Julen foregår i den mørkeste tiden på året, men det er en lysfest. «Det tennes tusen julelys» heter det i ´sangen, og det er ingen overdrivelse. Det er tradisjoner knyttet til julelysene, og mange bruker gamle lyslenker og lysestaker. Nå er tiden inne for å bytte ut disse med LED-lys.
Det er to veldig gode argumenter for det. LED bruker langt mindre strøm, og det merkes godt når strømprisene er så høye som nå, og LED produserer mindre varme, og er derfor mer brannsikkert.
– Vi på Elon har et bredt utvalg av lyspærer for at du skal finne det du søker. Ved å bytte dine lyspærer til LED kan du spare mye penger. Det er dessuten bedre for miljøet siden LED bruker mindre energi og har betydelig lengre livslengde, sier Per Brende ved Elon Røros til Rørosnytt.
Budskapet fra Norsk brannvernforening er at vi bør bruke julelys med lav overflatetemperatur, for eksempel LED-lys.
– Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring. Julelys bør i det minste være CE-merket. men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Se etter CE-merket på produktet, emballasjen eller følgedokumenter, skriver Norsk brannvernforening på sine nettsider.
Julemarkedet ruller videre, og i dag har noen nye utstillere kommet til. Det er begrenset hvor mange utstillere det er plass til med gjeldende smittevernregler. Derfor er det en del utskiftinger halvveis.
Både på Røros og i Norge forøvrig, er det stor spredening av covid 19 for tiden. Det skaper bekymring, men så langt er det ikke aktuelt å avslutte julemarkedet før det er ferdig, 12. desember.
Julemarkedsgeneral Lillian Sandnes sier Julemarkedet uansett vil forholde seg til nasjonale og lokale smittevernråd og regler.
Snorre Ryen Tøndeler klar som general de la Barre i Elden i 2022.
Musikalartisten er opprinnelig fra Røros og jobber i dag ved Trøndelag teater. Han har vært med i Elden siden han har «en liten gutt» og har hatt mange roller i stykket. Han er utdannet musikalartist fra Högskolan för scen och musik i Göteborg. Under utdannelsen hadde han praksis i musikalen Kinky Boots på Malmö Opera, og har senere medvirket i musikaler som American Idiot i København og My Fair Lady på Stockholm Stadsteater.
Snorre debuterte på Trøndelag Teater i musikalen Tordenskjold – alle tiders trønder og fortsatte i familieforestillingen Den hemmelige hagen. Han spilte Simon Seloten i musikalen Jesus Christ Superstar– og var understudy i rollen som Judas. I fjor medvirket han også i En dag… på Hovedscenen.
Lars Henrik Aarnes debuterer som Kalle i 2022. Han er utdannet ved Bårdar Akademiet (2010-2012) og har siden endt utdannelse jobbet som skuespiller ved flere av landets teatre. Han har erfaring fra bla. Hålogaland Teater, Teater Innlandet, Den Nationale Scene og Riksteatret.
Høsten 2017 og vinteren 2018 spilte han Marius i «Les Miserables» på Folketeateret, som han høstet svært gode kritikker for. Han var tilbake på Folketeateret høsten 2019 i rollen som Rolf i«Sound Of Music»og som Jesper i «Kardemomme By» våren 2021.
Lars Henrik har lang erfaring som lydbokinnleser, har komponert musikk til forestillingen «Peter Pan» av Låveteatret og produserte og spilte i forestillingen Halvs Saga, som han co-produserte sammen med Haugesund Teater sommeren 2021.
Høsten 2021 er Lars Henrik aktuell i forestillingen «Teaterkonsert Sundfør» med Riksteateret.
Kristoffer Olsen har sin debut som Niklas i 2022. Olsen har sin utdanning fra Guildford School of Acting i Storbritannia. Han flyttet tilbake til Norge i 2017, da han debuterte på Det Norske Teatret som Eldste Cunningham i The Book of Mormon. Siden da har han spilt roller som Augustus Gloop i Charlie og sjokoladefabrikken, Ben i Lazarus og Mack the Knife i Tolvskillingsoperaen. Nylig spilte han rollen Folk i operetten Orfeus i Underverden ved Den Norske Opera & Ballett.
