Første amerikafarer fra Røros var skredder (+)

Folketellingen fra 1701 viser at det dengang var tre skreddere på Røros. Det var Erich Nielszen (26), Axell Schrædder (45) og Morten Pedersen (68).

I folketellingslisten fra 1801 er det nevnt skredderske Kari Saxedtr. Gudal (26), som var del av en håndverkerfamilie. I tillegg er skredderne Erik Olsen (46), Ole Pedersen Moe (35), Christen Christensen Haugen (28), og Ole Pedersen Røste (41) nevnt.

Skredder Lars Larsen Haas (45) drev som skredder på Bakkene. I Djupdalen var skredderske Gjertrud Ditlevsdatter (31), og Ane Margrethe Evensdatter (22) var skredderske i Rugldalen.

Viktig fag

Skredderhåndverket var også i gamle dager et viktig fag. Det omfattet både dame- og herresøm, senere ble de to grenene skilt fra hverandre. På Røros kom det kvinner inn i herreskredderfaget også.

Amerika

Den første Amerikafareren fra Røros var Kjeld Pedersen Rønne, han var skredder. Kjeld utvandret i 1851. Han var født i Løten. Lars Lillehagen drev skredderhåndverket på Røros i en årrekke, han var født i Stange. Skredder Andreas Iversen Leinan kom fra Leinstranda. I lengre tid fungerte han som kirketjener.

Hoffskredder

Blant de mer kjente skredderne i andre halvdel av 1800-tallet nevner Rørosboka Sven Andersson. Han var en høyt ansett finskredder. Sven var født i Sverige, og hadde blant annet vært med å sy for Kong Oskar II, og andre ved hoffet i Stockholm før han kom til Bergstaden. Skredder Andersson hadde gård i Bergmannsgata vis a vis Direktørgården, og drev et større verksted. Sven døde i 1898, 71 år gammel.

To andre som hadde skredderforetninger i lengre tid var Lars Larsen (1843 – 1915), og Simen Randklev (1853 – 1935). Olava Jamt som var født Solli (1854 – 1928), gikk i skredderlære hos Andersson. Etterpå drev hun sin egen forretning i rundt 40 år. Katrine Hartz som var født i 1945, drev også skredderverksted i mange år.

O. Hokstad og M. Fosland, og skredderske Ingrid Kverneng er nevnt i Rørosboka som skreddere på Røros i slutten av 1890-årene. Konfeksjonsindustrien endret forholdene mye innen skredderfaget, likevel ble ikke de dyktige fagfolkene overflødige.

De mannlige skredderne ble etterhvert fåtallige i Bergstaden, av kvinnene var det flere utøvere i faget. M. Mikkelsen som var født i 1877 startet egen skredderforretning i 1904. Dette var samme året som han var utlært i faget på Røros. I 1913 – 14 jobbet han i Oslo, senere jobbet han igjen i Bergstaden.

Skredderforretninger

Ivar Feragen som var født i 1887, han var utlært i 1906. Fra 1913 og i en rekke år fremover var han bestyrer av kjøpmann Skanckes skredderforretning. Senere tok han over forretningen og drev den videre for egen regning.

Peder Hamland som var født i 1892 drev skredderforretning i Bergstaden fra 1921. Han kom fra Nærøy. Læretiden tok Peder i Namdalen. Før han kom til Røros jobbet han i Namsos, Steinkjer, Levanger, Rjukan og Trondheim. I tillegg er det flere skreddere som har jobbet i Bergstaden i lengre og kortere perioder.

Kjøpmann Engzelius drev også skredderverksted i en del år. Der var det Tore Gåsbakk som var bestyrer. I Brekken drev Magnus Strickert skredderforretning. Etter 2. verdenskrig ble Røros konfeksjonsfabrikk startet opp.

Omreisende

En av de omreisende skredderskene som holdt ut lengst var Kjerstine Kjelsberg. Hun sydde blant annet den gamle mannlige rørosdrakten. Som de fleste kvinnelige skredderne drev Kjerstine både med herre- og damesøm. Maren Lien var også skredder i Bergstaden i flere år. Rørosboka nevner også syerkene Lusie Bjørnås og Johanne Selboe.

Systue

Marie Kjelsberg ledet i mange år Engzelius systue, og Skanckes systue ble bestyrt av Johanna Wintervold, som senere drev den for egen regning.

