Leserinnlegg: Fastlegesituasjonen i Røros kommune. Hva kan gjøres av lokale tiltak?

Det at mangel på fastleger er et nasjonalt problem, bør ikke utelukke muligheten for lokale tiltak som kan avhjelpe, sier Per Arne Gjelsvik i dette leserinnlegget.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En rekke ledene politikere i Røros kommune har uttalt seg om fastlegesituasjonen i den senere tid. Det er et gjennomgående syn at fastlegekrisen er et nasjonalt problem som nå også rammer Røros. Helseminister Kjerkhol hadde intet konkret å bidra med i da Rørosnytt ba om hennes kommentar til fastlegesituasjonen ved Røros Legesenter. Det er heller ikke satt av nye midler i revidert statsbudsjett.

Det at mangel på fastleger er et nasjonalt problem, bør ikke utelukke muligheten for lokale tiltak som kan avhjelpe. Et naturlig spørsmål til legekontoret burde være: Hva kan Røros kommune gjøre for å redusere belastningen og øke kapasiteten ved Røros legesenter? Siden administrasjonen ikke har stilt dette spørsmålet, gjør jeg det på deres vegne. Jeg kan også bidra med noen svar siden legene ikke gis adgang til å gå ut offentlig med sitt syn:

1 Utsett innføring av journalsystemet Helseplattformen. Røros legesenter mangler i dag 3 fastleger, til høsten 2. Det er viktig at så mye av legenes tid som mulig brukes til direkte pasientrettet virksomhet. Da må alle tidstyverier som fjerner legene fra praksis, reduseres mest mulig. Flytting til sykehjemmet mens nåværende legesenter pusses opp, er en nødvendig tidstyv. Innføring av Helseplattformen i november 22 er et eksempel på det motsatte; en unødvendig og belastende tidstyv. Helseplattformen eies av en amerikansk, privat helseprofitør og er tenkt innført ved sykehus og kommuner i Midt-Norge. Resten av landet vil etter hvert finne andre og billigere, norske løsninger. Trondheim kommune startet opp med Helseplattformen etter 1 ukes utsetting 070522, mens St Olav utsatte dette i første omgang til september 22. Dette pga. påviste store sikkerhetshull. Ytterligere utsettelser er ikke usannsynlig. Fastlegene i Trondheim, med unntak av 2 kontorer som ble betalt av prosjektet, er ikke med. Røros legesenter blir utfra gjeldende vedtak, det første distriktslegekontoret som skal innføre ordningen. Minst 5 arbeidsdager pr lege vil i høst gå med til kursing i forkant av oppstart, dvs. minst 30 dagsverk. Det må også i etterkant forventes langvarig ineffektivitet pga. tekniske problemer, avbrudd, samt lengre konsultasjoner fordi legene må gjøre manuelle innskrivinger i hver enkelt journal ved første kontakt. Det er ikke forsvarlig å redusere legetilgjengeligheten for befolkningen ytterligere, etter mitt syn. Samtlige av dagens fastleger har tidligere i vår framsatt et begrunnet ønske om utsetting overfor kommunedirektøren. Dette ble avvist. Innholdet i brevet er ikke formidlet til Rørospolitikerne. Jeg mener et snarlig vedtak om utsatt innføring av Helseplattformen i minst 2 år, er nødvendig. Da er systemet testet og evaluert og kommunen har spart penger. Malvik kommune har for øvrig nylig gjort et slikt utsettingsvedtak. Det er grunn til å tro at planlagt innføring av Helseplattformen også begrenser legerekrutteringen til kommunen. Til slutt: Det er ikke forbudt å lytte til egne fagfolk. De besitter kunnskap!

2 Opprett ny stilling for sykepleier: Røros legesenter fikk inndratt en sykepleierstilling i 2018 etter et administrativt vedtak. Dette skjedde uten forhandlinger og uten politisk prioritering. Sykepleiermangelen blir ekstra synlig når det er mangel på legetimer. Vurdering av hva som kan vente, krever god kompetanse. Personalet ved kontoret er nå overbelastet. Sykepleiermangelen begrenser legenes arbeidsutførelse og reduserer kvaliteten på det totalproduktet som legesenteret presterer. Stillingen må gjenopprettes snarlig.

Røros 180522

Per Arne Gjelsvik

Slik bruker lokale bedrifter TikTok

Mange bruker sosiale medier til å profilere bedriften sin eller seg selv. Facebook og instagram har blitt brukt aktivt av mange lokale bedrifter, men TikTok er det ikke så mange som har begynt å bruke enda.

