Den sterke viljestyrken – en kamp med ditt eget hode

Dette er et bidrag til sommerens skrivekonkurranse hos Rørosnytt hvor man har mulighet til å vinne 10.000 kroner. Send inn ditt bidrag her.

Camilla Borgos har skrevet om viljestyrke og utfordringer med å ha asperger syndrom.

Den sterke viljestyrken – en kamp med ditt eget hode

Jeg er så heldig at jeg er født med asperger syndrom, autisme. Vent, heldig? Ja, jeg kan kalle meg heldig den dag i dag, men kanskje ikke for 5 år siden. I dag sliter veldig mange med sin psykiske helse, og de vet ikke hvordan de kommer ut av den onde sirkelen som dette er. Den daglige kampen med eget hode, den kampen der du trenger en viljestyrke sterkere enn noe annet er langt fra enkel, men den er mulig.


Den dag i dag er jeg nylig fylt 19. Jeg har kun visst om diagnosen i 6 år. Det året jeg skulle begynne på ungdomsskolen fikk jeg høre hva som «feilet» meg. Den første reaksjonen som antakeligvis er ganske naturlig, var at jeg ble knust. Det var liksom noe «galt» med meg. Det gikk litt tid, også snudde det helt. Jeg fant min indre motivasjon for å gjøre noe med dette, bli bedre på det som var mine problemer. Jeg er tross alt som en typisk asperger, veldig intelligent. Det er ikke noe jeg skjuler, fordi det har hjulpet meg mye.


Jeg måtte begynne veldig smått. Artikler og ord fra flere med diagnosen, tilegne meg kunnskap, forstå hvordan et nevrotypisk menneske tenker og reagerer. Det som var viktig for meg var å finne forståelse for hvorfor alle settinger, hendelser, tanker og følelser er som de er. I dag kan jeg forklare en hver setting, noen kan jeg håndtere, andre ikke. Hver dag våkner jeg med 80%. Jeg kommer ikke opp på 100%, og energien tappes i et aldeles høyt tempo. Siden diagnosen ble et faktum, har jeg lett etter mine løsninger. Jeg hadde bestemt meg for at dette skal jeg klare.


Viljestyrken jeg har i dag er noe som har kommet gjennom utallige møter med veggen, frustrasjon, sinne, angst og mange skuffelser. Noen perioder har veien opp igjen vært veldig lang. Likevel kom jeg meg opp igjen, og prøvde på nytt. Gang etter gang gikk dette. Jeg ble stadig litt og litt bedre, og har fått kontroll på veldig mye, selv om veldig mye gjenstår. Veien mot et liv uten begrensninger er der, og om jeg når dit kan jeg ikke si klart, men jeg skal hvert fall prøve. I dag har jeg en normal jobb, jeg er på mitt femte år som selvstendig næringsdrivende, og jeg har kommet langt med min kunnskap i hundeverden, noe jeg brenner for.


Jeg har troen på at alle kan nå dit de vil, jeg vet det høres litt klisje ut, men jeg mener det. Dette sier jeg fordi jeg er på vei dit jeg vil, med de hindringer jeg ble født med. For noen som sliter med sin psykiske helse er hver dag veldig tung, det er ingen dans på roser. «Sykdommen» er usynlig for allmennheten, og vanskelig å sette seg inn i. Mange føler at de ikke blir forstått og hørt, og de utenfor vet ikke helt hva de skal gjøre. Vi trår i salaten alle, men det er de som jobber og kjemper, aldri gir opp og tåler en smell gang etter gang som kommer lengst. Når man begynner jobben for et liv uten begrensninger i sitt eget hode så vil ikke resultatene komme med en gang. De vil kanskje begynne å vise seg om ett, kanskje to år. Man vil få x antall tilbakefall, det er en grunn til at man sliter i utgangspunktet.


Jeg har mye lærdom fra hundetreningen. Min hund er ingen dans på roser. Hun jobber når hun selv føler for det, og gir lett opp hvis noe er vanskelig. Mitt fokus har måtte vært viljestyrken hennes, hvordan få henne til å jobbe selv når det ikke er enkelt. Hunder er ganske simple, de responderer på riktig løsning, og responderer ikke på løsningen som er feil. Verre er det faktisk ikke, noe som gjør det forholdsvis enkelt, men likevel vanskelig. De gir deg ingen hint, du må jobbe for det selv, du må lære deg å forstå dets vesen. På akkurat samme måte jobbet jeg med meg selv. Jeg har lært meg å forstå meg selv, lære meg selv å kjenne rett og slett. Jeg har testet ut løsninger, og etter hvert funnet mine tankesett som gir meg muligheten til å ta kontroll. For en mestringsfølelse dette er.


