Audition for ny juleforestilling (+)

Karianna Sommerro setter opp «Nissen som mista trua på seg sjøl» på Røros i desember, og forestillingene vises i Rasmusgården alle helgene under Julemarked på Røros. I forbindelse med forestillingen avholdes audition for barn i alderen 9-12 år. To barn skal alternere på rollen som jenta/gutten på gården. 

Karianna Sommero har satt opp «Nissen som mista trua på seg selv» sammen med Åsmund Lockert Rohde tidligere. I år er Åsmund opptatt på annet hold, og det er foreløpig hemmelig hvem som går inn i rollen som hovednissen.

https://vimeo.com/598998798
Karianna Sommerro intervjuet av Tore Østby

Audition

Det er til sammen 12 forestillinger under julemarkedet, som vil bli delt likt på de 2 barna.
Det vil også bli noen øvelser i løpet av høsten. Rollen består av både sang, skuespill og litt dans. Audition vil avholdes søndag 26. september på kulturskolen på Røros.


Ingeborg har gitt ut Attkømmen (+)

Fredagskvelden hadde Ingeborg Ulberg Sommer (28) plateslipp på Thomasgaarden. Plata til Ingeborg har fått navnet «Attkømmen». Rørosnytt møtte Ingeborg før plateslippet.

Ingeborg hadde første innspillingen til plata i november i fjor.

– Det har ligget å murret litt siden jeg var ferdig på masterstudiet på Musikkhøyskolen i Oslo i 2019. Det har vært en lang prosess, så det er godt å endelig få den ut, sier Ulberg Sommer.

Attkømmen inneholder først og fremst folkemusikk, tradisjonsstoff fra Rørostraktene. Ingeborg har vært med i Glåmos Spellmannslag siden hun var liten jente. Hun synes mye av lekene der er veldig tøff.

– Jeg har likt dem hele tiden, men så har jeg også hatt ønske om å lære flere ulike versjoner av kanskje de samme slåttene. Da har jeg sett i arkivmateriale fra bygdene rundt Røros, sier Ingeborg.

Det første Ingeborg gjorde til platen var å velge ut de lekene hun synes er aller best. De hun liker best å spille selv. I tillegg de lekene hun synes fortjener et lite oppsving igjen, bli litt mer synlig. Hun har jobbet ut ifra dette, og bearbeidet og videreutviklet lekene litt.

Ingeborg er oppvokst oppe med Aursunden. Hun har spilt fele siden hun var lita jente. Hun har deltatt på Røros Kulturskole og Glåmos Juniorsplelmannslag, og etterhvert seniorlaget. Da hun var 16 år gammel begynte hun på Landslinja i folkemusikk på Vinstra. Deretter gikk veien videre til Oslo og Norges Musikkhøyskole på bachelor og master. Siden har hun jobbet freelancer som musiker, i tillegg er hun lærer på Landslinja for folkemusikk på Vinstra.

Her spiller Ingeborg polsen «Storkaren», som er en av hennes ynglingslåtter.

Du kan stemme hjemme dersom du er syk, ufør, i isolasjon eller karantene på grunn av Covid-19

Pressemelding fra Røros kommune:

Under årets valg er det mulig å stemme hjemmefra dersom du er syk, ufør, i isolasjon eller karantene på grunn av Covid-19. To valgmedarbeidere kommer da hjem til deg, eller der du befinner deg, for å ta imot din stemme.

Forhåndsstemme

Hvis du er syk, ufør, i isolasjon eller karantene på grunn av covid-19 kan du søke om å forhåndsstemme der du befinner deg frem til fredag 10. september kl. 10.00.

På valgdagen

Hvis du er manntallsført i Røros kommune og er i isolasjon, kan du søke om å få stemme der du befinner deg innen mandag 13. september kl. 10.00.

Ta kontakt hvis dette gjelder deg

Kontakt Røros kommune på postmottak@roros.kommune.no eller på telefon 72 41 94 00, eller 928 63 751/957 21 680 dersom du har behov for å stemme hjemmefra.

Et utrolig sammentreff

Leserinnlegg av Marta Hofsøy

Er det sannsynlig at to ulike Høyre-politikere, to ulike steder i landet, har hatt en identisk samtale med en politisk interessert 13-åring? Fredag 3. september deltok jeg i en debatt for Arbeiderpartiet, der noe annet enn politikken ble hengende fast i minnet mitt.

Debatten ble arrangert av av Flerkulturelt Forum i Tromsø og Organisasjonen mot offentlig diskriminering, og jeg synes det var en god diskusjon der formålet var å oppmuntre innvandrere som kan stemme i Troms til å delta i den demokratiske prosessen, og å introdusere innvandrere for de ulike partene i Stortingsvalget. Alle partier, bortsett fra FrP, KrF og Sp stilte opp og snakket om sine respektive kjernesaker.

Disse debattene er en veldig verdifull del av demokratiet vårt, der velgerne kan bli bedre kjent med partienes meninger. Jeg brukte åpningsinnlegget mitt på å snakke om at arbeid til alle er jobb nummer én for Arbeiderpartiet, om boligpolitikk og at vi vil ha gratis SFO for førsteklassinger og rimeligere barnehage.

