Anmeldt for kjøring uten førerkort (+)

En bilfører ble anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort etter at UP gjennomførte en adferdskontroll i Røros sentrum i dag. I tillegg fikk fire bilførere gebyr for manglende bruk av bilbelte, og en fører fikk forenklet forelegg for bruk av mobiltelefon.

240 oppkjøringer ved Røros trafikkstasjon (+)

I 2021 var det totalt 240 oppkjøringer i alle klasser ved Røros trafikkstasjon. 185 av oppkjøringene var i klasse B (personbil). På landsbasis ble det satt ny oppkjøringsrekord i fjor med mer enn 152 000 oppkjøringer. Dermed har flere enn noensinne hatt oppkjøring hos Statens vegvesen i 2021. 103 287 av oppkjøringene i 2021 er i klasse B som er vanlig personbil.

– Vi har måttet prioritere hardt for å ta unna flest mulig av kandidatene. Sensorene våre har jobbet både kvelder og lørdager for å få dette til, sier Frode Børstad i Statens vegvesen. I siste normalår, 2019, ble det gjennomført 139 397 oppkjøringer i totalt alle klasser.

Mange nye sensorer i 2022
Til tross for rekordhøyt antall oppkjøringer, er det fortsatt lang ventetid for å få oppkjøringstime. Det er heller ikke noe som tyder på at pågangen vil gå ned med det første. Statens vegvesen har ansatt 24 nye sensorer som vil være klare for å gjennomføre oppkjøringer allerede nå i januar. Samtidig starter et nytt kull med 28 kommende sensorer. Disse vil være klare til sommersesongen.

– Vår og sommer er høysesong for sensorene. Det er flere kandidater i alle klasser, og i tillegg har vi oppkjøringer i motorsykkelklassene kun i sommerhalvåret, sier Børstad.

Flere sensorer har gjennomført 1 100 oppkjøringer

Børstad berømmer innsatsen fra sensorene i året som har gått.

– Takket være velvillige medarbeidere over hele landet som har stått på, har vi klart å tilby et rekordhøyt antall oppkjøringer. I Bergen og Stavanger har vi to sensorer som begge har gjennomført rundt 1100 oppkjøringer i år. Dette er en imponerende innsats, og et viktig bidrag til å få tatt unna køen, sier Børstad.

Det er gjennomført 6 123 flere oppkjøringer i klasse B i 2021 enn i 2019.

Statens vegvesen har i tillegg ansvar for å tilby oppkjøringstimer i de tunge klassene.

– Det er viktig at vi møter næringslivets og samfunnets behov for nye buss- og lastebilsjåfører, sier Børstad.

Hvordan redusere ventetiden?

Kandidatene kan selv påvirke ventetiden ved å øve mye og være godt forberedt. Trafikklæreren har en viktig rolle både i opplæringen og i å vurdere om eleven er klar for oppkjøring.

I klasse B har andelen beståtte oppkjøringer økt fra 73 prosent i 2019 til 77 prosent i 2021. Ser vi på alle klasser viser statistikken at andelen beståtte oppkjøringer har gått opp fra 77 prosent til 80 prosent.

– Dette er en gledelig utvikling, men en viss andel stryk vil vi uansett ha. Selv om vi har kø og stor pågang, så kan vi ikke kompromisse på trafikksikkerheten. Det aller viktigste er at de som består oppkjøringen fyller kravene som stilles for å være en trygg sjåfør, sier Børstad.

Sikringstiltak av bruer (+)

Statsbygg har fått tillatelse av Røros kommune til sikringstiltak av flere bruer. Det gis tillatelse til utføring av sikringstiltak på sleggbrua, sagbrua og Kloppa.

Sikringstiltak som det er søkt om på sleggbrua: Forlengerrekkverk, sikre åpninger med permanent sikring, og sikre gangbrua med port.

Sikringstiltak på sagbrua: Sikre alle åpninger i rekkverket ved å montere armeringsnett.

Sikringstiltak ved kloppa: Rekkverket sikres med armeringsnett og netting.

