Hilde svært nær stortingsplass (+)

En meningsmåling utført av Respons analyse for VG viser at Hilde Danielsen etter de fleste solemerker kan belage seg på fast plass på Stortinget neste år. I målingen vinner SV en plass på Stortinget med veldig god margin, og det er heller ikke umulig for SV å kapre to plasser. Det kan skje både gjennom framgang til valget, som gir to fra Sør-Trøndelag direkte, eller ved at partiet vinner et utjevningsmandat.

Øverst på SVs liste står Lars Haltbrekken. Blir det regjeringsskifte, der SV er med i regjering, er han bortimot selvskreven som miljøvernminister. Det vil i såfall bety at Hilde som er andrekandidat, møter fast på Stortinget, selv om SV får bare en representant fra Sør-Trøndelag.

I meningsmålingen utført av Respons Analyse for VG, får Arbeiderpartiet 28,5% av stemmene. Det gir tre representanter, og Eva Kristin Hansen, Jorodd Asphjell og Kirsti Leirtrø skal sitte på Stortinget den neste fireårsperioden. Høyre får 17,8%. Det gir stortingsplass til Linda C. Hofstad Helleland og Mari Holm Lønseth. Senterpartiet får 13,1 % og en representant i Ola Borten Moen. Heidi Greni vil fortsette som stortingsrepresentant om Ola Borten Moen kommer i regjeringen.

SV får 12,0 % og får inn Lars Haltberkken. Om han blir minister, som Rørosnytt tror, vil Hilde Danielsen få denne plassen. Fremskrittspartiet får 8,2%, og det gir stortingsplass til Sivert Bjørnstad. Miljøpartiet De grønne får 6,6% og slår Rødt og SV med et nødskrik i kampen om den siste representanten. Om det holder seg, vil Ask Ibsen Lindal få fast plass på Stortinget.

Kjemper for stortingsplass (+)

Rødts førstekandidat Hege Bae Nyholt værer fast stortingsplass, og i dag møtte hun potensielle velgere på Røros. For henne er det alt eller ingenting. Hun kan komme inn som fast representant, og går ikke det, får hun heller ingen varaplass.

En meningsmåling som kom i går, utført av Respons analyse for VG, tyder på at det er et valgresultat over sperregrensa nasjonalt, og et utjevningsmandat, som er mest realistisk.

NKP på stand på Røros (+)

Norges kommunistiske parti (NKP) har en solid plass i Røroshistorien. De siste årene har det vært svært lite å se til NKP på Røros. Harald Reppesgård og Odd Jarle Gerhardsen hadde to mål med standen sin: Å vise at partiet eksisterer, og å sette fokus på klasseskille. De to politikerne fikk en hyggelig dag på Røros, selv om et valgskred kanskje sitter langt inne.

Rørosing med å grunnlegge NKP

Norges kommunistiske parti ble stiftet, etter at det ble brudd mellom venstresiden og høyresiden i Arbeiderpartiet i 1923. Rørosingen Jens Galåen sto sentralt i dannelsen av NKP. Galåen var blant annet redaktør for NKPs avis på Vestlandet, som het Arbeidet. I tiden før NKP ble stiftet, var han redaktør i Arbeidets Rett (1919-1923). I 1918 ble Jens Galåen fengslet på grunn av militærnekting.

I 1933 startet han på studier ved Leniskolen i Moskva, der en annen rørosing, Jakob Johan Sigfrid Friis også studerte. I 1936 ble Galåen NKPs representant i Komintern. Under krigen kom Galåen i hard vær. I eget parti ble han mistenk for å gå tyskernes ærend, og tyskerne arresterte han og andre kommunister. Jens Galåen ble sendt til Tyskland og satt i Sachsenhausen som fange 72771. Han overlevde krigen, men kom aldri tilbake som politiker. I NKP hang påstandene om samarbeid med tyskerne over ham livet ut.

NKP stilte ikke liste ved stortingsvalget i 2017, men fikk fire stemmer på Røros i valget i 2013. Partiet har tidligere hatt betydelig innflytelse på Røros, og Lidulf (Dulfen) Ødegård er en legende i Rørospolitikken.

Anmelder påkjørsel av elgkalver (+)

Røros kommune, ved viltforvalter Hans Iver Kojedal, anmelder en bilfører etter påkjørsel av tvillingelgkalver i Gullikstadbakken. Bilføreren, som kjørte en svart BMW sedan, stoppet ikke, og varslet ikke politiet om hendelsen, slik loven krever. Det var vitner til påkjørselen.

Den ene kalven havnet under bilen, og den andre ble slengt over panseret. Begge kalvene ble skadet, men klarte å løpe ut i skogen. Vitner opplyser at den ene kalven haltet kraftig. Fallviltgruppa har avlivet den ene kalven, og det pågår fortsatt søk etter den andre. Kalven som ble avlivet hadde benbrudd.

Ved påkjørsel av vilt plikter sjåføren å varsle om dette på telefon 02800 umiddelbart. En viltpåkjørsel som blir varslet medfører i seg selv ingen reaksjon fra politiet, og bilforsikringen dekke også skader på kjøretøy.

Byks oppover på Kommunebarometeret (+)

Røros kommune har gått opp 52 plasser på kommunebarometeret til en 162. plass, og gjør med det et av de største hoppene oppover i kommune-Norge. I fjor var kommunen godt plassert nede på andre halvdel, og nå ligger kommunen midt på. Økonomien trekker fortsatt kommunen litt ned, men langt mindre enn i fjor. Nøkkeltallene sett bort fra økonomisk forutsetninger vill gitt en 165. plass.

Kommunebarometeret (KB) er en måling som publiseres av Kommunal Rapport hvert år. Her rangeres kommunene etter 152 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer. Kommunebarometeret har vært kritisert, for å være lite presist, og basert sin rangering på ofte manglende tallmateriale. I år skriver kommunal rapport at årets rangering er mer presis enn tidligere.

Råd til kommuner med presset kapasitet på grunn av økt smitte

Pressemelding fra Stasforvalteren i Trøndelag

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er kjent med at mange kommuner opplever stort press grunnet økt smitte. Derfor kommer de nå med praktiske råd om håndtering av det nye opplegget med testing i skolene, om håndtering av økt smittespredning i kommunene og om prioriteringer.Publisert 27.08.2021

Den overordnede målsettingen nå er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90% av befolkningen som er 18 år og eldre er vaksinert med to doser. Det er en ambisjon at dette er gjennomført innen 4-6 uker.

FHi og Helsedirektoratet viser til at kommunene har et bredt sett av tiltak som kan iverksettes dersom det vurderes nødvendig og forholdsmessig etter en helhetlig vurdering av det lokale risikobildet. 

Dersom det oppstår kapasitetsutfordringer, anbefaler de at oppgavene prioriteres slik:

1. Vaksinasjon
2. Testing
3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

Det kommer frem i et brev direktoratet har bedt Statsforvalteren om å viderebringe til kommunene. Brevet ligger vedlagt