Ny styreleder i Optimus

Per Erik Sandnes er valgt til ny styreleder i Optimus as. Sandnes har vært styremedlem i to år, og kjenner bedriften godt fra da han tidligere jobbet som avdelingsleder på teknisk avdeling.

Det nye styret i Optimus as består etter generalforsamlingen av styreleder Per Erik Sandnes, nestleder Torild Løvdal, Ingrid Bendixvold, Frank Norvik (sistnevnte ny i styret),  i tillegg til en ansatterepresentant som ikke er valgt enda.

-Jeg ser frem til å bidra inn i bedriften videre som styreleder. Det skjer mye spennende ting fremover, sier Sandnes, og jeg gleder meg til å sette i gang sammen med både sittende og nye styremedlemmer, og de ansatte i bedriften.

I pressemeldingen fra Optimus as fremgår det også at bedriften endte på et negativt resultat på kr 396.965 i 2023. Mesteparten av dette skyldes høy reguleringspremie i KLP.

Glåmos skole legges ikke ned nå

Christian Elgaaen gjorde det klart at SV stemmer for nedleggelse av Glåmos skole. Det er i samsvar med partiets program til de siste lokalvalgene. Per Arne Gjelsvik gjorde det klart at Venstre vil opprettholde og videreutvikle Glåmos skole. Innstillinga fra formannskapet fikk til slutt 0 stemmer. 18 stemte for at skolen ikke skal legges ned, og 9 for nedleggelse i kveldens kommunestyremøte. Det ble også vedtatt at dårlige vinduer ved Glåmos skole skal skiftes ut, og at det skal utføres normalt vedlikehold på bygningsmassen ved Glåmos skole.

Stig Arvid Leinum stilte spørsmål ved om det vil være lovstridig å legge ned Glåmos skole, uten en prosess i planarbeidet. Kommunedirektøren sa at dette ikke er relevant for Røros, fordi skolekretsene ikke er bestemt i kommuneplanen. Skolekretsene i Røros er ikke reglementsfestet.

Tove Iren Gløtheim Ryttervold (Ap) var tydelig på at hun ikke ville støtte en nedleggelse av Glåmos skole. Rune Steines stemmer for nedleggelse av Glåmos skole. Han mener at opprettholdelse av Glåmos skole ikke er økonomisk forsvarlig.

Anita Tustevatn har 12 års erfaring fra et annet kommunestyre. Hun sa i kommunestyret at hun aldri har sett så dårlig saksutredning i noen sak. Hun trakk fram konsekvensene denne saken har hatt for psykisk helse blant de ansatte, som har fått sin informasjon gjennom media.

John Anders Kokkvoll (Ap) ønsket å trekke en klar linje mellom situasjonen i Røros skole, og forslaget om å legge ned Glåmos skole. Kokkvoll var tydelig på at saken fremmet om skolenedleggelse ikke har grunnlag i et kommunestyrevedtak om å finne sparetiltak. Kokkvoll stemplet forslaget som er lagt fram som hastverk, og manglende respekt for politiske vedtak.

Mona Waldahl Slettum viste til at Høyre stemte for en nedleggelse av Glåmos skole i 2020. Høyre stemte ikke for en fredning av Glåmos skole da. Nå stemmer Høyre for å bevare Glåmos skole. Høyre mener likevel det er riktig å respektere vedtaket om fredning til 2027, for å ta vare på forutsigbarheten.

Mattis Danielsen (Røroslista) sa at skolenedleggelser er noe av det verste å behandle. Han ville ha svar på hvilke konsekvenser det vil ha for Røros kommune på å beholde Glåmos skole til 2027. Danielsen gikk til slutt for en utsettelse av nedleggelse.

Isak V. Busch mener verden har endret seg mer enn det var mulig å forutsi i 2020. Han sa det er problematisk med det løftebruddet en nedleggelse nå innebærer. Han går derfor inn for en nedleggelse. Han tolket stemningen slik at det er flertall i kommunestyret for å bevare Glåmos skole. Han mente at det er problematisk å vedta å ikke bruke penger på bygningsmassen, slik formannskapets vedtak sier..

