Naturlig å støtte stort russetelt

Holtålen kommune, Os kommune, Røros kommune, Rørosbanken, Sparebank 1 Midt-Norge og Røros Bud og Transport har inngått et spleiselag på et stort partytelt for Russen på Røros videregående skole. Partyteltet, som er plassert på sirkustomta, er flittig brukt, og et populært tiltak for de som feirer 13 års fullført skolegang.

Spleiselaget har kommet i stand, etter initiativ fra russen selv. Røros videregående skole stilte seg bak tiltaket, og fikk alle de tre kommunene, som har de fleste elevene på skolen, til å stille opp. Det var ordfører i Røros kommune, Isak V. Busch som inviterte bankene inn i spleiselaget. Markedssjef i Rørosbanken Robert Holm håper prosjektet blir et eksempel til etterfølgelse.

Robert Holm intervjuet av Tore Østby

Ny direktør ved Rørosmuseet

Runa Finborud blir ny direktør på Rørosmuseet. Finborud kommer fra stillingen som rådgiver i avdeling for samfunnsutvikling i Innlandet fylkeskommune.

– Jeg er veldig motivert for jobben og har stor respekt for fagkompetansen ved Rørosmuseet som er bygd opp gjennom mange år. Jeg gleder meg til å bli en del av laget ved Rørosmuseet og i MIST. Jeg ser også fram til et godt samarbeid med aktører nasjonalt, regionalt og lokalt, sier Runa Finborud. 

Tidligere har Runa Finborud blant annet sittet som ordfører i Os kommune i åtte år. Hun har også ledet Verdensarvrådet for Røros bergstad og Circumferensen. Hun er i ferd med å ferdigstille en master i offentlig ledelse og styring ved Høgskolen i Innlandet, og er utdannet lærer fra før.

MiST/Rørosmuseet består i dag av nesten 30 ansatte fordelt på teknisk drift, formidling og verdensarv, kulturhistorisk avdeling og bygningsvernsenteret.

I den nye jobben vil hun jobbe med museets kjerneoppgaver, som er en god balanse mellom formidlingsansvaret, samlingsforvaltningen og behovet for forskning og kunnskapsutvikling. Runa Finborud vil jobbe godt med alle de faglige ressursene på museet, og med eksterne interessenter som departementer, Riksantikvaren, eierstiftelser, kommuner, verdensarvrådet og aktører i lokalsamfunnet. Hun vil også jobbe videre med utvikling av Malmplassen.

Klar for graving av fiber for flere folk

Nå er alt klart for at Ren Røros Aksess (tidligere Digital) kan starte arbeidet med å knytte enda flere til bredbånd i fjell-regionen. Det er over to hundre som har sagt ja, og det blir trolig flere etter hvert. Det betyr at Aksess nå vil få omtrent 5200 kunder.

Det sier Øyvind Grytbak som har ledet arbeidet med å få tak i det nødvendige antallet nye brukere.

  – Målet var å nå 70 prosent av fastboende, og det har vi nådd.  Når fiberen først er på plass regner jeg med at flere knytter seg til etter hvert. Vi gir nå et bedre tilbud til flere hundre fastboende og hyttefolk – i tillegg til flere bedrifter. 

Stor satsing

Utbyggingen vil koste et sted mellom 20 og 30 millioner kroner. Aksess  begynner å grave i begynnelsen av juni, og gravingen blir trolig ferdig før høsten. Etter det er det mye arbeid som skal gjøres på vintertid. Alle vil være koblet til innen november neste år.

De områdene dette gjelder er Hådalen, Feragen, Kojan og Tamneset. Det skal også graves i Aursunden nord. Stensaas Reinsdyrslakteri kobler seg også opp til fiberen.

Ringvirkninger

Utbyggingen betyr nye oppdrag for lokale entreprenører.  Dette er investeringer som skaper betydelige ringvirkninger for næringslivet. Utbyggingen er et NKOM-støttet prosjekt; Det betyr at det er et spleiselag mellom det offentlige og utbyggingsselskapet. I disse prosjektene vil Aksess ta en betydelig del av investeringene. Når denne fiberutbyggingen er ferdig, vil Ren Røros ha investert over 100 millioner kroner i bygging av digital infrastruktur i fjellregionen.

– For oss har dette vært, og er fortsatt, viktig, sier Håvar Tenfjord, daglig leder Ren Røros Aksess. 