TikTok er et sosialt nettverk hvor brukerne deler korte videoer av miming, dansing og humoristiske innslag. Bare noen få bedrifter på Røros har begynt å bruke TikTok i markedsføringen. Vi har snakket med noen av dem som er aktive der om hvordan de bruker det og hva de bruker det til.

Edel Design

Lisbeth Bækken Østgårdsgjelten begynte å jobbe på Edel Design i februar og er selv mest aktiv på Instagram. Butikken har brukt sosiale medier lenge, og bruker TikTok som en del av markedsføringen.

– Vi legger jo ut litt hele tida. Edel legger ut mange ganger i uka, noen ganger flere ganger om dagen. Hun legger ut både stories og innlegg på hva som er ukas åpningstider og for å vise fram nye varer, og vi ser jo viktigheten av det, sier Lisbeth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lisbeth Bækken Østgårdsgjelten fra Edel Design. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– Hva lager dere innlegg om?

– Vi lager innlegg i forbindelse med nye antrekk, også er det alltid morsomt å lage noe når det kommer store damegjenger innom og prøver litt forskjellig klær og sånn, for de er gjerne med på å bli tatt bilde av, – og så legger vi ut det. Da ser andre folk og eventuelle kunder at her er det masse liv, forteller Lisbeth og fortsetter.

– Vi vil signalisere at det går an å bare komme innom og prøve. At det er helt uforpliktende. Man skal føle seg vel her, og føle seg velkommen til å prøve det man har lyst til. Det er for å vise at vi er her og at det er liv her. 

Lisbeth sier at flere bedrifter på Røros kunne ha vært tjent med å ha en mer aktiv tilstedeværelse på sosiale medier.

– Vi sitter med telefonen i handa store deler av døgnet ganske mange av oss. Jeg tror ikke man bare kan basere seg på en annonse i en papiravis lenger. Man må være på nett hvis man skal henge med. Det er en ganske viktig plattform å vise seg fram på. Det er så viktig at man får det levende ut til folk, avslutter Lisbeth.

Rørosbarn

Torbjørn Maaø fra Rørosbarn sier at Rørosbarn har hatt en bevissthet rundt sosiale medier siden starten, men innrømmer at de ikke hadde åpnet øynene for TikTok før noen unge medarbeidere tipset dem om det for bare noen få uker siden.

– Vi har jo en sosiale medier-strategi her. Vi bruker Instagram veldig mye, Facebook nokså mye. Vi har også en influenser med på laget, Nina Maaø-Ruden, som er aktiv på Snapchat – så vi er mye framme i sosiale medier. Vi har vært bevisst på det helt fra dag én, og vi er nesten som en nettbutikk med butikk og ikke omvendt, forteller Torbjørn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torbjørn Maaø fra Rørosbarn. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– Hvordan startet dere med TikTok?

– Vi har mange ungdommer som jobber her etter skoletid, som hjelper oss med å pakke og litt av hvert. De følger jo med på hva vi gjør på sosiale medier, men lurte på hvorfor vi ikke brukte TikTok. Det skyldes jo at vi som jobber her ikke bruker TikTok selv, så de lurte på om de fikk lage en konto for Rørosbarn, og det fikk de selvsagt lov til, sier Torbjørn og fortsetter.

– De har jobba ganske bra, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på det. Aurora Reppe og Ayla Borgos er de to mest ivrige av dem, og har liksom tatt litt hånd om det her for oss da, og vi har gitt dem helt fritt spillerom til å lage mer.

Torbjørn sier at han selv ikke har TikTok-konto, og at det kanskje er greit at de voksne holder seg unna TikTok så de unge får ha det i fred.

Sport 1

Karoline Fæmundshytten Langeng på Sport 1 forteller at hun synes det er viktig å ha en bevisst strategi på sosiale medier. Mange bedrifter bruker Facebook og Instagram, men på Sport 1 har de benyttet seg av TikTok for å vise fram nye klær og utstyr i to år.

– Vi bruker mest Facebook for å nå den litt eldre generasjonen, og Instagram som omfavner ganske mange aldersgrupper. TikTok er mer for de yngre, men det har jo også tydeligvis slått an for de som er eldre, forteller Karoline og utdyper.