Før votering ble det første gruppeledermøte om voteringsorden, så gikk partiene i gruppemøter. Der var det trolig enighet om nedleggelse hos SV, men enighet om bevaring av Glåmos skole i Høyre, Venstre og Senterpartiet. Arbeiderpartiets gruppe er delt, og i denne saken brukes ingen partipisk. Rødt og Rørosliste hadde ingen debatt i gruppemøtene, siden de to partiene sitter med en representant hver.

Sangerkafe med Bergstadkoret

Bergstadkoret avslutter sesongen med åpen Sangerkafe i Sangerhuset Lørdag 1.juni
Etter en travel sesongen med innøving av repertoar til Irlandstur, har koret nå lyst å vise fram hva de har øvde på gjennom vinteren.

De har og med seg Røros Seniorkor som gjester, og de to korene skal ha et fellesnummer.
Som navnet på arrangementet tilsier, blir det salg av kaffe og kaker, samt loddsalg.

Gjør comeback og kommer til Røros

Etter flere års pause fra rampelyset gjør den prisbelønte komikeren Anne Kat Hærland comeback på scenen med nytt soloshow. Røros er eneste stoppested i Trøndelag, når hun gjester Storstuggu på Røros lørdag 9.november. 

Anne Kat Hærlands sjette soloshow heter «Don´t Panic! En guide til kunstig intelligens». Hun har fordypet seg i kunstig intelligens i snart to år, og har opparbeidet seg omfattende kunnskap om temaet. Nå er hun klar til å dele sin fascinasjon og innsikt fra scenekanten på en måte som kun Anne Kat kan. Forestillingen er en uforglemmelig reise gjennom den fascinerende verdenen av kunstig intelligens, presentert med Anne Kats unike blanding av humor og skarp observasjon.

Anne Kat om kunstig intelligens
«Etter tusenvis av år med naturlig intelligens, var vi mennesker, ved inngangen til det 21. århundre, i ferd med å nå toppen av idiot-skalaen. Drevet av reality-TV, influensere og sosiale medier, virket det som om alt og alle bare ble dummere og dummere for hvert minutt som gikk. Naturlig stupiditet har hatt veldig gode levevilkår, veldig lenge. Kan kunstig intelligens endre på det?

Klar for Røros Folk Festival

Om ei uke åpner den niende utgaven av Røros Folkfestival. På programmet står 15 arrangementer. Her finner du alt fra konserter til dans, kurs, barneforestilling, lunsjkonsert og folkemusikkmesse i Røros Kirke.

Årets mest populære arrangementer er som vanlig de større kveldskonsertene i Sangerhuset.
Åpningskonserten torsdag 6. Juni står selveste Elias Akselsen, Stian Carstensen og Ola Kvernberg for. En prisvinnende trio, og noen av landets flotteste musikere!

Fredag er viet til minnekonsert for Sven Nyhus. Den legendariske spellmannen, professoren, innsamleren, formidleren og mye mer som gikk bort i fjor. Her får du oppleve hans døtre Ingfrid og Åshild Nyhus, Over Stok & Steen og Glåmos Spellmannslag. Kvelden blir ledet av John Ole Morken, og du får også se og høre mindre kjente klipp fra NRK-arkivet. I forkant avkonserten kan du få med deg en konsert med Synnøve Brøndbo Plassen, en av landets ledende folkesangere, på Kunst & Kaos.

Lørdag er en stappfull dag som starter med kurs i både fele, trekkspill/torader og vokal. Her håper vi mange lokale vil melde seg på. For de minste er festivalens faste punkt «Småfolk» i år flytta til Røros Bibliotek. Her er det gratis inngang. Barna får først en historie fortalt av Kirsti Sæter med musikk av Bendik Smedåsgjelten Qvam. Etterpå får alle lære seg å lage sin egen seljefløyte.

