Rørosmeieriet opp i Stortinget (+)

I den muntlige spørretimen i Stortinget i dag, stilte Venstres stortingsrepresentant Gunhild Berge Stang spørsmål til Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) om bortfall av distribusjonsstønad. En regelendringen fører til at Rørosmeieriets kostnader øker med 8 millioner kroner. Her kan du se og høre Gunhild Berge Stang sine spørsmål, og Sandra Borch sine svar i Stortingets spørretime i dag:

Uttalelse fra Rørosmeieriet:

– Med forbehold om at vi ikke kjenner mer til utformingen av en slik ordning, så vil jeg si at fordelen med et bunnfradrag er at det er en kjent mekanisme. Riktig utformet så vil det gjøre det enklere for ev. nye aktører og mindre aktører som oss og kunne virke som et konkurransefremmende tiltak lik det Q har hatt frem til nå. Det bunnfradraget de snakker om kan jo omfatte alt fra den størrelsen Q var på da de mistet distribusjonstilskuddet og nedover, og kan slik sett oppveie for frafallet av distribusjonstilskuddet. Q er jo ganske mye større enn oss. Vi foredler ca 16 mill. liter melk, Q ca 120-130 mill. liter mens Tine ligger på ca 1200 mill. liter.

Ordningen som dette handler om, Prisutjevningsordningen, er laget for å balansere totalmarkedet, og jo mindre du er, jo skjevere vil du risikere å komme ut iom at du ikke vil ha mulighet til å ha produktspekteret som vil gi balanse.

Vi er veldig positive til at noen har foreslått en løsning som kan være et utgangspunkt for en løsningsorientert debatt videre. Vi tenker også at dette vil være i tråd med Hurdalserklæringa, ref. Stimulere til auka produksjon og omsetnad av lokalmat og -drikke og økologisk mat. og muliggjøre at flere enn oss tar steget opp i mellomstor liga. Det er helt klart en sammenheng mellom vår størrelse og det at vi har det høyeste avgiftstrykket per liter mjølk av alle i ordninga.

Julemarkedets første dag (+)

I dag åpnet Julemarkedet Røros 2021. I 12 dager skal Røros være fylt av førjulsstemning. Fungerende ordfører Christian Elgaaen åpnet årets julemarked under åpningsseremonien kl 14 i dag.

Her er noen glimt fra dag en av årets julemarked:

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

Trailerne tilbake til E6 (+)

Etter en hektisk tid med mange trailere og mye trailertrøbbel på Fylkesvei 30, er trailertrafikken tilbake på E6. Etter nærmere undersøkelser, er Stavåbrua igjen godkjent for tungtrafikk. Det ble oppdaget sprekker i brua, etter NATO-øvelsen Trident Juncture, og sprekkene har etter det forverret seg. Analysene i dag konkluderer med at brua likevel er trygg.

Omdirigeringen til Fylkesvei 30 avslørte at denne veistrekningen ikke holder mål som hovedtransportårer mellom nord og sør. Det var en rekke hendelser, og det var full stopp i trafikken gjentatte ganger.

Fremtidspris til «møkkaprosjekt» (+)

I dag var representanter fra Galåen Samdrift, Ren Røros og Røros kommune samlet foran storskjermen på Galåvolden gård. Klp offentliggjorde vinnerne av fremtidsprisen 2021, og tredjeplassen gikk til trekløveret.

Juryen hadde valgt ut tre tiltak som ble presentert på KLP Kommunekonferanse på Lillehammer i dag. Kunngjøringen av vinnerne ble direktesendt på TV.

Prosjektet i Galåen går ut på at lokal og fornybar energi brukes for å hente nitrogen fra lufta med hjelp av en maskin. Nitrogenet tilføres kumøkka som gjør at næringsstoff ikke går tapt. Nitrogentap i jorda truer matproduksjonen på sikt.

Alle kommuner og fylkeskommuner kunne nominere egne tiltak, prosjekter eller løsninger som bidrar til å skape en bærekraftig fremtid. Tiltaket måtte kunne knyttes til minst et av FNs bærekraftsmål.

En jury med representanter fra et bredt utvalg av fagområder har kåret en første-, andre- og tredjeplass. Førsteplassen mottar 250 000 kr, andreplassen 150 000 kr og tredjeplassen på 100 000 kr gikk til Røros.

Disse satt i juryen

  • Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger
  • Tor Peder Lohne, ordfører i Drangedal
  • Bettina Husebø, professor Det medisinsk-odontologiske fakultet, UiB
  • Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for Forskning, innovasjon og digitalisering i KS
  • Heidi Finskas, direktør for samfunnsansvar i KLP
  • Gro Myking, konserndirektør kommunikasjon og marked i KLP

Magiske dager i Bergstaden Røros (+)

Etter ett års pause er det igjen klart for julemarked på Røros. Årets julemarked varer i 12 dager. Disse dagene vil bergstadens sjarmerende handlegater krydres med trivelige markedsboder og tradisjonsrike førjulsaktiviteter.

