Rørosing klar for Mjøndalen

Rørosingen Mathias Kosberg Holm (19) er klar for OBOS-liga-klubben Mjøndalen.

Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis Tynsetingen.no.
Tekst: Torstein Sagbakken.

Mathias Kosberg Holm fra Røros har spilt på Tynset siden 2020 og har i år bært kapteinsbindet for herrelaget. Nå forlater 19-åringen rødtrøyene og flytter til Mjøndalen hvor han skal vie tida si til fotballen.

– Målet er å utvikle seg. Det er hele tiden det man jakter på. Det blir spennende å se om en hverdag med hovedfokus på fotball er noe for meg, sier Kosberg Holm.

Han gleder seg til å prøve seg i Mjøndalen. Han får treningshverdagen sin med Mjøndalens førstelag, som spiller på Norges nest øverste nivå; OBOS-ligaen.

– Kamphverdagen blir i starten med andrelaget i 3. divisjon, fortsetter han.

Vanskelig å si nei

Kosberg Holm kom i kontakt med Mjøndalen og sendte i vei litt info om seg sjøl. På prøvespillet imponerte han såpass at han nå skal trene med klubben fast.

– Det er ikke morsomt å forlate Tynset, for jeg trives veldig godt på Tynset, sier han.

– Men når en sånn mulighet dukker opp er det vanskelig å si nei, fortsetter han.

Første Norway Cup-seier

For tiden er rørosingen i Oslo hvor han spiller Norway Cup med G19. Tirsdag ettermiddag fikk de sin første seier i turneringen da de slo Brumunddal 2 4-1.

– Vi løfta oss flere hakk fra tidligere kamper og spilte en god kamp fra starten av, sier Kosberg Holm.

Iver Nystuen, Henrik Mælen, Jacob Sørli og Vemund Lunseter scoret Tynsets mål. Tynset havnet i B-sluttspillet og møter Fleet Spurs Kusasa på Abildsø onsdag ettermiddag.

– Det er skuffende at vi havnet i B-sluttspillet, men sånn er det. For å se positivt på det kan det bli flere kamper, avslutter han.

Fra blikkenslagerforretning til kjøkkenhetter i verdensklasse

Røros Metalls historie startet i 1946, som blikkenslagerforretning. Innovasjonstankegangen har vært kjernen i familiebedriften fra dag én, og produksjonen har vært mangfoldig.

Nettopp en unik evne til omstilling og videreutvikling, kombinert med en klar visjon om alltid å levere solid håndverk, gjør at de i dag leverer kjøkkenhetter i verdensklasse.  

Røros Metall har i dag 43 ansatte og omsetning på 220 millioner. Bedriften er i vekst og har store ambisjoner for videreutvikling. Merkevaren RørosHetta er godt etablert, og i 2022 vil de levere over 40 000 kjøkkenhetter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og England.

Lekre hetter fra Røros Hetta. Foto: Røros Metall

3. generasjon

Det var Anton Løkken som startet selskapet. Han er bestefar til Håvard som er daglig leder i dag, og 3. generasjon i lederstolen i familiebedriften. Anton startet med å lage blant annet gnistfangere, peis- og ovnsplater. 

Den første RørosHetta kom på markedet i 1981. Det var en svensk blikkenslager som kom over til Røros for å få knekt til noe som han kalte en skiskåpa. Oppdraget ble tatt, og samtidig ble Husqvarna Electrolux i Sverige ringt for å høre om de fikk kjøpe en motor. Det fikk de lov til, og så tilfeldig var starten til RørosHetta. 

Kjølehjørner

Produktspekteret har endret seg med tiden. Røros Metall har blant annet drevet med kjølehjørner. De mistet nesten 40 millioner kroner i omsetning da Olje- og Energidepartementet kom med et vedtak i forbindelse med nye EU-direktiv om at det skulle forbys salg av kjølehjørner. 

– Det var noen tøffe år for oss. Det var tilbake til 2012, 2013 og 2014. Da måtte vi dessverre si opp noen ansatte, men det er også den eneste gangen vi har gjort det. Ellers så har vi stort sett vokst år etter år, sier Håvard Augensen. 

Helnorsk produksjon

I korona-årene har all produksjon blitt flyttet tilbake til Røros og hele produksjonslinja er nå samlet i  ett lokale. Dette har ført til økt bemanning og nye tider for den historiske bedriften.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Fabrikksjef Torbjørn Bendixvold viser frem deler av hettene. Foto: Tove Østby

Vekst

Gjennom historien har Røros Metall flyttet tre ganger. Bedriftens første lokasjon var  i Bergmannsgata og fra 1981 til 2006 lå fabrikken til Røros Metall på Øverhagan. Der vokste de etterhvert ut av lokalene, og flyttet til Stamphusveien. Nå ser de at de har plassmangel igjen, så utbygging av plasthall er et av de nye prosjektene de skal i gang med. 