Gabba

Utover dagen kan du få med deg blant annet Lunsjkonsert på Vertshuset
med Ingrid Storlimo og Thomas Nilssen. Så blir det «Mestermøte» med
joikeren John Andre Eira, i samtale med Ane Linn Haagaas på Kaffestuggu
før det blir konsert med spellemannprisvinnerne i Gabba.

Lørdag kveld avsluttes med en storslagen Vreeswijk-hyllest i Sangerhuset
med Copper City Ramblers med venner. Etter konserten blir det
festivalpub med MacHaggis.

På søndag avrundes festivalen med Folkemusikkmesse i Røros Kirke. Dette
prøvde vi første gang i fjor, og det var meget vellykket! Her får du
høre Alf Hulbækmo, Ingvild Yrke, Bendik Smedåsgjelten Qvam og Olav L. Mjelva

Røros Folkfestival arrangeres av Folkemusikkscena Røros.

John Ole Morken er klar for Røros Folk Festival.

Bygda dirrer i spenning

I kveld kommer kommunestyret på Røros til å gjøre et vedtak, som betyr mye for Glåmos. Enten får Glåmos skole leve videre, eller så er det slutt når elevene får sommerferie om noen dager. Skolen, som det forrige kommunestyret fredet til 2027, kan bli vedtatt nedlagt av det nye kommunestyret i kveld.

I saken blir det enda mer tydelig at administrasjonen i Røros kommune har et sterkt ønske om å legge ned Glåmos skole. Dette går tydelig fram av kommunedirektørens utredning i denne runden, og utredninger gjennomført i tidligere perioder. Dette er kommunedirektørens innstilling i kveld:

  1. Glåmos skole legges ned fra august 2024
  2. Elevene ved Glåmos skole overflyttes til Røros skole, der det bygges en trygg, positiv
    og felles skolekultur. Administrasjon, ansatte, FAU og foreldre/foresatte må bidra til
    bygging av felles skolekultur
  3. Kommunedirektøren påser at overgangen blir så bra som mulig for alle elever.
  4. Videre bruk av Glåmos skole tas inn som en del av den årlige gjennomgangen av
    eiendomsporteføljen, i likhet med andre eiendommer som vurderes.

Punkt 2 og 3 er i realiteten ikke vedtakspunkter, men innsalg av nedleggelse. Kommunedirektøren har i kraft av sin stilling ansvar for en trygg og positiv skolekultur. Det er ikke noe som kommer som en følge av nedleggelse av Glåmos skole. Nedleggelsen skyldes ikke at Glåmos skole mangler en trygg og positiv skolestruktur.

Bakgrunnen for ønsket om å legge ned Glåmos skole er todelt. Det ene er en tro på at samling av ressursene vil styrke Røros skole. Det andre er en sterk tro på at nedleggelsen vil bedre kommuneøkonomien.

Det finnes imidlertid ikke belegg for å si at skoler automatisk blir bedre av at de blir større. Det er heller ikke klart at den økonomiske effekten av skolenedleggelse i Glåmos blir positiv for Røros kommune. Dette er ikke fullstendig utredet. Hvis ressursene fra Glåmos skole overføres til Røros skole, vil det ikke bli noen spareeffekt. Hvis lærere sies opp, blir det ingen skolefaglig styrking, men flere elever i klassene.

En svært avgjørende faktor for kommuneøkonomi med dagens inntektssystem, er antall skolebarn. Mange skolebarn gir store overføringer fra staten. Få skolebarn fører kommunene inn i et økonomisk uføre. I løpet av kort tid kan Røros kommune ha gjort to store grep, som slår negativt ut for kommuneøkonomien. Unntaket for boplikt ved arv, gjør det umulig for mange småbarnsfamilier å få seg bolig i sentrum, og nedleggelse av Glåmos skole kan føre til at småbarnsfamilier ikke vil bo der. Det kan bli krevende for kommuneøkonomien å leve av gode ambassadører.

