Julemarkedet, endelig tilbake i Bergmannsgata

Under årets julemarked blir gata fylt opp med boder, underholdning, bålpanner, nisser og årets store nyhet: lirekasser.

Etter to år med pandemi som førte til avlyst marked i 2020 og et redusert arrangement i 2021, er det nå endelig klart for et tradisjonelt julemarked. Årets festligheter går over fire dager.

– Vi er veldig spent og gleder oss veldig til å få presentert et ekte julemarked igjen, slik det skal være, sier julemarkedansvarlig, Lillian Sandnes.

– Nå er vi tilbake i Bergmannsgata, og da bruker vi hele gata til markedsboder, som før pandemien. Vi gleder oss til å kunne ha en virkelig markedsgate igjen, og fylle den med boder og liv, sier Sandnes.

Ikke noe plastikk eller pariserhjul
Markedet åpner med Dalakopa-konsert i kirka på onsdagskvelden, men den offisielle åpningsseremonien skjer på torsdagen.

– Under åpningen på torsdagen, er både reinsdyr, nisse og ordfører på plass, og på denne dagen er nissen likestilt med ordføreren, fastslår Lillian.

I tillegg til at markedet blir som det har vært tidligere, vil det også komme noen nyheter under årets arrangement, og både velkjente og nye utstillere vil fylle gata med kvalitetsvarer.

– Julemarked Røros skal være ekte, og det skal være nostalgi, så her er det ikke noe plastikk eller pariserhjul, men som en nyhet i år vil vi få inn et par som skal spille lirekasse rundt omkring i Røros sentrum.

Tilbake til det nostalgiske
I høst ble julemarkedet nevnt i Forbes Magazine, på en liste over verdens mest attraktive julemarkeder. Markedet har i tillegg fått mye både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

– Røros og julemarkedet har kommet i den posisjonen at det er mange som har blikket rettet hit når det gjelder jul. Jeg tror vi har truffet en nerve hos folk, i en tid hvor det er mye mas og fjas, sånn at det med stillhet, ekte snø og bruk av naturmaterialer  blir satt pris på. Her er det ikke lov med blinkende eller fargede lys. Vi vil ha varme lys og islykter. Det er hest og slede, reinsdyr og fjøsnisser i gata. Vi vil få til en skikkelig nostalgisk julestemning, forklarer Sandnes.

Et julemarked i verdensarven er noe helt annet enn et julemarked andre plasser, forteller hun videre. 

– Vi vil bevisst beholde markedet i den størrelsen vi har nå, så for oss handler det ikke om at vi skal vokse i volum eller at vi skal fylle hele sentrum med boder. Nei, sentrum er en veldig viktig del av helheten, slik som den er; Trehus, butikker, og det at vi viser Røros sånn som det faktisk er, avrunder Sandnes.

Kritikerrost danseforestilling i Storstuggu

Søndag 27. november har du mulighet til å få med deg den kritikerroste danseforestillingen «Vastadusa Eana – The Answer is Land».

«Vástádus eana – The answer is land» har fått strålende anmeldelser, og koreograf Elle Sofe Sara vant Dansekritikerprisen 2020-2022 for denne forestillingen i oktober. Den flerstemte joiken i stykket er komponert av Frode Fjellheim, som har spesialskrevet musikken til forestillingen.

– Kraftfullt på et stillferdig og storslagent vis, skrev NRK om forestillingen.

Koreografien er inspirert av demonstrasjoner, samiske åndelige praksiser og formasjonsdans. Den flerstemte joiken er det bærende elementet i forestillingen. 

I et samarbeid mellom koordinator for sørsamisk forvaltningsområde i Røros Kommune, Ida Marie Bransfjell, Dansenett Norge og Storstuggu settes «Vástádus eana» nå opp på Røros.

Etter forestillingen blir det samtale i peisstuggu, hvor to av utøverne deltar. Samtalen ledes av Ida Marie Bransfjell. Tematikken vil være kamp for rettigheter, natur og kultur. Publikum har mulighet til å stille spørsmål underveis, på sørsamisk eller på norsk. Det vil bli servert kaffe og kake.

– Vi ønsker å synliggjøre samisk kultur og håper alle kan ha mulighet til å delta på kulturarrangementer med samisk innhold. Vi håper mange ønsker å benytte seg av tilbudet og oppfordrer alle til å forhåndsbestille plassbilletter til forestillingen på hjemmesiden til Storstuggu eller i billettluka, skriver arrangements- og markedsføringskoordinator Gïehtelimmie kultuvre jïh eejehtimmie / Kultur og fritid, Saara Kunelius i en pressemelding.

Forestillingen starter utendørs, så husk varme klær. Arrangementet er åpent for alle. Forestillingen passer for ungdom fra 12 år og voksne.

Knekks til jul

Med ønske om å produsere en skikkelig god pepperkake, ble ideen om Knekks JUL født hos Rørosbaker´n. Dette er første gangen Rørosbaker´n produserer et sesongprodukt.