– Vi har rett og slett prøvd og feilet, og prøvd og feilet for å finne ut hva folk liker. På TikTok får en jo laget litt kortere videoer, og vi merker jo ofte at folk ofte ser litt lengre på noe som er i bevegelse enn kun et bilde. De fleste bruker Facebook og Instagram, men da er det kanskje greit å prøve noe nytt og, og være litt frampå. På TikTok får du vist veldig mye på veldig kort tid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karoline Fæmundshytten Langeng. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– Bruker dere mye tid på å lage innlegg på TikTok?

– Noe av det må planlegges en del, for det tar litt tid hvis du skal ha en del klesskift og sånn, men noen av videoene er mer spontane.

– Har dere fått mye respons på det?

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger på det ja. Vi kan ofte høre foreldre som kommer inn og sier at dattera så det og det på TikTok, så det skal jeg ha. Sånn sett fungerer TikTok ganske bra. Man må jo bruke sosiale medier for det det er verdt. Det er en gratis kanal, så det skader ikke å kaste ut et ekstra bilde eller en film, konkluderer Karoline Fæmundshytten Langeng.

Omsetter for 210 millioner i året 

Destinasjon Røros har i samarbeid med Opinion AS fått utarbeidet en ringvirkningsanalyse for å se på hva reiselivet betyr som næring i regionen. Det er spennende tall som kommer frem.

Bakgrunnen for dette prosjektet er behovet for å etablere konkrete og dokumenterbare mål på hvilken omsetning reiselivet representerer for Røros-regionen. Omsetningen det her er snakk om er de økonomiske verdiene som tilreisende turister legger igjen på korte og lengre besøk. Rørosnytt har sett på tallene som omhandler Røros.

Spennende tall for regionen

De næringene som er direkte ‘leverandører’ til reiselivet er overnattings- og serveringsvirksomheter, leverandører av kulturopplevelser, transport, formidling samt handel.

– For å komme frem til alle tallene i denne analysen har vi tatt utgangspunkt i alle gjestedøgn som Røros produserer. Videre har vi sett på hva hver gjest betaler for overnattingen sin og bruker av andre penger før vi har ganget det med antall gjester og da får vi det beløpet som turistene legger igjen på overnatting, servering og opplevelser. Vi får da mange spennende tall som viser hvor viktig turismen er for regionen, sier Ola Gaute Aas Askheim, Seniorrådgiver, Opinion AS som har hatt oppdraget med å utarbeide ringvirkningsanalysen for Destinasjon Røros. 

210 millioner hvert år

Regionen besøkes først og fremst av norske tilreisende. Disse utgjør over 90 prosent av alle gjestedøgn. Utenlandske tilreisende forbruker i gjennomsnitt noe mer pr døgn enn norske turister (ca. 30 prosent høyere forbruk), men fordi andelen utenlandske turister er liten, vil utslaget også være lite viser analysen. 

– I løpet av et år så produserer Røros hele 104.000 gjestedøgn, og hver gjest bruker da i gjennomsnitt 1.000 kroner i overnatting. I tillegg kjøper de mat og drikke, og opplevelser for litt i overkant av 900 kroner. Det er et forsiktig estimat, men vi ønsker ikke å komme i en situasjon der noen sitter med følelsen av at dette er for høye tall. Det er bedre å være på den forsiktige siden enn at vi er for opportunistisk i beregningene. Da ender det samlede forbruket på ett år opp på 210 millioner kroner. Et fantastisk stort beløp.

En økning på 10 prosent genererer 20 millioner

Analysen sier også at det er rimelig å gå ut fra at flere tilrettelagte tilbud skaper flere omsetningsmuligheter. Dette vil gjelde både for handel, servering og andre opplevelser.

Forlengelse av oppholdet vil automatisk medføre økt forbruk og omsetning. En økning i antall overnattinger i Røros på 10 prosent betyr ti tusen flere gjestedøgn og en økning i forbruket på ca. 20 millioner kroner med de positive ringvirkninger dette vil kunne få for omsetning og sysselsetting.

– Det er god plass til flere besøkende og det store spørsmålet som melder seg i kjølvannet her nå er hvordan vi skal få flere turister til Røros og hvordan skal vi få de til å være her en dag til, eller kanskje to dager til.  

Bør satse mer på lokalmat

Ringvirkningsanalysen sier at det er trolig slik at svært mange av regionens attraksjoner vil være tjent med forbedret tilrettelegging og forenklet tilgjengelighet. Nøkkelen ligger i svært mange tilfeller dermed i å skape gode kunde- og serviceopplevelser. 