Høyres representant Anne Berit Figenschau deltok også. Hennes innlegg åpnet med at hun hadde møtt en ung gutt som kom bort til henne og lurte på om det var sant at «Høyre bare bryr seg om de rike». Dette utsagnet skulle gutten visstnok ha hørt fra representanter på Arbeiderpartiets stand. Figenschau ga en lang og malerisk beskrivelse av dette møtet, og jeg stusset på om denne historien i det hele tatt kunne være sann.

Selv har jeg stått i timevis på stand i Tromsø de siste ukene, og mitt inntrykk er at samtalene med velgerne stort sett handler om Arbeiderpartiets politikk. Da jeg senere den helga nevnte historien for en partikollega, viste hun meg et helt likt innlegg fra Høyres stortingsrepresentant Guro Angell Gimse som også hadde møtt en ung gutt på stand.

Historiene var bemerkelsesverdig like. Både Gimse og Figenschau hadde først snakket med gutten om «klima, miljø og skole», begge ble like «forfjamset» over hans angivelige spørsmål, begge fikk en «god prat om ulikhet» med de nøyaktig samme temaene, og begge forteller
at de glemte å nevne barnetrygd og inkluderingsdugnad. Hva er egentlig sjansen for at dette har skjedd på nøyaktig samme vis, med to ulike tenåringer, to forskjellige steder i landet? Det er jo ikke 100% umulig at gutten har reist fra Trøndelag til Tromsø for å stille det
samme spørsmålet, men det ser jo unektelig merkelig ut.

Enten velgerne jeg møter på stand er 13 eller 37 eller 72 år gamle, snakker jeg med dem om vår egen politikk. Om våre hovedsaker, som er arbeid til alle, klimakutt som skaper jobber og sterkere velferd i hele landet – om at nå er det vanlige folks tur. Men også om forskjellene mellom de ulike partiene.

Jeg ville nok aldri ha fortalt en tenåring at Høyre kun bryr seg om de rike, men jeg kunne godt ha fortalt hvilken politikk de har ført i regjering de siste åtte årene. Store kutt i formuesskatten, finansiert med smålige velferdskutt som å kutte i brillestøtten til barn, i arbeidsavklaringspenger eller i støtten til fysioterapi for brannskadde. Lista er lang. Og dette er faktisk også en del av demokratiet: Vise frem alternativene og forskjellene partiene
imellom, og det gjør jeg hver dag.

Så får folk heller gjøre seg opp sin egen mening om hvem de ulike partiene er til for – og Gimse og Figenschau får selv svare for det utrolige sammentreffet, og hvordan de bruker det aktivt i valgkampen.

Marta Hofsøy, stortingskandidat for Troms Arbeiderparti

Unicare tar over kantinedriften (+)

Unicare Røros er inne i en god bølge på anbudsfronten for tiden. Nylig vant de anbudsrunden på å drifte kantina på Flokk (Tidligere Håg) på Røros. Som følge av dette, er det ansatt flere ved kjøkkenet på Rehaben. Mary Anne Bakos ser fram til å komme i gang med kantinedriften.

https://vimeo.com/597406012
Mary Anne Bakos intervjuet av Tore Østby.

Malvik Musikkorps til Røros med Bør i instrumentkassen

Pressemelding fra Malvik Musikkorps:

Malvik Musikkorps har lenge planlagt tur til Bergstaden, men koronapandemi og smittevernregler har satt kjepper i hjulene. Førstkommende helg, 11.-12.september, er imidlertid alt klart og rørosinger, hyttefolk og andre tilreisende kan glede seg til to intense musikkopplevelser i Kjerkgata disse dagene. 

Malvik Musikkorps er et korps med lange tradisjoner på Vikhammer i Malvik kommune utenfor Trondheim. De siste årene har korpset satset mye på å utvikle seg som underholdsningsorkester der fokuset er publikumsvennlig musikk av høy klasse. Til Røros stiller de med et utsøkt knippe musikk fra flere tiår og sjangre, i tillegg til at de også skal gjøre ære på Bør Børson, – en ikke ukjent karakter i fjellregionen.

Turen til Røros er på mange måter opptakten til en forhåpentligvis mest mulig koronafri musikalsk høstsesong for korpset, der den planlagte musikalkonserten «Come Together» 7.november er et annet høydepunkt. Her vil korpset i første del av oppsetningen plukke frem musikalske godbiter fra flere ulike musikals der kjærlighet er gjennomgangstemaet. Andre avdeling er sin helhet viet Bør Børson, – mye kjærlighet og dramatikk der også. 

Malvik Musikkorps har flere ganger besøkt Røros, og gleder seg veldig til på nytt å treffe musikkglade rørosinger i friluft i Kjerkgata på lørdag og søndag formiddag. Kommuneoverlegen har gitt grønt lys, og alle nødvendige smitteverntiltak vil være på plass. Nå satser korpset på knallvær og håper at alle med ærender på Røros på lørdag benytter muligheten til å få med seg en musikalsk energiboost av de sjeldne.  

Malvik Musikkorps. Foto: Privat