De nye Knekks-produktene er utviklet i samarbeid med meget dyktige ansatte, Lars-Eric Granqvist hos Rørosmeieriet og Idun Industrier. 

– Vi prøvde mange forskjellige varianter før vi endte opp med de tre nye smakene til, JUL, Havre og Søt, sier produksjonsmedarbeider i Rørosbaker´n Rolf Knutsen.

Bærekraftig produkt
Knekks JUL er et bærekraftig lokalprodusert produkt. Vi bruker MESK fra Røros Bryggeri og smør fra Rørosmeieriet og takkesteker produktet. MESK er restkornet som er igjen etter brygging av øl. Dette inneholder struktur, fiber, næringsinnhold og sødme, som gir produktet en unik smak og særpreg.

– Vi har truffet veldig godt med dette produktet. Det er en pepperkakekjeks med tydelig kryddersmak, som passer veldig godt til blåmuggost, eller en pepperkakekjeks som passer godt ved siden av kaffen, sier daglig leder Erik Lien i Rørosbaker´n.

Rørosbaker´n lanserte tre nye Knekks produkter i høst. Foto: Rørosbaker´n

God mottakelse
Produktet er allerede i butikkene. Rørosbaker ´n har fått innpass i nasjonale sortiment hos både Coop og NorgesGruppen, samt noen Rema 1000 butikker.

– Kundene har etterspurt flere varianter av Knekks, og da er det godt å endelig få lansert tre nye produkter i høst. Mottakelsen har vært veldig bra, både i butikk og på våre egne demoer, sier Erik.

Vinner av det norske måltid
I 2021 vant Rørosbaker´n det norske måltid i kategorien bakst, med produktet Knekks med spelt og havsalt.

– Vi ble veldig glad når vi vant denne prisen. Det gir oss anerkjennelse for jobben vi gjør, og er veldig positivt for oss å bruke i markedsføring av våre produkter. Vi har hatt positiv utvikling på våre kjeksprodukter, og forventer en økning i omsetning på rundt 10% i år, avslutter daglig leder Erik Lien.

Har samlet over 200.000 til Falkberget-byste

En gruppe rørosinger har arbeidet med å få på plass en byste av Johan Falkberget til det nye biblioteket står klart.

Initiativtaker bak prosjektet, Ragnar Kokkvoll, sier at en byste med sokkel anslagsvis vil koste rundt 300.000.

Tanken er å få støpt en ny utgave av den originale bysten som er laget av kunstneren Nils Aas. Aas er regnet som en av våre mest allsidige billedhuggere, og har laget mange byster av kjente nordmen. Til høstutstillingen i 1964 laget han en byste av Falkberget.

– Vi mener at det er viktig at Falkberget setter preg på biblioteket. Kunstnerens sønn, Atle Aas, som forvalter farens kunstneriske arv, forteller at det en godt mulig å støpe en til, og at en femte utgave er å regne som original, skriver Kokkvoll i en pressemelding.

  Gruppen som har jobbet for at bysten skal bli en del av utsmykkingen i det nye biblioteket består av May Kristin Knutsen, Jens Ivar Tronshart, Per Bjarne Boym, Tone Boym og Ragnar Kokkvoll.

– Vi håper at bysten kan komme på plass til åpningen i desember 2023, og at den vil få en fremtredende plass i første etasje, skriver Kokkvoll.

Finansieringen er tenkt som et spleiselag der Røros kommune bidrar med inntil kr. 100 000,- og det lokale næringslivet og andre står for det resterende beløpet.

– På grunn av produksjonstiden er det viktig at finansieringen blir avklart tidlig. Vi har godt håp om at kommunen vil sende en bestilling i løpet av inneværende år, skriver Kokkvoll.

Hittil har initiativet mottatt støtte fra følgende aktører. 

Disse er:

 Ren Røros kr. 50 000,-

Coop Midt-Norge kr. 50 000,-

Bergstadens Vel kr. 50 000,-

NIKI AS v/Torgeir Mjør Grimsrud kr. 25 000,-

Rørosbanken kr. 50 000,-

Gjør klart for julegrantenning i ettermiddag

Med juletrær, julelys og et pyntet sentrum, er det nå klart for den tradisjonelle julegrantenninga i Bergmannsgata.

Det er handelsstanden som har ansvaret for å pynte sentrum til jul, og i det siste har de stått på og har fått på plass pynt og brakt julestemninga til sentrum.

I kveld klokken 16.00 vil begivenheten bli ledsaget av musikk, taler og sist men ikke minst: nisser. Årets juleappell holdes av Nina Maaø-Ruden. Nora Oterhals Haagaas og Agnes Taarnesvik Løvø kommer for å synge julesanger, og Røros Janitsjar spiller opp til nissedans.

Leder for handelsstanden, Rikke Lolk Norvik, gleder seg til årets julegrantenning.

– Det er en fast tradisjon, så det blir veldig likt årene før. Det er det vi liker; vi liker janitsjaren, vi liker appeller, vi liker sang og musikk, også liker vi selvfølgelig nisser, og hvis vi er heldige, så kommer kanskje nissen med godteposer, sier Rikke.