Kan ikke lengre ta dette for gitt

Årevis har folk strømmet til Røros den tredje uka i februar. Rørosmartnan har blitt en del av den gamle Bergstadens identitet, og denne uka utgjør en stor del av omsetningen for mange i lokalt næringsliv. Siden arrangementet ble revitalisert av Atle Ødegaard og co på 70-tallet har folkefesten vært en selvfølge. Slik er det ikke lenger.

Rørosmartnan fikk seg en skikkelig knekk under og det første året etter pandemien. Da statsminister Jonas Gahr Støre varslet om en million fra staten til arrangementet på onsdag, falt en viktig brikke på plass i redningsaksjonen, som pågår i kulissene.

Martnasgeneral Lillian Sandnes viste det tydelig med sin reaksjon rett etter at statstilskuddet var varslet.

Lillian Sandnes intervjuet av Tore Østby

Den viktigste pilaren i Rørosmartnan er utstillerne. Uten alle de som kommer til Bergstaden for å selge sine varer fra boder i gatene og i martnashallen, er det historiske grunnlaget for arrangementet borte. Utstillerne er også inntektsgrunnlaget for arrangøren. Utstillerne kjøper seg plass, og betaler slik for hele gildet. 

De siste årene har det vært et generasjonsskifte i bransjen. I mange tilfeller har det ikke kommet til noen ny generasjon utstillere, etter at de gamle traverne har gitt seg. Tendensen ble kraftig forsterket under pandemien. Matnasledelsen har sett farevarslene, og satt ned et redningsutvalg. Det er satt i verk tiltak, og tilskuddet fra staten var kanskje det mest usikre kortet i redningsplanen. Ordfører Isak V. Busch har vært spydspissen i arbeidet for å få gjennomslag i Regjeringen.

Isak V Busch intervjuet av Tore Østby

Statsmillionen løser ikke alle utfordringer for Rørosmartnan. Den er med å gi et grunnlag for den store jobben som må gjøres fremover. Bevilgningen har også betydning ut over det rent økonomiske. Bevilgningen er en anerkjennelse av Rørosmartnan som arrangement, og av de som har dette som sitt hovedfokus hver dag på jobb.

Tove Martens intervjuet av Tore Østby.

Irma skal representere Trøndelag

Irma Sukurica fra Røros er en av 43 ungdommer som skal representere Trøndelag under under UKM i Bodø. Ungdommene har gått videre til den nasjonale UKM-festivalen 21. – 25.
juni.

– Vi mener vi har funnet noen svært gode kandidater som vil vise fram både spennende kunst, film, musikk, dans og teater fra Trøndelag. I tillegg sender vi noen av våre dyktige unge arrangører som skal være med å jobbe under festivalen, sier Tor Erik Munkvold fra Trøndelag
fylkeskommune, som er fylkeskontakt for UKM Trøndelag.

Uforglemmelige opplevelser

Siden 1987 har Ung Kultur Møtes (UKM) [7] vært en årlig begivenhet hvor ungdom over hele landet møtes for å dele kulturopplevelser på tvers av sjangre.

Gjennom våren har 2400 ungdommer bidratt under de lokale mønstringene rundt om i fylket, og i april har 800 av dem deltatt på regionfestivaler i Inderøy og på Frøya.

– Vi er veldig fornøyd med årets regionfestivaler. Det ble to uforglemmelige helger, med en fantastisk innsats fra alle involverte, sier Munkvold.

Delegasjonen fra Trøndelag

Fra Trøndelag er det kun et fåtall går videre til den nasjonale UKM-festivalen, hvor ungdom fra hele Norge møtes. Denne gangen blir festivalen arrangert i Bodø, som er europeisk kulturhovedstad i år.

Vertskommunen for hver av årets regionfestivaler har stilt med et kompetent fagpanel som har sett og vurdert alle innslag, og deretter valgt ut hvem de mener kan representere årets UKM regionfestival godt i Bodø.

– Vi tror delegasjonen fra UKM Trøndelag kommer til å få en helt fantastisk opplevelse, og vi håper de vil komme hjem med ny inspirasjon og giv mot UKM i 2025, sier Munkvold.

Disse skal representere Trøndelag:

Musikk/Scene:

Vend meg opp ned fra Skaun (musikk)

Stian og Jørgen fra Namsos (musikk)

Vegard og Co fra Meråker (musikk)

Teatergrupppa fra Åfjord (teater)

Maja Grøseth, Melhus (musikk)

Double Cut, Trondheim (musikk)

Irma Sukurica, Røros (musikk)

Håkon Øhlen, Selbu (musikk)

Dans:

Winnie Kontoh, Orkland

Film:

Zalo – Trondheim

Kunstnere:

Lene Berg, Snåsa

Ronja Sandseter, Steinkjer

Leia Ellinor Moen, Verdal

Renata Yerasova, Hitra

Diderik Mebust Øyasæter, Orkland

Tuva Stenmo, Holtålen,

Unge Arrangører:

Leah Vennes, Orkland

Johanne Wormdal, Orkland

Iben Elisabeth Skei-Sandvik, Inderøy

Une Lindseth-Haugvik, Inderøy

Marcus Nilsen Aastum, Trondheim (Ukm media)

Dumpet i Addis Abeba

Nå er utsending av etiopiske flyktninger som har vært lenge i Norge stanset. Det skjedde etter at en etiopisk kvinne og de to norske polititjenestemannen som eskorterte enn, ble sendt tilbake til Norge av etiopiske myndigheter. Det hjelper ikke Mulualem Fikadu. Han ble dumpet i Addis Abeba og lever nå som papirløs der. Rørosnytt har fått tak i Mulualem Fikadu på telefon, og snakket med ham om hans situasjon nå.

Mulualem «Mulu» Fikadu kom til Norge det året han ble 15 år gammel. Han ble plassert hos en fosterfamilien på Modum, der han ble tatt godt vare på. Han har fullført norsk skole, men som papirløs har han levd 15 år uten rettigheter i Norge.

Venner i Norge har satt ham i kontakt med en mann fra Eritrea, som gir ham husrom nå. Siden han er papirløs, kan han ikke gå ut av huset. Regjeringen i Addis Abeba er i krig med flere flere etniske grupperinger. Det er derfor strengt sikkerhetsnivå i hovedstaden, selv om det så langt ikke har vært krigshandlinger i selve Addis Abeba.