Det er usikkert om det kommer til å gå elever gjennom denne døra til høsten. Foto: Tore Østby

Krever svar om sosial dumping

Stig Arvid Leinum (Rødt) etterlyser en klar holdning til sosial dumping fra Røros kommune. Første april tok det danske flyselskapet DAT over flyruta mellom Røros og Oslo. I mars ble det kjent at DATer under etterforskning for sosial dumping. STig Arvid Leinum fremmer en interpellasjon om dette i kveldens kommunesyremøte:

– Vi har igjennom media blitt kjent med at flyselskapet DAT bedriver sosial dumping ved å
benytte seg av ansatte i selskap som er registrerte på Malta og Kypros. Dette er i strid med de nasjonale reglene og Luftfartstilsynet har slått fast at dette er i strid med
norsk lov.

Likevel pågår dette fortsatt. LO-klubbene på Aker Solutions vedtok 19.04.24 boikott av DATs
flyruter Stord-Oslo, Florø-Oslo og Røros-Oslo inntil ulovlig forhold opphører.
Røros kommune har klare bestemmelser om seriøsitet og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet i sitt innkjøpsreglement datert nov. 2020 (Punkt 2.5).

Rødt Røros er kjent med at DAT har overlevert dokumentasjon til Luftfarttilsynet, og at det
pågår en sak hos dem. Alikevel er det 2 måneder siden saken ble først kjent, og i all den tid
foreligger det ingen informasjon om endring av DAT’s praksis.

Etter Rødt Røros sitt syn kan ikke Røros Kommune kjøpe tjenester hos DAT og samtidig ivareta
kommunens egne bestemmelser.

Vi har følgende spørsmål til ordførerer:

  • Er ordfører enig i at DAT sin behanding av ansatte er akseptabel?
  • Hvilke kommunale virkemiddel kan benyttes ovenfor DAT for å følge innkjøpsreglementet?
  • Hvilke tiltak mener ordførerer kan iverksettes for å få slutt på DAT sin sosiale dumping?

Søker støtte til sikring

I dag tar Trafikksikkerhetsutvalget i Røros kommune stilling til om det skal søkes om sikring ved Kvitsandhage borettslag. Styret i Kvitsandhage borettslag ønsker at det vurderes fysisk sikring mellom borettslaget og Fv 31 (An Magrittsveien) i form av autovern eller støyskjerm.

Kommunedirektøren anbefaler at Trafikksikkerhetsutvalget i Røros kommune støtter søknaden og ber fylkeskommunen vurdere at det utføres sikring mellom veien og boligene. Kommunedirektøren vil i såfall sende over søknad og vedtak til fylkeskommunen for behandling.

I 2022 ble det fjernet en del trær og vegetasjon som var mellom An Magritt veien og borettslaget. I etterkant av dette er det kommet ønsker om vern mellom veien og boligene i form av autovern eller støyskjerming. Det er sendt en søknad til trafikksikkerhetsutvalget om å vurdere dette.

An Magritt veien er fylkeskommunal vei, og det er derfor fylkeskommunen som har myndighet til å behandle saken endelig. Røros kommune eller TSU har således ikke noen myndighet til å vedta et tiltak i form av veisikring i denne saken. TSU vil absolutt kunne vurdere saken og gi sin anbefaling til fylkeskommunen.

Kommunedirektøren mener det er behov for sikring, og begrunner det slik:

– Terrenget på utsiden av veien skråner ganske bratt, og det er risiko for at uforskyldte kan bli involvert ved en utforkjøring da trær som nå er fjernet hadde stoppet en utforkjøring tidligere. Avstand fra veikant til husvegg er ca 15 meter og det er et flatt parti på omtrent 6 meter fra husvegg til skråning. Strekningen har fartsgrense på 50 km/t. ÅDT (Årsdøgn trafikk) er ukjent, men den antas å være ganske lav. Kommunens fagområde har ikke data på registrerte tidligere hendelser, eller annet grunnlag å vurdere risiko og sannsynlighet for hendelser.

En vurderer at det ikke vil være mye hinder som bremser farten i skråningen om et kjøretøy kjører av veien og at det kan være konsekvenser ved en utforkjøring. Dette er en risiko som elimineres ved sikring.