Smart-hette

I forbindelse med at produktutviklingen er blitt flyttet hjem, har Røros Metall, i følge Augensen, utviklet verdens smarteste produkt. Det er en kjøkkenhette som evaluerer inneklimaet i boligen hele tiden, og samtidig overvåker hva som skjer på platetoppen. Hetten registrerer hva slags matlukter som kommer opp, og vil starte og stoppe kjøkkenviften etter behov. Røros Metall er først i verden med smart-kjøkkenhette. 

Mange glemmer å slå av kjøkkenhetta, slår den på for tidlig eller på feil trinn. Folk har ikke så mye kjennskap til kjøkkenventilasjon, så Røros Metall har lagt sin stolthet i å få kjøkkenhetta til å fungere helt automatisk. 

I kjøkkenhetta er det også lagt inn en komfyrvakt som gjør at den har mulighet til å stoppe platetoppen dersom det blir for varmt og dermed forhindre husbranner. I tillegg vil kjøkkenhetta sende varslinger til din mobiltelefon om at nå oppstår det en situasjon og at den stopper strømmen til platetoppen. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Røros Hetta har mange hetter å vise frem på sitt showroom på Røros. Foto: Tove Østby

Innovasjonspris

Røros Metall vant nettopp en innovasjonspris i Storbritannia, der de  blant annet konkurrerte mot Bora. RørosHetta vant folkets pris, med over 53 prosent av stemmene. 

– Det er ganske unikt faktisk, så vi er stolt av det da. 

Produksjonen av smart-hetta startet 1. juni i fjor. Da stoppet de den gamle produksjonslinjen.

– Det er lov til å si at det har vært litt smertefullt i overgangen, men vi har veldig mange dyktige mennesker. Det hjelper utrolig på motivasjonen når du skal sitte å jobbe med utviklingsarbeid, sier Håvard. 

Han kaller 2021 for et konsolideringsår, for de har alltid kjørt stabilt og sunt, men i fjor var et utfordrende år for Røros Metall. De har en kraftig vekstambisjon i år, og skal øke med 18 prosent. Foreløpig ligger de foran budsjett og Håvard har tro på at de skal klare det. 

Testrom

I henhold til Europeiske standarder er Røros Metall pålagt å teste egene produkter og har derfor bygget en egen testlab som blant annet består av et lydtestrom. Rommet har en egenlyd på 21 desibel som er en så lav at ingen kan høre den. Dette rommet blir brukt blant annet for å teste den nye smart-kjøkkenhetta.

Fullt hus på intimkonsert: – Som å være på familieselskap

I helga arrangerte Profonda intimkonsert i Fondahuset i Vola, med opptredner fra Bendik Smedåsgjelten Qvam og Helge Iberg. 

Oppunder 70 personer dukket opp til konserten i det egenartede huset i Konstknektveien. Kvelden startet med innledende ord av Sigrid Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold fra Kunst og kaos, som snakket om kulturlivet på Røros og kunstneren Kjell Erik Killi Olsen.

Deretter ble det konsert med folkemusikeren Bendik Smedåsgjelten Qvam, etterfulgt av Helge Iberg som spilte egne versjoner av klassikere fra The beatles. 

Etter de to solokonsertene, spilte og jammet musikerne sammen, til stående applaus fra publikum. 

– Det var en sånn utrolig fin atmosfære, forteller Ellen Kristine Klemmetvold fra Kunst og kaos, – Det her er musikere på høyeste nivå, og det ble veldig hyggelig, fordi man kommuniserer på en annen måte med de andre som er der når man er hjemme hos noen. I pausen så snakket man med fremmede og alle var overbegeistret. Man får ikke følelsen av å gå på en vanlig konsert, for det blir så intimt og fint.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bendik Smedåsgjelten Qvam.

Ny aktør

Profonda er en ny lokal kulturaktør som består av Trygve Hovdal og Heidi Frøseth. Helgens intimkonsert og kirkekonserten med Helge Iberg dagen før var selskapets første arrangement. Profonda ønsker å gjenta suksessen og vil arrangere en oppfølgingskonsert i høst. 

– Denne suksessen vil vi gjenta. Folk sier at det føltes som å være i et familieselskap fordi det var så intimt. Bendik Smedåsgjelten Qvam er en fantastisk formidler både i musikk og ord, og det ble rett og slett en happening, forteller Trygve Hovdal.