Da håndverksloven ble innført i 1937 ble flere kvinnelige skreddere og syersker godkjent som selvstendig drivende: Marie Brynhildsvoll, Johanne Graftås, Ellen Haden, Marie Haugseth, Lusie Henningsgård, Klara Kojan, Petra E. Selboe, Marie Skancke, Bergljot Soli, Olava Solli, Hanna Stensås, Karen Svensk, Bergljot Tørres, Ingebjørg Tørres, Magna Vordahl, Pauline Waldahl, Soveig P. Ødegård, Elisabet Øverhaug, Karen Øverhaug oh Petronille Ås. Senere kom Martha Andresen hjem fra Oslo, og drev med damesøm i Bergstaden.

En viktig del av skredderhistorien på Røros er Husfliden Røros i Bergmannsgata, som ble etablert på 1930-tallet av Iver Tønseth. I 2003 kjøpte Rørosdraktstuggu og Husfliden Gjøvik Husfliden Røros. Tønseth la da ned, og Draktstuggu flyttet dit. Etter det har butikken og Rørosdraktstuggu blitt driftet i lag. De tidligere driverne laget også drakter, Bergstadbunaden og Grafferbunad. Dagens drivere har Rørosdrakta og Haltdalsdrakta. 

Kilde: Rørosboka bind 1, kapittel » Handverk, husflid og industri» av Olav Kvikne

Husflidsbutikk siden 1930-talet. I dag er det Britt Elin Svenning, Anette Rasmussen Halsan og May Dagmar Svendsen som jobber i butikken. Foto: Tove Østby

Trives som skredder på Røros (+)

Fadi Zidan kom til Norge fra Syria for seks år siden. I dag bor han med familien sin på Røros, og driver eget skredderverksted i Kjerkgata. Han har lang erfaring som skredder. Han jobbet som skredder 20 år i Syria før han kom til Norge. Fadi ble skredder fordi han likte yrket, det gjør han fortsatt.

Skredderverkstedet

Fadi startet skredderverkstedet i Bergmannsgata i mai 2020, midt under pandemien. På åpningsdagen hadde han med seg en symaskin fra hjemme. En hjemme-symaskin som ikke var laget for en skredderbutikk. Han leide to – tre meter i et kjellerlokale. Det var korte åpningstid i starten, for eksempel fra 9 – 12.

– Jeg tok med meg symaskinen og en saks, og gikk til butikken min. Jeg begynte på null. Nå har jeg mange maskiner, dameklær og andre forskjellige ting, sier Fadi Zidan.

Han hadde en del kunder på Røros fra før. Mange kjente han fordi at hadde sydd hos Røros Frivilligsentral. Men den første måneden ble det ikke mye inntekt. Andre måneden ble det mer, og tredje måneden ble det mer og mer, så Fadi fikk raskt mange oppdrag. Etterhvert har han blant annet kjøpt ny symaskin og skomaskin. Etter at han flyttet til Kjerkgata har han hatt mye kunder, og får gode tilbakemeldinger fra kundene sine, som igjen anbefaler han til andre. I tillegg til kundene fra Røros har Fadi nå også kunder fra Oslo, Trondheim og Tynset.

I skredderverkstedet sitt tar Fadi blant annet imot klær, sko og utstyr til reparasjon, han syr også på bestilling, for eksempel dressjakker og kjoler. Fadi er også skomaker, og har et eget rom til dette i verkstedet. I tillegg sliper han kniver, og trekker litt møbler. I butikken har Fadi dameklær, som han kjøpte da en butikk på Røros ble lagt ned. Da åpnet han en avdeling med dameklær.

Fadi har tidligere jobbet hos Flokk, men da koronapandemien kom ble han uten jobb.

– Jeg tenkte hva skal jeg gjøre på Røros?, sier Fadi.

Han bestemte seg for å åpne skredderverksted for å se om det fungerte eller ikke. Det har fungert veldig bra. Etterhvert flyttet han til et større butikklokale i Kjerkgata. Der trives han veldig godt.

Miljøet

Fadi er glad for at folk tenker på miljøet, og kommer til han med ødelagte klær istedenfor å kaste.

– Mange folk komme til meg. Det er veldig bra for miljøet å ikke kaste, sier Fadi.

Fadi har mange spennende oppdrag, blant annet trekk bil og traktorseter.

– Alt som bruker skinn eller stoff kan jeg hjelpe til med, sier skredderen.

Kollisjon ved Glåmos (+)

Ved 16-tiden frontkolliderte to personbiler på Fylkesvei 30 et stykke nord sør for avkjøringen til Glåmos. Sørgående bil fikk skrens, og kjørte inn i en personbil med fire personer i. To av personene i denne bilen var barn. Hele familien fremstår som uskadet.