Julemarked Røros 2021 ble åpnet av fungerende ordfører Christian Elgaaen, under åpningsseremonien i parken på Nilsenhjørnet i dag. Christian sier at det betyr mye at man i år kan arrangere julemarked igjen.

Fungerende ordfører Christian Elgaaen, Reiselivssjef Tove R. Martens og Julemarkedsansvarlig Lillian Sandnes ble intervjuet av Tove Østby. Vegar Dahl og Kirsti Sæter fremførte «Bergfolkets julmelodi».

– Dette tror jeg blir magiske dager i Bergstaden Røros, sier Julemarkedsansvarlig, Lillian Sandnes.

Fremtidspris til Ren Røros og ReNeo


Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har tildelt Ren Røros og prosjektet ReNeo tredjepris i KLPs fremtidspris for 2021. Begrunnelsen er at tiltaket kutter klimautslipp i landbruket på en måte som «gjør en forskjell».

Sammen med hederen får Ren Røros 100.000 kroner fra KLP. Nå har selskapet bestemt at de gir pengene til Røros kommune for å bidra til satsing på innovasjon og «bærekraft i praksis» i Røros-regionen. I tillegg vil Ren Røros bidra ekstra med 50.000 kroner til samme formål.

Administrerende direktør Arnt Sollie i Ren Røros sier at han er stolt over at det som startet som et «møkkaprosjekt» igjen har fått en annerkjennelse med en pris med betydelig tyngde. Han framhever samarbeidet med bøndene i Galåen Samdrift og Galåvolden Gård, der den første piloten er testet med stor suksess i år. Han viser også til samarbeidet med N2 Applied, og at selskapet ReNeo nå er etablert.

Dette er en pris som gis for spenstig innovasjon med vekt på bærekraft og løsninger for Distrikts-Norge. Det er akkurat det vi i Ren Røros skal bidra til. Det er bakgrunnen for at vi gir 150.000 kroner til kommunen slik at det kan stimulere til mer innovasjon i regionen.
Ordfører Christian Elgaaen var svært glad for at kommunen får ekstra midler til innovasjon og næringsutvikling.

Vi gleder over prisen til et konkret prosjekt som kutter klimautslipp samtidig som vi tar vare på matproduksjonen. ReNeo har et stort potensial for å rulles ut i hele landbruket. Vi tror dette kan være en stimulans også for andre kommuner.

Gjøre en forskjell
Det var ordfører Isak Veierud Busch som sendte inn forslaget om pris til det som fikk prosjektnavnet «Bøndene kutter klimautslipp». Formålet med KLPs fremtidspris er å finne tiltak, eller prosjekter, i kommunene som kan bidra til å løse de storesamfunnsutfordringene.

Det er lett etter tiltak som «gjør en forskjell», og som kan inspirere flere kommuner til handling og endring. Juryen begrunner tredjeprisen til Ren Røros/ReNeo med at det er et prosjekt som kan ha en betydelig effekt for å redusere klimautslipp i landbruket. Juryen mener at dette er et viktig prosjekt, med stor innovasjonsgrad.

Flere samarbeidspartnere og støttespillere er involvert, i tillegg til kommunen selv som har gått inn på investeringssiden gjennom energiselskapet.
Klimakutt og fornybart


Thomas Wiik Tønnesen utdelte prisen på vegne av KLP. Han understreket at tiltaket kan ha
avgjørende betydning for landbruket og dermed også for Distrikts-Norge fremover.

I dette tiltaket ser KLP kommunens rolle som samfunnsutvikler og som tilrettelegger for lokal verdiskaping gjennom Ren Røros og Galåen Samdrift.
Juryen beskriver prosjektet der lokal og fornybar energi brukes for å hente nitrogen fra lufta med hjelp av en maskin. Nitrogenet tilføres kumøkka som gjør at næringsstoff ikke går tapt. Langt på vei kan dette gjøre bonden selvforsynt med gjødsel. I prosessen tas klimautslipp fra møkka, som CO2 og metan, bort. Samlet er KLPs vurdering rundt fremtidsprisen at prosjektet «Bøndene kutter klimautslipp» fortjener en tredjeplass.

Omkjøringsproblemer må få etterspill (+)

Fungerende ordfører Christian Elgaaen vil ha en gjennomgang av hendelsene, i forbindelse med omdirigering av trailere over Røros. Trailertrafikken ble dirigert til Fylkesvei 30, da det ble oppdaget skader på Stavåbrua på E6. Brua ligger i Rennebu, og er på stedet trase både for E6 og Riksvei 3.

Christian Elgaaen har skrevet brev til veieier Trøndelag Fylkeskommune, og vi gjengir brevet i sin helhet:

Jeg har det siste døgnet mottatt meldinger og lest om svært mye trafikk, utfordrende forhold, lange køer og hendelser på fylkesvei 30 mellom Røros og Støren. Jeg er kjent med stenging av E6 for tunge kjøretøy, og at fylkesvei 30 har blitt brukt som omkjøringsvei.
Fylkesvei 30 er en viktig lokal og regional vei, og den siste tiden har den vært hovedveien for
tungtransport gjennom Norge.

