I fjor høst gjennomførte FIAS en plukkanalyse av restavfallet i fra Fjellregionen. Analysen ble gjort i regi av CIVAC i samarbeid med 10 andre avfallsselskap i Midt-Norge. Totalt ble nesten 50 tonn avfall analysert. Nå har resultatene kommet og det er både oppløftende og nedslående.
FIAS best på matredding i Midt-Norge
Først og fremst er FIAS veldig fornøyd med resultatet for matavfall. Resultatet av analysen viser at det kun var en liten mengde matavfall i restavfallet samlet inn på rute fra husholdninger i Fjellregionen. Faktisk er da Fjellregionen best til å sortere ut matavfall, når vi sammenligner oss med de andre selskapene som var med i analysen.
– Dette er vi veldig fornøyd med. Takket være innbyggere og hytteeiere i Fjellregionen som sorterer så bra, så kan matavfallet bli til biogass og gjødsel på jordene i Midt-Norge, i stedet for å bli brent, sier Ole Solvang, daglig leder i FIAS.
Penger i containerne
Men det er andre typer avfall hvor Fjellregionen har et forbedringspotensial. I restavfallscontainerne viste det seg nemlig å være skjulte verdier i form av mye flasker og aluminiumsbokser med pant. Til sammen var det ikke så store verdier nå, men hvis man ser på tallene for Midt-Norge totalt per år, er det en vekker.
– Hvis vi går ut fra Kostra-tallene fra 2020, viser de at IKS/Kommunal renovasjon i Midt-Norge samlet inn cirka 105.000 tonn restavfall fra hytter og hus i 78 kommuner. Verdien – slik vår analyse gir grunnlag for – tilsvarer at det årlig kastes pantbare flasker og bokser for hele 21,4 millioner kroner rett i restavfallet, sier daglig leder for CIVAC, Trond Norum.
Oppfordrer til gjenbruk av klær og tekstiler
– Vi ser også at det er en del som kaster klær og tekstiler i restavfallet. Her lurer vi på om det er mangel på tydelig informasjon som gjør dette, sier informasjonsrådgiver i FIAS, Berit Selboe-Coote. Det er fortsatt slik at klær, tekstiler og sko som er rene og tørre leveres til gjenbruk og gjenvinning i egne containere på gjenvinningsstasjonene og på enkelte returpunkt i regionen. Se app’en Sortere for kart over hvor dette kan leveres.
Vi kaster mye i feil dunk
Dessverre så er det slik at en stor del av det vi kaster i restavfallet, kastes feil. Av alt restavfallet fra husholdninger i Midt-Norge som ble analysert, kommer det fram at hele 68,2 prosent ikke hører hjemme der. Når det kommer til restavfall fra hytterenovasjon er tallet på korrekt sortert avfall på 31,2 prosent. Restavfallet som kastes på gjenvinningsstasjonene er i større grad sortert rett. Her er tallet på korrekt sortert avfall på 64,1 prosent. Det er totalt sett i Midt-Norge matavfall, tørkepapir og plastemballasje som i størst omfang kastes feil.
– Det er mye som kommer inn som restavfall, som ikke skulle ha vært kastet i restavfallet. Det verste er at vi finner en del farlig avfall. Både elektronisk utstyr og batterier. I tillegg er det mange ressurser i avfallet som kunne vært utnyttet. Det burde vært kildesortert slik at det kunne gått til materialgjenvinning eller ombruk, og ikke til brenning, sier daglig leder i FIAS, Ole Solvang.
Største plukkanalysen i Midt-Norge
Åtte interkommunale- og kommunale renovasjonsselskaper og to næringsaktører i Midt-Norge har finsortert restavfall fra husholdninger, hytterenovasjon og gjenvinningsstasjoner for å finne ut hvor flinke vi som forbrukere faktisk er til å kildesortere.
I tillegg har to andre eksterne interkommunale og kommunale renovasjonsselskaper levert fra seg egne tall som danner grunnlaget for analysen. Det er den største undersøkelsen i sitt slag som noen gang er blitt gjennomført i Norge. Målet med prosjektet er å få mer av ressursene i avfallet inn i riktig kretsløp – å få tatt ut ressursene i avfallet slik at det kan utnyttes i ettertid.
Nesten 50 tonn restavfall er gjennomgått. Restavfall fra husholdninger, hytterenovasjon og husholdningslignende næringsaktører ble sortert ut i 32 ulike kategorier. Restavfall fra gjenvinningsstasjoner og bygg- og anleggsavfall ble sortert i 17 ulike kategorier.
Følgende avfallsmengder ble sortert:
- 5,45 tonn restavfall fra husholdninger
- 4,92 tonn restavfall fra hytterenovasjon
- 34,44 tonn restavfall fra gjenvinningsstasjoner
- 1,68 tonn restavfall fra næringsaktører
Fakta om CIVAC:
CIVAC ble etablert av trønderske renovasjonsselskaper i 2020. Målet er å hente ut sirkulærøkonomiske verdier for samfunnet og for medlemsbedriftene i Midt- Norge. Klyngeselskapet har i dag 23 medlemmer, bestående av renovasjonsselskaper, kunnskapsinstitusjoner og næringsaktører fra ulike bransjer.