Wenche Mühleisen og H.K.H. Kronprinsessen. Arrangementet foregår på Storstuggu, og er gratis og åpent for alle. Arrangementet foregår på engelsk.