Jeg deler gledelig min vei fordi jeg vil vise at det er mulig. Det er neimen ikke lett, men det er mulig. Hvis jeg sluttet å kjempe, så ville jeg ikke vært den jeg er i dag. Mitt oppdrag er en kamp ingen egentlig ser noe mye av, men de vil merke når ting begynner å forandre seg, og jeg stadig blir mer «easy going».


Det er viktig å ivareta sin psykiske helse, og la en motgang være en motgang. Det er i motbakke det går oppover. Viljestyrke er ditt beste verktøy, og den bygger man opp på sin måte. En god psykisk helse gir grunnlaget for et godt liv, og selv om det for noen er tyngre, så er ikke løpet kjørt. Det er som jeg sa til meg seg for 6 år siden, løpet har så vidt begynt.

Ønsker å jobbe med flyktninger

Fire har søkt på midlertidige stillinger som barne- og ungdomsarbeidere i Røros kommune.


Stillingene som er utlyst er i første omgang knyttet opp til Glåmos oppvekstsenter, men det vil kunne bli at noen ressurser vil bli brukt ved Røros skole også. 

Stillingene er knyttet opp til nyankomne flyktninger i kommunen.

Søkerne er: 

Jonas Østbyhaug, Røros

Gianluca Valdiserra, Røros

Marius Sundt Brynhildsvoll, Røros

Marija Pauzoline, Os

Hytteinnbrudd og uoppmerksomme sjåfører

Fredag 8. juli ble det meldt om et hytteinnbrudd ved fylkesvei 31 mot Brekken like ved Stikkillen. Det var veldig rotet til i hytta og gjerningspersonen(e) har tatt seg inn gjennom et knust vindu. Det er opprettet sak, opplyser avsnittsleder Øyvind Unsgård ved Røros politistasjon.

Lørdag den 9. juli cirka klokken 14.00 ble det meldt om en bil som har kjørt av Gruvveien på veien mot Olavsgruva. Politiet har vært i kontakt med fører av bilen som sa seg uskadd. Politiet har vært på stedet og sikret spor. Politiet vurderer å opprette sak, melder Unsgård.

– Ellers er det litt sånn sommerutfordringer. Det meldes stadig om vinglebiler, biler som vingler etter veien. Noen av dem klarer vi å fange opp, og noen klarer vi ikke å fange opp. Det er tydelig at det er en del uoppmerksomme sjåfører etter veinettet vårt. I hele Trøndelag meldes det stadig om biler som vingler, som er over i motsatt kjørefelt og har en uforutsigbar kjørestil, opplyser Unsgård

Ellers har det vært en rolig helg, opplyser Unsgård.

Førsteinntaket  til Røros videregående skole er klart

Førsteinntaket til videregående skoler i Trøndelag er nå klart og på Røros Vidergående skole er det ingen endringer i antall elever som har søkt.

Elevene som har søkt seg til Sundveien er hovedsakelig fra Os, Røros og Holtålen kommune. 

Første skoledag er 18. august. 

I hele Trøndelag har 16.200 søkere fått førsteønsket sitt til skoleplass. 88,1 prosent med ungdomsrett har fått førsteønsket sitt, noe som er en nedgang med 1,8 prosentpoeng fra i fjor.

For de som har fått tilbud om skoleplass er fristen for å svare 17. juli. Andre inntak blir sendt ut 7. august.

I Trøndelag fylke har søkertallene til yrkesfag og studieforberedende fag holdt seg ganske lik som fra 2021.

For Røros videregående skole er elevtallet fordelt på de ulike linjene slik: 

Videregående 1. trinn

Bygg- og anleggsteknikk: 15

Helse- og oppvekstfag: 22

Salg, service og reiseliv: 14

Teknologi- og industrifag: 24

Studiespesialisering: 34

Vidergående 2.trinn

Tømrer: 8

Barne- og ungdomsarbeiderfag: 7

Helsearbeiderfag: 12

Salg og reiseliv: 6

Industriteknologi: 7

Transport og logistikk: 7

Studiespesialisering: 23

Vg3

Studiespesialisering: 31

Påbygg generell studiekompetanse: 24

Turtips i Circumferensen: Oddentunet

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Oddentunet

Oddentunet i Narjordet er en kulturskatt vel verdt å besøke! Fra gammelt av gikk handelsveien mellom Dalarna i Sverige og Røros gjennom gårdstunet her, og Oddentunet var derfor en viktig ferdasgard med handel og posttjenester. I dag er den forseggjorte og vel bevarte hovedbygningen freda. Bli med på guidede omvisninger her i sommer, se www.os.kommune.no/kultur-idrett-fritid/kulturarv-og-museum og www.rorosmuseet.no. Opplev også Narjordets kultursti!

Fakta:

Vei/parkering: Kjør Fv30 sørover, ta av v/Fv28 østover fra Os mot Drevsjø/Mora til Narjordet. Avkjøring til Oddentunet, følg skilting.

Medbrakt/servering: Medbrakt.

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map