Mange folk dukket opp for intimkonsert i Fondahuset. Foto: Privat

Les også:

Inviterer til intimkonsert i Fondahuset

Glåmos fortsatt uten vann i kranene

I Glåmos er det tanken foran som teller. Tanken som står foran samfunnshuset er nå bygdas eneste vannkilde, etter at ei vannpumpe i det lokale vannverket tok kvelden mandag kveld.

Tett inntil Glåmos sentrum ligger et av Europas største lukkede grunnvannsbasseng. Dette er vannkilden for bygda, og gir glåmosingene rikelig rent og godt vann, ved hjelp av ei pumpe 15 meter under bakken.

Nå er arbeidet i gang med å sette inn ei ny pumpe. Driftsleder i Røros kommune Rune Gunnleiksrud håper vannet skal komme tilbake i kranene i løpet av kvelden.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=SfklIiQ7tqI&feature=emb_logo

Tilbake til Røros med Elden-datter

Eldens forrige regissør, Catrine Telle, bestemte seg for å legge deler av sommeren til Røros etter et sterk ønske fra datteren om å være med på Elden.

Etter å ha hatt kreativ ledelse på tre oppsetninger av Elden, trodde Catrine Telle hun skulle legge musikkteateret bak seg, men er nå tilbake for et tre ukers opphold på Røros. Denne ganger er det imidlertid ikke i rollen som regissør, men som mor.

Heldig som får være med

Petra (10) deltok på Elden for første gang i fjor, og er nå tilbake for å være med på forestillingen og treffe venner hun har fått på Røros. 

– Dette er min andre gang. I fjor spilte jeg same, og det skal jeg spille i år også. Nå skal jeg være med på Valbo og pols, så det er litt mer enn det jeg gjorde i fjor, og det er veldig gøy. Det er veldig mange fine folk her som jeg får møte igjen, og jeg har fått mange venner her, sier Petra, og legger til, – Det er mange barn som ikke får muligheten til å være med på det her, så de som er med her er veldig heldige.

Tilbake til Elden

Catrine Telle hadde egentlig ikke tenkt å legge sommeren til Røros men har nå leid seg hytte under oppholdet. 

– Jeg og den andre mammaen hadde egentlig tenkt oss på sommerferie, men så var dette ønske så sterkt fra Petra, så da syntes vi ikke helt at vi kunne ignorere det. Vi skjønner det godt, for det er nesten det morsomste du kan være med på som barn; hele det store fellesskapet og alle du blir kjent med, og det at du som barn er viktig. Vi har stor sans for det, og Petra var veldig happy i fjor, så vi sa okey, et år til da, forteller Catrine.

Tidligere teater-erfaring

Petra har tidligere vært med på Korsvikaspillet, og allerede før hun selv var med på Elden har hun pleid å være med moren sin under prøvene.

– Hun har sittet der i tre år, men vi syntes hun var for liten til dødsmarsj og alt det mørke. Det første året var hun litt skremt også, og da var det litt mye. Da var hun bare seks år, men så etter to år fikk hun lov å være med i fjor, og da var det kjempegøy, sier Telle.

– På slutten av det andre året, var det litt sånn: – Nå er jeg vel stor nok, nå vil jeg være med, for nå synes jeg ikke det er skummelt, sier Petra.

Havari på grunnvannspumpe

På grunn av havari på grunnvannspumpe i Glåmos vannverk har kommunen sett seg nødt til å bruke en midlertidig løsning for drikkevann. Det har blitt satt ut tank ved Glåmos samfunnshus.

Ta med kanner/ flasker for og hente drikkevann. Det er usikkert når vannverket er i normal drift, men Røros kommunen håper at det løser seg i løpet av dagen.

Turtips i Circumferensen: Malmveien – Småsetran-Fjølburøsta-Langen

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Malmveien – Småsetran-Fjølburøsta-Langen

Knyt på deg fjellskoene og gå den historiske ruta fra Røros til Synnervika! Mellom fjellbjørk og glitrende vann finnes rester fra både steinalderen og Kobberverkets omfattende drift. Langs stien finnes det mange infoskilt som gir deg god kunnskap om historien i terrenget rundt deg. Overnatt på idylliske Marenvollen og den gamle setra Fjølburøsta, og opplev tømmerrennene mellom Feragen og Femunden! Avslutt turen med en velfortjent middag på Langen gjestegård.

Fakta: 

Vei/parkering: Start på Røros og ta buss tilbake fra Langen til Røros. 

Lengde én vei: 2-3 dagers tur på DNT-sti, det er også mulig å gå en dagstur de fleste etappene av ruta.

Medbrakt/servering: Langen gjestegård, se www.langen-gjestegaard.no Tlf: 920 66 099/958 47 258

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map