Steg for steg

De siste årene er det bygd fiber i Høsøien, Galåen, Sundet, Nøra på Os, og store deler av Ålen. Det har også vært en stor utbygging i Dalsbygda, Sundet, Rørosgård, Kvernengan og Røros sentrum. I Os er det bygget ut fiber i Grue-Langen, Koren, Strandveien, Furuholtet og Østvangen samt området fra Strand til Hummelvoll. Det er også gravd i Trøbakken ved Aursundens bredd. Aksess bedrer også tilbudet i boligområdet Gjøsvika.

Dette er Ren Røros Aksess

Navnet signaliserer tilgjengelighet, ikke bare til internett og underholdning som TV og strømmetjenester, men også til en rekke andre ressurser. Det gir bedre tjenester fra datamaskiner og telefoner til en bred målgruppe som inkluderer både enkeltpersoner og bedrifter. Assosiasjonene til navnet gir en fin variasjon avhengig av sammenhengen det blir brukt i. Generelt kan det handle om tilgang til informasjon, ressurser eller tjenester samtidig som det refererer til muligheten for kontakt mellom folk. Ren Røros Aksess er en kombinasjon av stedstilhørighet og tilgjengelighet. 

Aksess gir deg tilgang til en verden av muligheter, fra tilkobling til internett og underholdning med strømmetjenester og TV. Det gir også muligheten til å holde kontakten med  venner, familie og kolleger. Vi kan bidra til å administrere smarte hjem. Ren Røros Aksess har en pålitelig og skalerbar tilkoblingsløsning som går langt utover tradisjonell internettaksess. Med vår tjeneste får bedrifter nøkkelen til en digital verden av muligheter, inkludert effektiv samhandling i videokonferanser og tilkobling til skytjenester. Vi er ikke bare en tilkoblingsleverandør; vi er en pålitelig partner som dekker digitale behov, står det i en pressemelding.

Fusjonen er i boks

Johan Kjellmark AS Johan Kjellmark AS og Støholen Entreprenør AS slår seg sammen. I løpet av april fusjoneres selskapene og blir til ett selskap, Kjellmark AS. Det nye firmaet vil telle 110 ansatte med en rekke prosjekter i hele Fjellregionen, Nord-Østerdalen og i Trondheim

Johan Kjellmark AS kjøpte konkurrenten på Tynset for fem år siden. Etter det har de to aktørene vært sentrale i hver sine områder. Underveis har det også kommet en satsning mot Trondheimsområdet. Fusjonen som er gjennomført nå styrker virksomheten i forhold til oppdrag i et større omland. 

Bytter til el-biler

Røros kommune er i ferd med å bytte ut fosildrevne bilermed El-biler. Et mål i kommunens klimaplan er å gå fra bensin og diesel til el-bil på alle biler i kommunens tjenester. Dette skjer gjennom gradvis utskifting. Når de eldre bilene skal byttes til nye velger Røros kommune el-bil så langt det lar seg gjøre.

Røros kommune startet med å bytte alle personbiler med elbil, og det er nå gjort. Nå står varebilene for tur. I februar i år tok Røros kommune i bruk de to første varebilene. Den ene er det renholdere som skal bruke, og vaktmestrene skal bruke den andre.

Siste frist for å søke om Bergstadstipendet

I morgen på første mai, går fristen ut for å søke på Bergstadstipendet. Helt siden 1972 har Røros kommune delt ut Bergstadstipendet årlig. Stipendet kan søkes av kunstnere, kulturarbeidere eller forskere som gjennom sitt arbeid er knyttet opp til Rørosdistriktet.

Stipendet er på 25.000,- kroner.

  • Stipendet kan søkes av kulturarbeidere, kunstnere eller forskere som gjennom sitt arbeid, kontinuerlig eller prosjektrettet, er knyttet opp til Rørosdistriktet. Søknaden skal inneholde opplysninger om hvilke relasjoner søkeren gjennom sitt arbeide har til Rørosdistriktet.
  • Søknaden må være kommunen i hende senest 1. mai hvert år, og det kunngjøres i lokalpressen og på kommunens hjemmeside.
  • Formannskapet avgjør hvert år på grunnlag av søknadene om stipendet skal utdeles, og eventuelt hvem mottakeren skal være.
  • Den som tildeles Bergstadstipendet skal i forbindelse med utdelingen på Røros eksponere arbeidet som er grunnlaget for tildelingen.
  • Stipendet består av en gavesjekk som for tiden utgjør kr 25 000,-.