Den ene ulykkesbilen kjørte et godt stykke ut av veien etter kollisjonen. Foto: Tore Østby

Bilen som kjørte inn i bilen med familien i kjørte deretter av veien og ligger ute på jordet nedenfor en skråning. Føreren av denne bilen er tatt med til legesjekk på Røros.

Veien er åpen for trafikk i den ene kjøreretningen, og folk oppfordres om å kjøre forsiktig forbi ulykkesstedet.

Seks nye smittetilfeller (+)

I løpet av fjerde juledag kom det seks nye positive svar på PCR-test på personer med folkeregistrert adresse i Røros. Dermed står vi på 131 bekreftede smittetilfeller siden pandemien startet. Smittetrenden er fortsatt synkende. 

I landet ble 4702 nye bekreftet smittet i går. Tendensen i Norge nå, er at omikron er i ferd med å bli den dominerende varianten i Norge. Det er nå registrert 8854 omikrontilfeller i Norge.

Minnes dramatiske krigsdager på 90-årsdagen (+)

29. desember 1931, ble Knut Brandstorp født. Starten på livet var traurig. Hans mor var meget syk da Knut ble født. Faren ble sendt ut i nattemørket. Det var ikke slik på den tiden at fedrene skulle være med på fødselen. Faren gikk ute i nattkulden. Knut tror han var nervøs der han gikk. Omsider fikk Knut se dagens lys. Knut hadde mørk hudfarge på grunn av gulsott da han ble født. 

Som barn fikk Knut høre at faren var leder av noe som het Framfylkingen, hva nå det var for noe. Knut snuste litt for å finne ut hva dette var. 

– Joda, det var et sted hvor barn, jenter og gutter møttes og hadde det moro. De gikk på turer, var med på sangleker, hadde revyer og det ene med det andre. Dette var jo artig. Men det var ikke noe sånt på Høybråten, der jeg bodde. Dermed var det en septemberkveld, hvor jeg ruslet innover til Grorud. I Grorud, der skulle det skje. Jeg kom opp i Grorud, og der var det masse unger, og der var det sang, og der var det lek. Det sto en gubbe der med solbriller. Da sa jeg at nå skal jeg bli medlem av Framfylkingen. Skal du bli medlem av Framfylkingen du, sa han. Men du er veldig liten da. Ja, men jeg er stor nok hadde jeg visstnok sagt. Og dermed var jeg medlem av Framfylkingen, sier Knut Brandstorp. 

Krigen

Da fulgte det flere år med blant annet den første store Framleiren Stavern i 1937, og den store nordiske i 1939. Så kom krigen. Den var meget dramatisk for Knut. Faren var dengang i Arbeiderbladet, og fikk melding om at det var uro i Oslofjorden. 

– Han sa ifra om at dersom det kommer fly i løpet av natten, så må dere løpe inn i skogen og gjemme dere under noen laken. Vi bodde rett i sonen for Kjeller flyplass. Himmelen den var svart krydret av tyske messerschmitt fly, som da spydde sin last utover. Men vi kom nå gjennom den natta, sier Knut. Men han kan fortelle at den store furua som de hadde lagt seg under ble delt i to av splinter, og det lå deler av ruiner rundt omkring dem. Men ingen kom til skade. 

Så kom dagene igjen med skole, trodde barna. Men nei, det første som skjedde var at fiendene tok skolen, så det ble ingen skolegang. 

– Vi vokste opp, og vi skjønte at det var viktig å ha en bestemt holdning over disse nye grønnkledde som hadde kommet til oss. Vi gjorde så godt vi kunne for å vise vår forakt, sier Knut. Blant annet husker han at de fikk beskjed om at

dersom det kom en tysker langs veien så skulle de gå over på den andre siden av veien og snu ryggen til ham. Det var ingen fra Høybråten som tok imot godteri fra tyskerne. Det var landsforræderi. 

Emblem

Knut vet at de var med på flere tokter innover i skogen, og prøvde å markedsføre barnas holdning til de nye fiendene. Knut husker ikke om han var med selv, men det ble malt et stor emblem inne ved Elvåga i Østmarka. Emblemet var rundt åtte – ti meter stort, og var en hyllest til Håkon den 7. Det er rester av emblemet der den dag i dag. 

Årene gikk, og Knut skjønte mer og mer at barna var nyttige de også. De delte blant annet ut flygesedler, og de prøvde å mate russerfanger som var plassert i nærheten. 

– Vi bidro på vår måte, sier Knut. Han legger til at de stjal turnips som de ga til de gamle som ikke hadde fått tak i poteter. 