Situasjonen vi nå har sett med kilometerlange køer og redusert fremkommelighet for både
næringsliv og privatpersoner er svært alvorlig. Det er et faktum at det er mange steder på
fylkesvei 30 som er dårlig og krevende, spesielt på vinterføre. Jeg ber veieier Trøndelag fylkeskommune, sammen med Statens vegvesen og andre berørte parter, gå gjennom hendelsene for å unngå at noe lignende skal skje igjen.

Hvordan er rutinene for varsling mellom ulike instanser i forbindelse med stenging, omkjøring og generelt store problemer på veiene? Spesielt er det viktig med gode rutiner for dette når det er vinterføre, og det gjerne er behov for ulike typer tiltak som brøyting og strøing.

Vi er avhengig av å ha gode veiforbindelser innad i vår region og i retning Trondheim. Jeg
håper virkelig vi slipper å oppleve akkurat dette flere ganger.

Med hilsen
Christian Elgaaen
fungerende ordfører

Står fast i Sundbakken (+)

En trailer har blitt stående i krysset nederst i Sundbakken. Føreren klarte ikke å forsere bakken og har sklidd tilbake. Nå står den slik til at den ikke er til hinder for trafikk til Galåen, og det kan være mulig å komme seg forbi i retning Orvos. Det kan være en trailer som er omdirigert til Fylkesvei 30 og som har fulgt anbefalingene til GPS i bilen.

Julemarked i julestaden (+)

I dag åpner Julemarked Røros 2021. Årets Julemarked varer i 12 dager. Pandemi eller ikke, så måtte Visit Røros, som er arrangør av Julemarkedet, revurdere konseptet over fire dager.

Julemarkedet har vokst i popularitet år for år. For at det kunne leveres god kvalitet, flere skal få oppleve markedet ,og økt verdiskaping for handelsstand og andre næringsdrivende på Røros, fant Visit Røros ut at de ønsket å prøve å trekke julemarkedet over 12 dager i år. I seg selv er dette et smitteverntiltak.

Rammen

Rammene for årets Julemarked blir litt forskjellig fra 2019, da forrige julemarked ble arrangert. Hele markedet flyttes til nedre del av sentrum. Antall boder er begrenset til 30 stk. Det blir gå-soner. Det blir lagt vekt på trivselsoaser i forbindelse med utsalgene, og ellers i Røros sentrum, slik at det nostalgiske Røros kommer frem, det er målet. Julemarkedet skal være et familiearrangement som begeistrer. Man skal komme til Røros og få en opplevelse av julestemning.

– Jeg tror ikke det er så mange andre som kan skilte med reinsdyr i gata. Og du vet på Røros er det så mange gjemmeplasser for nissen. Du vet aldri når og hvor den dukker opp. Du kan være heldig å se den. Alle vil jeg tro, vil se spor etter den. Og de kan kikke i veter, på stabbursloft, inni butikker og over alt. Røros er som skapt for nissen, så jeg er sikkert på at det er mange som vi ikke ser. Men vi sørger for at noen kommer frem i lyset, sier arrangementsansvarlig Lillian Sandnes i Visit Røros.

Lys

I fjor var det for første gang lys på bruene over til Flanderborg. Det blir det i år også. To store juletre skal lyse i sentrum i hele desember.

– Det blir en julepyntet stad i hele desember, mens julemarkedet begrenser seg til 12 dager. Jeg tror at lokalbefolkningen også kommer til å like dette. Å skape stolthet; det er målet vårt. Trivsel, og du skal oppleve ting uten at du går i kø. Dagsbesøkene håper vi at vi får opp. Har du anledning til komme en annen dag enn på helg, så anbefaler vi det. Butikkene er oppe. Bodene er opp. Nissen er fremme. Mange konserter er det også, sier Sandnes.

Utstillere

Lillian forteller at årets utstillere er en fin miks av lokale og tilreisende. Det er mye håndverk, lokal god mat og litt ymse, men alle har kvalitetsvarer. Utstillerne kunne velge mellom å være med første perioden, andre perioden eller hele perioden under markedet.

– Du skal være like trygg på, at du får samme opplevelsen om du kommer en mandag som en lørdag, kanskje bedre på en mandag. Da er det trolig romsligere, sier Lillian. Årets Julemarked blir arrangert fra onsdag 1. desember til søndag 12. desember.

Foto: Tove Østby

Gro-valsen bak luke 1(+)

Laget Hass Krestafer ventet 39 år før de kom med ny plate. Orkesteret, som har eksistert siden 1976 (!) slo til med 24 kutt med en god miks av tradisjonelle gammeldanslåter, egenskrevet musikk av Odd Sundt og et knippe riktig gamle Rørospolser.

Dermed rommer plate en hel julekalender, og hver dag i advent åpner vi ei luke. Bak luke en finner vi Grovalsen, og som alle slåttene på plata, har den en spesiell historie.

Grovalsen

Laget hass Krestafer består nå av følgende besetning: Odd Kristofer Sundt og Thomas Lomundal på fele, Ronny Kjøsen på trekkspill, Geir Marius Thorud på kontrabass og Johan Skinderhaug på gitar.