UKM 2022 – en «stående» forestilling

UKM-kontakt i Røros kommune, Ove Testad, gleder seg til onsdag 30.mars da det er duket for «Ungdom møter kultur» igjen. 

For to år siden, før pandemien stengte ned det meste av kulturlivet, ble UKM arrangert på Storstuggu. I år er arrangementet flyttet til Ungdommens Hus, der det blir en «nesten» vanlig lokalmønstring som i 2019. 

Stående publikum

Lokalet i Ungdommens Hus er mindre enn i Storstuggu og derfor må publikum i år stå under forestillingen. I den første delen kan publikum overvære de musikalske innslagene på scenen, deretter blir det en pause der publikum og artister bytter plass slik at publikum står oppe på scenen og rundt sidene i salen, – og ser på danserne som utfolder seg i andre økt. 

– Utstilling av kunst som maleri, foto, gjenstander og andre ting stilles ut der det er plass. Det vil si blant annet på biljardrom og på hemsen i 2. etasje, sier Testad.

Samarbeidsprosjekt

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Ungdomsrådet i Røros kommune, Moan Lyd, Ungdommens Hus Røros og UKM Røros. 

–  Det blir kult, bra og profft i år, og juryen er en blanding av ungdommer og voksne, forteller Testad.

Regionfestival i Ørland

Testad håper at ungdommene kommer seg ut av sine «kulturskap» og ønsker å vise seg fram, enten på scenen eller bak scenen som crew. Han presiserer at aldersgrensen er fra det året de fyller 13 til og med det året de fyller 20 år. 

Testad håper å sende gode og kule innslag videre til regionfestivalen på Bjugn Kulturhus13.-15.mai.

–  Å treffe andre og bli inspirert av jevnaldrende er spennende, i tillegg til overnatting og sosialt samvær. Jeg håper mange melder seg på,- husk fristen mandag 21.mars, avslutter en engasjert UKM-kontakt Ove Testad.

10. øver til Elden (+)

10-klasse ved Røros skole har en førsteklasses Elden i emning. Håvard Dahl og Unni Ryen har startet den intense øvingen mot 10. trinn tar med publikum fra de storslagne Slagghaugene til Røros storstue -Storstuggu. Publikumsforestillinger 22. og 23 mars, og skoleforestilling den 23. mars.

Video: Tore Østby

10. trinn ved Røros skole har de siste 18 årene satset på store sceneproduksjoner. Dette gjør de for at alle elever skal få kjenne på mestring, stolthet, vennskap, fellesskap, kreativitet, improvisasjon, samarbeid og utfordringer. Store sceneproduksjoner krever mye av hver enkelt, alle har sine viktige roller, både på og utenfor scenen. Her samarbeider alle – fra rektor til alle lærere og elever på trinnet. Alle er like viktige for å nå målet.

I år er det Musikkspillet Elden som står for tur. Elden er et norsk, historisk musikkspill skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug.

Kostymene som brukes i stykket, er de samme som under Eldenforestillingene ved Slagghaugene. Foto: Tore Østby


Elden er inspirert av virkelige hendelser i julen 1718 da 10 000 svenske soldater under ledelse av Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta Norge, etter ordre fra Karl XII.

Etter en langvarig og nokså mislykket beleiring av Trondheim, noen soldater under ledelse av General De la Barre sendt til Røros.

Forestillingen Elden har hovedvekt på møtet mellom lokalbefolkningen på Røros og de svenske soldatene. Historien som utspant seg, skildret gjennom kjærlighetsforholdet mellom Kalle og Ellen. De to blir skilt fra hverandre, da Kalle ble beordret i krigstjeneste.

En viktig del av skoleprosjektet elden, er å lage effekter og sceneoppsettet. Her produseres hestehoder. Fra venstre: Hillevi Andersen, Lars Arne Häggblom, Trym Røsten, Sondre Ysland. Foto: Tore Østby

Både beleiringen av Trondheim, og de svenske soldatene tilstedeværelse på Røros, tok slutt, da det kom melding om at kongen Karl XII er død. Da bryter soldatene opp fra Røros, og går sammen med de andre i okkupasjonsstyrken mot Sverige. Den turen er kjent som dødsmarsjen, og det er anslått at 3000 soldater frøs i hjel på vei over Tydalsfjella mot Sverige.

10. trinn sin forsestilling vises på scena i Storstuggu.

Det har vært årlige oppsetninger i regi av Håvard Dahl og Unni Ryen siden 2004. Her er listen over det som er vist tidligere år.

Sander Skott-Vangsgjelten, Iver Tverå Galåen, Klas-Elmer Prytz og Vemund Holden lager kulisser til Elden. Foto: Tore Østby.
Kanonkulene er klare for forestilling. Foto: Tore Østby

2004: En drittsekk er en drittsekk
2005: Spenning i lufta
2006: Dum dummere dritings
2007: Penny Lane
2008: Gammelpotetas venner
2009: Grease
2010: Levva livet (omskriving av Purpur og gull)

2011: The best of Røros skole
2012: Spell åt mi (Vømmøl)
2013: En drittsekk er en drittsekk uansett nasjon

2014: Penny Lane
2015: An-Magritt
2016: Grease
2017: Bør Børson
2018: Farende Fant
2019: Du skal få en dag i mårå
2020: An-Magritt – en konsertversjon
2021: A kind of Magic
2022: Elden

Kirkeklokkene ringer for Ukraina (+)

I morgen, søndag 13. mars klokken 13 ringer mange av landets kirkeklokker for menneskene som lider på grunn av krigen i Ukraina. Biskopene i Den norske kirke og Norges Kristne Råd står bak oppfordringen. Det ringes fra alle de fire kirkene i Røros kommune: Brekken, Glåmos, Røros samt Hitterdal kapell.

– Russlands invasjon av Ukraina har sjokkert en hel verden. Det berører oss alle, også som menigheter og som nasjonalt kirkelig fellesskap i Norge. Vi vil markere solidaritet med dem som lider i Ukraina og dem som flykter fra krigens redsler. Dette vil vi markere kommende søndag i våre bønner og ved å ringe med kirkeklokkene, sier preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit.

Han mener dette er en del av Den norske kirkes ansvar som folkekirke i Norge.

Kirkerådsleder i Den norske kirke Kristin Gunleiksrud Raaum støtter oppfordringen.

– Mange kirker har gitt rom for samlinger og for stillhet, for bønn og lystenning, for fred og rettferdighet for Ukrainas folk. Nå vil vi også oppfordre menighetene til å markere med klokkeringing. Jeg håper mange vil delta i denne helt spesielle situasjonen, sier hun.

Biskopenes oppfordring er å ringe med kirkeklokkene søndag 13. mars klokken 13.00 i syv minutter. Oppfordringen ble gitt torsdag morgen og er ikke bindende. Deltakelse vil variere fra sted til sted fordi ikke alle kirkebygg har bemanning tilgjengelig på kort varsel.

Norges Kristne Råd, som er et fellesskap av kristne kirker og trossamfunn, oppfordrer også andre kirkesamfunn til klokkeringing.

– Vi oppfordrer de kirkesamfunn som har kirkeklokker, til å delta i ringingen. Vi ber for alle som nå er rammet av denne krigen, og for alle som er preget av angst og uro, sier generalsekretær i Norges Kristne Råd Erhard Hermansen.

Foto: Tove Østby