– Tilgjengelighet til attraksjoner og opplevelser er en ting, men norske turister er i dag veldig opptatt av gode mat og drikkeopplevelser dit de kommer. Interessen for høy kvalitet på mat og gjerne lokalprodusert mat er det en økende interesse for. Der har Røros mye å hente ved i enda større grad bruke kortreist lokalprodusert mat og flagge det for alle tilreisende. Her skal det ikke være tvil om at kommer du til Røros, så får du mat av beste kvalitet, sier Ola Gaute Aas Askheim, Seniorrådgiver, Opinion AS som har utarbeidet ringvirkningsanalysen.

Tall fra regionen sett samlet

Analysen viser at tilreisende representerer en vesentlig del av av det samlede forbruket i regionen. Rundt 30 prosent kommer fra turister og tilreisende, og utgjør i sum rundt en halv milliard kroner pr år. Det er dermed liten tvil om hvor viktig turisme er for sysselsetting i regionen. Litt forenklet kan man si at hver tredje arbeidsplass er finansiert av turistbasert forbruk. 

Årsregnskap Røros kommune: Det beste resultatet på mange år

Til tross for et godt resultat i 2021 står Røros kommune overfor flere utfordringer i tiden fremover.

Røros kommune gikk i 2021 15,7 millioner kroner bedre enn budsjettert. Årsregnskapet viser et netto driftsresultat på 11,6 millioner kroner.

Kommunen med det sette av 12,3 millioner kroner til disposisjonsfondet i et år hvor de hadde budsjettert med å bruke 3,4 millioner kroner. Det er den største avsetninga til disposisjonsfondet i nyere tid.

Bakgrunnen for det gode resultatet skyldes ekstra inntekter fra områder kommunen ikke har kontroll over selv. Skatteinntektene ble omtrent 15 millioner kroner høyere og rammetilskudd ble omtrent 9,5 millioner kroner høyere enn forventet.  Rammetilskuddet skyldes hovedsakelig korona-kompensasjoner som kommunen får utbetalt over rammeoverføringer fra staten.

Til tross for de uforutsette inntektene kommunen har hatt i 2021, har kommunen fortsatt et merforbruk i drifta på omtrent ti millioner kroner.

Merforbruket skyldes kostnader knyttet til pandemien. Dette er kostnader som er vanskelig å dokumentere og dermed også vanskelig å få kompensert for. I tillegg skyldes omtrent halvparten av merforbruket høye strømkostnader som kom i de siste månedene i fjor. 

Framover står kommunen potensielt overfor svært store økonomiske konsekvenser om strømprisene ikke går betydelig ned. Andre utfordringer er mangel på arbeidskraft og en aldrende befolkning.

Nå blir det Hjertemarsj igjen

Etter to års koronapause blir det endelig igjen arrangert Hjertemarsj i Mølmannsdalen.

Søndag 22. mai inviterer Nasjonalforeningen for folkehelsen, Røros tur- og løypeforening, LHL Røros, Diabetesforbundet Holtålen- Os og Røros, Røros Jeger og Fisk – Ungdomsgruppa, Barnas Turlag, Røros IL og Frivilligsentralen til årets Hjertemarsj.

– Hjertemarsjen er et arrangement som «eies» av Nasjonalforeningen for Folkehelsen, men som her på Røros arrangeres av mange lag og organisasjoner sammen. Dette samarbeidet har vi holdt på med i mange år. Det å jobbe sammen på denne måten om et felles arrangement er morsomt, og viktig, skriver leder på Røros frivilligsentral, Berit Sevatdal, i en pressemelding.

Man bestemmer selv lengde på turen, og det kan gås etter alle de merkede stiene som finnes i Mølmannsdalen, og etter veien. 

Påmelding og registrering vil være ved parkeringsplassen i Mølmannsdalen på formiddagen, og det blir uttrekkspremier for de påmeldte.

Inne på Mølmannsdalsgården vil Røros IL ha Frisbeegolf og Air badminton som alle kan prøve. 

Ved gapahuken ved Dalstjønna vil Barnas Turlag ha bålpanne med muligheter for å grille medbragte pølser og en Barnequiz. 

Røros Jeger og fisk sin ungdomsgruppe vil legge garn natta før og eventuell fangst vil bli grillet og delt ut som smaksprøver av en kokk fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen.