Så var det en mørk dag i 1943. Familien var sent oppe fordi de skulle fikse noe hjemme. Plutselig begynte det å dundre i vegger, og det var skrik og skrål. Plutselig var tyskerne inne med sin gestapo, og arresterte Knut sin far. 

– Jeg skal ikke gå i detaljer på det, men det var en forferdelig opplevelse, sier Knut. 

Faren ble tatt, mens Knut og moren ble igjen alene. Huset ble okkupert i tre-fire dager, før tyskerne dro igjen. Umiddelbart etter at de hadde dratt, fikk moren og Knut en melding fra en nabo, om at de måtte komme seg ut av huset. Faren var borte. Det var ingen som visste hvor han var. De regnet med at tyskerne kom tilbake, og det gjorde de. Ti minutter etter at Knut og moren hadde rømt fra huset sitt, var huset okkupert av tyskerne igjen. De brant opp rester av det familien hadde av møbler, bøker og slike ting. Men noe hadde Hjemmefronten greit å gjemme unna. 

Da var det for moren og Knut å komme i en dekkleilighet. De hadde flere dekkleiligheter, før de omsider fikk melding om at nå var tiden inne for å komme seg over til Sverige. 

Julaften

På selveste julaften banket det på døren. Inn kom en kar, som sa at i kveld måtte moren være alene hjemme. Gutten måtte bort. Knut ble stablet inn på et loft. Ut på kvelden banket det igjen på døren. Da var Knut langt inne i nøkkelhullet, og hørte en stemme som han kjente så altfor godt. Han styrtet inn i rommet, og der satt hans far. Men det var ikke hans far. Det var en kar som nok var lik på mange måter, men han var mørkhåret, hadde hornbriller, han hadde nesten ikke tenner, og hadde store bandasjer på hendene. Faren hadde greid å rømme i fra gestapo. Mor og sønn fikk beskjed om at faren nok ikke kunne komme til Sverige, før på lang tid, fordi han var så skadet. Men Knut og moren måtte dra over, og det gjorde de. 

Dette var i romjulen 1943. Det hadde vært kaldt, men så ble det mildvær. De skulle gå over Rødenessjøen, men det var ganske håpløst på grunn av mildværet, så de måtte gå rundt sjøene. Det var en tur på over 11 timer. 

– Det var dramatisk. Men vi så ikke så mye til tyskerne før vi kom til grensen. Og da braket det løs. Da lå tyske kommandostyrker og skjøt mot oss med Krag-Jørgensen, tror jeg det var. En av disse kulene traff da en stein som ble en rikosjett som havnet i panna mi, og jeg lå der i en blodpøl, mens de andre løp retning Sverige, en par hundre meter. Jeg ble liggende igjen. Da skjedde noe som, egentlig aldri skulle kunne ha skjedd-En svensk soldat løp over grensen, fikk tak i meg og dro meg over på svensk side. På den måten ble jeg og mor etterhvert forent i Sverige, på en mottakelsestasjon for flyktninger fra Norge. 

Tiden gikk, og etterhvert havnet de i Stockholm. Faren kom tilbake, og fikk jobb hos den Norske legasjon. 

– Jeg hadde en fantastisk tid med svenske kamerater. Fin skolegang, og veldig mye flotte opplevelser, sier Brandstorp. 

Knut kom tilbake til Norge 15. mai, like etter at krigen var slutt. Men før det hadde han opplevd det helt store. På selve frigjøringsdagen var hans mor borte. Ingen visste noe om noe som helst. Knut var på vei til skolen. Da han kom oppover der som skolen lå, badet hele området i norske flagg. Barna sang “Ja, vi elsker”, og Knut var hedersgjesten. 

Da var det bare om og gjøre å bli ferdig med Sverigeoppholdet, og komme tilbake til Norge. Etter lang lang tid fikk familien etablert seg med et sted å bo, i nærheten av der som de bodde før de rømte til Sverige. 

Tiden etterpå med Framfylkingen, AUF og skolegang ble spennende. 

– Jeg var aldri noe skolelys, men jeg føler at det jeg lærte av viktige ting det lærte jeg gjennom Framfylkingen, og gjennom AUF. Slik gikk nå årene. Det er iallefall en ting som er sikkert, at all forferdelse og all gru, alt spetakkel som var det glemmer jeg aldri. Men jeg vil også takke på mange måter for det man lærte om medmenneskelighet, om dette med å ta vare på hverandre i vanskelige tider- Det var dramatisk, sier Knut. 

Knut Brandstorp. Foto: Tove Østby