Sleggbrua, slik den er i dag, ble bygd ca. 1890. Fra tidlig på 1700-tallet har det vært bru på samme plass som der Sleggbrua er nå. På begge sider er det i grunnen rester etter flere eldre bruer. Etter hvert som slegghaugen har vokst er brua flyttet opp i terrenget. Et forsvarskart fra 1711 viser flere bruer over Hyttelva.

Sagbrua blir også kalt «Øvre hyttbrua». Brua ble oppført som heng- og sprengverksbru i 1820-åra. Både sagbrua og sleggbrua tilhører eiendommen etter Røros Kobberverk. Den eies av Den norske stat og forvaltes av Statsbygg. Rørosmuseet leier eiendommen og har etter avtale fra 2018 ansvar for drift, vedlikehold og istandsetting.

Kilde: Digitaltmuseum.no

Sagbrua. Foto: Tove Østby

 

Null positive covidtester blant elevene (+)

Det er så langt ingen elever ved Rørosskolene som har testet positivt på covid 19. Kommuneoverlege Marius Kaland er svært godt fornøyd med utviklingen.

– Når så mange er testet, gir dette et godt bilde av situasjonen på Røros. De fleste elevene har testet seg i dag, men ingen av dem positivt. Det er heller ingen barn blant de tre som har fått covidsmitte bekreftet ved PCR-test i dag.

Hvis trenden holder seg som den er, så kommer vi til å nærme oss nullsmitte innen en måned. Jeg ser for meg at vi vil fortsette å han en nedadgående tendens, sier kommuneoverlege Marius Kaland til Rørosnytt.

De mange negative testene på skoleelever, er svært gode nyheter for blant annet Femundløpet.

Vi tar sikte på at det kan gjennomføres som planlagt, sier Marius Kaland.

Meldte selv fra om at han var frigitt (+)

20 år gamle Harald Oddmund Sørli fra Vingelen ringte selv til foreldrene og fortalte at han var frigitt søndag kveld. Politiet fortsetter etterforskningen, men ingen er pågrepet i saken så langt.

– Politiet etterforsker saken med full styrke, ingen er siktet for frihetsberøvelsen per nå, heter det i en pressemelding fra politiet.

Politiet fikk melding om hendelsen søndag 2. januar ved totiden, om at tre personer ble utsatt for vold på en privat adresse i Vingelen og at en av de tre personene ble tatt med av de mistenkte.

Det ble opprettet kontrollposter ved flere veger i området. Innlandet politidistrikt fikk
bistand fra Trøndelag politidistrikt til kontrollposter på grensa mellom Innlandet og
Trøndelag fylke.

Mistenkt kidnappet kommet til rette (+)

Politiet melder nå at savnede Harald Oddmund Sørli fra Vingelen har kommet til rette.

– I forbindelse med kidnapping av en person i Tolga natt til søndag, så er saknede kommet til rette. Politiet gir ingen ytterligere opplysninger før mandag formiddag. Pårørende er varslet, melder politiet på Twitter i kveld.

Politiet fikk melding om hendelsen ved totiden natt til søndag. Tre personer ble meldt utsatt for vold på en privat adresse. En av de tre personene skal ha blitt tatt med av de mistenkte og politiet etterforsket hendelsen som en frihetsberøvelse.

Politiet har avhørt flere vitner og jobbet for å finne fornærmede og eventuelt komme i
kontakt med de mistenkte. Nå ved midnatt kom meldingen om at det hele har endt godt.

Tre nye smittet i går (+)

I går ble det registrert tre nye smittede med folkeregistrert adresse Røros. Dermed er vi oppe i 138 smittede, siden pandemien startet. Også dagen før, ble det registrert tre nye smittetilfeller.

I Norge ble det registrert 2903 smittetilfeller i går. De nærmeste dagene vil vi få bedre oversikt over smittesituasjonen, når jule- og nyttårsfeiringen er over og antall tester som analyseres kommer opp på hverdagsnivå. Da vil vi også se hva som kommer i kjølvannet av julefeiringen.

Omikron er nå i ferd med å bli den dominerende varianten i Norge. Erfaringer fra andre land tilsier at denne varianten er noe mer smittsom, enn de vi har hatt tidligere.