Tidligere har han medvirket blant annet i Les Miserables ved Hålogaland teater, Skjønnheten og udyret ved Christiania Teater, Laurel & Hardy i McGriegor Hall, Joseph & the Amazing Technicolor Dreamcoat i Frinton og Cole ved Yvonne Arnaud Theatre. Han har spilt roller i film og TV, som Holby City (BBC), Father Brown (BBC), Magnus (NRK), Hellums Kro (NRK) og Knerten og sjøormen (Paradox). Han har også gitt stemmer til flere norske animasjonsfilmer. Kristoffer vant The Stephen Sondheim Society Performer of the Year Award i 2021, og Musikkteaterprisen i 2018 for Book of Mormon, som han også ble Heddapris-nominert for.
Oda Isabella Smit Ødegaard gjør Kristine i 2022. Hun har vært med i Elden i mange år og i dag studerer hun musikkteater ved NSKI høyskole. Hun har medvirket i Spelemann på taketved Operaen i Kristiansund.
Tiril Ramberg spiller soldaten Håkan Modig i 2022. Hun går musikallinja ved Ringerike Folkehøgskole. Hun har medvirket i Billy Elliot ved Folketeateret i Oslo og Spelemann på taket ved Operaen i Kristiansund.
Jo Bjørner Haugom har vært med i Elden siden 1994 og i 2022 skal han spille Pär Åke , den eldste svenske soldaten. Våren 2022 spiller han Gammelbør i Turneteatrets oppsetning av Bør Børson.
Mari Hauge Einbu(31) skal spille Maren i Elden sommeren 2022. Hun ble utdannet ved teaterhøgskolen i Oslo i 2015 og har siden jobbet ved Trøndelag teater. Nå er hun skuespiller ved Oslo Nye Teater.
Hun har medvirket i ulike stykker ved Trøndelag teater som blant annet Høstsonaten, Byggmester Solness, Speleman på taket og alle komediemusikalene som Mads Bones har satt opp ved teatret samt paroditeatret Slaget på testiklestad i 2015 og 2016. Hun ble nominert til Komiprisen i kategorien «Beste kvinnelige komiker» for rollen som nettopp «Suffløren i Slaget på Testiklestad. Hun mottok også en Hedda-pris i kategorien «Beste kvinnelige medspiller» i rollen som Louise i Armod og edelt sinn.
I 2019 var hun på Røros som Eli Sjursdotter på Christianus Sextus.
For en tid tilbake, hadde Røros et covidrelatert dødsfall. Det dreier seg om en eldre person med underliggende sykdommer. Covid 19 var etter det Rørosnytt kjenner til en medvirkende årsaken til dødsfallet. Dette er det første covidrelaterte dødsfallet i Røros. Det har tidligere vært et covidrelatert dødsfall blant utflyttede Rørosinger.
– Smitteveien var kjent, og smittesporing ble gjennomført etter vanlig prosedyre. Den omkomne var i likhet med de andre smittede på Røros smittet av covid 19 subtype delta, sier kommuneoverlege Marius Kaland til Rørosnytt.
I løpet av helga er det avlagt noen flere positive hurtigtester på Røros. De som har fått positiv hurtigtest, har avlagt par-tester, men det vil ta noe tid før det kommer svar på disse. St Olavs hospital har opptil tre dagers ventetid nå. Kommuneoverlegen sier det ikke er noe stort problem, siden hurtigtastene nå er svært pålitelige.
– Det er veldig gode hurtigtester som er i bruk. Av 100 positive hurtigtester, er det bare 3 som er falsk positive. Vi agerer derfor ut fra hurtigtastene, selv om det er prc-testene som er de som ligger til grunn for offisiell statistikk. Nå følger vi situasjonen nøye, og det er ikke fattet noe vedtak om lokale tiltak, sier kommuneoverlege Marius Kaland til Rørosnytt.
Det er mange besøkende på Røros nå, på grunn av julemarkedet. Så langt er det ikke meldt om smitte under julemarkedet. De fleste smittetilfellene skjer i bedrifter og skoler, og det er sammenheng mellom dem. Røros kommune sier derfor de har god kontroll.
Regjeringen vurderer flere nasjonale tiltak nå, etter store utbrudd flere steder i landet. Den nye mutanten Omicron skaper størst bekymring, fordi denne varianten smitter veldig raskt.
Laget Hass Krestafer ventet 39 år før de kom med ny plate. Orkesteret, som har eksistert siden 1976 (!) slo til med 24 kutt med en god miks av tradisjonelle gammeldanslåter, egenskrevet musikk av Odd Sundt og et knippe riktig gamle Rørospolser.
Dermed rommer plate en hel julekalender, og hver dag i advent åpner vi ei luke. Bak luke seks finner vi Skinnfelleken, og som alle slåttene på plata, har den en spesiell historie.