– Kokken vil også grille og dele ut smaksprøver av annen turmat. Det kokes kaffe på svartkjel, det serveres kaffe og julekake, og det også en Quiz for for voksne, og barn som vil prøve, som Nasjonalforeningen har laget. Vi håper at mange vil ta søndagsturen i Mølmannsdalen denne søndagen, sier Sevatdal.

130 år siden det første møtet i Ellensveta

I dag, 18. mai 2022 er Frelsesarmeen Røros korps 130 år. På denne datoen i 1892 hadde Frelsesarmeen Røros sitt første møte i Ellensveta, og korpset ble offisielt åpnet. Møtet var ved kaptein Hulda Sørensen og løytnant Mittet, som var de første offiserene på Røros. Møtet på Røros ble holdt bare fire år etter at Frelsesarmeens flagg ble plantet i hovedstaden. 

Lokaler

Den første tiden var det vanskelig med lokaler for Frelsesarmeen på Røros. Men Per Kjelsberg i Ellensveta var villig til å åpne sitt hjem for offiserene og deres møter. Der fikk også offiserene bo. Stuen ble snart for liten, da sto baker Haanæs klar med innbydelsen. Også i hans hjem ble det holdt møter. Etter hvert ble det så innredet lokale og leilighet hos Helmer Olsen i Nygata. 

Men møtelokalene skiftet fortsatt, virksomheten ble flyttet til Madam Larsen-salen før Frelsesarmeen i 1920 flyttet møtene til Totalsalen, som var stor og lys. Der hadde korpset sine møter i 28 år. Offiserene bodde i Malistuggu på Bakkan. I følge jubileumsheftet for 100 årsjubileet til Frelsesarmeen Røros, var Malistuggu ikke store krypinnet. Det kunne være kaldt med rim langsmed gulvlistene og tykk is på vindusrutene om vinteren. 

Så endelig i mars 1948 kunne frelsessoldatene flytte sin virksomhet til eget lokale i Peder Hiortsgate. Det var en stor dag for Røros korps da offiserer og soldater stilte opp til marsj, og gikk fra Totalsalen til sitt eget lokale “Frelsesgruva” i Peder Hiortsgate. Lokalet ble innviet av kommandør T.J. Øgrim med frue, og nøkkelen ble overlevert til korpsets leder adjutant Åse Hansen og assistent Alfhild Eriksen. Frelsesarmeen Røros holder fortsatt til i lokalene, som har møtelokaler i første etasjen og leilighet til offiserene i andre etasjen. 

Gruva

I jubileumsheftet fortalte korpsets eldste soldat i 1992, Elisabeth Aalen om “gamle dager” for armeen. Da de dro til gruva på ski med sangbøker og gitarer i ryggsekken. Det var mange ganger en lang og strabasiøs tur, med livet i fare i storm og kulde. Men på gruva ble det sunget, talt, og bedt. 

Samlingssted

I løpet av 130 år har Frelsesarmeen Røros vært samlingssted for både små og store. Igjennom tiden har de også vært å finne med sine friluftsmøter i gatene, på utposter, i syke- og aldershjem, og eller hvor folk måtte ha bruk for den. Mens Astrid Hansen var korpsleder på Røros på starten 2000-tallet var det blant annet babysang i Frelsesarmeen sine lokaler.

100 år

I jubileumsåret 1992 hadde korpset blant annet en speidertropp, hjemforbund, kvinneforening og støtteforening. Korpsleder dengang var kaptein Bjørg Tronstad og assistent Karina Magnussen, som kom fra Færøyene. 

Så marsjerte Frelsesarmeen i Røros videre med sitt flagg, inn i de nye 100 år, under sitt motto: Blod og ild! En reise som de er godt i gang med i dag når de fyller 130 år. I dag er det major Marie Skuland som er korpsleder for Frelsesarmeen Røros. 130-årsjubileet blir markert 26. mai i år. 

Kilder: “Frelsesarmeen Røros korps 90 år 1892 – 1982”, og “Frelsesarmeen Røros 1892 – 1992 100 år”. 

Huset som rommer Frelsesarmeen Røros i 2022. Foto: Tove Østby
Marie Skuland ved Frelsesarmeen Røros. Arkivfoto. Foto: Tove Østby
Marie Skuland og ungdomsarbeider Ruben Martinussen høsten 2021. Foto: Tove Østby